Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Επιμένει καλπονοθευτικά η κυβέρνηση

Στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου σε ακόμα πιο καλπονοθευτική κατεύθυνση επιμένει η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή δε φαίνεται να θεωρεί «ώριμη» την εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

Αν και πολλά κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος τάσσονται αναφανδόν υπέρ του κατ' εξοχήν αντιδημοκρατικού και ληστρικού γερμανικού εκλογικού συστήματος, ο πρωθυπουργός φαίνεται να καταλήγει ότι στην παρούσα φάση θα γίνουν «επιμέρους αλλαγές» που θα ενισχύουν την «αυτοδυναμία» του πρώτου κόμματος. Βασική αλλαγή, δηλαδή, θα είναι η αύξηση της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος από 40 σε 50 έδρες, που σημαίνει ότι οι προς διανομή έδρες θα είναι 250 και όχι 260 όπως με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Μάλλον δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν αυτή η πριμοδότηση θα ισχύει στην περίπτωση που πρώτο κόμμα είναι συνασπισμός κομμάτων.

Ο Ε. Αντώναρος περιορίστηκε να παραπέμψει εκ νέου στη γενικόλογη δήλωση του Κ. Καραμανλή στις προγραμματικές δηλώσεις, επισημαίνοντας ότι «η δήλωση αυτή εξακολουθεί και έχει την ισχύ που είχε και την ημέρα που την έκανε ο πρωθυπουργός. Δεν έχει αλλάξει τίποτα».

Περισσότερο σαφής για το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων ήταν ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχ. Λιάπης: «Η χώρα έχει ανάγκη σταθερής κυβέρνησης και ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», είπε εξερχόμενος χτες από το Μέγαρο Μαξίμου, για να διευκρινίσει αμέσως μετά ότι «αυτό θα κάνει και ο εκλογικός νόμος, με μια πολύ μικρή τροποποίηση». Στο ερώτημα αν είναι υπέρ ή κατά του γερμανικού συστήματος απάντησε ότι είναι υπέρ του «ελληνικού συστήματος».

Την υποστήριξή του στο γερμανικό μοντέλο εξέφρασε για μια ακόμα φορά ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά συμφώνησε ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να λυθεί «το πρόβλημα της κυβερνητικής σταθερότητας», υποστηρίζοντας την τροποποίηση που προωθεί η κυβέρνηση. Κάλεσε ωστόσο το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει την πρότασή του ώστε «να συγκροτήσουμε και μια κοινή επιτροπή - κοινοβουλευτικοί και τεχνοκράτες - να δούμε στην πράξη, ιδίως πώς μπορούμε να μοιράσουμε την Ελλάδα σε μονοεδρικές περιφέρειες και εφόσον μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, να την ψηφίσουμε». Πάντως, εκτός από το μπόνους στο πρώτο κόμμα, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεργασία που είχε χτες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό, είπε ότι «είναι θέμα τιμής πλέον για τον πολιτικό κόσμο να μοιράσει τη Β΄ Περιφέρεια Αθήνας σε τρία τουλάχιστον κομμάτια».

Την αντίθεσή τους στο γερμανικό μοντέλο εξέφρασαν μια σειρά από βουλευτές της ΝΔ. «Θεωρώ ότι το γερμανικό εκλογικό σύστημα έτσι όπως λειτουργεί στη Γερμανία είναι ένα σύστημα το οποίο ευνοεί την εκάστοτε ηγεσία του κόμματος, είναι 100% αρχηγοκεντρικό», δήλωσε ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, προτείνοντας αλλαγή του εκλογικού χάρτη της χώρας «φτιάχνοντας 10εδρικές εκλογικές περιφέρειες». Επίσης, τάχθηκε και υπέρ του «τεμαχισμού» της Β΄ αλλά και της Α΄ Αθηνών. Υπέρ της αλλαγής του διοικητικού χάρτη «με εκλογικές περιφέρειες πέντε έως οχτώ το πολύ εδρών, στις οποίες θα έχει την ευκαιρία ο πολιτικός να επικοινωνήσει το μήνυμά του χωρίς την απαραίτητη -αν θέλετε - διαμεσολάβηση των ΜΜΕ», εξέφρασε ο Μ. Χαρακόπουλος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατηγορηματικό ΟΧΙ από το ΚΚΕ (2008-01-09 00:00:00.0)
Επικυρώνεται η νέα καλπονοθεία (2007-11-20 00:00:00.0)
Πυροδοτεί τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου (2006-12-12 00:00:00.0)
«Θολό τοπίο» για εκλογικό νόμο (2006-11-21 00:00:00.0)
Σενάρια για καλπονοθευτικότερα συστήματα (2000-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ