ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΕ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προτεραιότητα το κέρδος του κεφαλαίου!

Το ολοκληρωτικό «δέσιμο» του πολιτισμού στο κεφαλαιοκρατικό «άρμα» της «Στρατηγικής της Λισαβόνας» για αυξημένα υπερκέρδη του κεφαλαίου μέσω της αύξησης της «ανταγωνιστικότητάς» του έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών πόλων, επικυρώθηκε ως προτεραιότητα στην «ατζέντα» της «πολιτιστικής» πολιτικής της ΕΕ, στο χτεσινό συμβούλιο υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, το συμβούλιο επικύρωσε «τρεις σημαντικούς στόχους που θα διαμορφώσουν μαζί μια κοινή πολιτιστική στρατηγική για τα ευρωπαϊκά όργανα, τα κράτη - μέλη, και τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα»: 1) «Προαγωγή του πολιτισμού ως καταλύτη για τη δημιουργικότητα στα πλαίσια της στρατηγικής της Λισαβόνας για την αύξηση, την απασχόληση, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα» 2) «Προώθηση του πολιτισμού ως ζωτικής σημασίας στοιχείο στις διεθνείς σχέσεις της ένωσης» 3) «Προώθηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και του διαπολιτισμικού διαλόγου». Βέβαια, η τελευταία «προτεραιότητα» είναι το «φύλλο συκής» της ΕΕ, αφού η υπαγωγή του πολιτισμού στις κερδοσκοπικές «ανάγκες» του κεφαλαίου είναι ο πιο σύντομος δρόμος για την ολοκληρωτική «ομογενοποίηση» της πολιτιστικής δημιουργίας!

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, το συμβούλιο επικύρωσε και τις «κύριες μεθόδους εργασίας», που βασίζονται στον ασφυκτικό έλεγχο των κρατών - μελών για το κατά πόσον «προσαρμόζουν» την εθνική πολιτιστική πολιτική με αυτήν της ΕΕ. Ετσι, «εισάγεται» ένα πιο «δομημένο σύστημα συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών και των οργάνων της ΕΕ στα πολιτιστικά θέματα», στο πρότυπο της «ανοιχτής μεθόδου συντονισμού» (OMC) που χρησιμοποιείται σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η νεολαία και η «κοινωνική προστασία». Η «πρόοδος προς τους κοινούς στόχους» θα αναθεωρείται κάθε τρία χρόνια από την Επιτροπή και τα κράτη - μέλη, επιδιώκοντας να «συμπεριλάβει» τον πολιτιστικό τομέα («από τους μεμονωμένους καλλιτέχνες και τους εκτελεστές ως τις δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες» (sic) περισσότερο στις «ευρωπαϊκές υποθέσεις».

Οι τομείς δράσης για την περίοδο 2008 - 2010 περιλαμβάνουν «κλασικές» απαιτήσεις του κεφαλαίου, όπως «βελτίωση» των όρων «κινητικότητας των καλλιτεχνών και άλλων επαγγελματιών στον πολιτιστικό τομέα», «προώθηση» του «πολιτιστικού» τουρισμού (σ.σ. ενίσχυση του τουριστικού κεφαλαίου), μεγαλύτερη «κινητικότητα» των συλλογών (σ.σ. που θα σημάνει αύξηση των κινδύνων για τη μουσειακή πολιτιστική κληρονομιά στις περιοδικές εκθέσεις), «μεγιστοποίηση» των δυνατοτήτων των «πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών» κ.ά.

Φυσικά, ο Μ. Λιάπης τάχθηκε υπέρ της «δημιουργίας μιας κοινής ευρωπαϊκής ατζέντας για τον πολιτισμό» και συνέδεσε απροκάλυπτα το νέο μουσείο Ακρόπολης με την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, λέγοντας πως «εντάσσεται στο πλαίσιο προώθησης της ευρωπαϊκή πολιτιστικής κληρονομιάς»...

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πληθώρα ταινιών και εκδηλώσεων

Η αφίσα του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Η αφίσα του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
(Του συνεργάτη μας Γιάννη ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ).--

Πολλές είναι οι ταινίες του Φεστιβάλ, που ξεκίνησε χτες. Θα αναφερθούμε περιληπτικά στις ταινίες που θα προβληθούν, σημειώνοντας ότι θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις, σεμινάρια, και αγορά των ταινιών.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα θα προβληθούν 14 ταινίες, από τις οποίες οι 4 ελληνικές (Αθανασίου Καρανικόλα «Ελλη», Σπύρου Σταθουλόπουλου «PCV-1», Κωνσταντίνας Βούλγαρη «Valse sentimentale», Θάνου Αναστασόπουλου «Διόρθωση»). Εκτός συναγωνισμού θα προβληθούν 3 ταινίες και στις ειδικές προβολές 14 ταινίες. Στο μη διαγωνιστικό ελληνικό τμήμα θα προβληθούν 14 ταινίες μυθοπλασίας, 3 τεκμηρίωσης, 3 στις ειδικές προβολές και 11 στο διαγωνιστικό Digital Wave 02, που προβάλλει ψηφιακές ταινίες και 2 ταινίες στις ειδικές προβολές του Digital Wave 02. Τα αφιερώματα του ελληνικού τμήματος περιλαμβάνουν 10 ταινίες για τον Νίκο Νικολαΐδη, 15 για το ελληνικό φιλμ νουάρ, 3 για τον Νίκο Καζαντζάκη και τιμητικές προβολές στους Νίκο Κούρκουλο, Σωτήρη Μουστάκα, Σωκράτη Καψάσκη και Γιώργο Σκαλενάκη.

Το αφιέρωμα στον Τζον Σέιλς περιλαμβάνει 16 ταινίες, στον Ουίλιαμ Κλάιν 8, και το αφιέρωμα στον νέο Ισπανικό Κινηματογράφο 19. Το πρόγραμμα «Ημέρες Ανεξαρτησίας» περιλαμβάνει 18 ταινίες στο ID-07, από πολλές χώρες του κόσμου, 4 στις ειδικές προβολές, 10 του Μίκιο Ναρούζε, 4 του Λι Τσανγκ-ντονγκ, 4 της Γιασμίν Αχμάντ, 5 νέων Αμερικανών, 3 στο αφιέρωμα «Κάποιος να τους προσέχει» και 2 στις παιδικές προβολές.

Στο τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» θα προβληθούν 11 ταινίες, 3 στις ειδικές προβολές και 5 του Νάε Καράνφιλ. Τέλος στο νεοσύστατο τμήμα «Focus: Σύγχρονοι Πόλεμοι» θα προβληθούν 8 ταινίες.

Συνολικά θα προβληθούν 213 ταινίες, σε 6 αίθουσες, που σημαίνει ότι είναι αδύνατο να τις δει κάποιος όλες. Μήπως πρέπει να σκεφτούμε το «ουκ εν τω πολλώ το ευ» και να απορρίψουμε αυτόν τον υδροκεφαλισμό;

  • Αξιόλογα μουσικά σχήματα συμμετέχουν στο 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Αύριο στο «Fix» θα εμφανιστούν οι Ισπανοί «Chambao», οι καλύτεροι εκπρόσωποι του «flamenco chill». Επίσης, αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης δίνει συναυλία η «Lincoln Center Afro - Latin Jazz Orchestra» της Ν. Υόρκης, με κλασικά κομμάτια της afro latin jazz παράδοσης. Ακολουθούν: 19/11 - Αποθήκη Γ- το συγκρότημα «Dread Astaire» με post rock' n' roll ήχους και προβολή της νέας ταινίας του Amos Poe «Empire II». 21/11 οι «Your Hand in Mine» (Μάνος Μυλωνάκης - Γιώργος Παπαδόπουλος) συνοδεύουν με πρωτότυπη μουσική την προβολή της βωβής ταινίας «Every night dreams» του Μίκιο Ναρούσε. 24/11 - Αποθήκη Γ - συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας April March, με τραγούδια επηρεασμένα από τη γαλλική ποπ της δεκαετίας του '60.
Στις «επάλξεις» του «Ριζοσπάστη»

Σπάνια ένας άνθρωπος, ακάματα, μέρα - νύχτα (όποτε χρειαζόταν και... χρειαζόταν), συνειδητά, αταλάντευτα, πάνω από 30 χρόνια, μπορεί να βρίσκεται «Με τους ανθρώπους του μόχθου (στις επάλξεις του αγώνα και της δημοσιογραφίας)». Αυτός είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Γιώργη Μωραΐτη (εκδόσεις «Γκολέμα»). Βιβλίο - πολύτιμη διδαχή του αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, του κομμουνιστή δημοσιογράφου, πολλά χρόνια μέλους της Συντακτικής Επιτροπής και της διεύθυνσης του νόμιμου «Ριζοσπάστη». Διδαχή για όλους τους συντάκτες του «Ρ» - ιδιαίτερα για τους νέους, για το τι σημαίνει μαχόμενη - δίπλα στο λαό και για το λαό - δημοσιογραφία.

Ο Γιώργης Μωραΐτης, βρέθηκε στο νόμιμο «Ριζοσπάστη» από την πρώτη ώρα του. Και τον υπηρέτησε «εφ' ω ετάχθη», όπως αποδείχνουν τα δημοσιευμένα στο «Ρ» κείμενά του (αρκετά εικονογραφούνται με φωτογραφίες), τα οποία περιλήφθηκαν στο βιβλίο (420 σελίδες). Τα κείμενα δεν παρατίθενται χρονολογικά, αλλά θεματολογικά, ενταγμένα σε 13, συνολικά, κεφάλαια. Αναφέρουμε τους τίτλους τους ως «πρόγευση» του αναγνώστη: «Αφιερώματα», «Ρεπορτάζ», «Λάρκο. Ο "Ριζοσπάστης" στη Λάρυμνα», «Λοκρίδα. Εργατικά-Αγροτικά», «Εύβοια. Μολών λαβέ», «Φθιώτιδα», «Βοιωτία», «Ευρυτανία», «Αγραφα. Τ' αντάμωμα», «Σκόπελος», «Ηπειρος», «Κυκλάδες», «Στιγμιότυπα». Ενδεικτικό του θεματολογικού εύρους των δημοσιογραφικών κειμένων του είναι μια επιφυλλίδα (18/7/1976), με τίτλο «Ο "ανθρωπισμός" της άρχουσας τάξης», την οποία υπέγραφε με τα αρχικά Α.Ρ., προερχόμενα από το χαρακτηρισμό «Αγαθός Ρουμελιώτης», που του έδωσε ο βασιλικός επίτροπος, αγορεύοντας εναντίον του στο χουντικό στρατοδικείο (27/4 - 5/5/1969).

Ας δούμε, όμως, την άποψη του Γ. Μωραΐτη για τη μαχόμενη δημοσιογραφία, με τρεις φράσεις από τον πρόλογό του: «Οι απλοί άνθρωποι γράφουν την Ιστορία. Δηλαδή, οι εργάτες, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι. Η δημοσιογραφία, πάντως, η κομμουνιστική, πρέπει να βρίσκεται κοντά τους, να παρακολουθεί τον αγώνα τους, να καταγράφει τη δράση τους. Να γίνεται ένα μαζί τους, να μπαίνει στις σκέψεις τους, να εξηγεί τα προβλήματά τους, να τους δίνει κουράγιο».

Αραβικά ντοκιμαντέρ

Αφιέρωμα στο σύγχρονο αραβικό ντοκιμαντέρ διοργανώνει η Κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου (20/11) στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου. Θα προβληθούν έξι ταινίες: «Οραμα» της Dina Hamza (Αίγυπτος), «Η πλατεία» της Sawsan Darwaza και «Η πόλη μου» του Abdel Salam Al-Haj (Ιορδανία), «Ρίζες» του Ehsan Jezany (Ιράκ), «Σιωπή» του Rami Farah (Συρία), «Πρώτη εικόνα» του Akram Αl-Ashkar (Παλαιστίνη). Οι προβολές συνοδεύονται από εισήγηση της Βιβής Κεφαλά (καθηγήτριας Διεθνών Σχέσεων στη Μέση Ανατολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου), με θέμα «Μέση Ανατολή - ντοκιμαντέρ και πραγματικότητα».

Το καλό είναι η ελεύθερη είσοδος στην προβολή, αλλά το κακό είναι ότι οι ταινίες έχουν αγγλικούς υπότιτλους. Εκτός λοιπόν από τις «φιέστες» στη Θεσσαλονίκη, το ΥΠΠΟ θα έπρεπε να στηρίξει τις κινηματογραφικές λέσχες και για τον ελληνικό υποτιτλισμό ταινιών που τις «τρώει η μαρμάγκα» της κυρίαρχης διανομής.

Βραδιά μνήμης στην αγαπημένη μας Μάρω Λοΐζου πραγματοποιεί, την Τρίτη, στο βιβλιοπωλείο «Πατάκης» (Ακαδημίας 65), ο «Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου», σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα «Πάροδος». Για τη βραβευμένη και αγαπημένη των παιδιών συγγραφέα θα μιλήσουν η συγγραφέας Σοφία Μαντούβαλου και η εκπαιδευτικός Βάσω Χαμαλέλη. Αποσπάσματα κειμένων της θα διαβάσουν ο ηθοποιός Αντώνης Περπινιάς και η συγγραφέας Αλέκα Βαρβαρέσου. Συντονίστρια η Αλεξάνδρα Αργύρη. Τραγούδια σε ποίηση της Μάρως Λοΐζου θα ερμηνεύσουν ο Γιάννης Σφυρής και η Ιωάννα Χαμαλέλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ