ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Λαϊκό ποτάμι αντίστασης και διεκδίκησης

Κλειστά εργοστάσια και επιχειρήσεις, «νεκρά» γιαπιά και κατασκευαστικά έργα, έρημες υπηρεσίες, κατεβασμένα ρολά. Αυτή η εικόνα έφτανε προχτές Τετάρτη, απ' όλες τις πόλεις της χώρας. Ενα μεγάλο λαϊκό ποτάμι απ' άκρη σ' άκρη της χώρας έδωσε βροντερό «παρών» στην πανεργατική απεργία. Εστειλε μήνυμα ότι τα αντιασφαλιστικά σχέδια δε θα περάσουν. Διαμήνυσε σε όλους τους τόνους σε κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και στο μεγάλο κεφάλαιο ότι είναι αποφασισμένοι.

Ηταν χιλιάδες και χιλιάδες. Εργάτες και εργάτριες, άνεργοι και νεολαία συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι. Καθολική σχεδόν η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία. Ανθρωποθάλασσα φουσκωμένη η συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου σε 60 και πλέον πόλεις της Ελλάδας. Ενα μεγάλο λαϊκό δημοψήφισμα εμπιστοσύνης στις ταξικές δυνάμεις. Ενα μεγάλο ΝΑΙ στις αρχές, στις διεκδικήσεις και στο αγωνιστικό του πλαίσιο. Ενα απόλυτο και χωρίς περιστροφές ΝΑΙ στην ταξική πάλη.

Εξω από τις πύλες των επιχειρήσεων για την περιφρούρηση της απεργίας, στις πλατείες και στους δρόμους, εδώ μέσα στον αγώνα με καθαρό ταξικό περιεχόμενο σφυρηλατείται η ενότητα της εργατικής τάξης, η συμμαχία της με τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Μια ενότητα που απαντάει στις ανάγκες της εργατικής τάξης, που μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον της. Να ανοίξει δρόμους στην πάλη της, να την κάνει πιο αποτελεσματική.

Ηταν μια πανεργατική απεργία που θα περάσει στην Ιστορία της ταξικής πάλης. Μια κινητοποίηση που αφήνει παρακαταθήκη. Παρακαταθήκη για νέους αγώνες. Για να περάσει η εργατική τάξη στην αντεπίθεση προβάλλοντας τις σύγχρονες διεκδικήσεις της. Για να παλέψει για νέες κατακτήσεις και δικαιώματα. Αυτό το δρόμο δείχνει το ΠΑΜΕ. Σε αυτόν δεσμεύεται με όλες του τις δυνάμεις να ανταποκριθεί.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να περάσουν οι εργάτες και οι εργάτριες στην αντεπίθεση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ με την οποία το ΚΚΕ χαιρετίζει την αγωνιζόμενη εργατική τάξη

Το ΚΚΕ χαιρετίζει τους εργάτες, τις εργάτριες, γενικά τους εργαζόμενους, που συμμετείχαν στην απεργία της 12ης Δεκεμβρίου. Ιδιαίτερο χαιρετισμό απευθύνει στους εργαζόμενους που συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα, σε αυτούς που συμμετείχαν στις απεργιακές επιτροπές και συνέβαλαν στην περιφρούρηση της απεργίας.

Η μαζική απεργιακή κινητοποίηση με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ είναι ελπιδοφόρα. Ανέδειξε τις δυνατότητες και το δρόμο που μπορεί να αναπτυχθεί το ταξικό εργατικό λαϊκό κίνημα, για να ορθώσει ισχυρά εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και να διαμορφώσει όρους για την ανατροπή της.

Η ενότητα της εργατικής τάξης και η συμμαχία της με τα λαϊκά στρώματα πρέπει να σφυρηλατηθούν εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης, που είναι η συνέχεια της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, καθώς και εναντίον της ΕΕ που προωθεί σε όλες τις χώρες αντεργατικά μέτρα, με τα οποία η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν συμφωνήσει. Η μαζική συμμετοχή χιλιάδων και χιλιάδων εργατών, ανέργων, λαϊκών στρωμάτων, επιβεβαιώνει ότι χάνουν συνεχώς έδαφος τα υποκριτικά περί διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος, που δήθεν επιχειρεί το ΠΑΜΕ.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, αφήνουν στο απυρόβλητο την ουσία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, προβάλλοντας ένα ελεγχόμενο πλαίσιο αιτημάτων, εναρμονισμένο με τις πολιτικές επιδιώξεις τους, του λεγόμενου «αντιδεξιού» μετώπου, δίχως να θίγουν και την ουσία της πολιτικής της ΝΔ. Συνεπής πάλη κατά της κυβερνητικής πολιτικής δεν μπορεί να υπάρξει δίχως ταυτόχρονη καταδίκη της προηγούμενης και της σημερινής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

Επαναλαμβάνεται και σήμερα, ό,τι και στο παρελθόν: Να καθορίζουν τη στάση τους ανάλογα με το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση. Καμία εμπιστοσύνη στις πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Και το 2001 κινητοποιήθηκαν κατά του νομοσχεδίου Γιαννίτση, για να βάλουν σε συνέχεια πλάτη να περάσει ο νόμος Ρέππα.

Το ορμητικό λαϊκό ποτάμι ανεβαίνει την οδό Σταδίου
Το ορμητικό λαϊκό ποτάμι ανεβαίνει την οδό Σταδίου
Η πάλη του εργατικού κινήματος πρέπει να κλιμακωθεί, για να μην περάσει η αντιασφαλιστική επίθεση, τα χειρότερα μέτρα στο εργασιακό, στο εισόδημα, στα κοινωνικά δικαιώματα. Αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης με την αντιλαϊκή πολιτική, με τα κόμματα που την υπηρετούν.

Το ΚΚΕ καλεί τις εργάτριες και τους εργάτες, τις νέες και τους νέους να περάσουν αποφασιστικά στην αντεπίθεση, να πολιτικοποιήσουν την πάλη τους, αποδυναμώνοντας τον δικομματισμό και στο συνδικαλιστικό και στο πολιτικό επίπεδο. Οσο πιο αδύναμες η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο πιο ισχυρός ο λαός.

Νόμος είναι και μπορεί να επιβληθεί, το δίκιο του εργάτη. Δρόμος είναι η κοινωνικοπολιτική λαϊκή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία.


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δόθηκε ισχυρό ταξικό μήνυμα

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ για την απεργία

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους απεργούς, τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, γυναίκες, νέους, άνεργους, που συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα.

Βούλιαξε η Αθήνα από τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Δόθηκε ηχηρό αποφασιστικό μήνυμα στην αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και τα αντιασφαλιστικά μέτρα που επιχειρεί να πάρει.

Δόθηκε σημαντική απάντηση στην εργοδοσία, στους βιομήχανους, που παρά τα εμπόδια που έβαζαν, χιλιάδες εργάτες απήργησαν και πήραν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Η συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Η εργατική τάξη της χώρας μας εμπιστεύτηκε για ακόμα μια φορά το ΠΑΜΕ. Γιατί η συνέπειά του, η αποφασιστικότητά του, η μαχητικότητά του, το πλαίσιο διεκδικήσεών του δίνει διέξοδο και προοπτική στον αγώνα της εργατικής τάξης. Εχει συνεχές μέτωπο απέναντι στο κεφάλαιο, στους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς του εκπροσώπους.

Η εργατική τάξη εμπιστεύτηκε το ΠΑΜΕ και όχι τις συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, που έχουν θεό το νόμο Ρέππα.

Απάντηση δόθηκε και στο ΠΑΣΟΚ, που με κάθε τρόπο και μέσο απαιτεί από τη ΝΔ να εφαρμόσει το νόμο Ρέππα, που μειώνει τις συντάξεις, αυξάνει τα όρια ηλικίας κ.λπ.

Το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει σε αυτή τη γραμμή, που είναι η μόνη εγγύηση για την κλιμάκωση του αγώνα. Για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα, να καταργηθούν οι νόμοι Ρέππα και Σιούφα, να διεκδικήσουμε αιτήματα που το πλαίσιο του ΠΑΜΕ προβάλλει και ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες της τάξης μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ