ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΕΙΑΣ» ΝΕΑΣ ΚΑΠ
Ανθυγιεινές οι προτάσεις της Κομισιόν

Η ΠΑΣΥ σε ανακοίνωσή της καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, αγωνιστικά ν' αντισταθούν στη νέα λαίλαπα

Ο «έλεγχος υγείας» της νέας ΚΑΠ που προωθεί η Κομισιόν δεν είναι καθόλου υγιεινός για τους μικρομεσαίους αγρότες και την αγροτική οικονομία, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ). Υπογραμμίζει επίσης πως ό,τι θεωρεί υγιές η Κομισιόν είναι αντίθετο με τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, του λαού και της χώρας μας και γι' αυτό οι προτάσεις της είναι αντιαγροτικές, αντιλαϊκές και πρέπει να απορριφθούν από τους μικρομεσαίους αγρότες και τα λαϊκά στρώματα.

Η ΠΑΣΥ στην ανακοίνωσή της σημειώνει τ' ακόλουθα:

«Η ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, κάνουν μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν τις αντιαγροτικές προτάσεις της Κομισιόν, που έκανε με αφορμή τον "έλεγχο υγείας" της νέας ΚΑΠ.

Ισχυρίζονται ότι οι προτάσεις αυτές δεν αποτελούν μια νέα μεταρρύθμιση. Ομως, τα ίδια έλεγαν και το 2003 για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Και τότε ισχυρίζονταν ότι θα έκαναν μια επιδιόρθωση, (λίφτινγκ), της ΚΑΠ, αλλά στην πράξη αποδείχτηκε ότι έκαναν τη μεγαλύτερη και χειρότερη αναθεώρηση, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα στους μικρομεσαίους αγρότες, στην αγροτική οικονομία, στην απασχόληση και στη γενικότερη οικονομική και κοινωνική ζωή της υπαίθρου.

Τα ίδια αποτελέσματα θα έχουν και τα προτεινόμενα μέτρα της Κομισιόν κι αυτό επιβεβαιώνεται από τα κριτήρια με τα οποία έγινε ο "έλεγχος της υγείας" της νέας ΚΑΠ και τους στόχους που θέλει να υλοποιήσει αυτός ο έλεγχος.

Οσον αφορά στα κριτήρια, η Κομισιόν θεωρεί υγεία τη μείωση, κατά 70%, της καπνοκαλλιέργειας, την ανεργία των καπνεργατών και τις αθρόες εισαγωγές καπνού ακόμα και στη χώρα μας που ήταν πλεονασματική, γι' αυτό δεν προτείνει κανένα μέτρο για την αποκατάστασή της.

Θεωρεί υγεία το κλείσιμο, σε πρώτη φάση, των δυο ζαχαρουργείων και τη χρεοκοπία των υπόλοιπων τριών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντίστοιχες περιοχές, γι' αυτό προτείνει να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί αυτή η κατάσταση.

Θεωρεί υγεία ότι, μέσα σε δυο χρόνια, εγκαταλείφθηκε η καλλιέργεια 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων, περίπου, και πολλά άλλα υποκαλλιεργούνται, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα, να αυξάνεται η ανεργία στην ύπαιθρο και η διατροφική εξάρτηση του λαού μας, γι' αυτό δεν προτείνει κανένα μέτρο για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση.

Με δυο λόγια, ό,τι θεωρεί υγιές η Κομισιόν, είναι αντίθετο με τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, του λαού μας και της χώρας μας, γι' αυτό οι προτάσεις είναι αντιαγροτικές, αντιλαϊκές και πρέπει να απορριφθούν από τους μικρομεσαίους αγρότες και τα λαϊκά στρώματα.

Εξίσου αντιλαϊκοί και αντιαγροτικοί με τα κριτήρια είναι και οι στόχοι που θέλουν να υλοποιήσουν, με αφορμή τον "έλεγχο της υγείας" της νέας ΚΑΠ, βασικότεροι από τους οποίους είναι:

  • Η μεταφορά σημαντικών κονδυλίων από τον πρώτο στον δεύτερο πυλώνα. Δηλαδή, η μεταφορά μεγάλων ποσών αγροτικών επιδοτήσεων από τους αγρότες στους επιχειρηματίες, που θα δραστηριοποιηθούν στον αγροτουρισμό και άλλες δραστηριότητες του δεύτερου πυλώνα.
  • Η δραστική μείωση των αγροτικών κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού, από 45% το 2006 στο 35% το 2013, που σημαίνει δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος και επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας, που απορρέει από τη Στρατηγική της Λισαβόνας και υλοποιείται με τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, με μείωση των αποδοχών όσων εργάζονται στην αγροτική οικονομία και με τη χρησιμοποίηση φτηνών, αλλά επικίνδυνων, τρόπων παραγωγής.

Αυτούς τους αντιλαϊκούς και αντιαγροτικούς στόχους, η Κομισιόν και οι πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ, προσπαθούν να τους συγκαλύψουν και να τους εξωραΐσουν, με ορισμένα μέτρα που τα διαφημίζουν ως φιλοαγροτικά.

Προβάλλουν ως θετικό μέτρο την πιθανή κατάργηση των ποσοστώσεων στο αγελαδινό γάλα. Ομως, η απελευθέρωση αυτή δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους μικρομεσαίους αγελαδοτρόφους, αν δεν αλλάξουν οι όροι παραγωγής. Αν δε θεσμοθετηθούν ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές, πράγμα το οποίο η ΕΕ αποφεύγει όπως "ο διάβολος το λιβάνι". Διαφορετικά θα ωφεληθούν οι μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες της χώρας μας και της ΕΕ, αν η απελευθέρωση αφορά και στην περίοδο κατά την οποία θεωρείται φρέσκο το αγελαδινό γάλα.

Προβάλλουν σαν θετικό μέτρο κάποιες αόριστες προτάσεις της Κομισιόν για περικοπή ενός ποσοστού των αποσυνδεμένων επιδοτήσεων από μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις που παίρνουν επιδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ το χρόνο. Ομως, αυτές οι περικοπές, αν γίνουν, είναι ελάχιστες και αποσκοπούν στη συγκάλυψη των μεγάλων περικοπών που θα γίνουν στους μικρομεσαίους αγρότες, με μεταφορά μεγάλων ποσών στο δεύτερο πυλώνα και με την περικοπή των επιδοτήσεων από τους εργατοαγρότες που έχουν αγροτική γη μικρότερη από 10 στρέμματα.

Η ΠΑΣΥ διαφωνεί ριζικά με τα κριτήρια, τους στόχους και τις προτάσεις της Κομισιόν.

Καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, αγωνιστικά να αντισταθούν στη νέα λαίλαπα.

Να απομονώσουν τις ηγεσίες της ΣΥΔΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε και τώρα προσποιούνται ότι διαφωνούν.

Να εντείνουν τους αγώνες τους και να αξιοποιήσουν την πολύχρονη εμπειρία τους από παρόμοιες αναθεωρήσεις και να βγάλουν και πολιτικά συμπεράσματα.

Να αποδυναμώσουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και να συμβάλουν στη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας φιλοαγροτικής πολιτικής, που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση στους μικρομεσαίους αγρότες και θα αναζωογονεί οικονομικά και κοινωνικά την ύπαιθρο».

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Βρίσκει λειψούς τους κτηνιατρικούς ελέγχους...

Η Κομισιόν, όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, εγκαλεί την Ελλάδα γιατί δε γίνονται οι στοιχειώδεις κτηνιατρικοί έλεγχοι, που προβλέπουν οι σχετικοί κοινοτικοί κανονισμοί, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των μεγάλων κρεατοβιομηχανιών και πολυεθνικών τροφίμων.

Χτες ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού ήρθε στην Αθήνα για να κάνει έναν επιτόπιο «έλεγχο υγείας» ...στους κτηνιατρικούς ελέγχους και τις σχετικές ενέργειες της κυβέρνησης. Ο επίτροπος επισκέφτηκε την κρεαταγορά του Ρέντη, στη συνέχεια είχε συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και μετά συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό. Σε δήλωση που έκανε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έθεσε θέμα ότι δεν υπάρχει συντονισμός των ελέγχων σε κεντρικό επίπεδο και αναφέρθηκε στο θέμα της παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις ελλείψεις στη στελέχωση όλων των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Αναφέρθηκε επίσης και στην παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ότι δεν τηρούνται οι κανονισμοί της ΕΕ αναφορικά με τη μεταφορά των ζώων και τη σφαγή τους.

Το θέμα είναι ότι όντως υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και τίθεται ζήτημα αποτελεσματικότητας και συντονισμού των ελέγχων. Ομως η Κομισιόν δεν μπορεί να παραδίδει και μαθήματα «καλών ελέγχων», όταν η πολιτική της και οι κανονισμοί της κατευθύνονται από τους νόμους της ελεύθερης αγοράς και του κέρδους. Γιατί ακόμα κι αν συμμορφωθεί η Ελλάδα με τους κανονισμούς της ΕΕ, ο λαός της χώρας θα εξακολουθεί να τρώει τρόφιμα που περιέχουν μεταλλαγμένα, αντιβιοτικά, ορμόνες, φυτοφάρμακα, διοξίνες και ό,τι κακό ακόμα προκαλεί ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής.

«ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ» ΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ
Συνέχεια με φυλακές - δικαστήρια

Στη ληστρική μέθοδο των συμπράξεων ανάμεσα στο κράτος και το ιδιωτικό κεφάλαιο παραδίδει η κυβέρνηση και την ανοικοδόμηση και συντήρηση φυλακών και δικαστικών μεγάρων. Σχετική συνάντηση, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των έργων που θα παραδώσουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες, είχαν χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη. Μέχρι σήμερα ο προϋπολογισμός για δημόσια έργα και υποδομές, που πρόκειται να υλοποιηθούν με τη μέθοδο των συμπράξεων, φτάνει σε 2,64 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο προστίθεται και επιπλέον 20% για τη βαριά συντήρηση και ασφάλιση. Συνολικά, δηλαδή, το κονδύλι έχει ξεπεράσει τα 3,1 δισ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ