ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Ψήφισαν τη νομιμοποίηση των «καμερο-χαφιέδων»

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν την προσπάθεια υπονόμευσης των αγώνων των εργαζόμενων και των δημοκρατικών δικαιωμάτων

Motion Team

Ενα ακόμη «τούβλο» στο αντιδημοκρατικό οικοδόμημα που χτίζουν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μπήκε χτες με την υπερψήφιση από την κυβερνητική πλειοψηφία της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για την παρακολούθηση διαδηλώσεων από τους περίφημους «καμερο-χαφιέδες».

Την απόσυρση της τροπολογίας απαίτησε το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη» ενώ οι βουλευτές του κατήγγειλαν την προσπάθεια υπονόμευσης των αγώνων των εργαζόμενων και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Μάλιστα ο βουλευτής του, Αχ. Κανταρτζής, τόνισε πως το ΚΚΕ «καλεί το λαό, καλεί τα λαϊκά στρώματα με όρους κινήματος, να παλέψουν, να ανατρέψουν όλη αυτή την αυταρχική πολιτική που οικοδομείται».

Το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία ενώ αντίστοιχη πρόταση κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν 149 κυβερνητικοί βουλευτές ενώ την καταψήφισαν 124 βουλευτές σε σύνολο 273 παρόντων βουλευτών.

Η συγκεκριμένη τροπολογία στοχεύει στο «να βγάλει από τη μέση όσα εμπόδια έμπαιναν σε αυτόν τον αυταρχικό κατήφορο από την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων, αλλά και από τις δικαστικές αποφάσεις» τόνισε παρεμβαίνοντας ο Αχιλλέας Κανταρτζής. Παράλληλα όμως σημείωσε, ότι είναι το επιστέγασμα των αυταρχικών κατευθύνσεων της ΕΕ που στηρίζουν διαχρονικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «με το ν. 2472/1997, που από κοινού ψήφισαν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το κόμμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, νομιμοποιούνταν η δυνατότητα φακελώματος, νομιμοποιούνταν η δυνατότητα συγκέντρωσης των λεγόμενων "ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων", που αναφέρονταν στη συνδικαλιστική και πολιτική δραστηριότητα». Συνέχισε λέγοντας ότι «από κοινού η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τη Συμφωνία Σένγκεν που έδινε τη δυνατότητα για να φακελώνεται ο κάθε ύποπτος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» ενώ «τα δύο κόμματα ψήφισαν το λεγόμενο τρομονόμο, όπως και τον ευρωτρομονόμο, τον οποίο η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφερε για ψήφιση στη Βουλή».

Επίσης ο Αχιλλέας Κανταρτζής υπενθύμισε «την απόφαση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, για την οποία υπήρχε και πάλι συμφωνία από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ. Πάρθηκε ουσιαστικά με κοινή συναίνεση των δύο κομμάτων».

Εντονα καταγγελτική ήταν η τοποθέτηση της Λιάνας Κανέλλη η οποία τόνισε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση: «Εσείς θα πετύχετε ένα πράγμα μ' αυτήν την εξευρωπαϊσμένη τάχα μου δήθεν αντίληψή σας ότι προλαμβάνετε την τρομοκρατία: Θα νομιμοποιήσετε την κουκούλα. Γιατί την έχετε νομιμοποιήσει, πριν την κυνηγήσετε στις διαδηλώσεις, στους ΜΑΤατζήδες και στους αντιτρομοκρατικούς υπαλλήλους που δείχνατε υπερηφάνως στην τηλεόραση να μεταφέρουν τους "Ξηρούς και ΣΙΑ" φορώντας κουκούλες, γιατί έτσι προστατεύονταν έναντι της κοινής γνώμης επί του θεάρεστου αστυνομικού τους έργου». Μάλιστα σχολιάζοντας τη χρήση των καμερών ως ... μέσο πιστοποίησης παράνομων πράξεων, την οποία επικαλείται η κυβέρνηση, αναρωτήθηκε ρητορικά: «Κάμερες στη διάρκεια των προανακριτικών πράξεων δέχεστε; Κάμερες στην ανάκριση των αστυνομικών για τον καθένα που συλλαμβάνουν εντός των αστυνομικών τμημάτων για τη διεκπεραίωση της εργασίας τους, δέχεστε; Οχι, δεν μπορείτε να δεχτείτε, δεν αντέχετε»!

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, τόνισε παρεμβαίνοντας η βουλευτής του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου. Οπως είπε, «όσες εισαγγελικές εντολές και αν δοθούν ή όσα νομοθετήματα και αν ψηφιστούν, ένα είναι το ζήτημα, ότι ο λαός πράγματι έχει τη δική του κάμερα και καταγράφει το τι λέγεται και το τι άκουσε σήμερα απ' αυτή την αίθουσα. Νομιμοποιείτε τις κάμερες. Ο λαός θα βγει στο δρόμο για να νομιμοποιήσει και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Αυτή είναι η κάμερα που μας έχει καταγράψει όλους».

Να ...χρυσώσει το χάπι της νομιμοποίησης των «καμερο-χαφιέδων» προσπάθησε ανεπιτυχώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης. Με τροποποίηση της τροπολογίας που κατέθεσε, υποστήριξε ότι από τις κάμερες «αποθηκεύεται κάθε τι που έχει σχέση με το έγκλημα. Οτιδήποτε δεν έχει σχέση με το έγκλημα και απλώς εικονογραφήθηκε και ελήφθη από την κάμερα, καταστρέφεται αμέσως» προσθέτοντας ότι έτσι «επιδιώκω να αφαιρέσω και από τον πλέον δύσπιστο πολίτη οποιαδήποτε σκέψη ότι θα μπορούσε να υπάρξει ζήτημα φακελώματος ή "μεγάλου αδερφού", όπως γράφεται και λέγεται».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Χ. Καστανίδης, επί της ουσίας δε διαφώνησε με τη χρήση των «καμερο-χαφιέδων» λέγοντας απλά ότι «δεν μπορεί να αποξενωθεί η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων από οποιονδήποτε έλεγχο. Είναι αντισυνταγματική η διάταξή σας».

Από ...μόνος του έδρασε ο χαφιές!

Εντωμεταξύ χτες, ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Χηνοφώτης, απέδωσε σε ...προσωπική πρωτοβουλία αστυνομικού, την παρακολούθηση από ασφαλίτες συγκέντρωσης εργαζόμενων στον ΟΑΕΔ της Λάρισας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Τάκη Τσιόγκα.

Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία πολιτική παρακολούθησης της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης» αλλά η κυβέρνηση δρα «κατ' επιταγή του ν. 2800/2000 και του Προεδρικού Διατάγματος 141/1991». Ειδικά για το περιστατικό, υποστήριξε πως αστυνομικός «με πολιτική περιβολή εισήλθε στον χώρο αυτοβούλως χωρίς να έχει λάβει σχετική διαταγή» ενώ ομάδα αστυνομικών βρέθηκε εκεί προκειμένου «να δει εάν οι συναθροισθέντες θα εξέλθουν προκειμένου να κάνουν πορεία»!

«Δίνετε τις ίδιες απαντήσεις που μας έδινε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» σχολίασε ανταπαντώντας ο Τάκης Τσιόγκας προσθέτοντας πως στη συγκέντρωση «ήταν αυτοκίνητο με συμβατικούς αριθμούς της ασφάλειας» ενώ στο χώρο μπήκαν περισσότεροι από ένας αστυνομικοί. Συνέχισε λέγοντας ότι «βάζετε χαφιέδες να παρακολουθούν τους εργαζόμενους όταν αγωνίζονται για να βγάλουν το ψωμί τους, για να υπερασπιστούν το 8ωρο και το ασφαλιστικό» και πως «βάζετε σε χιλιάδες αστυνομικούς περούκες, στη μισή αστυνομία έχετε φορέσει σκουλαρίκια για να παρακολουθούν τους διαδηλωτές». Κατέληξε λέγοντας πως «καταγγέλλουμε την παγίωση αυτής της πολιτικής η οποία νομιμοποιεί την παρουσία χαφιέδων στις συγκεντρώσεις και τη σύλληψη συνδικαλιστών».

Συλλήψεις τρομοκράτησης των εργαζομένων

Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ: Η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση

Δύο εργαζόμενους - εναερίτες της ΔΕΗ - συνέλαβε χτες το μεσημέρι, περίπου στις 4 μ.μ., η αστυνομία έξω από τα γραφεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ο λόγος της σύλληψης ήταν ότι κατά τη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσης της ΓΣΕΕ οι δύο εργαζόμενοι κάλυψαν με σακούλες σκουπιδιών κάμερες παρακολούθησης. Να σημειωθεί ότι η σύλληψη έγινε μετά τη συγκέντρωση, που σημαίνει ότι οι δύο εργαζόμενοι παρακολουθούνταν από αστυνομικούς.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) και από εκεί στις 7.30 το απόγευμα μεταφέρθηκαν στην Εισαγγελία από όπου και αφέθηκαν ελεύθεροι αργά το βράδυ χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Ο εισαγγελέας διέταξε να διεξαχθεί προκαταρκτική έρευνα. Εξω από τη ΓΑΔΑ και μετέπειτα στην Εισαγγελία είχαν συγκεντρωθεί συνδικαλιστές διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη. Την τρομοκρατική σύλληψη των δύο εργαζομένων κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, και η «Αγωνιστική Συνεργασία ΔΕΗ» με ανακοίνωσή της.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις συλλήψεις εργαζομένων που κάλυψαν τις «χαφιεδοκάμερες»:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη σύλληψη εργαζομένων, που κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης κάλυψαν "καμεροχαφιέδες". Ηταν μια πράξη τρομοκρατίας που στρέφεται κατά του εργατικού κινήματος, και η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση. Η παρακολούθηση των διαδηλωτών από τις κάμερες, καθώς και ο τρόπος σύλληψης των εργαζομένων που τις κάλυψαν μαρτυρά ότι αυτές τοποθετήθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν να λειτουργούν από την κυβέρνηση της ΝΔ, με κύριο στόχο το φακέλωμα της δράσης του λαϊκού κινήματος.

Το ΚΚΕ καλεί το εργατικό λαϊκό κίνημα να κλιμακώσει την πάλη του και να αποσύρει όλους τους "καμεροχαφιέδες" από τους δρόμους».

Το «Παζάρι της Ειρήνης»

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει και φέτος έως τις 5 Γενάρη 2008, το «ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ», στα γραφεία της, Θεμιστοκλέους 56, Εξάρχεια. Οι ώρες λειτουργίας του θα είναι κάθε μέρα (εκτός Σαββάτου - Κυριακής και αργιών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς) πρωί 9-2 και απόγευμα 6-8.

  • Ανάλογο «παζάρι» διοργανώνει και η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης στα γραφεία της (Αγ. Βαρβάρας και Δήλου 2) και λειτουργεί καθημερινά, πρωί 10-12 και απόγευμα 5-8.30.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ