ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Μέτρα εμπιστοσύνης υπέρ του ΝΑΤΟ!

Η δημιουργία κοινής μονάδας στο πλαίσιο της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ και η συγκρότηση κοινής Διακλαδικής Επιχειρησιακής Μονάδας αποτελούν τα νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας!

Μέσω της στενότερης συνεργασίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ επιχειρούν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας να βελτιώσουν το κλίμα... στις διμερείς σχέσεις, ενισχύοντας το ρόλο της ΝΑΤΟικής «συμμαχίας» ως ρυθμιστή των διακρατικών τους σχέσεων.

Τα νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που ανακοίνωσαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, αποτελούν παλαιότερες «ιδέες» του ΝΑΤΟ, το οποίο ενδιαφέρεται για την παραπέρα ενίσχυση της «προσφοράς» των δύο χωρών στο νέο ρόλο του και στις νέες επεμβάσεις. Την ίδια στιγμή οι δύο ΥΠΕΞ δεν «άγγιξαν» τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και θα «συνοδεύσουν» τον Κ. Καραμανλή στο επίσημο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει πιθανότατα τον επόμενο μήνα στην Αγκυρα. Η εξέλιξη αυτή δεν προοιωνίζεται τίποτα θετικό για τη λύση που μπορεί να δοθεί στις «εκκρεμείς διαφορές» μεταξύ των δύο χωρών με βάση και τις θέσεις που έχουν εκφράσει κατά διαστήματα γι' αυτές οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης «άφησαν απέξω» τις διεκδικήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο («κάζους μπέλι»-αιτία πολέμου, «γκρίζες ζώνες», επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, κ.ά.) και την Κύπρο (υπογραφή Πρωτοκόλλου της Αγκυρας).

Στην προσπάθειά τους να δείξουν «ένα ακόμα βήμα στη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» η Ντ. Μπακογιάννη και ο Τούρκος ομόλογός της, Αλί Μπαμπατζάν, παρουσίασαν χτες μία νέα δέσμη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που αφορά στην από κοινού συμμετοχή στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα:

1. Η ίδρυση κοινής χερσαίας στρατιωτικής μονάδας στο πλαίσιο της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

2. Η δημιουργία κοινής διακλαδικής στρατιωτικής δύναμης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για συμμετοχή σε «ειρηνευτικές επιχειρήσεις».

3. Η σύσταση κοινής διακλαδικής ομάδας δράσης για την αντιμετώπιση καταστροφών και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με ευρεία επιχειρησιακή δυνατότητα.

4. Ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των διοικητών των μεθοριακών μονάδων των δύο χωρών στον Εβρο.

5. Τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αρχηγών, αλλά και σε άλλα ιεραρχικά επίπεδα, των επιτελείων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία

Τα παραπάνω ΜΟΕ επέτρεψαν στην Ντ. Μπακογιάννη να υποστηρίξει ότι «οι σχέσεις των χωρών μας έχουν περάσει σε μια νέα περίοδο δυναμικής ανάπτυξης», προαναγγέλλοντας νέα βήματα στις διμερείς σχέσεις επειδή στις δύο χώρες «υπάρχουν δύο νέες κυβερνήσεις με νωπή σχετικά λαϊκή εντολή που θέλουν να κερδίσουν το δύσκολο αυτό στοίχημα». Περισσότερο για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις έκανε αναφορά στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας που πρέπει να χαρακτηρίζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά «ξέχασε» να αναφέρει το παραμικρό για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, ενώ για το Κυπριακό περιορίστηκε να επισημάνει την «ιδιαίτερη σημασία που έχει η επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Εμφαση έδωσε στη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ενώ δε δίστασε, εμμέσως πλην σαφώς, να χαρακτηρίσει τρομοκρατική τη δράση του ΡΚΚ και τον αγώνα του κουρδικού λαού για πατρίδα. «Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα όλες τις μορφές τρομοκρατίας», τόνισε, επισημαίνοντας τη συνεργασία της ΕΕ συνολικά με την Τουρκία «στην καταπολέμηση θεμάτων τρομοκρατίας».

Από την πλευρά του ο Αλί Μπαμπατζάν, αφού ευχαρίστησε για την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή που του επιφυλάχτηκε στην Αθήνα, ανέφερε ότι «υπάρχει η πολιτική δέσμευση και από τις δύο πλευρές για την ανάπτυξη του φιλικού κλίματος» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Αναφερόμενος στο Κυπριακό επανέλαβε ότι η τουρκική κυβέρνηση «μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση αυτού του προβλήματος». «Υπ' αυτή την έννοια θα ήθελα να υπογραμμίσω και πάλι πόσο ικανοποιημένοι είμαστε για την υποστήριξη της οποίας χαίρουμε στην ευρωπαϊκή μας πορεία», συμπλήρωσε. Ανέφερε ακόμα ότι «η Ελλάδα σε ορισμένους τομείς, όπως είναι η ενέργεια και τα χρηματοπιστωτικά, έχει καταστεί ο Νο 1 εταίρος μας», ενώ ο αγωγός φυσικού αερίου δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την ατμόσφαιρα που διέπει τις σχέσεις μας.

Οι δύο υπουργοί, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στην Τουρκία, ανέφεραν ότι θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα, ωστόσο διευκρίνισαν ότι η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η ημερομηνία δεν ανακοινώθηκε γιατί η ελληνική κυβέρνηση περιμένει να δει την εξέλιξη της σημερινής επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ στη Θράκη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε χτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υποδεχόμενος τον Τούρκο προσκεκλημένο ο Κάρ. Παπούλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη, η οποία, εκτός των άλλων, «προετοιμάζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού μας στην Αγκυρα». Και πρόσθεσε: «Και όπως λένε "το φίλο σου τον διαλέγεις, τον γείτονά σου δεν τον διαλέγεις". Είμαστε από την ιστορία καθορισμένοι ότι θα ζήσουμε μαζί και πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά, για να μπορέσουμε να δώσουμε στους λαούς μας προοπτικές συνεργασίας».

Αποστολή «εκπαιδευτών» στο Αφγανιστάν;

Αναμένεται να εγκριθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Η ενίσχυση της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν με το μανδύα της αποστολής «εκπαιδευτών» αναμένεται να αποφασιστεί, μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, σήμερα το μεσημέρι.

«Υποχωρώντας» στις επίμονες πιέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για αύξηση της στρατιωτικής αποστολής στο πλαίσιο του επιθετικού πολέμου στο Αφγανιστάν, η κυβέρνηση αποφασίζει πιθανότατα την αποστολή 12 «εκπαιδευτών». Στρατιωτικές πηγές επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν το θέμα, επικαλούμενες το μικρό αριθμό των εκπαιδευτών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν αλλάζουν «οι εθνικοί περιορισμοί» για τη δράση της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης, δηλαδή εντός της περιοχής της Καμπούλ και όχι στα μέτωπα των μαχών με τους Ταλιμπάν.

Η κυβέρνηση, πάντως, επείγεται να λάβει την απόφαση ενόψει της συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, όπου η Ντ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κ. Ράις. Η σημερινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ θα είναι ένα από τα «δώρα» της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που μέχρι και χτες πίεζαν στην κατεύθυνση αυτή. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που έκανε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα. Μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Ενωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συμμαχία, με θέμα «ΝΑΤΟ: Προκλήσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής, Βουκουρέστι 2008», ο Γκ. Σπέκχαρντ σχολίασε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και ειδικά στο Αφγανιστάν. Ευχαρίστησε, ωστόσο, την Ελλάδα για τη συμμετοχή της και επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη χώρα. «Θα καλωσορίζαμε επιπρόσθετους Ελληνες εκπαιδευτές στο Αφγανιστάν», συμπλήρωσε με νόημα.

Για το Κόσσοβο, ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε την ανάγκη να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση άμεσα και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αποτέλεσμα πριν από το τέλος της εντολής της 10ης Δεκέμβρη. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αξιώνει από την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίζει, μαζί με την Κύπρο, την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου έστω και στο «δεύτερο κύμα» των χωρών που θα το κάνουν. Αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα ανέφερε ότι «δεν είναι σίγουρο εάν θα απευθυνθεί πρόσκληση. Ανάλογα με τις επιδόσεις της θα δούμε τι μπορεί να γίνει».

Τρομοκρατικό μέτρο για τους λαούς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη συμφωνία της υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό της:

«Αποτελεί τρομοκρατικό μέτρο κατά του ελληνικού, του τουρκικού και των λαών της περιοχής, η σημερινή συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας. Αυτό επιβεβαιώνει η απόφαση για τη συγκρότηση κοινής διακλαδικής στρατιωτικής μονάδας των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, και η συμμετοχή τους στη Μονάδα Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ. Τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφώνησαν η υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό της δεν αφορούν στα μεγάλα ζητήματα της αμφισβήτησης του καθεστώτος του Αιγαίου. Δεν αφορούν τις γκρίζες ζώνες, την αμφισβήτηση των 12 ναυτικών μιλίων, τις εξαιρέσεις νησιών σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις, τα ανοιχτά ζητήματα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη σχολή της Χάλκης, τις εκκρεμότητες με τα περιουσιακά στοιχεία των ελληνικής καταγωγής κατοίκων της Ιμβρου και της Τενέδου κ.ά. Πρόκειται για επιλογές ενίσχυσης του ιμπεριαλιστικού ΝΑΤΟ και του ρόλου των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι λαοί των δύο χωρών δεν πρέπει να δεχτούν αυτά τα μέτρα. Ο μόνος δρόμος για να στερεώσουν τη φιλία και τη συνεργασία τους είναι η ένταση της κοινής τους πάλης ενάντια στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη, στην πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", ενάντια στα οικονομικά συμφέροντα των μονοπωλίων και τους ανταγωνισμούς τους για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Για Ελλάδα και Τουρκία χωρίς στρατιωτικές αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, αντιπυραυλικές ασπίδες και επεμβατικούς στρατούς, για Βαλκάνια της ειρήνης, της αδελφοσύνης, του Σοσιαλισμού!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ