ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
«Δυναμώνουμε το Σύλλογό μας, τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας»

Από 28 Νοέμβρη έως 7 Δεκέμβρη οι εκλογές

Πιο αποφασιστικά για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους συνεχίζουν τον αγώνα οι σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ που από την ερχόμενη εβδομάδα προχωρούν σε εκλογές στο Σύλλογό τους. Οι εκλογές θα γίνουν από 28 Νοέμβρη έως 7 Δεκέμβρη, με κάλπη που θα μεταφέρεται στα ΙΕΚ. Σήμερα, Σάββατο, πραγματοποιείται (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος) η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος καλεί τους σπουδαστές να συμμετέχουν μαζικά στο ενωτικό αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του συλλόγου, επισημαίνοντας ότι «με τη συμμετοχή όλων μας σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να δυναμώσει η φωνή και η δράση του Συλλόγου, μέσα και έξω από τα ΙΕΚ, με στόχο τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας».

Στο κάλεσμά του για τις εκλογές ο Σύλλογος επισημαίνει σχετικά με τη δράση του ότι «επιδιώκουμε να αναπτύσσεται πάνω σε όλα τα ζητήματα που μας αφορούν ως νέους ανθρώπους. Για την κατάσταση που επικρατεί μέσα στα ΙΕΚ, για το τι μαθαίνουμε και πώς το μαθαίνουμε. Για το εργασιακό μας μέλλον, για την κατάσταση που βιώνουμε και ως εργαζόμενοι σήμερα. Για τη διεκδίκηση ελεύθερου χρόνου και αξιοποίηση αυτού με συλλογικό τρόπο, μέσα από αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, μακριά από την εμπορευματοποίηση και την υποκουλτούρα».

Δύναμη του συλλόγου είναι η συμμετοχή των σπουδαστών σε όλες τις δραστηριότητες, που άλλωστε ήταν πλούσιες το προηγούμενο διάστημα (κινητοποιήσεις στον ΟΕΕΚ, συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για την Παιδεία, στις απεργίες, το φεστιβάλ του Συλλόγου). «Ολη αυτή η δραστηριότητα, σημειώνεται στο κάλεσμα, μας δείχνει το δρόμο της συνέχειας. Αποδεικνύεται ότι ο αγώνας μας μπορεί να έχει αποτελέσματα! Ηδη, έχουμε μια πρώτη νίκη, καθώς με την κινητοποίηση που κάναμε στον ΟΕΕΚ στις 13/11 πήραμε έγγραφο που αναφέρει ότι όλες οι σημειώσεις και φωτοτυπίες πρέπει να παρέχονται δωρεάν με την ευθύνη των ΙΕΚ!».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ευθεία βολή κατά του ασύλου

Την ανάθεση της φύλαξης των κτιρίων του Πανεπιστημίου και της Φοιτητικής Λέσχης σε ιδιωτική εταιρεία security καταγγέλλει η «Δημοκρατική Συσπείρωση»

Την ανησυχία της για την απόφαση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας (security) τη φύλαξη των κτιρίων του Πανεπιστημίου, αλλά και της Φοιτητικής Λέσχης, εκφράζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Οι όροι της ανάθεσης παραπέμπουν ευθέως σε περιορισμούς της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

Ενδεικτικά από την προκήρυξη του διαγωνισμού, όπως δημοσιεύεται στο διαδίκτυο:

  • Ο στόχος της ιδιωτικής υπηρεσίας ασφαλείας διατυπώνεται με επικίνδυνα αόριστο τρόπο, αφού θεωρείται υποχρέωσή της η «εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου».
  • Στο σημείο 6 του Παραρτήματος Δ (ΙΙΙ. Υποχρεώσεις αναδόχου) αναφέρεται ότι «ο ανάδοχος θα τηρεί "βιβλίο ή βιβλία συμβάντων", όπου θα καταχωρούνται ανά πάσα στιγμή όλα τα συμβάντα σχετικά με τη φύλαξη, θα ενημερώνεται δε σε καθημερινή βάση το αρμόδιο τμήμα της αναθέτουσας αρχής».
  • Στο σημείο 15 του Παραρτήματος Δ (ΙΙΙ. Υποχρεώσεις αναδόχου) ορίζεται ότι καθήκον της ιδιωτικής υπηρεσίας ασφαλείας είναι «Να ελέγχει - κατά τη διάρκεια του ωραρίου του - περιμετρικά τα κτίρια, για τυχόν κακόβουλες επεμβάσεις διαφόρων ατόμων, αναγραφή συνθημάτων, κόλληση αφισών στους τοίχους, τζάμια πόρτες (τις οποίες οφείλει να αποκολλά άμεσα) και να αποτρέπει (στο μέτρο του δυνατού) απρεπείς ενέργειες στα εθνικά σύμβολα που αναρτώνται στα κτίρια του Πανεπιστημίου».
  • Στο σημείο 21 αναφέρεται ότι «Ο φύλακας να παραμένει εντός των φυλασσομένων χώρων κατά το ωράριό του και να κινείται διαρκώς σε όλους τους χώρους αυτού, προκειμένου να τους ελέγχει πλήρως».

Σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση» τονίζει ότι «οι αναφορές αυτές φωτογραφίζουν τις δραστηριότητες των φοιτητικών συλλόγων (...) και πρόκειται να φέρουν σε άμεση αντιπαράθεση την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας με το φοιτητικό κίνημα, αλλά και το διδακτικό προσωπικό».

Χαρακτηρίζει αντιδημοκρατικές και επικίνδυνες τέτοιες πρακτικές. Οτι αντικειμενικά, συμπλέουν με την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τις δημοκρατικές ελευθερίες στα πανεπιστήμια. Καλεί την Πρυτανεία να μην ενδώσει στη λογική του περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών. Και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το φοιτητικό κίνημα, σε αγαστή συνεργασία με τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, δε θα επιτρέψει τέτοιες μεθοδεύσεις που πλήττουν τις δημοκρατικές κατακτήσεις.

5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Αποσύρθηκε η κατάπτυστη απόφαση

Απέσυρε χτες το συμβούλιο καθηγητών του 5ου Γυμνασίου Γαλατσίου, μετά από παρέμβαση γονιών και συνδικαλιστών, την κατάπτυστη απόφαση περί «παραδειγματικής τιμωρίας» 15 μαθητών που συμμετείχαν μαζί τους υπόλοιπους συμμαθητές τους στην κατάληψη του σχολείου. Σύμφωνα με την αντιπαιδαγωγική απόφαση, στους 15 μαθητές δόθηκε 2ήμερη αποβολή, τους επιβλήθηκε «πρόστιμο» 30 ευρώ (και 5 ευρώ στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου) για φθορές που προκάλεσαν εξωσχολικοί, ενώ προχτές δεν τους επιτράπηκε ούτε να θέσουν υποψηφιότητα ούτε να ψηφίσουν για τα 5μελή της τάξης.

Χτες, μέλη της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Γαλατσίου και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, μαζί με κάποια από τα παιδιά που αποβλήθηκαν, βρέθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από το σχολείο, διαμαρτυρόμενοι για την επιχείρηση τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων. Λίγο αργότερα στο σχολείο πήγαν και εκπρόσωποι της Γ΄ ΕΛΜΕ. Γονείς και συνδικαλιστές συναντήθηκαν με τους καθηγητές, με στόχο να ακυρωθεί η απόφαση. Τελικά, οι καθηγητές συνεδρίασαν εκ νέου και αποφάσισαν να επαναληφθούν οι εκλογές για τα 5μελή και να μην καταβληθούν τα χρηματικά ποσά από τους μαθητές.

ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

Πορεία διαμαρτυρίας στο δημαρχείο της πόλης πραγματοποίησαν χτες οι γονείς, οι μαθητές και οι δάσκαλοι του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου, με αίτημα ο δήμος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, δίνοντας στις σχολικές επιτροπές τα χρήματα που οφείλει και κάνοντας τις επισκευές που απαιτούνται στα σχολεία. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας, όμως, στη συνάντηση που είχαν μαζί του, επικαλέστηκε έλλειψη χρημάτων και αρκέστηκε σε ευχολόγια και χωρίς αντίκρισμα δηλώσεις συμπαράστασης.

Στο σχολείο συνεχίζεται η αποχή από τα μαθήματα και οι γονείς κλιμακώνουν τον αγώνα, καθώς από το σχολείο λείπουν 4 δάσκαλοι. Επίσης από την ερχόμενη Δευτέρα η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Κερατσινίου, υλοποιώντας το σχεδιασμό της Ομοσπονδίας, προχωράει σε κινητοποιήσεις σε ολόκληρο το δήμο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σχολείων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου) είναι προγραμματισμένη για σήμερα Σάββατο, στις 9 μ.μ., μουσική βραδιά αφιερωμένη στο εργατικό τραγούδι.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Αύριο το Πανελλαδικό Συντονιστικό

«Μήνυμα» προς την κυβέρνηση, ότι δεν «ξεμπέρδεψε» με το μαθητικό κίνημα, ετοιμάζονται να στείλουν αύριο εκπρόσωποι των μαθητών από όλη την Ελλάδα, στη συνάντηση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδικάτου Λογιστών (Κάνιγγος 27). Στην αυριανή συνάντηση οι μαθητές θα αποφασίσουν πώς θα συνεχίσουν τον αγώνα τους το επόμενο διάστημα.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ - ΔΑΣΚΑΛΟΙ
Απεργούν τη Δευτέρα

Με συμμετοχή στην απεργία και υιοθέτηση του ταξικού διεκδικητικού πλαισίου του ΠΑΜΕ, δάσκαλοι και καθηγητές καλούνται να δώσουν απάντηση στην επίθεση που επιχειρεί η κυβέρνηση με στόχο αυτή την περίοδο τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τους εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν μαζί με το λαό Παιδεία που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, ενώ σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλεί και η ΠΟΣΔΕΠ τους πανεπιστημιακούς. Στην Αθήνα, πραγματοποιείται συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι και την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ