ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΚΚ ΛΑΩΝ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Συναντήσεις αντιπροσωπειών και ανταλλαγή πείρας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είχε συνάντηση με τον Κιμ Μπόιξ, υπεύθυνο διεθνών σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας (ΚΚΛΙ), στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή πληροφοριών για τη δράση των δυο κομμάτων. Ο Δ. Κουτσούμπας ενημέρωσε για τη δράση του Κόμματος στους αγώνες που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο και σχετικά με τις δραστηριότητες για τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης. Συζητήθηκαν ακόμα η προσπάθεια των δύο κομμάτων για το συντονισμό της δράσης των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα, όπως και μια σειρά πρωτοβουλιών Κομμουνιστικών Κομμάτων στην Ευρώπη ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και στην Ευρωσυνθήκη, ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλη του 2008.

Ο Κιμ Μπόιξ συναντήθηκε επίσης με τον Θόδωρο Κούτρα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, από τον οποίο ενημερώθηκε για τη δουλιά των κομμουνιστών στα ναυπηγεία. Στη συνέχεια ο σύντροφος από την Ισπανία ενημερώθηκε από τον Παναγιώτη Μεντρέκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη δουλιά του Κόμματος στον τομέα της μαζικής πολιτικής προπαγάνδας.

Θέματα που αφορούν στη δράση για τη διάδοση της μαρξιστικής - λενινιστικής θεωρίας και στην εσωκομματική μόρφωση συζητήθηκαν στη συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ με επικεφαλής τον Κύριλλο Παπασταύρου, υπεύθυνο της Ιδεολογικής Επιτροπής.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΛΙ είχε επίσης συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης, στην οποία ενημερώθηκε για τις τρέχουσες εξελίξεις στο μέτωπο της Παιδείας και γενικότερα για τις δραστηριότητες της ΚΝΕ στην εργατική και σπουδάζουσα νεολαία, όπως και στο ευρωπαϊκό και διεθνές αντιιμπεριαλιστικό νεολαιίστικο κίνημα.

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Επικυρώνεται η νέα καλπονοθεία

Στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής εγκρίνεται ο νέος εκλογικός νόμος, που ενισχύει ακόμα περισσότερο το πρώτο κόμμα στο όνομα της αντιμετώπισης της «ακυβερνησίας»

Την καλπονοθευτική τροποποίηση του εκλογικού νόμου επικυρώνει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, ενώ η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για διάλογο με το ΠΑΣΟΚ για την εφαρμογή σε δεύτερη φάση μιας παραλλαγής του «γερμανικού μοντέλου».

Σε μια στιγμή που ο δικομματισμός δέχεται ισχυρά χτυπήματα και αμφισβητείται έντονα από τις λαϊκές μάζες, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να «αναδιατάξουν» και θωρακίσουν το πολιτικό σύστημα χρησιμοποιώντας το εργαλείο του εκλογικού νόμου. Δε θεωρείται τυχαίο ότι μαζί με τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες γκάλοπ που «πριμοδοτούν» τη συγκρότηση «κυβερνήσεων συνεργασίας».

Σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του πρώτου κόμματος, αλλά την ίδια στιγμή κορυφαία κυβερνητικά στελέχη (Σουφλιάς, Μπακογιάννη) «φλερτάρουν» με την υιοθέτηση του «γερμανικό μοντέλου» σε μια «δεύτερη φάση».

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις διατάξεις του νέου εκλογικού νόμου παραπέμποντας στις σημερινές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών. Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα εκλογικό σύστημα που θα αυξάνει το «μπόνους» στο πρώτο κόμμα από 40 σε 50 έδρες, στο όνομα της αντιμετώπισης της «ακυβερνησίας», ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να αποσαφηνίζει ότι το «μπόνους» αυτό δε δίνεται όταν πρόκειται για συνασπισμούς κομμάτων.

Τον καλπονοθευτικό χαρακτήρα της τροποποίησης του εκλογικού νόμου επιβεβαίωσε ο Λ. Ζαγορίτης, δηλώνοντας ότι «ο εκλογικός νόμος πρέπει να δίνει - και θα δίνει - τα περιθώρια στο πρώτο κόμμα να έχει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, χωρίς να αλλοιώνεται η αναλογικότητα της εκπροσωπήσεως των άλλων κομμάτων». Ο στόχος, σύμφωνα με τον γραμματέα της ΚΕ, είναι ότι «δεν πρέπει να υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας». Ταυτόχρονα, όμως, απέρριψε εμμέσως πλην σαφώς το «γερμανικό μοντέλο» γιατί, όπως είπε, «με το γερμανικό εκλογικό σύστημα απαιτούνται ποσοστά της τάξεως του 47%, 48% και πάνω για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση». Ειρωνεύτηκε μάλιστα την κίνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που εξήγγειλε τη συγκρότηση επιτροπής για τον εκλογικό νόμο, σχολιάζοντας: «Δεν ξέρω αν ο κ. Παπανδρέου, αν στο ΠΑΣΟΚ το συνειδητοποίησαν αυτό και γι' αυτό συγκρότησαν, τώρα, επιτροπή προκειμένου να μελετήσουν νέο εκλογικό σύστημα και να κάνουν πρόταση».

Πάντως, υπέρ του «γερμανικού μοντέλου» τάχθηκε εκ νέου χτες ο Γ. Σουφλιάς, καυχώμενος μάλιστα ότι «το υποστηρίζει από το 1994» και είναι ο πρώτος που το υποστήριξε. Είπε ότι αυτό το σύστημα «πρέπει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα», αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι επειδή είναι μέλος της κυβέρνησης «θα ακολουθήσει και θα υποστηρίξει αυτό που θα αποφασίσει η κυβέρνηση». Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ντ. Μπακογιάννη, που τάχθηκε χτες υπέρ ενός διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, «μέρος της οποίας θα είναι και ένας εκλογικός νόμος με πάγια χαρακτηριστικά, όπως το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο». Ο διάλογος αυτός, σύμφωνα με την ΥΠΕΞ, θα περιλαμβάνει τρεις άξονες: Τη διοικητική διάρθρωση, τον εκλογικό νόμο και το αναπτυξιακό μοντέλο και έχει ορίζοντα το 2015.

Με τη «βούλα» των γκάλοπ

Την ίδια στιγμή, σε γκάλοπ της VPRC για λογαριασμό της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» από τη μια καταγράφεται η συνεχιζόμενη φθορά και αναξιοπιστία του δικομματισμού, ενώ από την άλλη «λανσάρονται» ως εναλλακτική λύση οι κυβερνήσεις συνεργασίας. Ειδικότερα, στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας», ...πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το «καμία» με 39%, ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει το 31% και το ΠΑΣΟΚ 22%.

Επίσης, στο ερώτημα «θέλετε ισχυρές κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας και αναλογικό νόμο;», το 58% απαντά κυβερνήσεις συνεργασίας και το 31% ισχυρές κυβερνήσεις. Το 64% πάντως έχει αρνητική γνώμη για την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική.

ΠΑΣΟΚ
ΣΥΝ-πράξεις και ρεύματα

Τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ προωθούν ανοιχτά, πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναθαρρημένα και από τη συγκεκριμένη πρόταση σύμπραξης σε μια σειρά ζητήματα, που πριν λίγες μέρες τους έκανε η Κουμουνδούρου.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο Κ. Λαλιώτης αναφέρει ότι «ο μεταπολιτευτικός κύκλος του 1974, που σηματοδοτήθηκε με το δικομματισμό, με τις μονοκομματικές κυβερνήσεις, με τις εναλλαγές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ουσιαστικά έχει κλείσει», ότι «τώρα πια διανύουμε ένα νέο ιστορικό κύκλο στον 21ο αιώνα, που πρέπει να έχει ως συστατικό στοιχείο το διπολισμό και όχι το δικομματισμό».

Συνέχισε μιλώντας για «πολυκομματική κεντροαριστερά» και για «κοινές πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις». «Η πολυκομματική κυβερνώσα κεντροαριστερά σε πολλές χώρες της Ευρώπης είναι μια πραγματικότητα. Γιατί να μην προχωρήσουμε και στην Ελλάδα;», αναρωτήθηκε παίρνοντας την πάσα που πριν λίγες μέρες έδωσε στο ΠΑΣΟΚ ο Αλ. Αλαβάνος με τις προτάσεις του για κοινή δράση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου ο Κ. Λαλιώτης είπε ότι η εντολή που δόθηκε, από την πρόσφατη εσωκομματική εκλογική διαδικασία, στον Γ. Παπανδρέου είναι καθαρή και αδιαπραγμάτευτη. Σε ό,τι αφορά το «ρεύμα» Βενιζέλου το χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτο, με την προϋπόθεση να μη μετεξελίσσεται ως κόμμα μέσα στο κόμμα».

Από την πλευρά του, ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη σε περίπου χίλια στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, φρόντισε να ξαναμιλήσει για το «ρεύμα» που διαμορφώθηκε στο ΠΑΣΟΚ με τη δική του υποψηφιότητα, χαρακτηρίζοντάς το «ρεύμα ιδεολογικό» που δεν έχει σχέση με «οργανωτίστικα» ζητήματα.

Στο μεταξύ στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν τη σύνθεση της γραμματείας της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου. Χαρακτηρίζεται και ως τεστ συνύπαρξης του Παπανδρέου με τον Βενιζέλο και τους αποκαλούμενους «βαρόνους». Ηδη ανακοινώθηκε η σύνθεση της επιτροπής για την επεξεργασία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το νέο (καλπονοθευτικό) εκλογικό νόμο που προωθεί ο δικομματισμός. Με εξαίρεση τον βουλευτή Γ. Νικητιάδη που στήριξε τον Κ. Σκανδαλίδη, τον συνταγματολόγο Γ. Σωτηρέλλη και τον συνταγματολόγο - βουλευτή Επικρατείας Γ. Παπαδημητρίου, πρώην σύμβουλο του Κ. Σημίτη, που δεν πήρε ενεργό μέρος στην εσωκομματική αντιπαράθεση, όλοι οι υπόλοιποι στήριξαν Παπανδρέου: Α. Διαμαντοπούλου, Χ. Καστανίδης, Μαριλέννα Κοππά, Μ. Παπαϊωάννου, Φ. Πετσάλνικος, Ντ. Ρόβλιας, Δ. Στεφάνου.

Θέλουν διασφάλιση της δικομματικής εναλλαγής και χτύπημα του ΚΚΕ

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον εκλογικό νόμο

Μετά τη χτεσινή της συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τον εκλογικό νόμο και δήλωσε επ' αυτού: «Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, αγκαλιά, σχεδιάζουν να φέρουν έναν εκλογικό νόμο ο οποίος θα διασφαλίζει είτε το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής, είτε θα προωθεί ένα σύστημα διπολικής εναλλαγής, δηλαδή κυβερνήσεων συνεργασίας. Στόχος τους είναι να εμποδίσουν να αντιστοιχηθεί μέσα στη Βουλή η ριζοσπαστική συνείδηση του λαού. Και θα έλεγα ακόμη περισσότερο ότι ιδιαίτερος στόχος είναι το ΚΚΕ για το οποίο ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να συνδράμει σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις συνεργασίας. Εξ ου και η αντικομμουνιστική επίθεση η οποία θα δυναμώσει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ