Τετάρτη 9 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
Κατηγορηματικό ΟΧΙ από το ΚΚΕ

Αχιλ. Κανταρτζής: Ζητάμε την καθιέρωση της απλής αναλογικής χωρίς όρους και ανταλλάγματα

Κατηγορηματικό ΟΧΙ χτες από το ΚΚΕ στην πρόταση νόμου της κυβέρνησης για μετατροπή του ισχύοντος εκλογικού νόμου, αλλά και σε κάθε προσπάθεια αναπαραγωγής του δικομματισμού με καλπονοθευτικά συστήματα.

Η πρόταση νόμου στηρίχτηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μόνον από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Θυμίζουμε ότι προβλέπει την ενίσχυση του πρώτου κόμματος με 50 κοινοβουλευτικές έδρες, εκτός αν πρόκειται για εκλογικό συνασπισμό κομμάτων, και την ποσόστωση κατά το 1/3 των γυναικών στα ψηφοδέλτια των κομμάτων.

Ξεκάθαρα τη θέση του ΚΚΕ για την υιοθέτηση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής διατύπωσε ο εισηγητής του Αχιλλέας Κανταρτζής, τονίζοντας ότι ζητάμε «την καθιέρωση της απλής αναλογικής χωρίς όρους και ανταλλάγματα» αφού είναι «το μόνο εκλογικό σύστημα που ανταποκρίνεται στην αρχή της ισονομίας της ψήφου». Παράλληλα ο Αχιλ. Κανταρτζής σημείωσε ότι «μας βρίσκουν αντίθετους το εκλογικό νομοσχέδιο της ΝΔ που περιέχει μια τροποποίηση προς το χειρότερο του καλπονοθευτικού συστήματος που ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ», ενώ «απορρίπτουμε και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την καθιέρωση του γερμανικού μοντέλου».

Αναφερόμενος στο ισχύον σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής σημείωσε πως «βαφτίζει τις μειοψηφίες σε πλειοψηφίες» και «έχει σαν στόχο την αναπαραγωγή του δικομματισμού, ώστε να συνεχιστεί ακώλυτα η εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών». Για την προτεινόμενη ρύθμιση της ενίσχυσης του πρώτου κόμματος με 50 έδρες είπε ότι «αυξάνει η κλοπή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης», ενώ σχολιάζοντας την εξαίρεση των εκλογικών συνασπισμών κόμματων ανέφερε ότι «αυτό έχει να κάνει με τα ιδιαίτερα συμφέροντα της ΝΔ», αφού «δεν προσβλέπει σε συμμαχίες», ενώ «διαβλέπει διεργασίες για τη δημιουργία κεντροαριστερού συνασπισμού». Οσον αφορά τη στάση του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «προτείνει την παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου που στηρίζεται και αυτό σε ένα καλπονοθευτικό σύστημα», ενώ δίνει δυνατότητες για την «καλλιέργεια εκβιαστικών διλημμάτων».

Συνολικά ο Αχιλλέας Κανταρτζής σχολίασε ότι οι διεργασίες για την αλλαγή του εκλογικού νόμου είτε από τη ΝΔ είτε από το ΠΑΣΟΚ οφείλονται στο ότι «σήμερα ευρύτερα στρώματα αμφισβητούν τις επιλογές των δυο κομμάτων και αναζητούν λύση σε ριζοσπαστική κατεύθυνση», κάτι που δεν επιθυμούν τα κόμματα του δικομματισμού, την ίδια ώρα όμως «κάθε κόμμα κοιτάζει να κατοχυρώσει τα δικά του συμφέροντα».

Ολα για την «κυβερνητική σταθερότητα»

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, υποστήριξε ότι «το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου απέδειξε ότι ο ισχύων εκλογικός νόμος δεν πραγμάτωσε τον ένα εκ των δύο βασικών στόχων του, τη διασφάλιση ικανής πλειοψηφίας εδρών για το πρώτο κόμμα», οπότε «επιδιώκεται η άρση της προαναφερθείσας δυσλειτουργίας του εκλογικού νόμου». Παράλληλα σημείωσε ότι «χωρίς να θίγεται ο πυρήνας της αναλογικότητας, προτείνεται η αύξηση του αριθμού των εδρών που λαμβάνει το Κόμμα, το οποίο, διαθέτει, το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων από σαράντα σε πενήντα» ώστε «να διασφαλίζεται κυβερνητική σταθερότητα». Οσον αφορά τη μη ενίσχυση εκλογικών συνασπισμών ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι «αποθαρρύνεται η σύμπηξη εντελώς ευκαιριακού χαρακτήρα συνασπισμού κομμάτων, χωρίς τη συνδρομή σταθερού και ενιαίου προγραμματικού πλαισίου».

Με μια πολιτική τοποθέτηση... ακροβατική επιχείρησε το ΠΑΣΟΚ να αιτιολογήσει την καταψήφιση του προτεινόμενου νόμου. Ο εισηγητής του, Κ. Παπαδημητρίου, τάχθηκε υπέρ του ισχύοντος συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής, λέγοντας πως «εγγυάται την ίση αντιπροσώπευση» και «αποσκοπεί στην εύλογη ενίσχυση της εκλογικής πλειοψηφίας, ώστε να διαμορφωθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση». Συνέχισε λέγοντας ότι η παροχή ενίσχυσης 50 κοινοβουλευτικών εδρών στο πλειοψηφών κόμμα που προτείνεται αποτελεί «συμπίεση της αναλογικής εκπροσώπησης όλων των άλλων κόμματων», λέγοντας «αγνοείτε πως το Σύνταγμα προστατεύει την ισονομία της ψήφου;» υποστηρίζοντας όμως ότι... «επιτρέπει παρεκκλίσεις αλλά όχι αποκλίσεις»! Οσον αφορά την πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία η ενίσχυση των 50 εδρών δεν προβλέπεται για τους εκλογικούς συνασπισμούς κομμάτων υποστήριξε ότι «η ρύθμιση είναι αντιδημοκρατική».

Την απόσυρση του προτεινόμενου νόμου ζήτησε και ο εισηγητής του ΣΥΝ, Γ. Δρίτσας, τασσόμενος υπέρ της απλής αναλογικής. Οσον αφορά τη ρύθμιση που δεν παρέχει εκλογική ενίσχυση στους συνασπισμούς κόμματων σημείωσε ότι την «απαγορεύετε πατερναλιστικά», αφού η ρύθμιση «αποτρέπει τα πολιτικά κόμματα από το να κάνουν αυτό που νομίζουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ