ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /28
Γέμισε ο τόπος παρανόμους!

Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Πάνω που είχαν αρχίσει οι «δημοσιογράφοι» να περιγράφουν με τρόμο πως οι «τρομοκράτες», που είχαν χτυπήσει το αστυνομικό τμήμα στη Ν. Ιωνία, χτύπησαν και το αστυνομικό τμήμα στο Αγρίνιο, «μπαμ ηκούσθη στον αέρα» και δυο αστυνομικοί πιάστηκαν, γιατί έκαναν, λέει, ληστείες και πυροβόλησαν το Τμήμα για ξεκάρφωμα. Αλλοι πλασάρουν ναρκωτικά για να συμπληρώσουν, λέει, το εισόδημα, άλλοι πουλάνε προστασία στα μαγαζιά γιατί η μαφία δεν μπορεί να καλύψει μόνη της τη ζήτηση - ειδικευμένου στη φύλαξη - δυναμικού, κι άλλοι ειδικεύονται στο «αγοράζω - πουλάω γυναίκες».

Οι μόνοι νόμιμοι, τελικά, σ' αυτόν τον τόπο είναι κάτι τραπεζίτες και οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ;

Ψάχνουν οι «δημοσιογράφοι» να βρουν τον ένοχο κι αρχίζουν και υπογράφουν όποιο «νον πέιπερ» τους πλασάρουν. Μέρες τώρα, κυκλοφορεί το ίδιο κείμενο από εφημερίδα σε εφημερίδα με διαφορετική υπογραφή. Και όσοι το υπογράφουν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι φταίει η ...Παπαρήγα!

Ρε, «συνάδελφοι»! Αμα έχετε τέτοιο πρόβλημα με τον «επάρατο κομμουνισμό», δε χρειάζεται να κάνετε κωλοτούμπες. Οι κομμουνιστές είναι άνθρωποι με κατανόηση. Καταλαβαίνουν πως η ταξική θέση του καθενός ορίζει το «είναι του».

Πέρα από το καλαμπούρι: Μοιάζει απλό κι ίσως γι' αυτό και δύσκολο: Μπορείς να περιγράψεις με κάθε τρόπο την πραγματικότητα κι αυτή να συνεχίζει να είναι αβίωτη. Το κρίσιμο είναι να την αλλάζεις.

Εκεί είμαστε: Καιρό τώρα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με μια καθημερινή δουλιά μέρμηγκα οργανώνουν την αντίσταση εργάτη τον εργάτη, χώρο δουλιάς με χώρο δουλιάς και, το σπουδαιότερο, διαμορφώνουν συμμαχία στην πράξη γύρω από αιτήματα που τείνουν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Αυτή η δράση του ΠΑΜΕ με εμφανώς ορατά αποτελέσματα ενοχλεί σφόδρα την αστική τάξη. Ο εργάτης, μέσα από την ίδια του την εμπειρία, ξέρει πια πως Παναγόπουλος ίσον εργατοπατέρας. Ακούει ΓΣΕΕ και δικαίως μουντζώνει. Ρωτάει: Πότε είναι η επόμενη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, ψάχνει, βρίσκει τρόπο να μετέχει κι αυτός, να μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ ήσυχος πως έκανε ό,τι περνούσε απ' το χέρι του, να μπορεί να πει με περηφάνια στο παιδί του ήμουνα κι εγώ εκεί.

Η αστική τάξη κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και επισπεύδει την αναπαλαίωση του πολιτικού συστήματος. Εχουν επενδύσει πολλά στη διαμόρφωση συντηρητικής - φοβισμένης συνείδησης, τέτοιας που να τους επιτρέπει να κυβερνάνε ως δημοκράτες, ενώ είναι νέτα σκέτα δυνάστες. Γνωρίζουν, όμως, πως αυτή η συνείδηση, η τρομαγμένη, η υποταγμένη, είναι μια ρέουσα συνείδηση, καθώς ο άνθρωπος κάθε φορά είναι οι κοινωνικές του σχέσεις.

Αυτές ακριβώς τις κοινωνικές σχέσεις, που διαμορφώνει η καθημερινή πολύμορφη δράση του ΠΑΜΕ, είναι που θέλει να εμποδίσει η αστική τάξη.

Ορθώνει αναχώματα, παρουσιάζει κλόουν με λιλιά και με βραχιόλια να παριστάνουν το Νέο. Τζάμπα κόπος. Χτες στο υπουργείο Μεταφορών, προχτές στη ΔΕΗ, παράλληλα στις πανεπιστημιακές σχολές, λίγο καιρό πριν στα Λύκεια, πραγματικότητα που αλλάζει συνειδήσεις διαμορφώνουν μόνο οι δυνάμεις που έχουν βάλει πλώρη για ανατροπή.

Οι αστοί κατανοούν πως δεν αρκεί μια καλή διαφημιστική εταιρεία και μερικές πιασάρικες φράσεις. Ασε που πάνω στην κρίση παθαίνει εγκεφαλικό ο κλόουν που είχε αναλάβει να παριστάνει το Νέο και δεν έχουν προλάβει να ροντάρουν τον διάδοχο...

Ασχετο: Περισσεύουν οι κροκόδειλοι που κλαίνε για την έλλειψη της κοινωνίας των πολιτών, αλλά μόλις πατήσει πόδι το εργατικό κίνημα ξεσπάνε σε κραυγές για την κατάλυση του νόμου και της τάξης. Ποιος θυμάται ότι οι οικοδόμοι μέσα από το συνδικάτο τους επέβαλαν την ασφάλιση των μεταναστών και αυτονόητα ανέδειξαν συνδικαλιστές μετανάστες στη διοίκησή του; Οι κροκόδειλοι δεν έμαθαν τίποτα για τις κοινές αντιιμπεριαλιστικές δραστηριότητες στο 5ο Διαμέρισμα της Αθήνας, ούτε για την άμεση παρέμβαση των κομμουνιστών στο Αιγάλεω και το Περιστέρι. Αλλος είναι ο καημός τους...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΒΑΣΑΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: «Ο κόσμος δείχνει δύσπιστος και απογοητευμένος απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου (...) ο κ. Καραμανλής καλείται να λύσει μια δύσκολη εξίσωση: Πρέπει να πείσει τον κόσμο (...) οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν. Κι αυτό πρέπει να συμβεί την ώρα που ο κόσμος χάνει την πίστη του και στην κοινωνία επικρατεί ένα έστω πρόσκαιρο γενικό ανάθεμα για τους πολιτικούς» (ο Μ. Κοττάκης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΑΝΗΣΥΧΕΙ: «Να θυμίσουμε ότι προχθές οι φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου έκαναν πράξη την έκκληση της κ. Αλέκας Παπαρήγα να ακυρώσουν στην πράξη την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ. Οχι διά της νόμιμης διαδικασίας (...) αλλά διά του "επαναστατικού τσαμπουκά" (...) το ίδιο ακούμε σε κάθε διαδήλωση: "νόμος (δηλαδή η τυπική διαδικασία) είναι το δίκιο (η ευρύτερη κατά Ρήγο αίσθηση δικαίου) του εργάτη". Με την ίδια λογική οι κάτοικοι των Ζωνιανών "υπερέβαιναν τις τυπικές διαδικασίες" των αστυνομικών ελέγχων "στο όνομα μιας ευρύτερης αίσθησης (κρητικού αυτή τη φορά) δικαίου" (...) αυτή η κοινωνία δεν έχει κανένα μέλλον. Οι πολίτες της θητεύουν στα θρανία της ανομίας εξ απαλών ονύχων. Μαθαίνουν ότι η εφαρμογή των νόμων μιας δημοκρατικής κοινωνίας εξαρτάται από τα κέφια κάθε κοινότητας. Είτε αυτή είναι πανεπιστημιακή είτε του Μυλοποτάμου» (ο Π. Μανδραβέλης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΡΕΙ: «Εχω πολλή διάθεση να γελάσω με τους γονείς τους, τους δασκάλους τους στο δημοτικό, τους κομματικούς τους ινστρούχτορες και τους "δημοκράτες" καθηγητές τους (...) ας δουν πως θα ξεμπερδέψουν (...) άλλωστε τα "παιδιά" είχαν προειδοποιήσει. Μέσω της κυρίας Παπαρήγα...» (ο Μπ. Παπαδημητρίου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η μεγάλη ακρίβεια σε είδη πλατιάς κατανάλωσης ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα. Διεκδικήστε ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών

ΤΑ ΝΕΑ: Αγρια νύχτα ανατιμήσεων

ΕΘΝΟΣ: ΞΕΦΡΕΝΗ κούρσα ακρίβειας

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τι θέλουν οι πολίτες

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επιστρέφει ο πληθωρισμός

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανησυχία για εκτίναξη του πληθωρισμού

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΧΑΛΙΝΩΤΕΣ οι τιμές στην αγορά

Η ΑΥΓΗ: Καλπάζουν οι τιμές πετρελαίου, ψωμιού, βουτύρου, αυγών

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ οι υπουργοί ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΝ οι βουλευτές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κραυγή αγωνίας για το περιβάλλον

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ για τους επώνυμους της κοκαΐνης

Η ΧΩΡΑ: Από 1ης Ιανουαρίου το πολυτεκνικό επίδομα και στους τρίτεκνους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΠΟ 1ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ το επίδομα στους τρίτεκνους

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκλεισαν τα σύνορα στην εθνική μας ομάδα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αγιογραφίες με κόστος

«Οσοι πούλαγαν ιδεολογικά παραμύθια για την Ενωση ότι τάχα δεν είναι όργανο του κεφαλαίου και των ιδιωτών και όσοι υιοθέτησαν αβασάνιστα τις συκοφαντίες κατά του "κρατισμού", μιλώντας χαζοχαρούμενα για το μεγαλείο της νέας εποχής, ας γυρίσουν στις πίσω τους σελίδες. Κάπου θα βρουν λέξεις για να κεντήσουν καινούργιους ύμνους και αγιογραφίες» (ο Γ. Τριάντης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Κάτι λείπει

«Το ήμισυ των πολιτών της Ρωσίας επιθυμεί την επιστροφή σε μια σοβιετικού τύπου οικονομία (...) το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επιθυμεί "μια οικονομία βασισμένη στον κρατικό σχεδιασμό και στην κρατική διανομή", διατύπωση που παραπέμπει στο οικονομικό σύστημα της κομμουνιστικής εποχής (...) ο αριθμός των οπαδών "μιας οικονομίας βασισμένης στην ιδιωτική ιδιοκτησία και στις αρχές της ελεύθερης αγοράς" έχει μειωθεί φθάνοντας το 29% από 40%» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Περισσεύουν οι κροκόδειλοι

«Ο χρόνος που τερματίζεται έχει ένα θλιβερό χαρακτηριστικό: τη συρρίκνωση της δημοκρατικής ευαισθησίας όχι μόνον αλλού αλλά και στη χώρα μας (...) σε άλλες χώρες θα είχε αντιδράσει μαζικά η Κοινωνία των Πολιτών. Εδώ όχι. Χωρίς τέτοιες αντιδράσεις πολλαπλασιάζονται και τα κρούσματα νεοφασιστικής βίας εις βάρος μεταναστών και Ρομά (...) άλλα μας ενδιαφέρουν: προέχει ο αντιιμπεριαλισμός...» (ο Ρ. Σωμερίτης στο ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ