ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Η Τουρκία ακολουθεί επίσημα πολιτική διχοτόμησης

Δυναμική, μαζική, η χτεσινή συγκέντρωση του ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και υποψήφιου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Σε μια ενθουσιώδη ατμόσφαιρα με συνθήματα και τη μαχητική παρουσία της ΕΔΟΝ πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, χτες, η πολιτική προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ. Ο Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε την αναγκαιότητα για δίκαιη, βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, για Κύπρο ενωμένη ομοσπονδιακή.

Οι φοιτητές της ΕΔΟΝ, που εδώ και καιρό δίνουν από τη Θεσσαλονίκη σκληρή μάχη για την εκλογή του Δ. Χριστόφια στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αναγκαιότητα που επιβάλλεται για τον αγώνα του κυπριακού λαού, για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, επιφύλαξαν θερμή υποδοχή και μαχητική, μαζική παρουσία στην προεκλογική συγκέντρωση. Πολλοί νέοι, μάλιστα, είχαν φορέσει τις παραδοσιακές κυπριακές στολές, ενώ ακούστηκαν τα συνθήματα: «Ελπίδα, λύση για δίκαιη κοινωνία - Ψηφίζουμε Χριστόφια για την Προεδρία», «Κύπρος ενωμένη ομοσπονδιακή».

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε ότι η μάχη δίνεται τόσο για μία βιώσιμη και δίκαιη λύση για το Κυπριακό, όσο και για να υπερασπιστεί τα δικαίωμα του λαού απέναντι στις νεοταξικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού - ΚΚ Κύπρου, σημείωσε, είναι η πρώτη πολιτική δύναμη που πάλεψε για τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενάντια στη χούντα, ενάντια στην κατοχή. Σχετικά με το πρόβλημα της τουρκικής κατοχής, που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Δ. Χριστόφιας επισήμανε ότι η Τουρκία πλέον και ξεκάθαρα ακολουθεί επίσημα πολιτική διχοτόμησης.

Motion Team

Αναφερόμενος στα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια που οδήγησαν το ΑΚΕΛ να απομακρυνθεί από την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου, υποστήριξε ότι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις του Προέδρου για φιλολαϊκή πολιτική. Αντίθετα, επέλεξε και προσπάθησε να προωθήσει νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ. Υποσχέθηκε, τέλος, ότι το ΑΚΕΛ θα δώσει τη μάχη δίπλα στους εργαζόμενους.

Στην προεκλογική συγκέντρωση παραβρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Κώστα Αβραμόπουλο, γραμματέα της ΚΟΘ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, ο Ηλίας Κουσκουβέλης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο Ε. Λ. Οικονόμου, πρόξενος της Κύπρου, ακαδημαϊκοί, οι δήμαρχοι Πολίχνης, Καλαμαριάς και Πανοράματος κ.ά.

Μετά την πολιτική ομιλία ακολούθησε συναυλία με τους Θάνο Μικρούτσικο και Γιάννη Κούτρα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σπρώχνει» τα Δυτικά Βαλκάνια στην ιμπεριαλιστική στρούγκα

«Δέσμη προτάσεων» της Αθήνας για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Πέντε προτάσεις για τη ρυμούλκηση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα στους ομολόγους της της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές προτάσεις διατυπώνονται σε μια στιγμή που το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου εισέρχεται σε νέα φάση, μετά τη νίκη του πρώην ηγέτη του UCK Χασίμ Θάτσι στις εκλογές της Κυριακής και με την ΕΕ να ζητά από τους Αλβανούς να μη βιαστούν στην απόφαση για απόσχιση από τη Σερβία. Επίσης, οι ελληνικές προτάσεις κατατίθενται τη στιγμή που πλησιάζει η ημερομηνία επίσκεψης του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, η Ντ. Μπακογιάννη παρουσίασε στους ομολόγους της την πρωτοβουλία της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι θα δώσει «μια νέα δυναμική στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ» των Δυτικών Βαλκανίων και του Κοσσόβου.

Σύμφωνα, με τον Γ. Κουμουτσάκο, επιθυμία της Ελλάδας είναι οι λαοί των Δυτικών Βαλκανίων να αισθάνονται ότι η ΕΕ δεσμεύεται να υποστηρίξει την ένταξή τους, εφόσον βέβαια οι κυβερνήσεις τους προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα, η πρωτοβουλία της Ελλάδας για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων συμπεριλαμβάνει τις εξής πέντε προτάσεις:

1) Να επιταχυνθεί η διαδικασία υπογραφής των Συμφωνιών Σταθερότητας και Σύνδεσης με τη Σερβία και με τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη.

2) Να ενθαρρυνθεί η διαδικασία χορήγησης καθεστώτος υποψήφιων προς ένταξη χωρών στην ΕΕ, τόσο στις χώρες των Δ. Βαλκανίων, οι οποίες έχουν υπογράψει Συμφωνίες Σταθερότητας και Σύνδεσης με την ΕΕ, όσο και στη Σερβία. Ειδικότερα, η Ελλάδα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τη γνωμοδότησή της, για την αίτηση των χωρών αυτών να ενταχθούν στην ΕΕ, το φθινόπωρο του 2008 και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη του 2008 να αποφανθεί για το αν θα δώσει το καθεστώς των υποψήφιων προς ένταξη χωρών.

3) Να ληφθεί απόφαση για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σε μεταγενέστερο στάδιο, βάσει εκπλήρωσης των κριτηρίων που θέτει η ΕΕ στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

4) Να τεθεί ένας οδικός χάρτης που θα καταργεί την απαίτηση χορήγησης βίζα στους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων.

5) Η ΕΕ να αποφασίσει να χορηγήσει πρόσθετη χρηματοδότηση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως πίσω από τη διαδικασία που προτείνει η Αθήνα, δημιουργείται ένα περιθώριο χρόνου για την «εξέταση της προόδου» των κρατών της περιοχής προκειμένου να ενταχθούν στην ΕΕ. Το περιθώριο αυτό θεωρείται «χρήσιμο» στην προσπάθεια της Αθήνας να «διαπραγματευτεί» την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Συνάντηση Σιούφα - Χριστόφια

Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ που επισκέπτεται τη χώρα μας, συναντήθηκε χτες ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τρόπους για την καλύτερη συνεργασία των δύο κοινοβουλίων, ενώ όπως αναφέρεται και σε σχετικό δελτίο Τύπου έγινε αναφορά και στο θέμα του Κυπριακού. Ο Δ. Σιούφας δήλωσε ότι διαβεβαίωσε τον Δ. Χριστόφια «για τη σταθερή απόφαση της Βουλής των Ελλήνων για στήριξη του αγώνα των Κυπρίων, για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κεκτημένου της ΕΕ, για λύση βιώσιμη και λειτουργική, λύση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας».

Ο Δ. Χριστόφιας έκανε λόγο για ταύτιση απόψεων «στο μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει όλους μας, το Κυπριακό πρόβλημα και τις προοπτικές επίλυσής του». Τόνισε ότι στη συνάντηση ανταλλάχτηκαν απόψεις και για το πώς «θα εμβαθύνουμε και πρακτικά θα προωθήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις των δύο κοινοβουλίων». Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δ. Χριστόφιας δέχτηκε την πρόταση για αξιοποίηση της βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και για την παρουσίαση της δράσης της Κυπριακής Βουλής από τον τηλεοπτικό σταθμό της Ελληνικής Βουλής.

Εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Δραπετσώνας διοργανώνει σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Δραπετσώνας, εκδήλωση με θέμα «Ευρωσυνθήκη, επιπτώσεις για τους λαούς της Ευρώπης», με ομιλητή τον Αντώνη Αντανασιώτη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου διοργανώνει αύριο Πέμπτη 22 Νοέμβρη, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα της Παλιάς Ηλεκτρικής, εκδήλωση με αφορμή τα 90 χρόνια της μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, με θέμα «Η συνεισφορά του σοσιαλισμού στην παγκόσμια ειρήνη και φιλία των λαών».

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου το Σαββατοκύριακο 24-25 Νοέμβρη διοργανώνει διήμερο αφιερωμένο στον Τσε Γκεβάρα, από τις 6 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου και Νεότητας).

-- Στην Τρίπολη την Κυριακή 25 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ. στον Φιλοτεχνικό Ομιλο Τρίπολης, πραγματοποιείται σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης όλης της Πελοποννήσου, με θέμα «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και πρόγραμμα δράσης των Επιτροπών Ειρήνης». Θα μιλήσουν, εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, ο Γρηγόρης Πετρόπουλος, οργανωτικός γραμματέας και ο Γιώργος Λαμπράκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και γιος του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ