ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«2008» εικαστικές ευχές

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, «Γούρι 2008» από τον Μιχάλη Μακρουλάκη
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, «Γούρι 2008» από τον Μιχάλη Μακρουλάκη
Ρόδι, κρεμμύδα, πέταλο, τετράφυλλο τριφύλλι, λαγοπόδαρο, μπλε χάντρες... μερικά από τα γούρια που έχει επικρατήσει να θεωρούνται ότι ξορκίζουν την κακοδαιμονία και προσελκύουν την καλή τύχη. Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι γεμάτες λαϊκές δοξασίες, που έχουν ως σκοπό η καινούρια χρονιά να φέρει ευτυχία, υγεία, αφθονία και καλοτυχία.

Ακολουθώντας το πνεύμα των ημερών, αίθουσες τέχνης και μουσεία της χώρας μας, διοργανώνουν αυτές τις μέρες, σειρά εικαστικών παρουσιάσεων, για να καλωσορίσουν με το δικό τους, ξεχωριστό χρώμα, τη νέα χρονιά. Αρχή από την ομαδική έκθεση με θέμα το «Γούρι», που φιλοξενείται (έως 20/1) στην γκαλερί «Fine Arts - Καπόπουλος» (Λ. Ποσειδώνος 62, Αλιμος, τηλ. 210 9835.303). Τριάντα τέσσερις καλλιτέχνες ζωγράφισαν με κέφι και φαντασία τα γούρια του 2008. Συμμετέχουν οι: Χρήστος Αντωναρόπουλος, Μάρκος Βενιός, Δημήτρης Γέρος, Κωστής Γεωργίου, Στέφανος Δασκαλάκης, Οπυ Ζούνη, Σαράντης Καραβούζης, Χρίστος Καράς, Απόστολος Λάβδας, Μιχάλης Μακρουλάκης, Ειρήνη Μπαδόλα, Μίλτος Παντελιάς, Μερόπη Πρέκα, Αγγελος Ραζής, Παύλος Σάμιος, Σωτήρης Σόρογκας, Ευγένιος Σπαθάρης, Βασίλης Σπεράντζας, κ.ά.

Ανθος εμπνευσμένο από λεπτομέρεια επιταφίου της Συλλογής Λοβέρδου (18ος αιώνας), είναι το γούρι που παρουσιάζει το Βυζαντινό Μουσείο. Διατίθεται ως ασημένιο κρεμαστό κόσμημα, καρφίτσα, σκουλαρίκια και μανικετόκουμπα. Παράλληλα, το ημερολόγιο του Μουσείου για το 2008 έχει τίτλο «Κεντητές, Κεντήτριες και Κεντήματα στην Κωνσταντινούπολη (17ος - 19ος αιώνας)».

Από τα γούρια του 2008, που προτείνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Ν. Δούκα 4, τηλ: 210 7228321-3) σημειώνουμε τη δημιουργία της Στέλλας Βιλδιρίδη στην οποία το κεφάλι και ο κορμός του κυκλαδικού ειδωλίου σχηματίζουν τον αριθμό 8. Στο γούρι που φιλοτέχνησε ο Μιχάλης Μακρουλάκης, το κυκλαδικό μοτίβο της σπείρας (η γραμμική απεικόνιση της αέναης κίνησης) που συμβολίζει τον ήλιο, συνδυάζεται με το «μάτι της θάλασσας», ένα μικρό σπάνιο κοχύλι στο χρώμα της αυγής.

Από τη γιορταστική έκθεση της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών
Από τη γιορταστική έκθεση της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών
Αντίγραφα επιλεγμένων μουσειακών εκθεμάτων, από τα αναρίθμητα έργα τέχνης του Μουσείου Μπενάκη, φιλοξενεί το κεντρικό Πωλητήριο του Ιδρύματος (Κουμπάρη 1, 210 3671.000). Επίσης, διαθέτει και αντικείμενα εμπνευσμένα από τα έργα των μόνιμων συλλογών. Στο νέο του κτίριο (Πειραιώς και Ανδρονίκου, τηλ. 210 3453.111), εκτίθενται σύγχρονα αντικείμενα εφαρμοσμένων τεχνών, παρέχοντας στο κοινό τη δυνατότητα εξοικείωσης με τις σημερινές δημιουργίες, έργα εξαιρετικής αισθητικής, άρτιας τεχνικής και ιδιαίτερης καλλιτεχνικής έμπνευσης. Ολα τα αντικείμενα είναι χειροποίητα και μοναδικά. Στο πωλητήριο του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, ο επισκέπτης θα βρει αντίγραφα εκθεμάτων ισλαμικής τέχνης, πρωτότυπα έργα ανατολίτικης έμπνευσης, αλλά και βιβλία σχετικά με τον πολιτισμό και την ιστορία της ισλαμικής Ανατολής. Τέλος, στο σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά, όπου στεγάζονται τα Ιστορικά Αρχεία, λειτουργεί από τις 8 Δεκεμβρίου, μικρό παράρτημα του κεντρικού πωλητηρίου. Ωρες λειτουργίας του: Τρίτη έως Παρασκευή: 10π.μ. - 6μ.μ. και Σάββατο 10π.μ. - 4μ.μ. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.

Με «κόκκινο της φωτιάς», υποδέχεται τις γιορτές, ο χώρος τέχνης «Αιγόκερως» (Ξενοκράτους 41, τηλ. 210 7223.897). Πρόκειται για την ομαδική έκθεση (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, κατασκευές, κόσμημα) των: Γ. Τσαρούχη, Σ. Βασιλείου, Π. Πρέκα, Κ. Γραμματόπουλου, Ν. Νικολάου, Κ. Μαλάμου, Γ. Τσόχα, Β. Σεμερτζίδη, Π. Ζουμπουλάκη, Ν. Κληρονόμου, Μ. Πρέκα, Α. Λίτη, κ.ά.

Μουσείο Μπενάκη, «Γούρι 2008» από τη Μαρία Μησιάκου
Μουσείο Μπενάκη, «Γούρι 2008» από τη Μαρία Μησιάκου
Μεταξοτυπίες και λιθογραφίες από έργα του Α. Τάσσου μπορείτε να βρείτε στα γραφεία της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος» (Λ. Φωτιάδου 2, τηλ. 210 9243.100). Τα έργα κυκλοφορούν σε πολύ περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και αποτελούν μια ξεχωριστή και ποιοτική πρόταση δώρου. Ακόμη, μπορείτε να βρείτε τα βιβλία του Α. Τάσσου «Ασμα Ασμάτων» και «Λυσιστράτη», καθώς επίσης και πρωτότυπες δημιουργίες του μεγάλου μας καλλιτέχνη.

Χριστουγεννιάτικο παζάρι με έργα των συνεργατών του, διοργανώνει και φέτος ο «Εικαστικός κύκλος» (Χαρ. Τρικούπη 121, τηλ. 210 3300.136), δίνοντας τη δυνατότητα στο φιλότεχνο κοινό, να αποκτήσει ένα πρωτότυπο ζωγραφικό ή γλυπτό έργο σημαντικού δημιουργού σε οικονομική τιμή. Εως και τις 31/12, εκθέτουν έργα τους οι: Αντώνης Απέργης, Δημήτρης Γέρος, Γιώργος Γκολφίνος, Στέφανος Δασκαλάκης, Αχιλλέας Δρούγκας, Κώστας Δικέφαλος, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Οπυ Ζούνη, Αντώνης Καστρινάκης, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Δημήτρης Κούκος, Μιχάλης Μανουσάκης, Κώστας Πανιάρας, Χρήστος Σαρακατσιάνος, Ρουμπίνα Σαρελάκου, Παναγιώτης Τέτσης, Μανώλης Χάρος, Γιώργος Χαδούλης κ.ά. Συλλογή μικρών έργων θα εκτίθεται παράλληλα και στο νέο χώρο, Καρνεάδου 20 Κολωνάκι.

Κάρτες και μικρά χαρακτικά, τυπωμένα από τα μέλη της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών, παρουσιάζονται στον «Τεχνοχώρο» (Λεμπέση και Μακρυγιάννη). Στην έκθεση μπορείτε να βρείτε (έως 5/1) - σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές - σελιδοδείκτες, ετικέτες, ex libris, βιβλία και τετράδια χειροποίητα, κουτιά ντυμένα με έργα, υφάσματα τυπωμένα, μικροχαρακτικά, δεκάδες κάρτες και τυπώματα, όλα φτιαγμένα και αριθμημένα από τους ίδιους τους εικαστικούς. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή (6μ.μ.- 9μ.μ.). Σάββατο: 12 το μεσημέρι έως 3μ.μ. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.


«Ρόδια της καλής τύχης». Εργο του Γιώργου Τσόχα από την έκθεση στο χώρο τέχνης «Αιγόκερως»
«Ρόδια της καλής τύχης». Εργο του Γιώργου Τσόχα από την έκθεση στο χώρο τέχνης «Αιγόκερως»

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Η μελαγχολία της σκέψης

1. Η συστηματική παραπλάνηση είναι το αγαπημένο άθλημα μερίδας του Τύπου. Μακριά από τις αρχές που επιβάλλει η σαφήνεια, οι δημοσιογράφοι παρηγορούν τον κόσμο τους με όσα αποφάγια αφήνει στο τραπέζι τους η φαιδρότητα. Κατά βάθος δεν επιθυμούν παρά την ησυχία τους και αυτό αποδεικνύεται όταν καταπιάνονται μ' ένα δύσκολο θέμα. Η φύση τους μιλάει άμεσα: Δεν επιτρέπεται να δοκιμάζουν με τίποτα την τύχη τους, γι' αυτό φροντίζουν όταν παρουσιάζουν την τραγική πραγματικότητα να παίρνουν το ύφος δυστυχισμένου, που όμως κατά βάθος το διασκεδάζει.

2. Δε μου προκαλεί καμία εντύπωση η μανία που έχει πιάσει τις εφημερίδες και τα περιοδικά τύπου λάιφ-στάιλ να επιβάλουν ως ηγέτη του Συνασπισμού τον Αλέξη Τσίπρα. Να τον επιβάλουν ως εκπρόσωπο μιας νεότητας, που είναι απαραίτητη γενικότερα στην πολιτική σκηνή. Πέρα όμως με τις επιθυμίες των μέσων, μ' εντυπωσιάζει η ευκολία του Τσίπρα, που όχι μόνο αποδέχεται το ρόλο του χαϊδεμένου παιδιού του θεάματος, αλλά κολυμπάει και επιδέξια ανάμεσα στους γνωστούς δημοσιογράφους. Από την όλη έτσι κι αλλιώς φαιδρή ιστορία, ένα ερώτημα προκύπτει: Ο Τσίπρας γεννήθηκε γι' αυτό το ρόλο ή τον κέρδισε επάξια όπως όλα τα μοντέλα που διαλέγουν οι διαφημιστικές εταιρείες για τις πασαρέλες τους;

3. Ενα μικρό τυπογραφικό λάθος μάς χάρισε την είδηση: Η Ιερά Σύνοδος αναζητά την αλήθεια κι αν τη βρει θα την προστατεύσει.

4. Ακόμα κι ο μεγαλύτερος μισάνθρωπος που όπου σταθεί κι όπου βρεθεί δεν ξεχνά να μοιράσει την περιφρόνησή του, γνωρίζει πως είναι μέρος όλων αυτών που δίκαια ή άδικα εισπράττουν την περιφρόνηση. Αυτή την απόλυτη σχέση μάς θυμίζει ο Μπαλζάκ: Στην ουσία τα πάντα μέσα στον πραγματικό κόσμο είναι αλληλένδετα. Κάθε κίνηση ανταποκρίνεται σε κάποια αιτία, κάθε αιτία είναι συνδεδεμένη με το σύνολο, κατά συνέπεια η παραμικρή κίνηση αναπαριστά το σύνολο. Στην ανθρώπινη ζωή καθετί είναι μοιραίο. Οι άνθρωποι που μελέτησαν σε βάθος τα ελαττώματα και τις αρετές της ανθρώπινης φύσης είναι εκείνοι που τη σπούδασαν εξετάζοντας πάντα με αντικειμενικότητα τον ίδιο τον εαυτό τους. Η συνείδησή μας αποτελεί το σημείο εκκίνησης. Κατευθυνόμαστε από εμάς προς τους άλλους και ποτέ από τους άλλους προς εμάς.

5. Γνωρίζω πολλούς που ψάχνουν μέσα στη ζωή μια καινούρια οπτική γωνία που θα τους φέρει κοντά στο ζητούμενο: Την ευτυχία. Δίχως να το καταλάβουν, παίρνουν μέρος στο μεγαλύτερο σαφάρι με θήραμα την ίδια την επιθυμία τους. Στην καλύτερη περίπτωση επιστρέφουν με άδεια χέρια, αλλά με την ευχαρίστηση ότι τουλάχιστον την αντίκρισαν. Στη χειρότερη, επιστρέφουν αγκαλιά με το πτώμα της ευτυχίας και, αφού της κόψουν το κεφάλι όπως συνηθίζουν οι κυνηγοί, στολίζουν μ' αυτό το σαλόνι τους.

6. Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή των απανταχού φιλανθρώπων. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η φιλανθρωπία θα πρέπει να γίνεται ορατή κυρίως σε ιδρύματα που στεγάζουν παιδιά. Είναι δυνατόν από ένα παιδικό κεφάλι να εξαρτάς την υστεροφημία σου; Το αίσθημα της προσβολής μέσω της προβολής του φιλανθρώπου ξεσηκώνει θύελλες μέσα στο παιδί, που δε θ' αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Η φιλανθρωπία γίνεται μορφή τυραννίας. Το παιδί δε θα ξεχάσει ποτέ την επίσκεψη του φιλανθρώπου, θα γνωρίσει ακόμα καλύτερα την τεράστια διαφορά που τους χωρίζει, και, όταν μείνει μόνο του, το δώρο θα λάμπει στα χέρια του σαν το πιο λυπημένο αντικείμενο που γνώρισε. Για λόγους φιλανθρωπίας και μόνο, οι φιλάνθρωποι θα έπρεπε να έχουν εξαφανιστεί.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ