ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αδιαπραγμάτευτοι οι αντιδραστικοί της στόχοι

Τα παζάρια σε επιμέρους πλευρές, στο χτεσινό Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης, σε τίποτα δεν αλλάζουν τη στρατηγική συμφωνία τους στο ζήτημα του χρόνου εργασίας

Συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες βράδυ τα παζάρια για πλευρές της αντεργατικής οδηγίας σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας, στο Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης στις Βρυξέλλες. Με δήλωσή του, αργά το απόγευμα, ο Ελληνας υπουργός Απασχόλησης επιβεβαίωσε τον αντιδραστικό χαρακτήρα της συζήτησης στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Η προωθούμενη οδηγία, ανεξάρτητα με την τελική μορφή της, θα συντελέσει στην αύξηση του απλήρωτου μέρους της εργασίας, θα βαθύνει την εκμετάλλευση μέσα από τη διευθέτηση, την πλήρη κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και την καθιέρωση εβδομαδιαίας εργασίας 65, ακόμα και 78 ωρών.

Ο Β. Μαγγίνας εμφανίστηκε αντίθετος με τη ρήτρα αυτοεξαίρεσης (opt out), η οποία επιτρέπει την - «εθελούσια» δήθεν - παράταση του μέσου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας πάνω από τις 48 ώρες και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δε συζητά «ανώτατο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας 60 ωρών». Εσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει με νόημα ότι «σήμερα, το όριο (σ.σ. στην Ελλάδα) με κάποιες προσθήκες υπερωριών και συμφωνιών έχει ως μάξιμουμ καταλήξει να είναι 55 (...) Υπάρχει σε κάποιους χώρους εργασίας (σ.σ. οι 55 ώρες), αλλά σε καμία περίπτωση δε συζητάμε οτιδήποτε πέρα από αυτό».

Είναι φανερό ότι και η ελληνική κυβέρνηση, όπως από την πρώτη στιγμή έχει κάνει, τάσσεται υπέρ μιας οδηγίας που θα αυξάνει πολύμορφα τον απλήρωτο χρόνο εργασίας προς όφελος των εργοδοτών. Συγκυριακά και σε συνεργασία με χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, το Βέλγιο, η Ισπανία και το Λουξεμβούργο, έχει συγκροτηθεί ένα άτυπο «μπλοκ» που εμφανίζεται να αντιδρά σε πλευρές της οδηγίας, όπως είναι και η «ρήτρα αυτοεξαίρεσης».

Ο πραγματικός λόγος είναι ότι η αγορά εργασίας αυτών των χωρών είναι ακόμα ανέτοιμη να δεχτεί μια τέτοια ρύθμιση, σε αντίθεση με τη Μ. Βρετανία και άλλες χώρες, όπου η ρήτρα ισχύει και η χρήση της αποφέρει τεράστια κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο. Ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός ανάμεσα στα κράτη - μέλη είναι αυτός που επιβάλλει τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις και όχι βέβαια το ενδιαφέρον τους για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αλλωστε, ήδη σε προηγούμενο στάδιο συζήτησης της οδηγίας, στην πλειοψηφία των θεμάτων (όπως το σπάσιμο του χρόνου εργασίας σε «ενεργή» και «ανενεργή» περίοδο) έχουν καταλήξει ομόφωνα τα κράτη - μέλη.

Στο τραπέζι «ευελφάλεια» και Μπολκεστάιν

Υπό το πρίσμα της αντιδραστικής οδηγίας, σύμφωνα με τον υπουργό Απασχόλησης, στο Συμβούλιο συζητιέται ακόμα το θέμα των εφημεριών των γιατρών, χωρίς μέχρι χτες να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Στα υπόλοιπα θέματα περιλαμβάνονται η Οδηγία «για τους όρους εργασίας των προσωρινά απασχολούμενων», καθώς και μια Οδηγία «για τις συμπληρωματικές συντάξεις», που στόχο έχει να διευκολύνει την κινητικότητα των εργαζομένων στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς και της συνθήκης του Μάαστριχτ.

Αντικείμενο της συζήτησης είναι ακόμα η «ευελφάλεια» και ο διάλογος που έχει ξεκινήσει για το ζήτημα της αντιδραστικής αναθεώρησης του Εργατικού Δίκαιου. Τέλος, στο επίκεντρο βρίσκεται για μια ακόμη φορά η αντεργατική οδηγία Μπολκεστάιν και οι διατάξεις εκείνες μέσω των οποίων επιχειρείται να χαρακτηριστούν οι λεγόμενες «Κοινωνικές Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας» σαν «οικονομικές δραστηριότητες» και να επιτευχθεί η πλήρης ένταξή τους στην οδηγία, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο η θέση του ΚΚΕ που έλεγε ότι καμιά υπηρεσία δεν ξεφεύγει από την οδηγία που έχει καθολική ισχύ.

25ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕΜ
Επιτακτική ανάγκη η αλλαγή των συσχετισμών

Ν' αποδυναμώσουν τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ και τους αγώνες τους, καλεί τους μεταλλεργάτες η ΔΑΣ

Σε συμπαράταξη με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και σε σύγκρουση με τους φορείς της συναίνεσης και της υποταγής καλεί κάθε μεταλλεργάτη η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) Μετάλλου, μπροστά στο 25ο Συνέδριο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Μέταλλο (ΠΟΕΜ), οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο Παρασκευή και ολοκληρώνονται την Κυριακή.

Η δράση που ανέπτυξαν οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου όλο το προηγούμενο διάστημα, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, σε μεγάλες βιομηχανίες, όπως η ΛΑΡΚΟ, αλλά και μικρότερες μονάδες του κλάδου, επιβεβαίωσε ότι μόνο οι ενωμένοι ταξικοί αγώνες των εργαζομένων, κόντρα στο συμβιβασμό που καλλιέργησαν και οι δυνάμεις της πλειοψηφίας στην ΠΟΕΜ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), βάζοντας πλάτη στις επιδιώξεις των μεγαλοβιομηχάνων, μπορούν να βάλουν εμπόδια στα σχέδια του κεφαλαίου και των κομμάτων του.

Η θετική συμβολή της ΔΑΣ και του ΠΑΜΕ στην ανάπτυξη αγώνων, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, εκτιμήθηκε από τους μεταλλεργάτες και αποτυπώθηκε σε αρκετά σωματεία, με άνοδο των ψηφισάντων και αύξηση των αντιπροσώπων για την ΠΟΕΜ. Αυτό φαίνεται πως ανησύχησε πολλούς και από την πλευρά της εργοδοσίας, αλλά και τα κόμματα που στηρίζουν τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Σαν αποτέλεσμα, το τελευταίο διάστημα καταγράφονται αλισβερίσια ανάμεσα στις δυνάμεις της συναίνεσης, με σαφή στόχο τον περιορισμό της επιρροής των ταξικών δυνάμεων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του σωματείου της «BSP» (Πίτσος), το οποίο δεν ήταν μέλος της ΠΟΕΜ και έγινε τώρα. Στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά το Φλεβάρη του 2007, οι 8 αντιπρόσωποί του στήριξαν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ. Ο πρόεδρος του σωματείου Χ. Αθανασιάδης ήταν υποψήφιος και εκλέχτηκε για το συνέδριο της ΓΣΕΕ με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ. Στο συνέδριο της ΠΟΕΜ, όμως, θα είναι υποψήφιος (μαζί με άλλον έναν) με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ. Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές της ΔΑΣ, η τρομοκρατία οργιάζει στο εργοστάσιο και το σωματείο παίζει καθαρά το ρόλο του εργοδότη.

Στην ίδια ρότα, η ΔΑΚΕ, σε μια σειρά πόλεις (Θεσσαλονίκη, Θήβα, Λαμία) όπου υπήρχαν κλαδικά σωματεία, προχώρησε στη δημιουργία «μπλε» σωματείων διασπαστικών. Αυτές είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις, έγιναν βέβαια και άλλα ώστε να ανακόψουν την άνοδο των ταξικών σωματείων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
«Εθελοντισμός» αντί για κάλυψη των αναγκών

Σε στρατηγική προτεραιότητα ανάγει η κυβέρνηση τον εθελοντισμό για να καλύψει την απαλλαγή του κράτους από βασικές υποχρεώσεις του σε κοινωνικές υπηρεσίες - κυρίως της Υγείας και Πρόνοιας.

Ηδη το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην ίδρυση του Οργανισμού Εθελοντών Κοινωνία η οποία θα θεσμοθετηθεί στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα του Εθελοντισμού. Το επόμενο βήμα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, θα είναι «η επεξεργασία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα», που θα «συμβάλλει έμπρακτα στην κινητοποίηση του ιατρικού και νοσηλευτικού μας προσωπικού για την προσφορά εθελοντικής εργασίας».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις για την προσφορά τους στους τομείς Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας. Ηταν μια ετερόκλητη επιλογή που εμφανίστηκε ως επίφαση των κυβερνητικών σχεδιασμών. Λόγου χάρη αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο τρόπο ο άδολος εθελοντής αιμοδότης και ο σύλλογος γονέων θεραπευτικής κοινότητας με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που αναλαμβάνουν -με το αζημίωτο- διάφορα προγράμματα.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ
Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Υγείας

Την ανάγκη της μαζικής συμμετοχής στη σημερινή συγκέντρωση των νοσοκομειακών γιατρών στο υπουργείο Υγείας, ώστε να εκφραστεί με τον πιο μαχητικό τρόπο η αντίθεση στα σχέδια της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), υπογράμμιζαν στελέχη του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας μετά και την αποκάλυψη ότι η ΕΕ επανέρχεται στο αντεργατικό κατασκεύασμα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας μέσω της διευθέτησης, με άμεση εφαρμογή στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Σήμερα ολοκληρώνεται η τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση και στις 12 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης μπροστά στα γραφεία των Διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών ζητώντας αύξηση των μισθών, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ, το διπλασιασμό των δαπανών για την υγεία και τη βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων. Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης θα απεργήσουν και αύριο με απόφαση της τοπικής Ενωσής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ