ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΑΡΗΣ - ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2007
Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί εργάτες

Στα Χανιά, τη Φθιώτιδα και την Αθήνα τα τελευταία περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας

Με τη ζωή τους πλήρωσαν τρεις ακόμα εργάτες μέσα σε λίγες μέρες το εργοδοτικό κυνήγι του κέρδους και την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία του «Ρ», οι νεκροί των εργοδοτικών εγκλημάτων στους τόπους δουλιάς από τις αρχές του 2007 έφτασαν τους 101. Χτες το πρωί, στο 5ο χλμ. της επαρχιακής οδού Χανίων - Ομαλού, σε έργα αποχέτευσης της ΔΕΥΑΧ, ο 59χρονος Γιώργος Καβρουλάκης βρήκε ακαριαίο θάνατο όταν κατά τη διάρκεια απομάκρυνσης των χωμάτων από την καρότσα του φορτηγού που οδηγούσε (βρισκόταν σε ανατροπή), αυτή του έπεσε στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να τον συνθλίψει. Ο 59χρονος δούλευε σε εργολαβικό συνεργείο.

Προχτές, Δευτέρα 19 Νοέμβρη, βρήκε τραγικό θάνατο ο αλβανικής καταγωγής Majri Husenbelliu, 41 ετών, εργάτης σε εργολαβικό συνεργείο, πατέρας δυο παιδιών, όταν την ώρα που δούλευε μέσα σε τάφρο για τον αγωγό του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Ελάτειας Φθιώτιδας, βάθους 4 μέτρων, καταπλακώθηκε από χώματα εξαιτίας της υποχώρησης μέρους του τοιχώματος, αφού δεν υπήρχε αντιστήριξη ή άλλα μέτρα ασφάλειας.

Την περασμένη Τετάρτη, 14 Νοέμβρη στις 11 το πρωί, σκοτώθηκε ο συνταξιούχος οικοδόμος Αντώνης Ρεκατσίνας, 63 ετών, σε οικοδομή επί της οδού Ηρακλείτου 1 στον Αλιμο. Σύμφωνα με καταγγελία του Παραρτήματος Ηλιούπολης - Υμηττού του Συνδικάτου Οικοδόμων «είναι εγκληματικές οι ευθύνες της εργοδοσίας για την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και των απάνθρωπων συνθηκών δουλιάς (εργασία στα καλούπια υπό βροχή)». Το «ατύχημα», όπως καταγγέλλει το παράρτημα των οικοδόμων, μέχρι και τη Δευτέρα 19 Νοέμβρη δεν είχε δηλωθεί στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, αλλά ούτε και στο ΚΕΠΕΚ. Και το Παράρτημα καταλήγει: «Για την εργοδοσία προκύπτουν σοβαρές ευθύνες τόσο για την έλλειψη μέτρων ασφάλειας όσο και για την απόκρυψη του συμβάντος. Φαίνεται ότι για την εργοδοσία οι οικοδόμοι θεωρούνται παράπλευρες απώλειες, που ακόμα και ο θάνατος του εργάτη είναι αναστολή της κερδοφορίας του».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ»
Κάλεσμα σε επαγρύπνηση και αγώνα

Κλιμάκιο του Κόμματος με επικεφαλής τη βουλευτή Σοφία Καλαντίδου μίλησε με τους εργαζόμενους σε δυο από τα τρία εργοστάσια της Νάουσας

Κατάμεστη η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη χτεσινή Γενική Συνέλευση στη Νάουσα
Κατάμεστη η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη χτεσινή Γενική Συνέλευση στη Νάουσα
Στους εργαζόμενους στην κλωστοϋφαντουργία «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα, που πρόσφατα βρέθηκαν αντιμέτωποι με την επίθεση της εργοδοσίας στο δικαίωμα της μητρότητας, μίλησε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, συνοδευόμενη από κλιμάκιο στελεχών της ΚΟ Νάουσας και της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Βρέθηκε στα δύο εργοστάσια, πρόσωπο με πρόσωπο με τους εργάτες και τις εργάτριες, που τώρα είναι αντιμέτωποι με τις ανατροπές που προμηνύει στις εργασιακές σχέσεις η απόφαση της επιχείρησης να κλείσει το παλιότερο από τα τρία εργοστάσια μέχρι το τέλος του 2008, όπως αποκάλυψε πρόσφατα και ο «Ρ».

Εκεί, στην αλλαγή της βάρδιας, η Σ. Καλαντίδου κάλεσε τους εργαζόμενους να μπουν μπροστά στον αγώνα για να μην περάσει η αντεργατική επίθεση που σχεδιάζει η εργοδοσία. Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας. Ενημέρωσε τους εργάτες και τις εργάτριες για την παρέμβαση που έκανε το ΚΚΕ και στη Βουλή, σχετικά με την επίθεση που δέχεται το δικαίωμα στη μητρότητα. Υπογράμμισε στους εργαζόμενους την ανάγκη να δυναμώσουν την πάλη για δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους. Να συσπειρωθούν με το ταξικό εργατικό κίνημα, μπροστά και στην απεργία στις 12 του Δεκέμβρη.

Στη συνέχεια, το απόγευμα, παραβρέθηκε και μίλησε στη Γενική Συνέλευση των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της Νάουσας. Τη συνέλευση χαιρέτισε και ο Γ. Χαβατζάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Η Σ. Καλαντίδου ενημέρωσε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες τους για πλήρη κάλυψη όλων των ανέργων, και μετέφερε από την πρώτη ώρα στη Βουλή τα αιτήματα των πρόσφατων κινητοποιήσεών τους, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και η καταβολή οικονομικής ενίσχυσης 1.500 ευρώ για τον κάθε ένα που δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εισοδηματικής ενίσχυσης.

ΦΩΣΦΟΡΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Σε κλοιό μεγάλων συμφερόντων

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο του εργοστασίου της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα και να αναλάβει με κρατική ευθύνη τη λειτουργία του, την παραγωγή, διακίνηση και διάθεση φτηνών και καλής ποιότητας λιπασμάτων προς όφελος των αγροτών και των εργαζομένων της περιοχής, απαιτεί το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Ζιώγας.

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση, οι εργαζόμενοι είναι ανήσυχοι για το μέλλον της βιομηχανίας και της δουλιάς τους. Μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες, μεγαλέμποροι και εισαγωγείς λιπασμάτων, ενδιαφέρονται για την αύξηση των κερδών τους σε βάρος των εργαζομένων, επαγγελματιών, αγροτών, συνολικά της ανάπτυξης της περιοχής. Τα μεγαλοσυμφέροντα αυτά έχουν βάλει στο «μάτι» τις εγκαταστάσεις και την περιοχή του εργοστασίου (λιμάνι κ.ά.).

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση πραγματοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, την Τετάρτη 28/11, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μετά από απόφαση των Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών.

ΚΕΑΤ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας ειδικά σχολεία, μόρφωση, βιβλία, δουλιά, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι μαθητές του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα - που από την Κυριακή έχουν κάνει κατάληψη στο σχολείο τους - οι εργαζόμενοι του Κέντρου, οι γονείς και κηδεμόνες, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και φορείς του χώρου. Στο πλευρό γονέων και μαθητών βρέθηκε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Δυναμική παρέμβαση των ναυτεργατικών σωματείων, με πρωτοπόρες τις δυνάμεις ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», έγινε χτες το απόγευμα στο πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ», απαιτώντας την εφαρμογή της νομοθεσίας και την πλήρη κάλυψη της οργανικής σύνθεσης του πλοίου που εδώ και 15 μέρες, που είχε δρομολογηθεί με προορισμό τη Μυτιλήνη, η πλοιοκτήτρια εταιρεία ΝΕΛ και ο πλοιοκτήτης Βεντούρης παραβίαζαν τη νομοθεσία και το πλοίο εκινήτο με ελλιπή οργανική σύνθεση. Λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα κι ενώ το πλοίο βρισκόταν στην προβλήτα στη Δραπετσώνα, οι ναυτεργάτες σταμάτησαν τη φόρτωση του πλοίου. Λίγο αργότερα οι πέντε κενές θέσεις επανδρώθηκαν και στις 7 το απόγευμα το πλοίο απέπλευσε κανονικά.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΕΒΕ: Παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνουν σήμερα στις 4 μ.μ. στο υπουργείο Ανάπτυξης (πλ. Κάνιγγος), τα σωματεία εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες και ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης - κεφαλαίου για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Αύριο, Πέμπτη στις 12 μ. οργανώνουν κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Πλ. Μητροπόλεως 10).

ΙΚΑ: Απεργούν σήμερα και αύριο οι γιατροί και οι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ γιατί εξαιρέθηκαν από τη χορήγηση του επιδόματος του νόμου 3518/2006 (επίδομα υπέρ τρίτων).

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: Διαμαρτύρονται, με εξώδικο που απέστειλαν στη διοίκηση του νοσοκομείου Κατερίνης, εννέα γιατροί του Κέντρου Υγείας Αιγινίου, επισημαίνοντας ότι η στελέχωση και λειτουργία τον τελευταίο μήνα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του συγκεκριμένου νοσοκομείου είναι παράνομη και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που η λειτουργία του ΤΕΠ δεν ανασταλεί, ώσπου να στελεχωθεί πλήρως και νομίμως, τότε θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Από την πλευρά της η διοίκηση του νοσοκομείου υποστηρίζει ότι κάθε ενέργεια που αφορά τη λειτουργία και στελέχωση του ΤΕΠ είναι σύννομη και βασίζεται στην πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας. Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ: Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη ο Σύλλογος Λογιστών Πειραιά στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (3ος όροφος).

ΟΣΝΙΕ: Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά σχετικά με την υποχρεωτικότητα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Ιδιωτικών Κλινικών και Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων - Γηροκομείων όλης της χώρας. «Με ευθύνη της κυβέρνησης υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην υπογραφή της υποχρεωτικότητας της ΣΣΕ, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων του κλάδου να μένει χωρίς ΣΣΕ» σημειώνει σχετικά η βουλευτής του ΚΚΕ και ζητάει κηρυχθεί υποχρεωτική η ΣΣΕ της ΟΣΝΙΕ.

ΕΚΑΒ: Στάση εργασίας 9 π.μ.-1 μ.μ και έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη οι γιατροί του ΕΚΑΒ πανελλαδικά. Διεκδικούν να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αναγνώριση της πτητικής υπηρεσίας των γιατρών στις αεροδιακομιδές ως διπλάσιο συντάξιμο χρόνο, την ανάπτυξη πανελλαδικά του ΕΚΑΒ με προσωπικό και μέσα κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ