ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συστράτευση του λαού για τη σωτηρία της «Ολυμπιακής»

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία της Ενωσης Ιπταμένων Συνοδών - Φροντιστών

Την επιτακτική ανάγκη κινητοποίησης ολόκληρου του ελληνικού λαού για την υπεράσπιση του δημόσιου φορέα αερομεταφορών αλλά και την υπεράσπιση όλων των εργαζομένων στον όμιλο της «Ολυμπιακής» - ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις - επανέλαβε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη συνάντησή της με αντιπροσωπεία της Ενωσης Ιπταμένων Συνοδών - Φροντιστών (ΕΙΣΦ). Παράλληλα, η Αλ. Παπαρήγα, επισήμανε ότι το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ΕΕ να κρίνει την «Ολυμπιακή» αν είναι καλή ή κακή, για να τονίσει με έμφαση: «Τέτοιο δικαίωμα αναγνωρίζουμε μόνο στον ελληνικό λαό».

Η συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τους εκπροσώπους της ΕΙΣΦ έγινε στην έδρα του Κόμματος στον Περισσό και διήρκεσε μιάμιση ώρα. Μεταξύ των άλλων η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος ανέφερε ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις επιλογές της, αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα των λίγων και επισήμανε πως ανεξάρτητα αν έκανε ή δεν έκανε διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, η ουσία είναι ότι όλα γίνονται με βάση τους κανόνες της ΕΕ. Κανόνες που οδηγούν στην ύπαρξη 3-4 μεγάλων αεροπορικών κολοσσών στην Ευρώπη.

Οι εκπρόσωποι της ΕΙΣΦ τόνισαν ότι θεωρούν δεδομένη και αυτή τη φορά τη συστράτευση του ΚΚΕ στον αγώνα τους για τη σωτηρία της ΟΑ, όπως έκανε πάντα τα τελευταία χρόνια και όχι ευκαιριακά. Θύμισαν τον αποτελεσματικό πολυήμερο (76 συνεχείς μέρες) απεργιακό αγώνα που έκαναν το 2004 για να μην περάσουν οι σκληροί αντεργατικοί κανονισμοί εργασίας που τους επιφύλασσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και τόνισαν ότι αν χρειαστεί είναι έτοιμοι να τον επαναλάβουν πιο δυναμικά, έχοντας και την εμπειρία του προηγούμενου αγώνα τους. Παρομοίασαν με «μπαμπούσκα» την προαναγγελία του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών για το «λουκέτο» στον όμιλο, λέγοντας: «Ανοίγεις Χατζηδάκη και βρίσκεις Βερελή. Ανοίγεις Βερελή και βρίσκεις Βασιλάκη» (σ.σ. ιδιοκτήτης της «Aegean»).

Μετά τη συνάντησή της με την αντιπροσωπεία της ΕΙΣΦ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, δήλωσε:

«Τα πράγματα πρέπει να ειπωθούν με το όνομά τους. Πρόκειται για μια προγραμματισμένη εδώ και πολλά χρόνια επιλογή να κλείσει η "Ολυμπιακή" και ό,τι κομμάτι μείνει στην Ελλάδα να το πάρουν οι ιδιώτες. Να μπουν ξένες αεροπορικές εταιρείες σε συνεργασία ενδεχομένως με τον Ελληνα ιδιώτη. Ολα τα άλλα τα οποία λέγονται για προβλήματα που έχει η "Ολυμπιακή" είναι το άλλοθι.

Το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ΕΕ να κρίνει την "Ολυμπιακή" αν είναι καλή ή κακή. Τέτοιο δικαίωμα αναγνωρίζουμε μόνο στον ελληνικό λαό. Να έχει ένα δημόσιο αερομεταφορέα που βεβαίως υπηρετώντας τις λαϊκές ανάγκες θα πρέπει να λειτουργεί και με τον καλύτερο τρόπο.

Θεωρούμε ότι διαχρονικά υπάρχουν ευθύνες και στις δύο κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και βεβαίως στην κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, που επιδιώκει να υπογράψει το "πιστοποιητικό του θανάτου". Εμείς αυτό δε θα το επιτρέψουμε και πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουμε στην κινητοποίηση ολόκληρου του ελληνικού λαού, στην υπεράσπιση του δημόσιου φορέα, αλλά και πάνω απ' όλα, ανεξάρτητα από όποιες εξελίξεις υπάρχουν, στην υπεράσπιση όλων των εργαζομένων στην "Ολυμπιακή", που πραγματικά πολλοί απ' αυτούς θα βρεθούν στο δρόμο. Αυτό εμείς επίσης δεν πρόκειται να το νομιμοποιήσουμε, να το καλύψουμε και να το επιτρέψουμε».

Ο πρόεδρος της ΕΙΣΦ, Ταξιάρχης Χρήστου, δήλωσε: «Ολα τα εξυγιαντικά προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην ΟΑ πέτυχαν τον πραγματικό τους στόχο, που ήταν η συρρίκνωση των εργασιακών, συνταξιοδοτικών και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οσον αφορά τη διάσωση της εταιρείας, αυτό ήταν πάντα το πρόσχημα και το άλλοθι για την παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Τέτοιο είναι και το σχέδιο που ετοιμάζουν και τώρα».

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Οι εργαζόμενοι μπορούν να ανατρέψουν τα κυβερνητικά σχέδια

Εκτακτη σύσκεψη των πρωτοβάθμιων Σωματείων της «Ολυμπιακής»

«Κάτω τα χέρια από την "Ολυμπιακή" και τους εργαζόμενους. Η "Ολυμπιακή" ούτε πουλιέται ούτε κλείνει. Οι εργαζόμενοι μπορούν και θα τη διαφυλάξουν από τα αρπακτικά που την περιτριγυρίζουν». Το μήνυμα αυτό έστειλαν χτες οι εκπρόσωποι της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΕΣΚ) κατά την έκτακτη σύσκεψη των πρωτοβάθμιων Σωματείων της «Ολυμπιακής». Παράλληλα, επισήμαναν την ανάγκη συστράτευσης και συντονισμένου αγώνα όλων των εργαζομένων της χώρας, με σκοπό την απόκρουση των καταστροφικών σχεδίων της κυβέρνησης για τον όμιλο της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ).

Οπως υπογράμμισαν τα στελέχη της παράταξης, η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την εταιρεία εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα του κεφαλαίου στο χώρο των αερομεταφορών και επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την υποτελή στάση των ελληνικών κυβερνήσεων στις απαιτήσεις των Βρυξελλών. Κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση προβάλλει ως άλλοθι το δήθεν «αδιέξοδο» στις Βρυξέλλες, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις συναινούν στους γενικότερους σχεδιασμούς για τον κλάδο των αερομεταφορών και στην πολιτική των σκληρών αντεργατικών μέτρων, που συνδιαμορφώνονται στην ΕΕ. Για τις διακηρύξεις των κυβερνώντων περί δήθεν διασφάλισης όλων των εργαζομένων - και των συμβασιούχων - υπογράμμισαν ότι πρόκειται για ανέξοδες δεσμεύσεις, με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί «να χρυσώσει το χάπι», όταν και η ίδια ευθύνεται και για τη 15χρονη ομηρία, αλλά και για το καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα που ισχύει για τους συμβασιούχους.

Σε ό,τι αφορά στην ...υποστηρικτική στάση που προβάλλει τώρα το ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλαν ότι είναι υποκριτική και ότι προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να εξιλεωθεί στα μάτια των εργαζομένων, αφού όταν ήταν στην κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να χαρίσει την ΟΑ στους ιδιώτες. Ανέφεραν μάλιστα ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει ο Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη το 2005, ότι το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε μια εταιρεία έτοιμη για ιδιωτικοποίηση και η ΝΔ καθυστερεί και χάνει την ευκαιρία.

Κριτική άσκησαν τα στελέχη της ΕΣΚ και στην πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) στο συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου. Κατήγγειλαν ότι τα τελευταία χρόνια ακολούθησε πολιτική υποχωρήσεων και συναίνεσης προς την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, εξασφαλίζοντας «εργασιακή ειρήνη». Και όχι μόνο αυτό. «Ενοχοποιούσε» κάθε διαφορετική άποψη που πρότεινε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΟΑ και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τα στελέχη της ΕΣΚ κάλεσαν την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας να αναλογιστεί τις ευθύνες που έχει απέναντι στις χιλιάδες των εργαζομένων και των οικογενειών τους και έστω και την τελευταία στιγμή να κηρύξει κινητοποιήσεις προβάλλοντας τη θέση ότι δεν είναι οι εργαζόμενοι που προκαλούν την κρίση στην εταιρεία, αλλά η κυβέρνηση με την πολιτική της.

Καταλήγοντας οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει το ΠΑΜΕ μαζί με τα συνδικάτα της Αθήνας στις 11 π.μ., έξω από το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών.

Κατά τη χτεσινή σύσκεψη των πρωτοβάθμιων Σωματείων αποφασίστηκε η συμμετοχή του κλάδου στην 24ωρη απεργία της 12ης του Δεκέμβρη για το Ασφαλιστικό, ενώ απορρίφθηκε η πρόταση της ΕΣΚ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

ΟΤΕ
Γραμμή άμυνας η ... επιλογή του «μνηστήρα»
  • Αλλοθι στη διαδικασία της πλήρους παράδοσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο αναζητά η κυβέρνηση
  • ΚΚΕ: Το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να αντιπαλέψουν κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης στο χώρο των τηλεπικοινωνιών
  • ΠΑΣΟΚ: Τώρα μιλάνε για ...αφελληνισμό

Την επιδίωξη να έχει λόγο στην επιλογή του «μνηστήρα» που θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο και τη διοίκηση ΟΤΕ, είναι τώρα πια η γραμμή που χαράζει η κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να έχει προτιμήσεις σχετικά με το ποια ομάδα επιχειρηματικών συμφερόντων θα βρεθεί στο τιμόνι του Οργανισμού. Χωρίς καμιά απολύτως ταλάντευση σε ό,τι αφορά την ουσία της παράδοσης του ΟΤΕ σε ιδιωτικά συμφέροντα, διαδικασία που ξεκίνησε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ αναζητούν το νέο αφεντικό σε «ευρωπαϊκό επιχειρηματικό όμιλο στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών». Ωστόσο, η εμπλοκή του Ομίλου ΜΑΡΦΙΝ που ήδη κατέχει το 18% του ΟΤΕ και διεκδικεί συνδιοίκηση, φαίνεται να προκαλεί κάποια προβλήματα στο όλο εγχείρημα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, αλλά και του γενικότερου σκηνικού που υπάρχει στο χώρο των εξαγορών και συγχωνεύσεων επιχειρηματικών ομίλων, είναι και η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, χτες στη Βουλή. Ο Γ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση, μίλησε για επαφές που έχει η κυβέρνηση με την ΕΕ, όπου γίνονται διεργασίες στην ΕΕ προκειμένου να μην είναι εφικτή «μια κίνηση επιθετικής εξαγοράς και τυχόν επιθετικές εξαγορές σε οργανισμούς στρατηγικής σημασίας όπως ο ΟΤΕ».

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι ο ΟΤΕ θα ιδιωτικοποιηθεί πλήρως, υποστηρίζοντας ότι «δε θα πω παραπάνω σήμερα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο και αυτό το σχέδιο έχει διαμηνυθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους, όπως έχει διαμηνυθεί και η σταθερή βούληση της κυβέρνησης για τον ΟΤΕ».

Η σταθερή βούληση, όπως είναι κατανοητό, αφορά απλά τις διαφορές που φαίνεται να υπάρχουν ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον Ομιλο MARFIN, κάτι που ο υπουργός προσπαθεί να το διασκεδάσει λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σκοπό να αφήσει μέσα από διαδικασίες απόκτησης μετοχών - μέσω της αγοράς - να χαθεί ο έλεγχος του ΟΤΕ». Απλά, αλλά αυτό δεν το λέει, η κυβέρνηση προτιμά να χαθεί ο έλεγχος μέσα από... διαπραγματεύσεις.

Το ΚΚΕ

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αλογοσκούφη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω σχόλιο:

«Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δε σκοπεύει να καταργήσει τον κρατικό έλεγχο του ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ δε σημαίνουν απολύτως τίποτα για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και το ρόλο των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας. Ο ιδιωτικοποιημένος ΟΤΕ μπορεί να υπηρετήσει το ίδιο καλά τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών αναγκών, μπορεί να αφαιρέσει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του και χωρίς να ανήκει η διοίκησή του ή οι μετοχές του στον απόλυτο έλεγχο του κεφαλαίου. Αυτό έχει αποδείξει η έως τώρα εμπειρία.

Είναι παραπλανητική η θέση και των άλλων κομμάτων του "ευρωμονόδρομου" (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ - ΛΑ.Ο.Σ.) που υποστηρίζουν είτε το λεγόμενο έλεγχο του δημοσίου, είτε ότι είναι καλύτερη και προς το συμφέρον του λαού η παραμονή του ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ μόνο στα χέρια του ελληνικού κεφαλαίου και όχι του ξένου. Κρύβουν τη συνύφανση που υπάρχει μεταξύ ελληνικού και ξένου κεφαλαίου και ότι η απελευθέρωση της αγοράς στον τομέα των τηλεπικοινωνιών (που έχουν στηρίξει) καθιστά τη δράση του κεφαλαίου ανεξέλεγκτη. Ακόμα, ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά για το λαό, αν εκμεταλλεύεται τις τηλεπικοινωνίες ξένο ή εθνικό κεφάλαιο.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και στις άλλες ιδιωτικές εταιρείες, μαζί με το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, πρέπει να αντιπαλέψουν κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, διεκδικώντας αποκλειστικά ενιαίο δημόσιο φορέα».

Το ΠΑΣΟΚ

Ξεχνώντας προφανώς τα έργα και τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και παραβλέποντας ότι πρώτες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν την ιδιωτικοποίηση και το διαμελισμό του ΟΤΕ με την παράλληλη υπονόμευση των εργασιακών σχέσεων στον Οργανισμό, η υπεύθυνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δήλωσε χτες ότι με τις επιλογές της ΝΔ άνοιξε η «κερκόπορτα για την υφαρπαγή του ΟΤΕ, άνοιξε η κερκόπορτα για να χάσει κάθε έλεγχο το δημόσιο, αλλά και για να αφελληνιστεί ο ΟΤΕ, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται στο μέλλον, για την ανάπτυξη και για τα συμφέροντα της χώρας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μονόδρομος» το λουκέτο

Το μήνυμα ότι η Ολυμπιακή είναι «χαμένη υπόθεση» και το κλείσιμό της είναι «μονόδρομος» επιχειρεί να περάσει σε όλους τους τόνους και με κάθε μέσο η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να δημιουργήσει αμετάκλητα «τετελεσμένα».

Στην κατεύθυνση αυτή έχουν επιστρατευτεί όλα τα στελέχη να στηρίξουν τις ειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις, χρησιμοποιώντας «επιχειρήματα» που δικαιολογούν το λουκέτο. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Α. Σπηλιωτόπουλος, εξερχόμενος του Μαξίμου μετά από συνεργασία με τον πρωθυπουργό, αποφάνθηκε ότι ο βηματισμός στην υπόθεση της Ολυμπιακής είναι σωστός και προσεκτικός. Σημείωσε ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί ο θόρυβος, καθώς δε βοηθά το τουριστικό προϊόν.

Στο πλευρό του υπουργού Μεταφορών ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχ. Λιάπης, στήριξε επίσης τον Κ. Χατζηδάκη σημειώνοντας ότι προσπαθεί να λύσει μια δύσκολη εξίσωση.

Σαφώς διαφοροποιημένος ο βουλευτής της ΝΔ Αν. Καραμάριος, ο οποίος με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό εκτιμά: «η Ολυμπιακή πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει», καθώς και ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ενωση». «Η αντιδικία μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ δεν υφίσταται αφού το επιστρεπτέο ποσό των 540 εκατομμυρίων περίπου που λένε ότι χρωστάει από επιχορηγήσεις η Ολυμπιακή στο κράτος, έχουν επιστραφεί με συμψηφισμό που επιτρέπεται νομότυπα από τη διαιτητική απόφαση που εξεδόθη και από το εσωτερικό μας δίκαιο», τονίζει.

Από την πλευρά της η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά είπε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθούν οι 6 κύκλοι και το όνομα της Ολυμπιακής, το οποίο είναι πάρα πολύ καλό σε όλο τον κόσμο», τασσόμενη υπέρ ενός νέου σχήματος «το οποίο θα αναγεννηθεί και που θα έχει τους κύκλους και το όνομα της Ολυμπιακής και να αναπτύξει τις δυνατότητές της».

ΠΑΜΕ
Σήμερα η παράσταση στο υπουργείο

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών για τα σχέδια της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ, μαζί με ταξικά συνδικάτα και Ομοσπονδίες, σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ