Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Η ΔΕΗ ανήκει στο λαό

Περιοδεία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κέρκυρα

Η ανάγκη ενότητας των εργαζομένων, της κοινής τους πάλης, με στόχο ο λαός να διεκδικήσει όλη αυτή την περιουσία που δημιουργεί, να τη διαχειρίζεται ο ίδιος, να βάζει πλώρη για τη δική του λαϊκή εξουσία, αναδείχτηκε στη χτεσινή περιοδεία που πραγματοποίησε ο Δημ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη ΔΕΗ της Κέρκυρας.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, ο Δ. Γόντικας επισήμανε μεταξύ άλλων:

Η ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια συρρικνώνεται διαρκώς σε προσωπικό, ενώ οι ανάγκες αυξάνονται. Μεθοδικά ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις και έχουμε εποχιακή εργασία, κατάργηση της μονιμότητας και συμπίεση των μισθών. Προβάλλεται νέα αύξηση στα τιμολόγια, 20-30%, που καλούνται να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Αυτές οι εξελίξεις δεν είναι τυχαίες. Δεν είναι αποτέλεσμα κακών χειρισμών και ανικανότητας. Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο ότι η ενέργεια απελευθερώνεται, όπως και άλλοι κλάδοι, δηλαδή ιδιωτικοποιείται και παραδίδεται στα μεγάλα συμφέροντα.

Η στρατηγική του τεμαχισμού οδηγεί στο να παραδοθεί πλήρως η ενέργεια στα μονοπωλιακά συμφέροντα. Η αιτία είναι ότι επιδιώκουν να παραδώσουν τη ΔΕΗ με το λιγότερο δυνατό κόστος για να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος οι ιδιώτες, εκμεταλλευόμενοι άγρια και τους εργαζόμενους και τον καταναλωτή. Αυτό συμβαίνει σ' όλους τους τομείς κι αυτή είναι η αιτία για το ότι σήμερα δεν προσλαμβάνουν προσωπικό και διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις με συνέπειες και στην υγεία των εργαζομένων.

Στον αγροτικό τομέα και στον τουρισμό επίσης γενικεύεται η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, ακριβώς για να συγκεντρωθούν σε λιγότερα χέρια, για να ευνοήσουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Το ίδιο συμβαίνει στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της εκπαίδευσης, της Υγείας, των δασών, του περιβάλλοντος. Ολα είναι υποταγμένα σ' αυτό το σχέδιο κι απόδειξη είναι η τεράστια κερδοφορία του κεφαλαίου που υπάρχει από τη μια και η επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων από την άλλη.

Ωστόσο, η ΔΕΗ είναι δημιούργημα των εργαζομένων. Αυτοί μπορούν να τη διευθύνουν, να είναι αποδοτική και να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και για άλλους τομείς. Προϋποθέτει ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό κι ότι δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κερδοσκοπίας απ' οποιονδήποτε. Γι' αυτό είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και κάθε άλλης μεγάλης επιχείρησης. Θεωρούμε ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι λαϊκή περιουσία, να σχεδιάζει και να αναπτύσσεται υπηρετώντας τις συνολικές λαϊκές ανάγκες. Οπου οι εργαζόμενοι θα έχουν σταθερή εργασία, ικανοποιητική αμοιβή, προστασία της υγείας τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ