Τετάρτη 9 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Λεονταρισμοί σε φόντο ακρίβειας

Αυξήσεις τιμών μέχρι και 20% σε εκατοντάδες είδη από την 1η του Γενάρη

Την ώρα που οι επιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους μετρώντας τα υπερκέρδη που τους αποφέρει η πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση Καραμανλή επιδίδεται σε αλλεπάλληλες προκλητικές και ανέξοδες δηλώσεις, ενώ οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα γίνονται μάρτυρες της καθημερινής ακρίβειας και των ατέρμονων ανατιμήσεων. Χτες, μετά την Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας, προχώρησε σε νέους λεονταρισμούς ότι η κυβέρνηση... «θα κόψει τα χέρια» των κερδοσκόπων και ότι δε θα αφήσει την... «αθέμιτη κερδοσκοπία να πάρει το πάνω χέρι». Την ίδια στιγμή οι αυξήσεις τιμών δίνουν το δικό τους «παρών», προκαλώντας νέα όξυνση στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες και χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά.

Οι ανατιμήσεις, τόσο αυτές που έγιναν όλη την προηγούμενη περίοδο όσο και εκείνες που «τρέχουν» αυτές τις μέρες και όσες σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα σε είδη ευρείας καθημερινής κατανάλωσης καθώς και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στα εισιτήρια των μεταφορών και στα διόδια, είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι η κυβέρνηση παραμένοντας προσηλωμένη στην πολιτική της εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών κερδών, ούτε είχε ούτε έχει την παραμικρή πρόθεση να πάρει τα μέτρα εκείνα που απαιτούνται για τον έλεγχο των τιμών και την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Χαρακτηριστικά:

  • Από την 1η του Γενάρη στα ράφια των σούπερ μάρκετ επιβάλλονται ανατιμήσεις μέχρι 20% σε εκατοντάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως ζυμαρικά, ρύζια, δημητριακά, κρασιά, κονσέρβες, μέλια και ζαχαρωτά, γάλα σκόνη, αλλαντικά, είδη ατομικής υγιεινής, σάλτσες και ντοματοειδή, ξηροί καρποί, μαρμελάδες, αλμυρά σνακ και κρουασάν.
  • Από την 1η του προηγούμενη Δεκέμβρη «τρέχουν» ανατιμήσεις που επέβαλε η κυβέρνηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ της τάξης του 7% μεσοσταθμικά, ενώ από την 1η του Ιούλη θα επιβληθούν και νέες αυξήσεις που εκτιμώνται στο ίδιο περίπου ύψος.
  • Η κυβέρνηση απεργάζεται νέες αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας που πρόκειται να επιβληθούν από την 1η Μάρτη με πρόσχημα τις αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένονται αυξήσεις και στα εισιτήρια του ΟΣΕ γύρω στο 7%. Ακόμη, αυξήσεις ζητούν για τα κόμιστρα των ταξί οι ιδιοκτήτες τους γύρω στο 13% μεσοσταθμικά, καθώς και οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων τουλάχιστον κατά 20%.
  • Από προχτές αυξήθηκαν τα ήδη πανάκριβα τέλη διέλευσης της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, ενώ επί τάπητος θέτει η κυβέρνηση και το θέμα αστικών διοδίων.
  • Από την 1η Γενάρη τέθηκε σε εφαρμογή η τρίτη αύξηση στους ειδικούς φόρους στις βενζίνες και στο πετρέλαιο κίνησης.
  • Ανατιμήσεις τουλάχιστον 10 λεπτών στα λεγόμενα φθηνά τσιγάρα αναμένονται στο επόμενο διάστημα εξαιτίας της αύξησης του ειδικού φόρου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ