ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιασφαλιστική επίθεση και καταστολή

Τη δοκιμασμένη τακτική του «μαστίγιου και του καρότου» χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να αποτρέψει τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στις ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα

Η ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων βρίσκεται αυτό το διάστημα στην αιχμή της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης, η οποία ταυτόχρονα ενισχύει τους μηχανισμούς παρακολούθησης και καταστολής των λαϊκών αγώνων.

Καθώς έχει αποφασίσει να επιταχύνει τις αντεργατικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και να προχωρήσει στην ψήφιση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού με τις νέες φοροεπιδρομές, το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στις αντιδράσεις των εργαζομένων, επιχειρώντας να αποτρέψει τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου πάλης ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα δοκιμασμένα όπλα του μαστίγιου και του καρότου, προχωρώντας σε επίδειξη αποφασιστικότητας για την επιβολή των «αλλαγών», σε κινδυνολογία, ενώ συχνά πυκνά καταφεύγει και στα τερατώδη ψέματα για να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού. Παράλληλα εμφανίζεται υπέρμαχος του «διαλόγου» και προστάτης των επόμενων γενεών... Δε διστάζει ωστόσο να δηλώνει ότι οι χαφιεδοκάμερες «στοχεύουν» τις διαδηλώσεις, αφήνοντας να αιωρείται, προς το παρόν, η θεωρία της «πολιτικής βίας» στα κεφάλια των διαδηλωτών.

Η βούληση και η «επιχειρηματολογία» φάνηκαν καθαρά στα όσα είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γύρω από το Ασφαλιστικό, αλλά και τη χρήση των χαφιεδοκαμερών. Ο Θ. Ρουσόπουλος επιστράτευσε την κινδυνολογία για να ισχυριστεί ότι «το ασφαλιστικό σύστημα, αν συνεχίσει έτσι, σε λίγα χρόνια θα καταρρεύσει και δε θα υπάρχουν καθόλου συντάξεις»(!). Επικαλέστηκε ότι «αυτό το λένε οι γνώστες του θέματος, οι αναλογιστές, αυτοί που γνωρίζουν πολύ καλά το τι ισχύει στο Ασφαλιστικό και το τι γίνεται στα Ταμεία» και η κυβέρνηση αυτό που κάνει είναι να «σταθεί με σοβαρότητα απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο», προκειμένου να μην αφήσει «στο έλεος της επόμενης κυβέρνησης, της μεθεπόμενης, των επόμενων γενεών μια κατάσταση την οποία δύσκολα θα διαχειρίζεται πλέον».

Ο εκπρόσωπος προσπάθησε να πείσει ότι η ενοποίηση των ταμείων στοχεύει στο «νοικοκύρεμα» των οικονομικών τους, επιχειρώντας να αποκρύψει τις ανατροπές που επέρχονται στα ασφαλιστικά δικαιώματα (αύξηση ορίων ηλικίας, μείωση συντάξεων κ.ο.κ.). Δήθεν αφελώς είπε ότι «δεν αλλάζει το όριο ηλικίας των 60 ετών για τις γυναίκες, 65 ετών για τους άντρες», προσποιούμενος ότι δεν αντιλαμβάνεται τις τεράστιες ανατροπές που επέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, βέβαια, ο ίδιος ομολόγησε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να παραταθούν «εθελοντικά» τάχα τα όρια ηλικίας κατά τρία χρόνια, από τα 65 στα 68 χρόνια(!). Παρόλα αυτά προσπάθησε να περάσει κλίμα αναμονής και ανοχής παρακαλώντας «όλους να περιμένουν να ολοκληρωθεί η παρουσίαση των θέσεων της κυβέρνησης και να ακουστεί όλο το σχέδιο της κυβέρνησης». Ειδικά για το Ταμείο των δημοσιογράφων, ο Θ. Ρουσόπουλος ισχυρίστηκε ότι «δε θα πάρει κανείς την περιουσία του», αλλά παραδέχτηκε: «εκείνο το οποίο θα αρχίσει να γίνεται είναι ότι ένα ποσοστό του πόρου, που είναι κοινωνικός πόρος - δε θα μπούμε λεπτομερέστερα σε αυτή τη συζήτηση - ένα μικρό ποσοστό του πόρου, νομίζω της τάξεως του 10%, θα αρχίσει να μπαίνει στο κοινό ταμείο, στον μεγάλο οργανισμό».

Στη «μάχη» και οι χαφιεδοκάμερες

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιδεικνύει τη βούλησή της να χρησιμοποιήσει τις χαφιεδοκάμερες για την παρακολούθηση των διαδηλώσεων και των λαϊκών αγώνων. «Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πώς νομίζει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται οι κάμερες και έχει προχωρήσει και στις νόμιμες διαδικασίες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραπέμποντας στην αίτηση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να πάψουν να χρησιμοποιούνται οι κάμερες για τη διαχείριση της κυκλοφορίας. Ο Θ. Ρουσόπουλος υπεραμύνθηκε της παρακολούθησης της αντιιμπεριαλιστικής πορείας του Πολυτεχνείου, επισείοντας ως φύλλο συκής για την τήρηση της νομιμότητας την παρουσία... τριών εισαγγελέων στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., στο οποίο όμως απαγορεύτηκε η είσοδος των ελεγκτών της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων... Ο εκπρόσωπος προσπάθησε να υποβαθμίσει και ευτελίσει την παραίτηση του επικεφαλής της Αρχής και ορισμένων μελών της, λέγοντας ότι «είναι προσωπική τους απόφαση», υπενθυμίζοντας με νόημα ότι «η θητεία τους έχει λήξει εδώ και πάρα πολλούς μήνες».

ΠΑΣΟΚ
Σε αναμονή για τη στελέχωση των «νέων οργάνων»

Σε αναμονή των αποφάσεων του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει τα ονόματα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που θα συμμετέχουν στα «νέα όργανα», βρίσκεται όλος ο κομματικός μηχανισμός, ενώ την ίδια στιγμή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει την ανούσια αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει την πλήρη σύμπλευσή του με τις στρατηγικές επιλογές της.

Με τη «νέα αλλαγή» του ΠΑΣΟΚ να ...περιορίζεται στις «μεταθέσεις» προσώπων και την «προοδευτική στροφή» να εξαντλείται στις δήθεν «κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις» του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη ΝΔ, στην οποία συμμετείχε και ο ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να επεκτείνει την επιχείρηση παραπλάνησης του λαού, ειδικά σε μια περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή που ο υπουργός Απασχόλησης δίνει το στίγμα των αντιασφαλιστικών ανατροπών που θα προωθήσει η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να ...εγκαλεί την κυβέρνηση που δεν εφαρμόζει πλήρως το «νόμο Ρέππα». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης χτες δήλωσε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους, την αντιπολίτευση», γιατί όπως πρόσθεσε «αλλά λέει μέσα στη Βουλή, άλλα λέει εκτός Βουλής και, βέβαιον, είναι ότι άλλα προτίθεται να πράξει»... Βέβαια, ο ίδιος ξέχασε να αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στο «διάλογο» της κυβέρνησης, τον οποίο χτες χαρακτήρισε «σύντομο ανέκδοτο».

Εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ φροντίζει η συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από θέματα να πάρει «σάρκα και οστά». Σ' αυτό το πνεύμα 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν κοινή επιστολή προς την πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με την οποία «ζητούν να οριστεί άμεσα συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία να κληθεί ο υπουργός Παιδείας, ώστε να συζητηθεί το σύνολο των προβλημάτων της Παιδείας»...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Ανοίγουν δύο νέα κεφάλαια το Δεκέμβρη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την «ελπίδα» ότι τον επόμενο μήνα θα ανοίξουν ακόμα δύο κεφάλαια του κύκλου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, εξέφρασε με ανακοίνωσή της χτες η ΕΕ, διά του προεδρεύοντος του Συμβουλίου, Πορτογάλου υπουργού Εξωτερικών, Λουίς Αμάντο, μετά τις συναντήσεις του Τούρκου ομόλογού του Αλί Μπαμπατσάν, με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, αν καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθεί διάσκεψη σχετική με τη διεύρυνση, τα δύο νέα κεφάλαια θα ανοίξουν μέχρι τις 18 Δεκέμβρη.

Ανάλογη θέση πήρε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, σημειώνοντας ότι «προπαρασκευαστικές εργασίες για υποθέσεις σχετικά με την υγεία και την κατανάλωση, τη διευρωπαϊκή οδό, τα σιδηροδρομικά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα ολοκληρώθηκαν και έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να αρχίσουν συνομιλίες αυτό το χρόνο».

Ο Ο. Ρεν υπενθύμισε στην Τουρκία την υποχρέωσή της να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και στα 10 νέα κράτη - μέλη της Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, σημειώνοντας και την «ανάγκη επανέναρξης σοβαρών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό με στόχο την εξεύρεση συνολικής λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Α. Μπαμπατσάν από την πλευρά του επέμεινε στις τουρκικές θέσεις, υποστηρίζοντας ότι «δε θα πρέπει να αναμένεται καμία μονομερής παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας», σπεύδοντας να εξάρει τις κινήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος κάνει «πολύ σημαντικές προσπάθειες και συγκεκριμένες προτάσεις» που όπως ισχυρίστηκε απορρίπτονται «συστηματικά από την ελληνοκυπριακή πλευρά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ