ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Βάθεμα της εμπορευματοποίησης με όχημα τους δήμους

«Ενθάρρυνση και υποστήριξη συνεργασίας δημόσιων και ιδιωτικών φορέων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος

Πιο βαθιά στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας οδηγούν τα σχέδια της κυβέρνησης
Πιο βαθιά στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας οδηγούν τα σχέδια της κυβέρνησης
Το περίγραμμα της αποδιάρθρωσης των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας με φόντο τον «Καποδίστρια 2» έδωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος την Κυριακή, ενώ το συντριπτικό χτύπημα στον ενιαίο χαρακτήρα της Υγείας αναμένεται στην Κυβερνητική Επιτροπή που συνέρχεται σήμερα με θέματα του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για αποφάσεις που είναι ενταγμένες στη «Στρατηγική προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περίοδο 2008 - 2013» στον τομέα της Υγείας. Η στρατηγική αυτή υιοθετήθηκε από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (23.10.2007) και επικαιροποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη (6.12.2007) στο Συμβούλιο υπουργών Υγείας.

Την Κυριακή το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής οργάνωσε στο Αγρίνιο εκδήλωση με θέμα «Το Κοινωνικό Κράτος του 21ου αιώνα». Ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι «η νέα εποχή (...) θέλει τις περιφέρειες πρωταγωνιστές, με το δικό τους αναπτυξιακό μοντέλο, τη δικιά τους ταυτότητα». Τοποθετώντας πάνω σε αυτό το διοικητικό μοντέλο τις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας - και επιχειρώντας να αντιπαρέλθει «την κριτική της Αριστεράς», όπως είπε, για την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών υπηρεσιών, ήταν αποκαλυπτικός: «Το παλιό κράτος ήταν μαζικό. Το νέο κοινωνικό κράτος προσφέρει εξατομικευμένες υπηρεσίες, που ως απώτατο στόχο έχουν την απεξάρτηση των πολιτών και των κοινωνικών ομάδων από επιδοματικές πολιτικές. Το νέο κοινωνικό κράτος θέλει οικονομικά ανεξάρτητους πολίτες».

Φαίνεται δηλαδή ξεκάθαρα - πέρα απ' τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της Υγείας, όπως και της Παιδείας - ότι οι νέοι δήμοι θα αναλάβουν τη διαχείριση των μονάδων Υγείας, όπως και των σχολείων, ωθώντας αυτές τις μονάδες πιο βαθιά στην εμπορευματοποίηση, αφού θα έχουν το «δικό τους αναπτυξιακό μοντέλο» και θα καταργηθεί κάθε κρατική αρωγή με την «απεξάρτηση των κοινωνικών ομάδων από επιδοματικές πολιτικές».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσίασε τρεις κατευθύνσεις στους τομείς της αρμοδιότητάς του: Το νέο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία (ψηφίστηκε ήδη ο νόμος), τη «διαμόρφωση ανάπτυξη και λειτουργία του δημόσιου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)» και την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας ήταν οι αναφορές στην ΠΦΥ για την «ενθάρρυνση και υποστήριξη συνεργασίας δημόσιων και ιδιωτικών φορέων» και η «κατάργηση της προέγκρισης και η εισαγωγή πληρωμής μέσω κάρτας». Πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της εμπορευματοποίησης μετά το Προεδρικό Διάταγμα 198/2007 - εκδόθηκε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και επιτρέπει στις μεγάλες κλινικές να βάλουν καλύτερα πόδι στις υπηρεσίες της ΠΦΥ - καθώς και στην επαναχορήγηση των αδειών σε κλινικάρχες των οποίων οι κλινικές είχαν δημοσιοποιηθεί. Μάλιστα, οι πληρωμές μέσω της κάρτας - παρότι δείχνουν απαλλαγή απ' τη γραφειοκρατία - θα καταλήξουν σε άγρια χαράτσια καθώς το ποσό που θα πιστώνεται θα είναι συγκεκριμένο και η υπέρβαση θα καλύπτεται απ' τον ασθενή.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη του «εθελοντισμού». Μάλιστα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε για την ενσωμάτωση στο «δίκτυο των υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών τη δράση και τις υπηρεσίες 800 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και περίπου 300.000 εθελοντών».

ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Σύμφυτη με τον καπιταλισμό η αντιαναπηρική πολιτική

Την αναγκαιότητα οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους, όλος ο λαός να μπουν μπροστά στον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που σπρώχνει τους ανθρώπους με αναπηρία και τις οικογένειές τους στην εξαθλίωση, υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου σε χτεσινή εκδήλωση με θέμα: «Η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και η Ελλάδα».

Στην εκδήλωση ακούστηκαν πολλές κενές περιεχομένου υποσχέσεις για την εφαρμογή της Σύμβασης, που υιοθετήθηκε το Δεκέμβρη του 2006, αλλά και για την επίλυση των προβλημάτων των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Η Β. Νικολαΐδου επισήμανε ότι η έκθεση παρά τα ωραία λόγια δεν έχει να συμβάλει στον αγώνα των αναπήρων και των οικογενειών τους για τα δικαιώματά τους στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο. «Πρακτικά οι ιμπεριαλιστές, οι πολυεθνικές, οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας θα τη χρησιμοποιήσουν σαν άλλοθι στην αντιλαϊκή αντιαναπηρική τους πολιτική», τόνισε.

Υπογράμμισε ακόμα ότι την αρνητική αλλαγή των συσχετισμών δύναμης την ένιωσαν στο πετσί τους οι λαοί όλου του κόσμου και ιδιαίτερα οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους. «Οι ανάπηροι, το παιδί, η γυναίκα και οι ηλικιωμένοι θεωρούνταν υπό μία έννοια η προνομιούχα τάξη στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες γι' αυτό ήταν και τα πρώτα θύματα αυτών των αρνητικών αλλαγών της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στις χώρες αυτές», επισήμανε.

«Η άποψη - κατέληξε - ότι ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει ανθρώπινος διαψεύστηκε πολλές φορές δραματικά. Το Κόμμα μας προτάσσει την πάλη για να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης, εις βάρος των ιμπεριαλιστών και των σχεδίων τους. Σ' αυτό τον αγώνα έχουν κάθε συμφέρον να συμβάλουν οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους, για να περιορίσουν τη σημερινή λαίλαπα, να αποσπάσουν κάποιες κατακτήσεις, για τη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΕΑΤ
Αρνείται οποιαδήποτε ενίσχυση

Το υπουργείο Υγείας, με πρόσχημα την... κοινωνική ένταξη των τυφλών μαθητών αρνείται να ενισχύσει τα ειδικά σχολεία και να παράσχει την ανάλογη χρηματοδότηση. Αυτό ήταν το περιεχόμενο της απάντησης που έλαβε σε σχετική Ερώτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη, με αφορμή κινητοποιήσεις των μαθητών του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ).

Ο υφυπουργός Γ. Κωνσταντόπουλος δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση για την οικονομική ενίσχυση του ΚΕΑΤ. Οσον αφορά το θέμα της επέκτασης των ειδικών σχολείων σημείωσε ότι την άποψη αυτή «προσωπικά τη συμμερίζομαι, δεν είναι όμως η επικρατούσα», τονίζοντας ότι κατεύθυνση της ΕΕ είναι «να ενσωματωθούν οι μαθητές με αναπηρία».

Στο μέγεθος του προβλήματος αναφέρθηκε ανταπαντώντας η βουλευτής του ΚΚΕ. Οπως είπε, οι μαθητές με ειδικές ανάγκες «υπολογίζεται ότι είναι το 10% του μαθητικού πληθυσμού, περίπου 200 χιλιάδες», «οι τυφλοί είναι περίπου 2.000 και τα ειδικά σχολεία καλύπτουν μόνο 90, ενώ 6.000 είναι με μερική τύφλωση, των οποίων τα γυαλιά κοστίζουν 1.000 ευρώ». Θύμισε ότι «υπήρξαν δεσμεύσεις» από την πλευρά της κυβέρνησης «αλλά δεν έγινε τίποτε». Αντίθετα - τόνισε η Λ. Καφαντάρη - «ξεπουλιέται η περιουσία του ΚΕΑΤ για να πληρώνονται οι μισθοί», αφού «στόχος είναι να μαραζώσουν τα ειδικά σχολεία, ώστε να κλείσουν και να παραδοθούν στα χέρια ιδιωτών που περιμένουν σαν τα κοράκια, ως προϊόν για κερδοσκοπία». Συνολικά τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας ειδικών σχολείων λέγοντας πως «τα κοινά σχολεία έχουν αποτύχει σε όποια χώρα τα δοκίμασαν».

ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Λειτουργεί με γιατρό από την Τρίπολη!

H συνειδητή εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας προκειμένου να ενισχυθούν τα πολυποίκιλα ιδιωτικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο χώρο, φαίνεται ανάγλυφα στα νοσοκομεία και κέντρα Υγείας της Μεσσηνίας, στα οποία οι ελλείψεις είναι τεράστιες.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός στην απάντησή του ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη την κάλυψη των κενών και ότι φέτος έγινε ο μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, ενώ διατέθηκαν 600 εκατομμύρια ευρώ για κατασκευές και εκσυγχρονισμό των υποδομών. Αναφερόμενος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ομολόγησε ότι από τις 116 οργανικές θέσεις γιατρών μόνο οι 70 είναι καλυμμένες και 19 στο στάδιο της τελικής κάλυψης.

Και το συγκεκριμένο περιστατικό εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της Υγείας, τόνισε στην παρέμβασή του ο Ν. Καραθανασόπουλος, και υπογράμμισε ότι ήδη, στους τομείς που αποτελούν «φιλέτα», δραστηριοποιείται έντονα το ιδιωτικό κεφάλαιο. Στην εντατική, είπε, της Καλαμάτας υπηρετεί γιατρός που έρχεται από την Τρίπολη, την ίδια στιγμή που νοικιάζονται κρεβάτια εντατικής από ιδιωτικά κέντρα. Το ίδιο ισχύει, τόνισε, και με τον τεχνητό νεφρό, αφού το κεφάλαιο εκμεταλλευόμενο τις ελλείψεις προχωράει στην ίδρυση ιδιωτικού κέντρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ