Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Ανοίγουν δύο νέα κεφάλαια το Δεκέμβρη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την «ελπίδα» ότι τον επόμενο μήνα θα ανοίξουν ακόμα δύο κεφάλαια του κύκλου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, εξέφρασε με ανακοίνωσή της χτες η ΕΕ, διά του προεδρεύοντος του Συμβουλίου, Πορτογάλου υπουργού Εξωτερικών, Λουίς Αμάντο, μετά τις συναντήσεις του Τούρκου ομόλογού του Αλί Μπαμπατσάν, με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, αν καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθεί διάσκεψη σχετική με τη διεύρυνση, τα δύο νέα κεφάλαια θα ανοίξουν μέχρι τις 18 Δεκέμβρη.

Ανάλογη θέση πήρε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, σημειώνοντας ότι «προπαρασκευαστικές εργασίες για υποθέσεις σχετικά με την υγεία και την κατανάλωση, τη διευρωπαϊκή οδό, τα σιδηροδρομικά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα ολοκληρώθηκαν και έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να αρχίσουν συνομιλίες αυτό το χρόνο».

Ο Ο. Ρεν υπενθύμισε στην Τουρκία την υποχρέωσή της να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και στα 10 νέα κράτη - μέλη της Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, σημειώνοντας και την «ανάγκη επανέναρξης σοβαρών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό με στόχο την εξεύρεση συνολικής λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Α. Μπαμπατσάν από την πλευρά του επέμεινε στις τουρκικές θέσεις, υποστηρίζοντας ότι «δε θα πρέπει να αναμένεται καμία μονομερής παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας», σπεύδοντας να εξάρει τις κινήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος κάνει «πολύ σημαντικές προσπάθειες και συγκεκριμένες προτάσεις» που όπως ισχυρίστηκε απορρίπτονται «συστηματικά από την ελληνοκυπριακή πλευρά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ