ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
Αρχαίο δράμα σε κλειστό χώρο

Συζήτηση για το αρχαίο δράμα στον κλειστό χώρο, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, που φιλοξενείται στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας», με αφορμή το ανέβασμα της αισχυλικής τραγωδίας «Προμηθέας Δεσμώτης» (φωτογραφία) και προσεχώς του «Αίαντα». Πρόκειται για ένα ζήτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς θεατρικής πρακτικής και απασχολεί τους σκηνοθέτες ανά την υφήλιο. Απόψεις που εκφράζουν διάφορες τάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα κατατεθούν από δημιουργούς και θεωρητικούς σε έναν ανοιχτό διάλογο. Στη συζήτηση θα πάρει μέρος ο Γερμανός σκηνοθέτης Jossi Wieler, γνωστός για τα ανεβάσματα αρχαίου δράματος σε σημαντικές σκηνές του εξωτερικού («Αλκηστις», «Βάκχες», «Οιδίπους επί Κολωνώ»), ο σκηνοθέτης Λευτέρης Βογιατζής, η σκηνοθέτης και αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου Εφη Θεοδώρου, ο συνθέτης Δημήτρης Καμαρωτός, η ηθοποιός Μαρία Κεχαγιόγλου, ο καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πλάτων Μαυρομούστακος, η χορογράφος Αγγελική Στελλάτου, η σκηνοθέτης Μάρθα Φριντζήλα και ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης. Τη συζήτηση θα συντονίσει η θεατρολόγος και κριτικός θεάτρου Ελένη Βαροπούλου.

Τραγουδούν και προσκαλούν

Αγαπημένα κομμάτια της πλούσιας δισκογραφίας της ξεδιπλώνει η Αρλέτα (φωτ.), κάθε Παρασκευή και Σάββατο (10.30 μ.μ.), στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, 210.5203.661), μέχρι 24/11. Η τραγουδοποιός, γιορτάζοντας τη 40χρονη δισκογραφία της, ερμηνεύει λόγια και μουσικές, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα νοσταλγίας για ένα τραγουδιστικό ύφος που λείπει στις μέρες μας, αλλά και προσφέρει πολλές συγκινήσεις.

  • «Η Κάθοδος των Σαλτιμπάγκων» τιτλοφορείται η μουσική παράσταση των «Χαΐνηδων», (Παρασκευή, Σάββατο, 10.30μμ, μέχρι 5/1), στο «Κύτταρο» (Ηπείρου και Αχαρνών). Μια ανατρεπτική παράσταση, με μουσικούς, καραγκιοζοπαίχτες, σχοινοβάτες και άλλους τσιρκολάνους, που «ταξιδεύουν» σε διάφορους τόπους και χρόνους. Στη γοητευτική διαδρομή τους συναντούν κι άλλους «νομάδες» καλλιτέχνες, όπως η Μάρθα Φριντζήλα (το Νοέμβρη), οι «Mode Plagal» κ.ά. Μαζί τους συμπράττουν ο καραγκιοζοπαίχτης Αθως Δανέλης και οι ακροβάτες χορευτές Χριστίνα Σουγιουλτζή και Camilo Bentancor.
  • O Νίκος Παπάζογλου εμφανίζεται (Παρασκευή, Σάββατο), στο «Zoom» (Κυδαθηναίων 39, Πλάκα, 21032 25 920). Συνοδευόμενος από τη «Λοξή Φάλαγγα» παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με κομμάτια επιλεγμένα από όλους τους δίσκους του και τραγούδια άλλων ομότεχνών του.
  • «Της γυναίκας η καρδιά» τιτλοφορείται το πρόγραμμα των Ελένης Τσαλιγοπούλου, Ανδριάνας Μπάμπαλη, Γιώτας Νέγκα, από χτες, στο «Πόλις Stage» (Πέτρου Ράλλη 18). Το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από την ποικιλία των τραγουδιών και στηρίζεται κυρίως στον τρυφερό γυναικείο λόγο τους.
  • Οι Βασίλης Σκουλάς και Γεράσιμος Ανδρεάτος εμφανίζονται (Παρασκευή - Σάββατο, 10.30 μ.μ.), «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, 210 2610444). Μαζί τους, σήμερα η Καίτη Κουλλιά και η Μαρία Καναβάκη.
  • Με αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι τιμάται η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, σήμερα (10.30μμ), στην «Αλλη Οχθη» (τηλ. 2109270628). Θα συμμετέχουν μέλη των μουσικών συγκροτημάτων του ΕΜΠ (1977-1987).
  • Οι Χριστίνα Μαραγκόζη και Πέτρος Δουρδουμπάκης ξεκίνησαν εμφανίσεις στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Ανω Πετράλωνα, 210 3421212). Κάθε Παρασκευή και Σάββατο (10.30μμ), παρουσιάζουν τραγούδια των δίσκων τους και δημιουργίες των Τσιτσάνη, Ζαμπέτα, Ακη Πάνου, Σπανού, Καλδάρα κ.ά.
  • Βραδιές με δυναμικό ηλεκτρικό ήχο, χαρακτηριστικές μελωδίες, στίχους των τραγουδιών τους, αλλά και διασκευές συνθετών που σημάδεψαν τη μουσική τους, με τα «Κίτρινα Ποδήλατα», κάθε Παρασκευή-Σάββατο, στην «Εξέδρα» (Ελ. Βενιζέλου 235, Ν. Σμύρνη, 210 9849101).
  • «Κι ήταν που λέτε μια φορά» τιτλοφορείται η μουσική παράσταση, σήμερα (11μ.μ.), του Λάκη Παππά, με τους Γιώργο Σαλβάνο (πιάνο) και Γιάννη Ηλιόπουλο (κιθάρα), στο «Δίαυλο» (Δράκου 9, Κουκάκι, 210 9248.737). Η τρυφερή φωνή του Λάκη Παππά θα «ταξιδέψει» σε τραγούδια απ' τα δυο μεγάλα έργα του Μ. Χατζιδάκι, «Ματωμένος Γάμος» (Φ. Γκ. Λόρκα - Ν. Γκάτσος) και «Παραμύθι Χωρίς Ονομα» (Ιάκωβος Καμπανέλλης) και άλλες έντεχνες διαχρονικές ερμηνείες.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Τα έκτακτα στρατοδικεία της περιόδου 1946-1960»- Νίκος Μιχιώτης
  • «Η Κομμουνιστική Διεθνής - Β΄ Συνέδριο»- Συλλογικό
  • «Συνοπτική κριτική προσέγγιση σύγχρονων αστικών ιδεολογημάτων και γενικότερων θεωρητικών ζητημάτων»- Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ
  • «Το μικρό χωριό της λίμνης»- Αντρέας Τσάκαλης
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Γ. Ρίτσος
Γ. Ρίτσος
Αφιερωμένη στον ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο, είναι η εκδήλωση, που πραγματοποιείται αύριο (7.30 μ.μ.) στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Θρακομακεδόνων (πλατεία Αριστοτέλους). Μιλά ο Βασίλης Κολοβός. Ποιήματα θα διαβάσουν οι: Χάρης Αρώνης, Βενετία Χατζηνικολάου. Ποιήματα του Γ. Ρίτσου, μελοποιημένα από τον Μ. Θεοδωράκη και άλλους συνθέτες, θα αποδώσουν ο Στέφανος Ψαραδάκος και συνεργάτες του. Είσοδος ελεύθερη.

  • Εκδήλωση αφιερωμένη στον Νίκο Εγγονόπουλο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (8 μ.μ.) στο θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» (Μπιχάκη 8, Ρέντης), στο πλαίσιο των αφιερωμάτων που διοργανώνει ο δήμος, σε Ελληνες ποιητές. Ομιλητής ο ποιητής Ανδρέας Παγουλάτος. Αφηγήτρια: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Τραγούδι: Δέσποινα Στεφανίδου, Πάνθεια Νουργκοστάρ, Σοφία Τζαβάρα.
μια ΕΚΘΕΣΗ

Εκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Ρόρρη εγκαινιάζεται στις 20/11 (8 μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Μέδουσα» (Ξενοκράτους 7). Τα εννέα μεγάλων και τα 15 μικρότερων διαστάσεων πορτρέτα που παρουσιάζονται στην έκθεση - πορτρέτα ανθρώπων χωρίς ρούχα και σπουδές σώματος αντίστοιχα - αποτελούν την πιο πρόσφατη ενότητα μιας δεκαετούς διαδικασίας καταγραφής της ανθρώπινης μορφής, που τοποθετείται στον ίδιο πάντοτε χώρο: το εργαστήριο του ζωγράφου. Διάρκεια έως 19/1.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Την «Ημερη» του Φ. Ντοστογιέφσκι, ανέβασε χτες, στο «Θέατρο Οδού Κυκλάδων», η «Νέα Σκηνή» του Λευτέρη Βογιατζή. Η σκηνική επεξεργασία του κειμένου, η σκηνοθεσία, η ερμηνεία είναι του Λ. Βογιατζή, ενώ τα δύο προβολικά συστήματα και τέσσερα LCD monitors του Γιώργου Σκεύα. Το έναυσμα για την «Ημερη» είναι η αυτοκτονία μιας νεαρής κοπέλας, στα ψιλά των εφημερίδων. Στην παράσταση ο φανταστικός μονόλογος του Ντοστογιέφσκι πραγματώνεται μπροστά στα μάτια των θεατών. Μετάφραση (από τα ρώσικα) Λευτέρης Βογιατζής, (από τα γαλλικά, Ειρήνη Λεβίδη). Σκηνικά - κοστούμια Χλόης Ομπολένσκι. Στο ρόλο του ενεχυροδανειστή ο Λευτέρης Βογιατζής και του «θεατή» η Ελενα Τοπαλίδου.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, αύριο (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής, για τα 70 χρόνια από το θάνατο του Γκέρσουιν. Παρουσιάζει τα έργα των L. Bernstein «Dandide» - εισαγωγή, G. Gershwin «Κοντσέρτο για πιάνο» (σολίστ: Θοδωρής Τζοβανάκης) και Συμφωνία αρ. 9 «Του νέου κόσμου» του Ντβόρζακ. Μουσική Διεύθυνση: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης.

ένας ΔΙΣΚΟΣ

Στην Κοκκινιά, την πόλη που γεννήθηκε μέσα από τη μικρασιατική τραγωδία, γνωρίζοντας τον πόνο, την ανέχεια και την προσφυγιά, αλλά η οποία κατάφερε, με το πείσμα, τους αγώνες της, την Αντίστασή της να γίνει - ίσως - η πιο πολυτραγουδισμένη πόλη της Ελλάδας, είναι αφιερωμένη η δισκογραφική έκδοση με τίτλο «Ενα τραγούδι για την Κοκκινιά», του συγκροτήματος μπουζουκιών «Δρόμος», που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες.

«Καρπός» της συναυλίας που είχε διοργανώσει το καλοκαίρι του 2006 ο Δήμος Νίκαιας (ανέλαβε και την ηχογράφηση και έκδοση), το CD περιλαμβάνει δημιουργίες των Τσιτσάνη, Γενίτσαρη, Τούντα, Καλδάρα, Μητσάκη, Λεοντή, Μούτση, Ξαρχάκου κ.ά., που μιλούν για την προσφυγιά, τον ξεριζωμό, τον έρωτα, την αγάπη για τη ζωή. Το συγκρότημα - μια ομάδα δεξιοτεχνών με μακρόχρονη θητεία στο πάλκο και βαθιά γνώση του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού - επέλεξε και επανεκτελεί κομμάτια, όπως «1922», «Νυν και Αεί», «Μαρίτσα η Σμυρνιά», «Κουκλί της Κοκκινιάς», «Εχει ο Θεός», «Στην Κοκκινιά εγύριζα», «Σε διώξαν απ' την Κοκκινιά» κ.ά. Ανάμεσά τους και ένα σύγχρονο δημιούργημα, το τραγούδι «Κοκκινιά» (Ν. Ζαφειρίδης - Αντ. Σαμιωτάκης). Το συγκρότημα απαρτίζουν οι μουσικοί: Γρηγόρης Βασίλας, Νώε Ζαφειρίδης, Γιάννης Παπαβασιλείου, Κώστας Τσεκούρας, Νώντας Κυριακόπουλος. Τραγούδι: Σοφία Εμφιετζή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ