Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποστολή «εκπαιδευτών» στο Αφγανιστάν;

Αναμένεται να εγκριθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Η ενίσχυση της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν με το μανδύα της αποστολής «εκπαιδευτών» αναμένεται να αποφασιστεί, μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, σήμερα το μεσημέρι.

«Υποχωρώντας» στις επίμονες πιέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για αύξηση της στρατιωτικής αποστολής στο πλαίσιο του επιθετικού πολέμου στο Αφγανιστάν, η κυβέρνηση αποφασίζει πιθανότατα την αποστολή 12 «εκπαιδευτών». Στρατιωτικές πηγές επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν το θέμα, επικαλούμενες το μικρό αριθμό των εκπαιδευτών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν αλλάζουν «οι εθνικοί περιορισμοί» για τη δράση της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης, δηλαδή εντός της περιοχής της Καμπούλ και όχι στα μέτωπα των μαχών με τους Ταλιμπάν.

Η κυβέρνηση, πάντως, επείγεται να λάβει την απόφαση ενόψει της συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, όπου η Ντ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κ. Ράις. Η σημερινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ θα είναι ένα από τα «δώρα» της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που μέχρι και χτες πίεζαν στην κατεύθυνση αυτή. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που έκανε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα. Μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Ενωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συμμαχία, με θέμα «ΝΑΤΟ: Προκλήσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής, Βουκουρέστι 2008», ο Γκ. Σπέκχαρντ σχολίασε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και ειδικά στο Αφγανιστάν. Ευχαρίστησε, ωστόσο, την Ελλάδα για τη συμμετοχή της και επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη χώρα. «Θα καλωσορίζαμε επιπρόσθετους Ελληνες εκπαιδευτές στο Αφγανιστάν», συμπλήρωσε με νόημα.

Για το Κόσσοβο, ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε την ανάγκη να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση άμεσα και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αποτέλεσμα πριν από το τέλος της εντολής της 10ης Δεκέμβρη. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αξιώνει από την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίζει, μαζί με την Κύπρο, την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου έστω και στο «δεύτερο κύμα» των χωρών που θα το κάνουν. Αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα ανέφερε ότι «δεν είναι σίγουρο εάν θα απευθυνθεί πρόσκληση. Ανάλογα με τις επιδόσεις της θα δούμε τι μπορεί να γίνει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ