ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ - ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Εσπασαν το «συνδικαλιστικό άβατο» στη ΔΕΛΤΑ

Με μια μαζική και αιφνιδιαστική κινητοποίηση, εισέβαλαν χτες το πρωί στο εργοστάσιο και κάλεσαν τους εργάτες να συμμετάσχουν με το ΠΑΜΕ στην απεργία στις 12 του Δεκέμβρη

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ με το πανό της Ομοσπονδίας στο προαύλιο της ΔΕΛΤΑ
Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ με το πανό της Ομοσπονδίας στο προαύλιο της ΔΕΛΤΑ
Αγωνιστική εισβολή στο εργασιακό γκέτο της ΔΕΛΤΑ στον Ταύρο πραγματοποίησαν χτες η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας. Εκαναν και μ' αυτόν τον τρόπο καθαρό προς κάθε κατεύθυνση ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δε θα ανεχτεί κανένα εμπόδιο και κανέναν περιορισμό στην επαφή του με τους εργαζόμενους.

Η απόφαση για τη δυναμική και αιφνιδιαστική κινητοποίηση πάρθηκε ύστερα από την άρνηση (για πολλοστή φορά) της εργοδοσίας να επιτρέψει την είσοδο στο εργοστάσιο σε συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου του κλάδου, προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την απεργία στις 12 του Δεκέμβρη και τις αντιδραστικές εξελίξεις στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η εταιρεία, που πουλήθηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλο, σε μεγάλο πολυεθνικό επενδυτικό όμιλο («Marfin»), έχει εδώ και χρόνια επιβάλει συνδικαλιστικό άβατο στα εργοστάσιά της. Σε επιχειρησιακό επίπεδο δεν υπάρχει σωματείο ενώ και τα κλαδικά συνδικάτα έχουν εξοβελιστεί από τα εργοστάσια της επιχείρησης και βρίσκονται συστηματικά στο στόχαστρο της εργοδοσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παραμονές του τελευταίου συνεδρίου της ΓΣΕΕ (Μάρτης 2007), η εργοδοσία και η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία προσπάθησαν ακόμα και δικαστικά να αποκλείσουν εκπροσώπους της ταξικής Ομοσπονδίας από τις εργασίες του συνεδρίου. Το ΠΑΜΕ είχε απαντήσει με συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο, ιδιοκτησίας τότε του προέδρου του ΣΕΒ.

Ξεκάθαρο μήνυμα

Χτες, πριν ακόμα βγει ο ήλιος, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εισέβαλαν μαζικά στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ. Εργάτη τον εργάτη, άνοιξαν την κουβέντα για το Ασφαλιστικό και την ανάγκη στις 12 του Δεκέμβρη να νεκρώσει η παραγωγή, να γεμίσει ασφυκτικά η πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Με την ντουντούκα, τα συνθήματα και το πανό της Ομοσπονδίας που άπλωσαν στο προαύλιο, κατήγγειλαν την τρομοκρατία της εργοδοσίας και κάλεσαν τους εργαζόμενους να αντισταθούν. Να σπάσουν τη σιωπή που προσπαθεί να επιβάλει η πολυεθνική για να διασφαλίσει τα υπερκέρδη της, να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού τους κλαδικού Συνδικάτου. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ δεν άφησαν χώρο και διάδρομο του εργοστασίου που να μην μπουν, να μην αφήσουν την ανακοίνωση, να μη στήσουν ένα πηγαδάκι, μια γρήγορη κουβέντα με τους εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και την τελευταία ώρα και ενώ οι ταξικές δυνάμεις βρίσκονταν ήδη μέσα στο εργοστάσιο, η εργοδοσία με παρεμβάσεις της προσπαθούσε να αποτρέψει την επαφή με τους εργαζόμενους. Κάθε απόπειρα έπεσε στο κενό. Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έφτασε σε όλους τους χώρους της παραγωγής, μέσα σε συνθήματα: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει» και «Εμπρός εργάτη μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη».

Σε δηλώσεις τους, τόσο ο Π. Τσιχλής, όσο και ο Κ. Λιαπάτης, πρόεδροι της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου, αντίστοιχα, τόνισαν ότι η χτεσινή κινητοποίηση ήταν ένα πρώτο μήνυμα προς την εργοδοσία που σύντομα θα βρει συνέχεια.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Κορυφώνεται η προετοιμασία από το ΠΑΜΕ

Καθημερινές εξορμήσεις και εκδηλώσεις για την κινητοποίηση των εργαζομένων σε όλη τη χώρα

Κορυφώνεται τις επόμενες μέρες η δραστηριότητα των ταξικών δυνάμεων καθώς μια μόλις βδομάδα απομένει μέχρι την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 12 Δεκέμβρη και τις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Απόφαση συμμετοχής πήρε και το Σωματείο Οδοντοτεχνιτών Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στο ίδιο σημείο, στις 11 π.μ., καλεί τους μαθητές το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης.

Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί τους εργαζόμενους του νησιού σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση που διοργανώνει στις 12 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Σήμερα, οι εξορμήσεις συνεχίζονται στο Μετρό Ελληνικού, στο αμαξοστάσιο του Μετρό στον Ελαιώνα, στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στις επιχειρήσεις ICAP, ΔΕΛΤΑ SINGULAR, Αλιμέντα, ΑΣΠΡΟΦΩΣ, στους Δήμους Καισαριανής - Π. Φαλήρου και Περιστερίου, στο κολυμβητήριο Ηλιούπολης και στο Γυμναστήριο «Holmes» (ΑΤΤΙΚΑ). Επίσης, σήμερα, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αθήνας διοργανώνει σύσκεψη - συζήτηση με νέους συναδέλφους του κλάδου, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου.

Εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη - Λάρισα

-- Στο πλαίσιο της απόφασής της για πανελλαδική δράση με θέμα «Διεκδικούμε - Αγωνιζόμαστε για την Κοινωνική Ασφάλιση των σύγχρονων αναγκών μας», η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ διοργανώνει εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 6 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

-- Ημερίδα με θέμα «Ανατροπές σε Κοινωνική Ασφάλιση - Υγεία - Πρόνοια - Σύνταξη», διοργανώνει την Παρασκευή, 7 Δεκέμβρη, στις 4 μ.μ., στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

-- Εκδήλωση - σύσκεψη για το Ασφαλιστικό διοργανώνει τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη, το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η εκδήλωση θα γίνει στις 8.30 μ.μ. στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Παραλήρημα πανικού από την ΠΑΣΚΕ

Θορυβούνται οι δυνάμεις της συναίνεσης από την απήχηση που συναντά το απεργιακό κάλεσμα του ΠΑΜΕ

Με πολύμορφες εκδηλώσεις και μαζικές εξορμήσεις σε κάθε τόπο δουλιάς, οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά έχουν ριχτεί σύσσωμες στη μάχη για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας της 12ης Δεκέμβρη, ώστε η απεργιακή συγκέντρωση που έχει καθοριστεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Λουδοβίκου του ηλεκτρικού σταθμού να «βουλιάξει» από εργατόκοσμο. Σε αυτά τα πλαίσια, αύριο Πέμπτη θα γίνει γενική συνέλευση στο εργοστάσιο ελαιουργοσαπουνοποιίας ΕΛΑΪΣ, ενώ τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα εργοστάσια του κλάδου.

Θορυβημένη από την απήχηση του καλέσματος του ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΚΕ Πειραιά, παραμονές της απεργίας, εξέδωσε δελτίο Τύπου για να καταγγείλει την παράταξη της ΔΕΣΚ - ενταγμένη στο ΠΑΜΕ - στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά ως ...«διασπαστή του κινήματος»! Μέσα σε ένα παραλήρημα αντικομμουνισμού αναφέρει ότι η ΠΑΣΚΕ δε θα επιτρέψει στα «συνδικαλιστικά όργανα του ΚΚΕ» να αλλάξουν «τα συνδικαλιστικά και πολιτικά δεδομένα του Πειραιά», ενώ κάνει λόγο «για βία και νοθεία στις εκλογές των συνδικάτων που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ»!

Η ΔΕΣΚ, σε χτεσινό δελτίο Τύπου, δίνει την κατάλληλη απάντηση. Αφού αναφέρει το όργιο νοθείας από την ΠΑΣΚΕ μαζί με τη ΔΑΚΕ στο συνέδριο του ΕΚΠ, το γεγονός ότι με βάση εντολές της εργοδοσίας, πρωτοστάτησε για να μείνει έξω από το προεδρείο του Κέντρου η ΔΕΣΚ που ήταν πρώτη δύναμη, κάνει καθαρό ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει με τις παρατάξεις της πλειοψηφίας σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΠ, ΠΝΟ «που υιοθετούν τη στρατηγική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, του δικομματισμού». Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά στην απεργία να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, «να δυναμώσουν την ταξική ενότητα της εργατικής τάξης, για να αντισταθούν από καλύτερες θέσεις, να διεκδικήσουν, να αμφισβητήσουν μαζικά την εξουσία των πλουτοκρατών».

ΔΑΣ ΟΑΣΑ
Σύσκεψη σήμερα για το Ασφαλιστικό

Πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) να συμμετέχουν μαζικά στη σύσκεψη που διοργανώνει σήμερα (5 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου, Ικτίνου 4) μαζί με τις παρατάξεις ΑΣΚΟ και ΑΣΚΕ για το Ασφαλιστικό, απευθύνει η ΔΑΣ ΟΑΣΑ. Με την αποφασιστική τους παρέμβαση, στην τελευταία Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι επέβαλαν απεργιακή απόφαση για τις 12 του Δεκέμβρη, ενάντια στη θέληση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας.

Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε με απαίτηση της ΔΑΣ και ύστερα από τη συλλογή εκατοντάδων υπογραφών από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΑ. Χτες και σήμερα, από τα χαράματα στις πύλες των αμαξοστασίων, συνδικαλιστές της ΔΑΣ ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις και τη σημερινή σύσκεψη, καλώντας παράλληλα στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ