Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αρνητική έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Αρση της «απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων» ζήτησε τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ισχυριζόμενος ότι δεν αποτελεί αναγνώριση του ψευδοκράτους, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στους πολιτικούς κύκλους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την αντίθεση της κυπριακής κυβέρνησης στις δηλώσεις του Μπ. Μουν εξέφρασε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ενώ η αναφορά στην «απομόνωση των Τουρκοκυπρίων», χαρακτηρίστηκε ως αρνητική και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Βασίλη Πάλμα.

Καθόλου ευχάριστη για την Κυπριακή Δημοκρατία, χαρακτήρισε την έκθεση του Μπ. Μουν και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και υποψήφιος Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας. Οπως υποστήριξε μάλιστα ο Δ. Χριστόφιας, η άποψη του ΓΓ του ΟΗΕ, για την «απομόνωση» ταυτίζεται με την έκθεση του 2004 του τέως Γραμματέα, Κόφι Ανάν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν τάχθηκε εναντίον της διεξαγωγής εμπορίου μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και της ΕΕ ή του υπόλοιπου κόσμου, απλά ζήτησε να υπάρξει σεβασμός στο νόμιμο κράτος, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία».

Θετικές δημοσκοπήσεις για τον ΓΓ του ΑΚΕΛ

Εν τω μεταξύ, ακόμα μία δημοσκόπηση αναφορικά με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, είδε το φως της δημοσιότητας, πραγματοποιούμενη κατ' εντολή του ΡΙΚ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 12-21 Νοέμβρη σε δείγμα 1.000 ανθρώπων, με κάλπη. Για τον πρώτο γύρο δίνει 30% στον Δ. Χριστόφια, 30,5% στον Τάσσο Παπαδόπουλο και 28% στον Ι. Κασουλίδη, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να καταγράφεται στο 11%. Η ίδια έρευνα στο δεύτερο γύρο δίνει νικητή τον Δ. Χριστόφια, με 42% έναντι του 34% του Τ. Παπαδόπουλου, ενώ σε ενδεχόμενη αναμέτρηση Χριστόφια - Κασουλίδη, η ψαλίδα αυξάνεται στις εννέα ποσοστιαίες μονάδες, (43% και 34% αντίστοιχα). Το σενάριο Παπαδόπουλος - Κασουλίδης, δίνει 47% και 33% αντίστοιχα. Η αδιευκρίνιστη ψήφος στην πρώτη περίπτωση είναι 22% και στη δεύτερη 23%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ