ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΔΕΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
Προμελετημένο «έγκλημα» οι ανατιμήσεις

Η κυβέρνηση εξετάζει το «αίτημα» της ΔΕΗ με κριτήριο το λειτουργικό κόστος της

Δεδομένο θεωρείται από την κυβέρνηση το νέο χαράτσωμα σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, μέσω της ανατίμησης των τιμολογίων της ΔΕΗ, η οποία αξιώνεται από τη διοίκηση της επιχείρησης στη βάση του νέου Επιχειρηματικού Σχεδίου που παρουσίασε προχτές. Αυτό που απομένει είναι η απόφαση για το ποσοστό των αυξήσεων, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα είναι υψηλό και αδικαιολόγητο. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σ. Καλαφάτης επιβεβαίωσε χτες στη Βουλή ότι η κυβέρνηση εξετάζει τις προτάσεις της ΔΕΗ και ότι θα αποφασίσει με κριτήριο το... λειτουργικό κόστος της επιχείρησης και την... όσο το δυνατό μικρότερη επιβάρυνση των καταναλωτών. Ιδιο είναι και το κριτήριο της ΔΕΗ, που δηλώνει ότι τα τιμολόγια «δεν αντανακλούν το πραγματικό κόστος» κι ας «τσέπωσε» 60 εκατ. ευρώ τους πρώτους 9 μήνες του 2007.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ απαιτεί μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων κατά 21,7% από 1/12/2007. Κι αυτό όταν έχουν προηγηθεί δύο αυξήσεις μέσα στο 2007, μία τον περασμένο Αύγουστο, μεγαλύτερη του 6% για ένα μεγάλο πλήθος νοικοκυριών και μία ακόμη τον περασμένο Απρίλη, του νυχτερινού τιμολογίου κατά 5%. Το άμεσο αίτημά της αφορά αναλυτικά, αυξήσεις στη χαμηλή τάση:

  • 10% για καταναλώσεις έως 800 KWh
  • 20% από 801 έως 2.000
  • 30% από 2.001 και πάνω
  • 10% στα τιμολόγια πολυτέκνων

Επίσης στη χαμηλή και μέση τάση:

  • 20% στο εμπορικό
  • 22% στο βιομηχανικό

και:

  • 30% στην υψηλή τάση, που αφορά τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες

Οι αυξήσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες εάν γίνει δεκτό το αίτημα της ΔΕΗ για επιβολή ρήτρας καυσίμων, σύμφωνα με την οποία θα μετακυλίεται στους καταναλωτές η όποια αύξηση συμβαίνει στις τιμές των καυσίμων. Ωστόσο, όλες αυτές οι αυξήσεις δε θα επιβαρύνουν τις μεγάλες επιχειρήσεις στο βαθμό που θα πλήξουν τα νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, καθώς είναι δεδομένη η δυνατότητα των μεγάλων ηλεκτροβόρων επιχειρήσεων να διαπραγματευτούν με εναλλακτικούς προμηθευτές και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε ακόμη, ότι μελετά νέες μεθόδους τιμολόγησης, στη βάση της ευρωπαϊκής εμπειρίας. Ηδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, κατ' εντολήν της κυβέρνησης επεξεργάζεται το ζήτημα της ρήτρας καυσίμων, ενώ πρόσφατα γνωμοδότησε υπέρ της σταδιακής «απελευθέρωσης» των τιμολογίων με αρχή τα βιομηχανικά. Με απλά λόγια κρίνει ότι τα τιμολόγια δεν πρέπει να καθορίζονται με υπουργική απόφαση, αλλά από την «αγορά».

Ολα αυτά οδηγούν σε σημαντική αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, ώστε οι ιδιωτικές εταιρείες που εισέρχονται στην ηλεκτροπαραγωγή να ξεκινήσουν τον... ανταγωνισμό από ιδιαίτερα υψηλή βάση. Αυτό θα εγγυηθεί υπερκέρδη ανεξάρτητα από τις... εκπτώσεις που θα προσφέρουν όταν θα απευθυνθούν στην καταναλωτική βάση. Αποτελεί ταυτόχρονα απαίτηση του μεγάλου ξένου κεφαλαίου για να δραστηριοποιηθεί στην αγορά με ληστρικούς όρους για το λαό. Οι προχτεσινές ανακοινώσεις της ΔΕΗ εκτίναξαν προς τα πάνω και τη μετοχή της, ενώ χρηματοοικονομικοί οίκοι επικρότησαν τους σχεδιασμούς. Πάνω σε αυτούς βασίζονται εξάλλου οι επαφές της διοίκησης της ΔΕΗ με ξένους ενεργειακούς κολοσσούς για κοινές μπίζνες, όπως προέκυψε και από τις διαπραγματεύσεις με τη γερμανική RWE.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Η ΔΕΗ ανήκει στο λαό

Περιοδεία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κέρκυρα

Η ανάγκη ενότητας των εργαζομένων, της κοινής τους πάλης, με στόχο ο λαός να διεκδικήσει όλη αυτή την περιουσία που δημιουργεί, να τη διαχειρίζεται ο ίδιος, να βάζει πλώρη για τη δική του λαϊκή εξουσία, αναδείχτηκε στη χτεσινή περιοδεία που πραγματοποίησε ο Δημ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη ΔΕΗ της Κέρκυρας.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, ο Δ. Γόντικας επισήμανε μεταξύ άλλων:

Η ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια συρρικνώνεται διαρκώς σε προσωπικό, ενώ οι ανάγκες αυξάνονται. Μεθοδικά ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις και έχουμε εποχιακή εργασία, κατάργηση της μονιμότητας και συμπίεση των μισθών. Προβάλλεται νέα αύξηση στα τιμολόγια, 20-30%, που καλούνται να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Αυτές οι εξελίξεις δεν είναι τυχαίες. Δεν είναι αποτέλεσμα κακών χειρισμών και ανικανότητας. Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο ότι η ενέργεια απελευθερώνεται, όπως και άλλοι κλάδοι, δηλαδή ιδιωτικοποιείται και παραδίδεται στα μεγάλα συμφέροντα.

Η στρατηγική του τεμαχισμού οδηγεί στο να παραδοθεί πλήρως η ενέργεια στα μονοπωλιακά συμφέροντα. Η αιτία είναι ότι επιδιώκουν να παραδώσουν τη ΔΕΗ με το λιγότερο δυνατό κόστος για να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος οι ιδιώτες, εκμεταλλευόμενοι άγρια και τους εργαζόμενους και τον καταναλωτή. Αυτό συμβαίνει σ' όλους τους τομείς κι αυτή είναι η αιτία για το ότι σήμερα δεν προσλαμβάνουν προσωπικό και διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις με συνέπειες και στην υγεία των εργαζομένων.

Στον αγροτικό τομέα και στον τουρισμό επίσης γενικεύεται η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, ακριβώς για να συγκεντρωθούν σε λιγότερα χέρια, για να ευνοήσουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Το ίδιο συμβαίνει στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της εκπαίδευσης, της Υγείας, των δασών, του περιβάλλοντος. Ολα είναι υποταγμένα σ' αυτό το σχέδιο κι απόδειξη είναι η τεράστια κερδοφορία του κεφαλαίου που υπάρχει από τη μια και η επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων από την άλλη.

Ωστόσο, η ΔΕΗ είναι δημιούργημα των εργαζομένων. Αυτοί μπορούν να τη διευθύνουν, να είναι αποδοτική και να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και για άλλους τομείς. Προϋποθέτει ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό κι ότι δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κερδοσκοπίας απ' οποιονδήποτε. Γι' αυτό είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και κάθε άλλης μεγάλης επιχείρησης. Θεωρούμε ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι λαϊκή περιουσία, να σχεδιάζει και να αναπτύσσεται υπηρετώντας τις συνολικές λαϊκές ανάγκες. Οπου οι εργαζόμενοι θα έχουν σταθερή εργασία, ικανοποιητική αμοιβή, προστασία της υγείας τους.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόσθετα χαράτσια στα λαϊκά στρώματα

Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους καυσίμων (πετρέλαιο, βενζίνες) και φόροι κατοχής στα ακίνητα

Σε φάση τελικής επεξεργασίας μπαίνουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την «ενιαιοποίηση» των φόρων πάνω στην ακίνητη περιουσία και την εξομοίωση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Τα πρόσθετα φορολογικά βάρη, για μια ακόμη φορά, φορτώνονται στα λαϊκά στρώματα, ενώ οι κυβερνώντες απαλλάσσουν πλήρως τους μεγαλοϊδιοκτήτες από τον - ήδη κουτσουρεμένο - Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τον τρόπο επιβολής του ενιαίου φόρου στα ακίνητα καθώς διαπιστώνουν ότι τα έντυπα Ε9 των προηγούμενων ετών δεν προσφέρονται για αξιοποίηση. Στα πλαίσια αυτά, οι αρμόδιοι αναζητούν άλλους τρόπους καταγραφής, όπως, για παράδειγμα, να ζητηθούν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2008 πρόσθετα στοιχεία (αν η δηλωθείσα ακίνητη περιουσία είναι πρώτη κατοικία ή όχι, κλπ.). Αμέσως μετά θα σταλούν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των φόρων. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, από τον ενιαίο φόρο ακινήτων απαλλάσσεται η πρώτη κατοικία (γίνεται λόγος για πλαφόν 250 τ.μ.)! Επίσης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών μέσα στους πρώτους μήνες του 2008.

Ανάλογα χαράτσια περιμένουν τα λαϊκά στρώματα τόσο από την 3η δόση αύξησης των ειδικών φόρων στα καύσιμα (οι βενζίνες και το πετρέλαιο αυξάνονται από την 1η του Γενάρη περίπου κατά 6%) όσο και από την ενοποίηση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Για το τελευταίο, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζας έκανε λόγο για την «εφαρμογή νέου συστήματος που θα περιλαμβάνει την εξομοίωση των ειδικών φόρων και αλλαγές στον τρόπο διακίνησης και εμπορίας».

ΚΚΕ
Να απορριφθεί κάθε αύξηση

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τα τιμολόγια της ΔΕΗ:

«Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να απορρίψουν οποιαδήποτε αύξηση των τιμολογίων της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ. Και αυτές που απαιτεί η διοίκησή της και αυτή που θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Κυρίως, όμως, πρέπει να συντονίσουν την πάλη τους:

-- Για μείωση των τιμολογίων και κατάργηση του ΦΠΑ, των δημοτικών τελών, του φόρου για την ΕΡΤ.

-- Για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, 1.400 ευρώ ο κατώτερος μισθός, 1.120 ευρώ η κατώτερη σύνταξη και το επίδομα ανεργίας.

-- Για επίδομα θέρμανσης για όλα τα λαϊκά νοικοκυριά.

Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ, που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, δε λειτούργησαν προς όφελός τους αλλά υπέρ της αύξησης των κερδών της πλουτοκρατίας.

Οι λαϊκές ανάγκες για φτηνή και ασφαλή ενέργεια, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, απαιτούν έναν ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο φορέα ενέργειας που μπορεί να υλοποιηθεί σε μια λαϊκή οικονομία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ