ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ
Σκόπιμη και προκλητική εγκατάλειψη

Με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το νησί, όπου βασανίστηκαν και έχυσαν το αίμα τους χιλιάδες αγωνιστές, έχει γεμίσει στάνες και σκουπιδότοπους

Σε στάνες έχουν μετατραπεί τα σωζόμενα κτίσματα
Σε στάνες έχουν μετατραπεί τα σωζόμενα κτίσματα
Σκοπός τους είναι η λήθη των πιο ηρωικών σελίδων της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Η εγκατάλειψη της Μακρονήσου, του κολαστηρίου που ποτίστηκε με το αίμα χιλιάδων κομμουνιστών και αριστερών αγωνιστών δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Εδώ και χρόνια, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το θανατονήσι έχει μετατραπεί σε μια ατελείωτη στάνη.

Η κατάσταση επαναδιαπιστώνεται και με περσινό έγγραφο του Αστυνομικού Τμήματος Λαυρίου, με ημερομηνία 26 Οκτώβρη 2006, το οποίο είχε αποσταλεί στα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες. Τότε, ο διοικητής διενέργησε έλεγχο, μετά από καταγγελίες, αλλά δε βρέθηκε κάποιο άτομο για τη λήψη των στοιχείων του.

Στο έγγραφο διαπιστώνονται τα εξής:

  • Σε όλο το νησί βρίσκονται πολλά εγκαταλειμμένα οχήματα και αρκετά άλλα, τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία και χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες κίνησης και τροφοδοσίας. Κάποια από αυτά χρησιμοποιούνται κατά καιρούς για μεταφορά κυνηγών, έναντι αμοιβής. Τα οχήματα αυτά είχαν μεταφερθεί στο Λαύριο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και δεν έχουν πινακίδες.
  • Οι δύο εκκλησίες του Αγ. Ελευθερίου και του Αγ. Αντωνίου χρησιμοποιούνται ως «ποιμνιοστάσια» και είναι γεμάτες με κόπρανα από τα ζώα που σταβλίζονται στο χώρο, έχοντας υποστεί φθορές από αυτή τη χρήση.
  • Το ανακαινισμένο κτίριο, που στέγαζε το «κουρείο» των κρατουμένων, έχει παραβιαστεί και όπως έχουμε πληροφορηθεί κατά καιρούς ενοικιάζεται σε κυνηγούς.
  • Ταυτόχρονα, τα επίσης ανακαινισμένα κτίρια που στεγάζουν τους αρτοκλιβάνους και το θέατρο έχουν και αυτά παραβιαστεί και χρησιμοποιούνται ως χώροι συγκέντρωσης κοπριάς, έχοντας υποστεί σημαντικές φθορές και αυτά.
  • Το παλαιό διοικητήριο έχει καταληφθεί και χρησιμοποιείται ως χώρος μόνιμης διαμονής ατόμων.
  • Μεγάλο μέρος, νότια του νησιού, έχει περιφραχτεί παράνομα, περικλείοντας και τον εκεί ευρισκόμενο φάρο.
  • Στο νησί βόσκουν πολλά ζώα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ανάπτυξη της χλωρίδας. Τα ζώα αυτά κατά περιόδους μεταφέρονται παράνομα απ' το νησί στο Λαύριο με τρία σκάφη («Ελισάβετ» Σ.Λ 13, «Αγ. Νικόλαος» Λ.Λ 1931 και ένα ακόμη που δε φέρει διακριτικά, αλλά ελλιμενίζεται έμπροσθεν του δημαρχείου Λαυρίου), προκειμένου να σφαγιαστούν σε σημείο κοντά στον «Αγ. Γεώργιο Θορικού» Λαυρίου. Επίσης κάποιοι από τους κτηνοτρόφους έχουν στην κατοχή τους όπλα, χωρίς άδεια.

Αυθαίρετα σπίτια των καταπατητών
Αυθαίρετα σπίτια των καταπατητών
Να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από παρέμβαση του Δήμου Κέας, οι βοσκοί καθάρισαν τα μεγάλα μνημεία (θέατρο, εκκλησίες, αρτοκλίβανος). Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να διασφαλίσει πως δε θα ξαναγίνουν χώροι συγκέντρωσης κοπριάς. Το κράτος δεν έχει προβλέψει να προφυλάξει το χώρο, να συντηρήσει τα μνημεία. Η μεγαλύτερη υποκρισία είναι πως υπάρχουν (περισσότερο «διακοσμητικές») μία απόφαση του ΥΠΠΟ και ένα Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της Μακρονήσου.

Η αστυνομία ζητά με το έγγραφό της να εξεταστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης φύλακα στο χώρο. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι αν θα υπάρχει φύλακας ή όχι. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος συνολικός σχεδιασμός για το νησί, ώστε να μετατραπεί σε ιστορικό χώρο.

ΖΩΝΙΑΝΑ
Παραδόθηκε στην αστυνομία 24χρονος

Παραδόθηκε προχτές το βράδυ, στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, ο 24χρονος που αναζητούσαν οι αστυνομικοί στα Ζωνιανά και για τον οποίο είχε οργανωθεί η επιχείρηση των αστυνομικών - σύμφωνα με την αστυνομία - που είχε σαν αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ειδικού φρουρού. Χθες, οδηγήθηκε στην 1η ανακρίτρια από όπου ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο Σάββατο.

Οπως είπε η δικηγόρος του, η εξαφάνιση του 24χρονου για όλο αυτό το διάστημα - που σύμφωνα με πληροφορίες κρυβόταν σε διαμέρισμα του Ηρακλείου - οφειλόταν στη μη συμμετοχή του στην υπόθεση ναρκωτικών, την ένοπλη συμπλοκή που ακολούθησε τρεις μέρες μετά, αλλά και το φόβο του για το τι θα επακολουθήσει. Ο νεαρός κατηγορείται για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση του ειδικού φρουρού που παραμένει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε ιατρικό συμβούλιο το οποίο και εκτίμησε πως παραμένει κρίσιμη, αλλά σταθερή. Ωστόσο, φοβούνται το ενδεχόμενο επιπλοκής είτε λόγω της μετεγχειρητικής φάσης, είτε λόγω ενδονοσοκομειακού μικροβίου.

Κατά τις χθεσινές έρευνες της αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή του χωριού, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δύο καλάσνικοφ με γεμιστήρες και σφαίρες, καθώς και εννέα δενδρύλλια κάνναβης ύψους ενός περίπου μέτρου.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την Κυριακή 25.11.07 διοργανώνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις αντιστασιακών:

  • Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, του ΔΣΕ και άλλους πατριώτες, που εκτελέστηκαν στο λόφο του Μεζούρλου, στην περίοδο 1946-1949, διοργανώνουν, ώρα 11 π.μ., στο χώρο των εκτελέσεων, τα Παραρτήματα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, της ΠΕΕΠΠ και ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) διοργανώνει, ώρα 16.00, εκδήλωση για τα 90 χρόνια της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, την Εθνική Αντίσταση και το ΔΣΕ, η οποία θα γίνει στην αίθουσα της ΚΟΑ του ΚΚΕ (οδός Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους 2 - είσοδος), Ομόνοια. Στην εκδήλωση θα προβληθεί ντοκιμαντέρ.
Στο Γοργοπόταμο στις 2 Δεκέμβρη

Την Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2007 και ώρα 11 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν την εκδήλωση γιορτασμού στο Γοργοπόταμο η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και όλες οι αντιστασιακές οργανώσεις που ανήκουν στη δύναμη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ). Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αναμένεται μαζική η συμμετοχή των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και των φίλων της Αντίστασης.

Η ΠΕΑΕΑ θα διοργανώσει τη μετάβαση από την Αθήνα με πούλμαν, τα οποία θα ξεκινήσουν, ανήμερα την Κυριακή 2/12 και ώρα 7 το πρωί, από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες - συμμετοχή στα τηλέφωνα: 2108831368 και 2108222952.

Η ΠΕΣΑΘΕΑ συμμετέχει στην εκδήλωση στο Γοργοπόταμο. Πούλμαν θα ξεκινήσουν την ίδια μέρα, ώρα 7 π.μ., από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο). Η μεταφορά είναι δωρεάν. Για συμμετοχή, μέχρι τις 30.11.07, στα τηλέφωνα: 2103249037 (κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή ώρες 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ.).

Το Παράρτημα Ερυθραίας της ΠΕΑΕΑ βάζει δωρεάν πούλμαν για την εκδήλωση στο Γοργοπόταμο στις 2.12.07, που θα ξεκινήσει από Ν. Ερυθραία, ώρα 7.30 το πρωί και 8 π.μ. από Κηφισιά.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Αυστηρότερες ποινές για την παιδική πορνεία

Αυστηρότερες γίνονται οι ποινές και διευρύνονται τα αδικήματα που αφορούν στην παιδική πορνεία, στην παιδική πορνογραφία και την εμπορία παιδιών με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με το νομοσχέδιο, το οποίο βρισκόταν τουλάχιστον τρία χρόνια στα συρτάρια του υπουργείου Δικαιοσύνης, διώκεται πλέον και το έγκλημα του σεξουαλικού τουρισμού και οι πράξεις αυτές τιμωρούνται με την ποινή κάθειρξης μέχρι και 10 χρόνια. Επίσης, προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους στα πρόσωπα που μετέχουν σε σχετικά ταξίδια, ανεξάρτητα από τυχόν ευθύνη τους για άλλες αξιόποινες πράξεις.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, η προθεσμία παραγραφής συγκεκριμένων εγκλημάτων που στρέφονται κατά ανηλίκων, αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος και για ένα ακόμη έτος, εφόσον πρόκειται για πλημμέλημα και για τρία έτη μετά, εφόσον πρόκειται για κακούργημα.

Με άλλη διάταξη, θεσπίζεται η ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον υπαίτιο τέλεσης του εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων, στην περίπτωση που η πράξη του έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο του θύματος.

Αυστηρότερες γίνονται οι ποινές και για τα αδικήματα της αιμομειξίας. Ειδικότερα, επιβάλλεται η ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 χρόνια, εφόσον το θύμα δεν έχει συμπληρώσει το 15ο έτος, καθώς και φυλάκιση μέχρι δύο ετών ακόμη και αν το θύμα είναι ενήλικος.

Ενας 43χρονος αστυνομικός που υπηρετούσε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» πέθανε εν ώρα υπηρεσίας από καρδιά. Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής αποδίδει τον θάνατό του στην πίεση και το άγχος της φρούρησης 130 κρατουμένων σε ένα χώρο που δε θα έπρεπε να ξεπερνά τους 50 ανθρώπους. Μάλιστα, τονίζουν, πως οι συνθήκες εργασίας στο αεροδρόμιο είχαν καταγγελθεί από την Ενωση πριν από περίπου ένα μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ