ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΡΤΑΣ - ΠΡΕΒΕΖΑΣ
«Μπλόκο» στην αντιαγροτική πολιτική

Εκλεισαν για δύο ώρες στη γέφυρα Καλογήρου την Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Αθηνών

Οργισμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι ρίχνουν την παραγωγή τους στο δρόμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιαγροτική πολιτική

Eurokinissi

Οργισμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι ρίχνουν την παραγωγή τους στο δρόμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιαγροτική πολιτική
«Μπλόκο» στην αντιαγροτική πολιτική ΚΑΠ και ΠΟΕ που στραγγαλίζει τα εισοδήματα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και οδηγεί στον οικονομικό μαρασμό και στην εγκατάλειψη της παραγωγής τους, έβαλαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι από Αρτα και Πρέβεζα στη χτεσινή δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των αντίστοιχων πόλεων.

Για δύο περίπου ώρες έκλεισαν στη γέφυρα Καλογήρου την Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Αθηνών, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους. Εχυσαν μπιτόνια με γάλα και τελάρα με πορτοκάλια, σε μια συμβολική κίνηση, καταδεικνύοντας την αντιαγροτική πολιτική που πετά το μόχθο και τον κόπο τους. Πολιτική που συναποφασίζουν και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις σε επίπεδο ΕΕ, με αντίκτυπο στην αγροτική παραγωγή συνολικά και στην οποία οι μικρομεσαίοι αγρότες είπαν σθεναρό «όχι». Διεκδικώντας μεταξύ άλλων να μπει φραγμός στην ιδιωτικοποίηση (με οποιοδήποτε τρόπο) της ΔΩΔΩΝΗΣ χρηματοδότηση για εκσυγχρονισμό της, προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και την ενίσχυση των εξαγωγών μέσα από ισότιμες διακρατικές σχέσεις, ικανοποιητικές τιμές ασφάλειας για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. (1,30 ευρώ για το πρόβειο γάλα, 0,80 ευρώ για το γίδινο, 0,60 ευρώ για το αγελαδινό.) Αμεση επιδότηση των ζωοτροφών όταν η τιμή ξεπερνά το 0,18 ευρώ το κιλό κ.ά.

Στην κινητοποίηση δήλωσαν συμμετοχή δεκάδες αγροτικοί σύλλογοι και Ομοσπονδίες από την περιοχή της Ηπείρου συνολικά, ενώ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι από το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας καθώς και κτηνοτρόφοι από την Κατερίνη που έφτασαν με λεωφορείο, αναδεικνύοντας την ανάγκη κοινής πάλης και συντονισμού των κτηνοτρόφων συνολικά των μικρομεσαίων παραγωγών στην πολιτική ξεκληρίσματος. Σε αυτήν την κατεύθυνση στάθηκε ο Βαγγέλης Μπέτσης στην κεντρική ομιλία του εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, αναδεικνύοντας την ανάγκη διεκδίκησης μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής που θα στηρίζει και θα ενισχύει το αγροτικό εισόδημα, διασφαλίζοντας φθηνά και ασφαλή προϊόντα στους καταναλωτές. Χαιρετισμό απηύθυνε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Σκούφας εκ μέρους της πανελλαδικής γραμματείας της ΠΑΣΥ, καθώς και ο Νικήτας Γλυνάτσης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρτας, ενώ στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία από τις ΝΕ Αρτας και Πρέβεζας του ΚΚΕ καθώς και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.

ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ενισχύουν» την ... εγκατάλειψη της αλιείας

Η κυβέρνηση «ενισχύει» τα κίνητρα για να βγουν από τη μέση όλο και περισσότεροι ψαράδες και να διαλυθούν ακόμα περισσότερα αλιευτικά σκάφη. Χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως αυξάνεται η πρόωρη σύνταξη για τους ψαράδες και γίνεται 540 ευρώ το μήνα από 365 ευρώ, ενώ για τη διάλυση των αλιευτικών σκαφών το μέγιστο ποσό της αποζημίωσης αυξάνεται κατά 30%. Φαίνεται δηλαδή πού κυβέρνηση και ΕΕ δίνουν κονδύλια ή αλλιώς κίνητρα - δολώματα για να βγουν εκτός αλιευτικού επαγγέλματος οι μικροί ψαράδες και να μείνουν οι θάλασσες ελεύθερες προς εκμετάλλευση από τις μεγάλες αλιευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες παίρνουν και τη μερίδα του λέοντος από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης (ΚΠΣ).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΑΞΙ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι αυτοαπασχολούμενοι στα ταξί, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Προοδευτικής Συνεργασίας (ΕΠΣ). Με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, που είναι συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μιας πολιτικής που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να πληγούν δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο των ταξί. Οι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι με πανό και συνθήματα, υπό την ...άγρυπνη παρουσία των ΜΑΤ, απαίτησαν την κατάργηση του νόμου 3109/93, που ψηφίστηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ και της πλειοψηφίας (ΔΑΚΜΕ - ΠΑΣΚΕ) στην Ομοσπονδία Ταξί. Με το νόμο αυτό, άνοιξε ο δρόμος για την «άλωση» του επαγγέλματος από το κεφάλαιο, καθώς - μεταξύ άλλων - προβλέπει τη σύσταση και λειτουργία ανωνύμων εταιρειών στον κλάδο των ταξί. Οπως καταγγέλλουν τα στελέχη της ΕΠΣ, μια σειρά μέτρων που εφαρμόζονται σε βάρος του κλάδου, σε συνδυασμό με τις συνεχείς ανατιμήσεις σε καύσιμα, αναλώσιμα και ασφάλιστρα στις εταιρείες, έχουν σοβαρές συνέπειες στο εισόδημα όλων των εργαζομένων στα ταξί, στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, καθώς και στο επιβατικό κοινό. Ως σημαντικό θέμα επίσης προβάλλουν το αδικαιολόγητο κυνηγητό του κλάδου μέσω των εξοντωτικών ποινών και προστίμων, που φτάνουν μέχρι και την οριστική αφαίρεση των αδειών ταξί.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων απαίτησε να συναντηθεί με τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών, προκειμένου να πάρει απαντήσεις στα ζητήματα που είχε θέσει με υπόμνημά της από την περασμένη βδομάδα. Μετά από σχεδόν μιάμιση ώρα, ο υπουργός δέχτηκε την αντιπροσωπεία των εργαζομένων, χωρίς, ωστόσο, να κομίσει κάτι καινούργιο. Για τα περισσότερα αιτήματα, ουσιαστικά δήλωσε αναρμόδιος, με το πρόσχημα ότι εμπλέκονται κυρίως τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ. Για τις εξοντωτικές ποινές, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα, είπε ότι οι νόμοι αλλάζουν με νόμους και αυτό είναι δύσκολο να γίνει, ενώ υποσχέθηκε ότι θα θέσει το θέμα στη νομαρχία, που είναι αρμόδια για την επιβολή των ποινών.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προβλέπουν κάμψη το χειμώνα

Μετά από ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα «παχιών αγελάδων» στην τουριστική κίνηση και στα έσοδα, οι ξενοδόχοι της Αττικής εμφανίζονται αναστατωμένοι από τη μείωση πληροτήτων τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη - ιδίως στα ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών - και ζητούν επίσπευση της λειτουργίας του Συνεδριακού Κέντρου της Αθήνας (στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβο Ντο).

Τον περασμένο Σεπτέμβρη οι πληρότητες στα ξενοδοχεία 5 αστέρων διαμορφώθηκαν στο 69,70%, μειωμένες κατά 5,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2006. Τον Οκτώβρη, οι πληρότητες στην ίδια κατηγορία εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 1%, στο 61,01%. Στις υπόλοιπες κατηγορίες, το Σεπτέμβρη, τα 4 αστέρων είχαν 6% μείωση, τα 3 αστέρων 0,4% αύξηση και τα 2 αστέρων 1% μείωση. Τον Οκτώβρη, τα 4 αστέρων είχαν 4% μείωση, τα 3 αστέρων 2,1% αύξηση και τα 2 αστέρων 4,4% μείωση.

Τα στοιχεία αυτά κάνουν την Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής να μιλά για υποτονική ατμόσφαιρα στην περίοδο των εορτών και για επιβεβαίωση των φόβων πως θα σημειωθεί σημαντική κάμψη τη χειμερινή περίοδο. Παράλληλα, ασκούν κριτική επειδή δεν έχει γίνει σωστή προβολή της Αθήνας, ζητώντας ουσιαστικά πρόσθετους δημόσιους πόρους υπέρ της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Πρόστιμα για το «θεαθήναι»

Προς ...εμπέδωση αισθήματος «ασφάλειας» στο καταναλωτικό κοινό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε χτες την επιβολή προστίμων σε εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και παραγωγής ζωοτροφών. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε η επιβολή προστίμου ύψους 100.000 ευρώ σε τυροκομείο, διότι έπειτα από σχετικό έλεγχο του ΕΛΟΓ διαπιστώθηκαν παραβάσεις όσον αφορά «την τήρηση ισοζυγίου εισκομιζομένου γάλακτος και παραγόμενων προϊόντων». Επίσης, πρόστιμα επιβλήθηκαν σε 5 επιχειρήσεις παραγωγής ζωοτροφών συνολικού ύψους 75.500 ευρώ, άλλες για παραβίαση της νομοθεσίας σχετικά με τη χρήση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) και οστεαλεύρων ή λόγω ελλιπούς σήμανσης των προϊόντων τους.

Βέβαια, τι νόημα έχουν τα παραπάνω πρόστιμα σε μερικές μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, ιδιαίτερα για τη χρήση ΓΤΟ ή οστεαλεύρων σε ζωοτροφές, όταν η συγκεκριμένη πρακτική τείνει να γίνει καθεστώς και στη χώρα μας εξαιτίας της ουσιαστικά ανεξέλεγκτης εισόδου των παραπάνω συστατικών προϊόντων, είναι κάτι που μόνο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να απαντήσει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ