ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για δύο ακόμα βράδια...

Για δύο τελευταία βράδια, σήμερα και η αύριο, η Αρλέτα θα βρίσκεται στο τιμόνι του «Συρμού» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Πλ. Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5203661) για να μας ταξιδέψει στις μουσικές και τα τραγούδια της, με το δικό της, ιδιαίτερο, ψιθυριστό τρόπο. Η δημιουργός, που συμπληρώνει 40 χρόνια στη δισκογραφία, παρουσιάζει επιλεγμένες στιγμές της, από γνωστές επιτυχίες της («Σερενάτα», «Το Μπαρ Το Ναυάγιο» κ.ά.), αλλά και πιο «προσωπικά» κομμάτια της. Επίσης, τραγούδια καταξιωμένων συνθετών, αλλά και νέες της δημιουργίες. Μαζί της οι Ηλία Κατελάνος (κιθάρες) και Ντίνος Αποστόλου (σαξόφωνο, φυσαρμόνικα, μικρά κρουστά και φωνητικά).

  • Για ένα ακόμη διήμερο (σήμερα και αύριο) θα βρίσκονται «Δίπλα στο ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210 2610444), ο Κρητικός ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, όπου παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερες πτυχές του ελληνικού τραγουδιού, καθώς κρητικοί ήχοι συνυπάρχουν αρμονικά με αγαπημένα λαϊκά και έντεχνα τραγούδια. Μαζί τους, σήμερα και αύριο, ο Γιάννης Χαρούλης.
Παγκόσμια απώλεια του Χορού

Πέθανε, ο 80χρονος, παγκοσμίως κορυφαίος, Γάλλος χορογράφος Μορίς Μπεζάρ, διευθυντής επί 20ετία των «Μπαλέτων Μπεζάρ Λοζάνης». Ο Δήμος Λοζάνης ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας πως ο χορογράφος νοσηλευόταν για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός μήνα, για να ακολουθήσει μακράς διάρκειας και «αυστηρή» θεραπεία για την καρδιά και τα νεφρά του.

Ο «μετρ» του χορού, ήταν παλιός φίλος της Ελλάδας και προσωπικός φίλος των Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη. Είχε παρουσιάσει πολλές φορές το μπαλέτο του στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής. Από τους πρωτοπόρους του σύγχρονου χορού, ο Μπεζάρ εγκαταστάθηκε το 1987 στη Λοζάνη και ίδρυσε το διάσημο μπαλέτο του. Οπως όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος αντιφάσεις. Το έργο του πολλές φορές προκάλεσε με την τόλμη του. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι τα σημαντικότερα μπαλέτα του δημιουργήθηκαν στις δεκαετίες του '50 και του '70, και ότι βοήθησε τον κλασικό χορό να διαδοθεί στο ευρύ κοινό.

Νοίκιαζε στάδια - γήπεδα με 5.000 θέσεις για ένα μήνα και πρόσφερε φτηνά εισιτήρια. Κατάφερε να γίνει δεκτός ο χορός στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, σε ανοιχτά θέατρα και δημοφιλείς χώρους. Πίστευε ότι ο χορός δεν πρέπει να είναι ελιτίστικος, αλλά να απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους. Εντονες υπήρξαν στο έργο του Μορίς Μπεζάρ οι επιρροές από την Ανατολή. Ο πατέρας του, φιλόσοφος Γκαστόν Μπερζέ, μιλούσε και έγραφε κινέζικα.

Οι 35 χορευτές του βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πρόβα για την προετοιμασία της παράστασης «Ο γύρος του κόσμου σε 80 λεπτά», που θα κάνει πρεμιέρα στις 20 Δεκέμβρη στη Λοζάνη.

Θεατρικές πρεμιέρες

«Εξιλέωση» στο «Σημείο»
«Εξιλέωση» στο «Σημείο»
Το θέατρο «Σημείο» παρουσιάζει το έργο του Νηλ Λαμπιούτ «Εξιλέωση», σε μετάφραση Εύας Γεωργουσοπούλου, σκηνοθεσία - σκηνική επιμέλεια Νίκου Διαμαντή. Παίζουν: Ιωάννα Μακρή και Αυγουστίνος Ρεμούνδος. Το έργο που γράφτηκε μετά την καταστροφή των Δίδυμων Πύργων στη Ν. Υόρκη, παρουσιάστηκε πέρσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μέσα σε ένα ασφυκτικό σκηνικό, οι θεατές, καθισμένοι σε απόσταση αναπνοής από τους ηθοποιούς, αφουγκράζονται τις μύχιες σκέψεις τους, παρακολουθούν τη διαμάχη, τα «τραύματα» δυο παράνομων εραστών. Εγωιστές, υστερόβουλοι, κυνικοί, προσπαθούν να έχουν λίγες στιγμές αλήθειας στη σχέση τους. Η κρίση δυο παράνομων εραστών τη μέρα καταστροφής των Δίδυμων Πύργων.

  • Ο Ubu, έμπιστος του βασιλιά μιας φανταστικής Πολωνίας, παρακινούμενος από την κυρά-Ubu, σκοτώνει τον βασιλιά και παίρνει το θρόνο. Τρώει μέχρι σκασμού και εξολοθρεύει τους πάντες. Ο θίασος «Ωκύπους» παρουσιάζει, στο «BOOZE COOPERATIVA» (Κολοκοτρώνη 57, τηλ. 211 4000863), την ανατρεπτική σάτιρα του Αλφρέντ Ζαρρύ «Υμπύ», με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατό του, σε συνεργασία με την Ενωση Φίλων Alfred Jarry (Γαλλία). Η παράσταση αποτελεί συνεύρεση Ελλήνων καλλιτεχνών με καλλιτέχνες από τη Λατινική Αμερική (Κούβα, Αργεντινή), οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα. Διασκευή Guillem Pellegrin, μετάφραση Αθηνά Στούρνα-Lpez, σκηνοθεσία Θίασος Ωκύπους, σκηνικά-κοστούμια Αθηνά Στούρνα-Lpez με τη συνεργασία της Μαρίας Παπαδοπούλου. Παίζουν: Yanell Lpez, Ιλιάνα Παζαρζή, Mariana Ktulas Vrsalovi. Παραστάσεις: έως τις 8/1/2008 (Δευτέρα, Τρίτη). Στις 7, 8/1/2008 η παράσταση θα παιχτεί στα ισπανικά.
  • Το έργο του Ρομπέρ Τομά «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται», σε μετάφραση Κώστα Ασημακόπουλου και σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη, παρουσιάζεται στο Θέατρο «Αμιράλ». Σκηνικά - κουστούμια Μιχάλη Σδούγκου. Τις οκτώ γυναίκες του διάσημου αυτού έργου ερμηνεύουν οι Τζένη Μιχαηλίδου, Ιλιάς Λαμπρίδου, Μίρκα Καλατζοπούλου, Μαργαρίτα Βαρλάμου, Κατερίνα Μάντζιου, Ιωάννα Δελάκου, Δήμητρα Τάμπαση, Βίκυ Κουμούτσου.
  • Στη δεύτερη σκηνή του «Εσω-Θεάτρου» παρουσιάζεται το έργο του Λεωνίδα Τσίπη «Το τούνελ». Με υλικό αντλημένο από αρχαίες παραδόσεις και φόντο μυθικά τοπωνύμια του Αδη, συντίθεται αυτό το μετα-φυσικό θρίλερ για τις «μεταβάσεις» από τη μία στην άλλη ζωή. Σκηνοθεσία Μάριος Ρετσίλας, σκηνικό - κουστούμια Κοσμάς Πανωρίδης, μουσική Ναταλία Τζήμα. Παίζουν: Τάσος Προύσαλης, Μανόλης Δραγάτσης, Μέλανι Μαρχάινε, Γιώργος Καπετανάκος. Παραστάσεις: Κάθε Τρίτη- Τετάρτη (9.30 μ.μ.).
«Η τέχνη των Τσιγγάνων»

«Η τέχνη των Τσιγγάνων της Ελλάδας και του κόσμου (ζητήματα αισθητικής φιλοσοφίας, φωτογραφικά ντοκουμέντα)», τιτλοφορείται η νέα μελέτη του εκπαιδευτικού και ερευνητή των τσιγγάνικων καταυλισμών, της ζωής, των προβλημάτων, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού των Ρομ, Δημήτρη Ντούσα. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν (28/11, 7 μ.μ.) στο αμφιθέατρο του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (Ελ. Βενιζέλου 70, Καλλιθέα), οι εκδόσεις «Βιβλιοτεχνία», ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Καλλιθέας και ο Σύλλογος Γονέων του Α' Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δήμαρχος και αντιδήμαρχος, οι ειδικοί Κ. Βουτσινά, Μ. Γιούργιας και οι Τσιγγάνοι καλλιτέχνες Β. Παϊτέρης, Α. Βασιλείου και Β. Σαλέας. Θα παρουσιαστεί και έκθεση φωτογραφίας του συγγραφέα, με τίτλο «Εικόνες από τη ζωή των Ρομ».

Η πορεία της αναστήλωσης

Εντός του 2008 θα ολοκληρωθεί η αναστήλωση της βόρειας κιονοστοιχίας του Παρθενώνα, των οροφών του κεντρικού κτιρίου των Προπυλαίων και του ναού της Αθηνάς Νίκης, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Μιχ. Λιάπη, μετά τη χτεσινή «επιθεώρηση» των αναστηλωτικών έργων. Το ίδιο διάστημα θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες καθαρισμού του τμήματος των Καρυατίδων στο Ερέχθειο, με τη μέθοδο «λέιζερ».

Στις «παράλληλες» δραστηριότητες της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης περιλαμβάνεται και διοργάνωση συνεδρίου για τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη (τέλη του 2008 στην Αθήνα).

Ωστόσο, αυτό που «καίει» την κυβέρνηση περισσότερο είναι η «επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανάθεση του έργου των ψηφιακών δράσεων της ΥΣΜΑ, με στόχο η έναρξη λειτουργίας της αίθουσας προβολών να συμβαδίσει» με τα εγκαίνια του νέου μουσείου Ακρόπολης...

Σήμερα και αύριο (10 π.μ. - 8 μ.μ.) και μεθαύριο (10 π.μ. - 4 μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό - Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας, στάση μετρό «Ευαγγελισμός») το «3ο παζάρι βιβλίων και αντιγράφων ελληνικών μουσείων». Τα βιβλία διατίθενται με 50% έκπτωση και τα αντίγραφα με 40% έκπτωση.

Στον Μάνο Χατζιδάκι είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Θρακομακεδόνων, σήμερα (7.30 μ.μ., πλ. Αριστοτέλους). Τραγούδια του αξέχαστου συνθέτη θα ερμηνεύσει ο Βασίλης Λέκκας με το συγκρότημά του και η Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου. Μαέστρος ο Σταύρος Πιοτόπουλος. Στο πιάνο η Αγάπη Κόλεβα.

Ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκης και ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, «συναντώνται» στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» (Κριεζώτου 7), στην έκθεση και παρουσίαση του βιβλίου, «Μητριά πατρίδα» (εκδόσεις «Μελάνι»). Διάρκεια έως και αύριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ