ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
«Πνίγηκαν» 130.000 στρέμματα

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους αγρότες που βλέπουν για τρίτη συνεχή χρονιά να πλημμυρίζουν τα χωράφια τους

Αυτή ήταν η κατάσταση προχτές στο Πύθιο

Motion Team

Αυτή ήταν η κατάσταση προχτές στο Πύθιο
Μπορεί να μειώθηκαν οι ποσότητες νερού που εισέρχονται μέσω του ποταμού Αρδα από τη Βουλγαρία, αλλά η κατάσταση στον ποταμό δε βελτιώνεται. Μέχρι και χτες το απόγευμα, περισσότερα από 130.000 στρέμματα είχαν πλημμυρίσει στο Βόρειο Εβρο, από το Διδυμότειχο μέχρι τη Νέα Βύσσα και το Τρίγωνο. Η αγωνία πλέον αυξάνεται και για το νότιο τμήμα του Εβρου, όπου εκβάλλει ο ποταμός.

Στις πληγείσες περιοχές, στο Τρίγωνο του Εβρου, περιόδευσε χτες κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τα μέλη της ΚΕ Σ. Βλησίδου, Δ. Κρεωνά και τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Εβρου Δ. Κουκοράβα. Οπως κατήγγειλε η Δημοτική αρχή, οι χείμαρροι δεν έχουν καθαριστεί, αφού οι εργολαβίες δόθηκαν με καθυστέρηση. Ενώ και το έργο αποκατάστασης του πέλματος της γέφυρας Κομάρων (είχε υποστεί ζημιές από τις προηγούμενες πλημμύρες), ξεκίνησε πριν λίγες μέρες και φυσικά διακόπηκε, από τις νέες πλημμύρες.

Χτες το πρωί, έσπασε σε τρία σημεία το ανάχωμα στην περιοχή της Σαγήνης (ωοειδές) του Δήμου Ορεστιάδας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν, 80.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων. Από τη θραύση αναχωμάτων έχουν πλημμυρίσει επίσης 10.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, στο Πραγγί και τους Πετράδες του Δήμου Διδυμοτείχου.

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους αγρότες, που βλέπουν για τρίτη συνεχή χρονιά να πλημμυρίζουν τα χωράφια τους. Οι κάτοικοι των παρέβριων περιοχών (Λάβαρα, Ψαθάδες, κ.ά.) βρίσκονται σε ετοιμότητα για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε περίπτωση που τα νερά απειλήσουν τους οικισμούς.

Τρόμος και φόβος όλων, τι θα αντιμετωπίσουν από το Γενάρη μέχρι και την άνοιξη, τότε που και οι βροχοπτώσεις είναι περισσότερο έντονες και συχνότερες και αρχίζουν να λιώνουν και τα χιόνια, με αποτέλεσμα οι ποσότητες των υδάτων να πολλαπλασιάζονται. «Τώρα - λένε οι κάτοικοι - είμαστε ακόμη στην αρχή του χειμώνα. Τα χωράφια ακόμη έχουν αυξημένη δυνατότητα συγκράτησης των νερών. Φανταστείτε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες».

Από τη Διεύθυνση Υγείας πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι πόσιμου νερού σε παρέβρια Δημοτικά Διαμερίσματα, προκειμένου έγκαιρα, αν προκύψει πρόβλημα ποιότητας, να σταματήσει η υδροδότηση. Κάτοικοι, κτηνοτρόφοι, γεωργοί, κυνηγοί και αλιείς, των παρέβριων περιοχών καλούνται να μην πλησιάζουν τον ποταμό Εβρο και τα αναχώματά του. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι η Νομαρχία Εβρου «χρηματοδοτείται με τα απαραίτητα ποσά για την προμήθεια ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους του Β. Εβρου που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες».

Χτες, ο ΟΣΕ ανακοίνωσε τη διακοπή της κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών μεταξύ Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης - Κωνσταντινούπολης. Η στάθμη των υδάτων στο σταθμό μέτρησης του Πυθίου, - όριο συναγερμού 5,70 μ. - χτες το πρωί έφτασε στα 6,80 μ. ενώ το απόγευμα μειώθηκε στα 6.60μ. Στον Αρδα, συνεχίστηκε και χτες η πτώση της στάθμης, έτσι το πρωί ήταν 4,80 μ. - στο όριο επιφυλακής - ενώ το απόγευμα έφτασε στα 3.70 μ. Στο Πέταλο η στάθμη των υδάτων έφτασε στα 5,15 μ. με όριο επιφυλακής τα 5,60 μ. και όριο συναγερμού τα 6 μ.

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Δέσμη μέτρων με φόντο την ιδιωτικοποίηση

Τις ιδιωτικές αστικές συγκοινωνίες του μέλλοντος προανήγγειλε ουσιαστικά χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Κ. Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας «τον προγραμματισμό και τις δράσεις» για την επόμενη 5ετία, συνολικού προϋπολογισμού 875 εκατ. ευρώ.

Ολες οι «δράσεις» που ανακοινώθηκαν «δένουν γάντι» με την πολιτική ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών που φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση, ενόψει και της πλήρους απελευθέρωσης των συγκοινωνιών από το 2010.

Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, το πρόγραμμα σταθερότητας που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προβλέπει μείωση των ήδη πενιχρών κρατικών δαπανών για τις αστικές συγκοινωνίες κατά 50% το 2007, όπως και για το 2008. Το θέμα αυτό τέθηκε υπόψη του υπουργού, με την επισήμανση, εάν η κυβέρνηση έχει βρει «τη μαγική λύση» με λιγότερα λεφτά να κάνει καλύτερες τις δημόσιες συγκοινωνίες. Ο υπουργός απέφυγε να δώσει απάντηση, παραπέμποντας σε ...μελλοντικές δηλώσεις του.

Σύμφωνα με τις χτεσινές εξαγγελίες, το βασικό μέτρο για την επόμενη 5ετία είναι η καθιέρωση «έξυπνων εισιτηρίων» (επαναφορτιζόμενες κάρτες με τσιπ). Με το μέτρο αυτό, που αρχικά θα ισχύσει στο μετρό, μέσα στο 2008, οι αρμόδιοι του ΟΑΣΑ εκτιμούν ότι θα περιοριστεί και η εισιτηριοδιαφυγή. Τα «έξυπνα εισιτήρια» θα ...προδίδουν και όσους δεν τα ακυρώνουν, με την ενεργοποίηση ηχητικού και φωτεινού συναγερμού μόλις πλησιάζει στις αποβάθρες.

Οι υπόλοιπες «δράσεις» περιλαμβάνουν: Επέκταση του «ηλεκτρικού σιδηροδρόμου» μέχρι τον Αγιο Στέφανο (το 2017). Επέκταση του τραμ στον Πειραιά μέχρι το 2010. Νέες λεωφορειολωρίδες σε Καλλιθέα, Φάληρο, Περιστέρι, Χαλάνδρι και την οδό Ηπείρου. Λειτουργία συστήματος τηλεματικής σε λεωφορεία και τρόλεϊ τα επόμενα δύο χρόνια. Την επέκταση του προαστιακού στο Ξυλόκαστρο μέχρι το τέλος του 2010 και στο Λαύριο το 2013.

Ο υπουργός ρωτήθηκε εάν τα μέτρα αυτά θα συνοδευτούν και με αυξήσεις στα εισιτήρια. Απέφυγε να απαντήσει, παραπέμποντας σε παλιότερες δηλώσεις, στις οποίες ωστόσο είχε κάνει λόγο για ...αναμενόμενες ανατιμήσεις στις ελλειμματικές συγκοινωνιακές εταιρείες.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Περιοδεία στις περιοχές του βόρειου Εβρου που πλήττονται από τις πλημμύρες θα πραγματοποιήσει σήμερα Παρασκευή, η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, συνοδευόμενη από στελέχη της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα:

Στις 11 π.μ. θα επισκεφθεί το Πύθιο, όπου θα συναντηθεί με τις τοπικές αρχές και κατοίκους.

Στις 12 μ. θα επισκεφθεί τη Ν. Βύσσα όπου θα συναντηθεί με τη δημοτική αρχή και φορείς της περιοχής.

Τέλος στις 1.30 μ.μ. θα επισκεφθεί το Κουφόβουνο όπου θα συναντηθεί με την επιτροπή αγώνα για την απομάκρυνση του Πεδίου Βολής από την περιοχή Ψηλός Στάλος.

Να καταρτιστούν άμεσα οι δασικοί χάρτες

Την άμεση κατάρτιση των δασικών χαρτών με αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού των Δασικών Υπηρεσιών απαίτησε χτες - κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησής του στη Βουλή - ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, τονίζοντας ότι κάθε καθυστέρηση οδηγεί σε καταπατήσεις.

Παρ' όλα αυτά ο υφυπουργός Γεωργίας Κώστας Κιλτίδης, για μια ακόμη φορά, επικαλέστηκε δυσκολίες στη σύσταση των χαρτών. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός αναφορικά με τα κονδύλια για την κατάρτιση των χαρτών, «δε στάθηκε δυνατόν να δοθούν για υλοποίηση αυτού του έργου», υποστηρίζοντας γενικόλογα ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κηρύξουμε την έναρξη μιας νέας δασικής πολιτικής».

«Η "Κτηματολόγιο ΑΕ" έχει χρεωθεί εδώ και 10 χρόνια να διαμορφώσει το Κτηματολόγιο», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, θυμίζοντας ότι «εμείς υποστηρίζαμε την ανάγκη ταυτόχρονης διαμόρφωσης και του Δασικού Κτηματολογίου».

Αναφορικά με την κατάρτιση των δασικών χαρτών σημείωσε ότι «όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησαν σε αυτή τη διαδικασία γιατί εμποδίζονταν από τα μεγάλα συμφέροντα».

Οπως είπε, «η εμπορευματοποίηση της γης είναι το κύριο εμπόδιο που δεν προχωρεί αυτή η διαδικασία», ενώ σημείωσε πως «οι δασικοί χάρτες που γίνονται έχουν αποκλίσεις που φτάνουν το 25% ενώ υπάρχει αντικειμενική δυνατότητα με βάση το επιστημονικό προσωπικό που υπάρχει στις Δασικές Υπηρεσίες η διαδικασία να ολοκληρωθεί με απόκλιση λάθους ποσοστού 2%. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη μη χρησιμοποίηση αυτού του επιστημονικού δυναμικού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ