ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Απάντηση με το ΠΑΜΕ στις αντιασφαλιστικές προκλήσεις

Το πέταγμα των καθαριστριών από τη λίστα των ΒΑΕ προανήγγειλε χτες ο υπουργός Απασχόλησης. Κορυφώνουν την προετοιμασία της απεργίας οι ταξικές δυνάμεις

Η κεντρική αφίσα για την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Η κεντρική αφίσα για την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Σε καθήκον πρώτης γραμμής για κάθε εργάτη, εργάτρια και υπάλληλο στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αναδεικνύεται η δραστηριοποίησή του μέσα από τα ταξικά συνδικάτα για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ στις 12 Δεκέμβρη, με κεντρική αυτήν της Αθήνας, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στις 10 π.μ., στην πλατεία Λουδοβίκου (ΗΣΑΠ).

Στο πλαίσιο της απόφασής της για πανελλαδική δράση με θέμα «Διεκδικούμε - Αγωνιζόμαστε για την Κοινωνική Ασφάλιση των σύγχρονων αναγκών μας», η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ διοργανώνει εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 6 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Αύριο Τετάρτη, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αθήνας διοργανώνει σύσκεψη - συζήτηση με νέους συναδέλφους του κλάδου (7 μ.μ., γραφεία Σωματείου).

Προκαλεί η κυβέρνηση

Μετά και την ολοκλήρωση του «διαλόγου» της απάτης τη βδομάδα που μας πέρασε, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την κατάθεση του σχετικού αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ενώ χτες συνεδρίασε εκ νέου η Επιτροπή για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, όπου, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, συζητήθηκε «γνωμάτευση σχετική με τη νομολογία για τα ΒΑΕ».

Ενδεικτική των αντιδραστικών προθέσεων της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, ήταν και η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Απασχόλησης με συνδικαλιστές από τον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού. Μιλώντας για τις καθαρίστριες των ξενοδοχείων, ο υπουργός, ούτε λίγο - ούτε πολύ, προανήγγειλε την έξοδό τους από τη λίστα των ΒΑΕ, ισχυριζόμενος προκλητικά ότι πλέον χρησιμοποιούν ηλεκτρική σκούπα!

Κι αυτό όταν χιλιάδες καμαριέρες και καθαρίστριες ξεζουμίζονται καθημερινά, καθώς δουλεύουν με μισθούς πείνας των 500 και 600 ευρώ, καθαρίζουν 20 και 25 δωμάτια, καίγονται από επικίνδυνα και καυστικά χημικά, σακατεύονται στη μέση και τα πόδια από την πολλή δουλιά. Αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης στις χιλιάδες εργαζόμενες του κλάδου που υποαπασχολούνται. Που δουλεύουν με συμβάσεις μιας μέρας χωρίς να έχουν δικαίωμα στη μητρότητα και στην περίθαλψη.

Ο Β. Μαγγίνας επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέρμα στο δικαίωμα των εργαζόμενων γυναικών και μητέρων με ανήλικα παιδιά να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα. Ομολόγησε, επίσης, ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην ενοποίηση του κλάδου ασθένειας του Ταμείου Υγείας και Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ) με το ΙΚΑ. Σχέδιο που στοχοποιεί και τα αποθεματικά του Ταμείου (υπολογίζονται στα 390 εκατομμύρια ευρώ, εκτός της ακίνητης περιουσίας) και θα σημάνει την υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης, αλλά και νέους κινδύνους για το εφάπαξ που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο, κλπ.

Απάντηση με το ΠΑΜΕ

Ολα όσα ο υπουργός δήλωσε, τα είχαν αναδείξει και καταγγείλει λίγο νωρίτερα οι συνδικαλιστές των ταξικών σωματείων στον κλάδο, του ΠΑΜΕ, στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία με τη συμμετοχή σωματείων από όλη τη χώρα. Κατήγγειλαν για ακόμα μια φορά το ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών στο συνδικαλιστικό κίνημα, στη ΓΣΕΕ, αλλά και στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, που όχι μόνο δεν οργάνωσε τον κλάδο για την απόκρουση της επίθεσης, για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές του ανάγκες, αλλά διαχρονικά έχει βάλει πλάτη μέσα από τους στημένους διαλόγους για την αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων.

Στην κατεύθυνση κλιμάκωσης της πάλης με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, οι ταξικές δυνάμεις στην Αθήνα συνεχίζουν σήμερα τις εξορμήσεις στα εξής σημεία: Μετρό (Περιστέρι και Χαϊδάρι), υποκατάστημα ΙΚΑ για την καταβολή του δωροαδειόσημου, MULTI COLLECTION, ΜΕΛΛΟΝ, ΦΑΓΕ, «Λαμπρόπουλος», Notos Galleries, ΑΤΤΙΚΑ, Δήμος Γλυφάδας, Διυλιστήρια Ασπροπύργου, Ιδιωτικά Γυμναστήρια Ρέντη - Νίκαιας, Κολυμβητήριο Κερατσινίου.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΣΗΕΑ
Απαράδεκτες αποφάσεις για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων

Στην επιχείρηση εγκλωβισμού του αγώνα των δημοσιογράφων σε στενά συντεχνιακά πλαίσια επιμένει να κινείται η πλειοψηφία του ΔΣ, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να ορθώσει και εμπόδια στην όποια προσπάθεια για κοινή αγωνιστική στάση όλων των Ενώσεων εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ (διοικητικό προσωπικό, τυπογράφοι, φωτορεπόρτερς, προσωπικό Πρακτορείων Τύπου, τεχνικοί ραδιοφώνου - τηλεόρασης κλπ.).

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» έθεσε με έμφαση για άλλη μια φορά το κρίσιμο ζήτημα του προσανατολισμού του αγώνα, της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και του αγωνιστικού συντονισμού με τις άλλες Ενώσεις του χώρου και συνολικότερα με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Ζήτησε επίσης να γίνουν με ευθύνη του ΔΣ συνελεύσεις - συζητήσεις σε όλα τα Μέσα και στη συνέχεια να συγκληθεί γενική συνέλευση της Ενωσης.

Αντίθετα, η προσκείμενη σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πλειοψηφία επέμενε στην ανάγκη για κινητοποιήσεις «ενάντια στις αντιδημοσιογραφικές ρυθμίσεις» (!), περιορίζοντας στην ουσία τα αιτήματα μόνο στη μη ενοποίηση του ΤΣΠΕΑΘ με άλλα ταμεία και στη μη παρακράτηση μέρους του αγγελιόσημου. Αφήνοντας έτσι στο απυρόβλητο τη συνολική αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και ανοιχτό το δρόμο για παζάρια με την κυβέρνηση και έξοδο από τις κινητοποιήσεις με την πρώτη - προσχεδιασμένη ή μη - μερική αναδίπλωση της κυβέρνησης σε αυτά τα δύο θέματα.

Στην κατεύθυνση αυτή η πλειοψηφία αποφάσισε «πρόγραμμα ευέλικτων μορφών δράσης που δε θα αποκλείουν την ενημέρωση της κοινής γνώμης (σ.σ. δηλαδή όχι απεργίες)», με το «να κληθούν με εγκύκλιο της ΕΣΗΕΑ όλα τα μέλη της να αξιοποιούν στα κείμενά τους και στις εκπομπές τους τις θέσεις του κλάδου», με «διεθνή συνέντευξη Τύπου σε Αθήνα και Βρυξέλλες», με «αποστολή σε καθημερινή βάση ηλεκτρονικών μηνυμάτων SMS προς δημοσιογράφους, πολιτικούς και προσωπικότητες που επηρεάζουν την κοινή γνώμη» (sic) και άλλα τέτοια παρόμοια. Η «Συσπείρωση» ψήφισε την πρόταση της «Μαχόμενης».

  • Εκδήλωση - σύσκεψη για το Ασφαλιστικό διοργανώνει τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη, το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η εκδήλωση θα γίνει στις 8.30 μ.μ. στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Γιάννης Ζαγγανάς, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ.
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ»
Συμπόρευση με όλους τους εργαζόμενους

Οι μισθωτοί και οι μαχόμενοι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι της Αθήνας θα πρέπει να πάρουν την υπόθεση της Κοινωνικής Ασφάλισης στα χέρια τους, να διεκδικήσουν μαζί με όλο το λαό πλήρη, αναβαθμισμένη και σύγχρονη Κοινωνική Ασφάλιση και να συμπαραταχτούν με όλους τους άλλους κλάδους των εργαζομένων και όχι μόνο με τους επιστήμονες. Το μήνυμα αυτό έστειλε χτες η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων Αθήνας», με αφορμή την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων που προωθεί η κυβέρνηση και την εξίσωση των συντάξεων και των παροχών προς τα κάτω.

Ο Μ. Κοκκινάκης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, κατηγόρησε την ηγεσία του Συλλόγου για διγλωσσία και επισήμανε ότι ακόμη και οι απεργιακές κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων έγιναν σε «ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί δεν υπάρχει διάλογος με το υπουργείο Απασχόλησης»! Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την περίοδο οι δικηγόροι της Αθήνας λαμβάνουν επιστολές από το ΔΣΑ που τους προτρέπει για ομαδική ιδιωτική ασφάλιση.

Οπως ανέφερε ο δικηγόρος Αγ. Βρεττός, η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων» ζητάει πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών που βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα και μείωση κατά 50% των εισφορών των κάτω της 7ετίας δικηγόρων, άμεση απόδοση στο Ταμείο Νομικών όλων των οφειλών από παρακρατηθέντες από το Δημόσιο φόρους, άρση του διαχωρισμού των ασφαλισμένων σε πριν και μετά την 1/1/1993 κλπ.

Ημερίδα στη Λάρισα

Ημερίδα με θέμα «Ανατροπές σε Κοινωνική Ασφάλιση - Υγεία - Πρόνοια - Σύνταξη», διοργανώνει την Παρασκευή, 7 Δεκέμβρη, στις 16.00, στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Το άνοιγμα των εργασιών της ημερίδας θα κάνει ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του ΕΚΛ, ενώ εισηγήσεις θα παρουσιάσουν:

  • Ο Θωμάς Κακαβάς, μέλος του ΔΣ του ΙΚΑ, με θέμα «Δημόσια καθολική, υποχρεωτική ασφάλιση - πρόνοια - υγεία, Δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου».
  • Ο Μανώλης Ραλάκης, ΓΓ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, με θέμα «Ασφάλιση - Σύνταξη - ΕΚΑΣ».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ