ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ 2006
Απογειώθηκαν με ρυθμό 60%!

Μεγάλος ο βαθμός συγκέντρωσης, με τις 300 ισχυρότερες από τις ΑΕ και ΕΠΕ του μη χρηματοπιστωτικού κλάδου να ελέγχουν το 50% της αγοράς!

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς πολύ πάνω από τους ρυθμούς αύξησης του παραγόμενου ΑΕΠ αυξάνουν τα κέρδη των ισχυρών επιχειρήσεων, οι οποίες με εντεινόμενους ρυθμούς καρπώνονται ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο. Ταυτόχρονα, όπως καταγράφεται σε μελέτη της εταιρείας ICAP, οι 300 ισχυρότερες από αυτές τις επιχειρήσεις - στις οποίες μάλιστα δεν περιλαμβάνεται ο χρηματοπιστωτικός τομέας - ελέγχουν τη μισή (κοντά στο 50%) της πίτας σε ό,τι αφορά το συνολικό τζίρο και τα κέρδη που αποσπούν!

Τα παραπάνω αποτυπώνονται στους ισολογισμούς έτους 2006 που αφορούν σε 25.342 ΑΕ και ΕΠΕ (εκτός τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και χρηματιστηριακών) που εμφανίζουν και τα παρακάτω:

  • Κέρδη (προ φόρων): Απογειώθηκαν σε 8,6 δισ. ευρώ (από 5,4 δισ. ευρώ το 2005) με το ρυθμό αύξησης να φτάνει σε 59,9%.
  • Κύκλος εργασιών (τζίρος): Διογκώθηκε σε 169,9 δισ. ευρώ (από 150 δισ. ευρώ) με ρυθμό 13,2%. Οπως προκύπτει ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας είναι σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από τον τζίρο τους, γεγονός που δείχνει και την εντεινόμενη κερδοσκοπία τους σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης.
  • Αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων: Καταγράφεται απότομη αύξηση από 5,9% το 2005 σε 8,6% το 2006.
  • Ενεργητικό: Τα εμφανιζόμενα περιουσιακά στοιχεία τους φτάνουν σε 243,4 δισ. ευρώ (από 222,2 δισ. ευρώ) σημειώνοντας αύξηση 9,5%.

Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά συγκέντρωσης των εν λόγω 25.342 ΑΕ και ΕΠΕ του μη χρηματοπιστωτικού κλάδου. Σε αυτό το πλαίσιο οι 300 μεγαλύτερες από αυτές (μόλις 1,18% στο σύνολο) απέσπασαν το 48,6% από τα μεικτά κέρδη, το 53,3% από τον τζίρο, ενώ κατέχουν το 44,3% του συνολικού ενεργητικού.

Από την άποψη του μοιράσματος των μεικτών κερδών, την πρωτοκαθεδρία έχει ο κλάδος του εμπορίου με το 36,8% της πίτας. Ακολουθούν η μεταποίηση με 28,7%, οι μεταφορές -επικοινωνίες με 12,8%, ο κατασκευαστικός κλάδος με 3,1% κλπ.

Εκρηκτική είναι και η κερδοφορία του χρηματοπιστωτικού τομέα που συνεχίστηκε και το 2006. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρου για τις τράπεζες έφτασαν σε 3,5 δισ. ευρώ (από 2,68 δισ. ευρώ) με αύξηση 29,6%, για τις ασφαλιστικές σε 288 εκατ. ευρώ (από 166 εκατ. ευρώ) - αύξηση 73,5% και για τις λοιπές (χρηματιστηριακές κλπ) σε 573 εκατ. ευρώ (από 460 εκατ. ευρώ) με αύξηση 24,4%.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ολοι στη συγκέντρωση!

Κάλεσμα της ΟΒΣΑ για συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση της Τετάρτης 12 του Δεκέμβρη

Αγωνιστικό κάλεσμα σε επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικρούς εμπόρους και αυτοκινητιστές να συμμετάσχουν μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) στην πανελλαδική κινητοποίηση στην πλ. Εθνικής Αντίστασης μαζί με το ΠΑΜΕ, την Τετάρτη στις 12 Δεκέμβρη, απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Η συγκέντρωση είναι στις 10 το πρωί και η προσυγκέντρωση των ΕΒΕ στις 9.30 το πρωί στην Ομόνοια.

Στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων και αύξηση των ασφαλίστρων είναι αντιασφαλιστικά μέτρα που αφορούν όλους. Η Ομοσπονδία αναρωτιέται τι θα συμβεί όταν τελειώσουν τα αποθεματικά του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και τονίζει: «Θέλουν να κατεδαφίσουν ό,τι έχει απομείνει από το κράτος πρόνοιας, διαλύοντας το δημόσιο σύστημα Ασφάλισης και Υγείας, υπηρετώντας τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου».

Αναφερόμενη στον «κοινωνικό διάλογο» επισημαίνει ότι πρόκειται για απάτη: «Η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ) με τη συμμετοχή τους έδωσαν άλλοθι νομιμότητας στην περικοπή των δικαιωμάτων μας. Δήλωσαν τη συμφωνία τους με την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική. Δημιούργησαν αυταπάτες. Περίτρανα αποδείχτηκε και πάλι ότι ο μοναδικός δρόμος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, είναι αυτός του αγώνα».

Η ΟΒΣΑ σημειώνει ότι «τα αντιασφαλιστικά μέτρα είναι μέρος συνολικά μιας αντιλαϊκής πολιτικής, που αγκαλιάζει όλους τους τομείς της ζωής μας, από την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, το εισόδημα, το φορολογικό, την επαγγελματική στέγη, χρηματοδότηση, λαϊκή στέγη, Ωράριο, το δικαίωμα στη δουλιά και άλλα. Η επίθεση της κυβέρνησης, που υπηρετεί το κεφάλαιο, είναι ενιαία και καθολική. Η δική μας απάντηση πρέπει να είναι η αντίσταση και η συνέχιση των αγώνων. Για να είναι οι αγώνες μας πιο μαζικοί και αποτελεσματικοί συμπορευόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους και το ΠΑΜΕ, στοχεύοντας συνολικά στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πληρώνουν τα σπασμένα της αντιλαϊκής πολιτικής

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παρέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - αποφεύγοντας να μιλήσουν για την ουσία του προβλήματος - περιορίστηκαν σε αλληλοκατηγορίες για το «καρτέλ» στο γάλα

Από την πρόσφατη κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στα Τέμπη
Από την πρόσφατη κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στα Τέμπη
Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ευθύνεται για τα δεινά που υφίσταται η ελληνική κτηνοτροφία, επισήμανε στην ομιλία του στη Βουλή την Παρασκευή, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, παρεμβαίνοντας σε συζήτηση σχετικής Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ. Τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων έλειψαν παντελώς όμως από την άγονη δικομματική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αντίθετα πρυτάνευσαν οι αλληλοκατηγορίες περί ευθυνών για τη δημιουργία «καρτέλ» στο χώρο του γάλακτος και για ελλιπή παρέμβαση στα τεκταινόμενα στην ΕΕ.

«Η δραματική κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι κτηνοτρόφοι της χώρας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «είναι το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης αντιαγροτικής, αντικτηνοτροφικής πολιτικής, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις χρόνια τώρα, κάτω από τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μιας πολιτικής που έχει ξεκάθαρο στόχο: Τη μείωση του αγροτικού, του κτηνοτροφικού πληθυσμού στο 6% με 7%, τη συγκέντρωση και της κτηνοτροφικής παραγωγής σε λίγα χέρια». Ο Ν. Μωραΐτης πρόσθεσε ότι «είναι καθοριστικές οι ευθύνες και των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, γιατί συμφώνησαν, ψήφισαν και εφάρμοσαν με ιδιαίτερο ζήλο όλους τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης που άμεσα ή έμμεσα αφορούσαν την κτηνοτροφία, όπως είναι οι συμφωνίες της GATT και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Και οι δύο κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν όλα τα κοινοτικά και εθνικά μέσα και μηχανισμούς για να επιταχύνουν τη συγκέντρωση της κτηνοτροφίας σε λίγες επιχειρήσεις».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε επίσης, πως «την περίοδο 1980 - 2005 μειώθηκε η αυτάρκεια σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα». Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στην εξεταζόμενη περίοδο (1980 - 2005) η αυτάρκεια στο:

  • Κρέας πουλερικών μειώθηκε από 100,4% στο 67%.
  • Βοδινό κρέας, από 66% έπεσε στο 27%.
  • Αιγοπρόβειο κρέας, μειώθηκε από το 92% στο 81%.
  • Χοιρινό κρέας συρρικνώθηκε από το 84% στο 41%.

Το 2006, το συνολικό έλλειμμα σε ζωοκομικά προϊόντα έφθασε στο αστρονομικό ποσό του 1,69 δισεκατομμυρίων ευρώ και μαζί με τις εισαγωγές ζωοτροφών στα 2 δισ. ευρώ. Δίνουμε, δηλαδή, για την εισαγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων όσα δίνουμε σχεδόν για την εισαγωγή πετρελαίου».

ΟΒΣΑ
Σύσκεψη για Ασφαλιστικό και ωράριο

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) συγκαλεί συνδικαλιστική σύσκεψη για την προετοιμασία της συμμετοχής στην κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό στις 12 του Δεκέμβρη, τις τελευταίες εξελίξεις στα ασφαλιστικά θέματα, τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις για το ωράριο λειτουργίας και για τις νέες επιθέσεις στην αργία της Κυριακής. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της αύριο, Τετάρτη 5 του Δεκέμβρη, στις 7 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ