ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
Με το Κόμμα!

Του Πέτρου Ζερβού από το «Εννιά» της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
Του Πέτρου Ζερβού από το «Εννιά» της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
Κάτι παράξενα που συμβαίνουν στις ταξικές συγκεντρώσεις...

Και πότε; Σε ώρα που από τα μεγάφωνα δεν ακουγόταν το «έστειλα στο Κόμμα δέκα μάρκα ακόμα».

Πλησιάζει ένας - γνωστός από τα παλιά - «κοίτα, μαζέψαμε μεταξύ μας κάτι χρήματα, έχεις κουπόνια;». Πεντακόσια ευρώ. Για το ΚΚΕ.

Κοίταγε από δίπλα ο σύντροφος από την ΚΝΕ - που προσπαθούσε να πιάσει το πλάνο του διακινώντας κουπόνια των 2 και 5 ευρώ απευθυνόμενος σε έναν προς έναν τους διαδηλωτές - κι αναρωτιόταν «τι συμβαίνει».

«Παλιά ιστορία σύντροφε. Χιλιάδες και χιλιάδες μίλια να ταξιδεύουμε για να κάνουμε χρυσό τον εφοπλιστή μας. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για το Κόμμα, είναι αυτά τα 500 ευρώ, ξέρεις ότι εμείς τρώμε με τραπεζομάντιλο στο τραπέζι επειδή υπήρξε η ΟΕΝΟ κι ο Αμπατιέλος;». Κι άρχισε να λέει ιστορίες απ' αυτές που τις βρίσκεις σε σπάνια βιβλία, άντε να έχουν γραφτεί σε ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» κι άντε να έχεις αγοράσει εκείνη τη μέρα «Ριζοσπάστη»...

«Θυμάσαι, τότε στην Παταγονία, στην απεργία... ».

Στην Παταγονία; Στην απεργία;

Δεν καταλαβαίνεις εσύ, καταλαβαίνει όμως ο Καρκαγιάννης...

Και προσπαθεί να εξηγήσει το «ελληνικό πρόβλημα»...

Αγνό και άδολο το ενδιαφέρον του, όπως του ΣΕΒ.

Την ώρα που κάθε μέλος του - βιομήχανος απαγόρευε ακόμα και το μοίρασμα προκηρύξεων έξω από τα εργοστάσια για την απεργία, ο πρόεδρός του έσπευδε να σώσει τον κοινωνικό του εταίρο. Σου λέει ένα το κρατούμενο ο νόμος Ρέππα, για το επόμενο βήμα θα χρειαστούμε ακόμα πιο ισχυρή συναίνεση. Βλέπει μπροστά και μακριά. Την ίδια ώρα που η αξίωση του ΔΝΤ περιγράφει το περιβάλλον μέσα στο οποίο ο εργαζόμενος θα κληθεί να μαζέψει ένσημα με ελεύθερες απολύσεις, χαμηλούς μισθούς και χωρίς συλλογικές συμβάσεις.

Υπάρχει ανάγκη, διαπιστώνουν οι ερευνητές, συλλογικών παρεμβάσεων. Από ποιον; Σίγουρα όχι από τη ΓΣΕΕ που δούλεψε αρκετά ως τώρα για να εξασφαλίσει στο κεφάλαιο το σημερινό αποτέλεσμα. Οπως έχει δουλέψει και για την κατάσταση στην Υγεία την οποία αποσυνδέουν από το Ασφαλιστικό ενώ είναι συστατικό του στοιχείο.

Ακου, λέει, επικράτησε η λενινιστική γραμμή! Δεν μπορούν να το χωνέψουν. Παρουσιάζουν αυτή τη γραμμή ως καρικατούρα για να την υπονομεύσουν, αλλά δεν μπορούν να κρύψουν το πρόβλημα που έχουν με την ουσία αυτής της γραμμής. Ειδικά την απήχησή της στην κοινωνία όταν έχουν επενδύσει τόσα και τόσα για να έχουν έναν γερά χτισμένο εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Οταν και πολιτικά χτίζουν το ένα ανάχωμα μετά το άλλο.

Τι τους ανησυχεί περισσότερο; Οτι αυτή η γραμμή ακουμπάει εκεί ακριβώς που παράγεται το κέρδος, εκεί όπου ο συνδικαλισμός είναι άγνωστη λέξη καθώς η τρομοκρατία βασιλεύει. Κι ότι αυτή η γραμμή λέει στους εργάτες ότι είναι δικός τους ο πλούτος όλος, ότι δεν πρέπει να πληρώνουν εισφορές, ότι οι εργάτες έχουν να διεκδικήσουν τα περισσότερα, αντί να εξισώνονται προς τα κάτω, κι ότι πρέπει να μπει χέρι στα ιδιωτικά θησαυροφυλάκια.

Κατανοεί η αστική τάξη ότι κάτι τέτοιες κουβέντες χτίζουν άλλη συνείδηση και βαράει καμπανάκι. Να ζητάς να πληρώσουν εργοδότες και κράτος είναι έγκλημα καθοσιώσεως.

Ασε που ένα κλικ μετά, είναι το αίτημα για εργατικό κράτος...

«Εστειλα στο Κόμμα, δέκα μάρκα ακόμα»... Δεν πειράζει που δεν ακούγεται από τα μεγάφωνα. Αρκεί που γίνεται πράξη.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΑΥΡΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΣΥΜΠΟΝΑΝΕ ΕΡΓΑΤΕΣ

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΣΕΒ: «Ο ΣΕΒ συμμερίζεται την εύλογη κοινωνική ανησυχία και ανασφάλεια που εκφράζει η αυριανή γενική απεργία. Οι δυνάμεις της εργασίας - εργοδότες και εργαζόμενοι - έχουν κάθε λόγο να αξιώνουν μία ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση του Ασφαλιστικού. Εχουν κάθε λόγο να αντιτίθενται στην επιβολή αποσπασματικών μέτρων, τα οποία "μπαλώνουν" συγκυριακά και στην ουσία μεταθέτουν το πρόβλημα διογκώνοντάς το» (ο πρόεδρος του ΣΕΒ / ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Η ΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ: «Ζητά να αναθεωρηθεί η νομοθεσία προστασίας της απασχόλησης και να χαλαρώσουν οι περιορισμοί και οι απολύσεις. Χαρακτηρίζει πολύ υψηλές τις αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και ζητά συγκράτηση των μισθών, αποσύνδεση του βασικού μισθού από τις αυξήσεις των μέσων μισθών» (μία από τις αξιώσεις του ΔΝΤ / ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: «Το εντυπωσιακό είναι ότι τόσο οι Ελληνες όσο και οι Αλβανοί εργάτες αμείβονται κατά μέσο όρο με μισθούς χαμηλότερους από τους νομικά κατώτατους και δεν τολμούν να ελέγξουν τους εργοδότες τους διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη συλλογικών παρεμβάσεων για τη διεκδίκηση της ίσης μεταχείρισης» (συμπέρασμα πανεπιστημιακής έρευνας σε 800 επιχειρήσεις στην Αθήνα / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΑΚΡΙΒΗ ΜΟΥ ΥΓΕΙΑ: «Το 2005 οι Ελληνες πλήρωσαν 6.195 εκατομμύρια ευρώ. Στα ύψη οι δαπάνες για την υγεία. Ακόμα και η δωρεάν υγεία κοστίζει σε κάθε νοικοκυριό 1.300 ευρώ τον χρόνο παρά την καθολική δημόσια ασφαλιστική κάλυψη» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΠΙΚΡΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ: «Ενα ατύχημα στη δουλειά της κόστισε εξάμηνη αποχή από την εργασία της, ανυπόφορους πόνους, ατέλειωτες μετακινήσεις για εξετάσεις και μια πικρή διαπίστωση: "εάν δεν έχεις χρήματα να πληρώσεις γιατρούς, φυσικοθεραπευτές και φάρμακα, τότε βρίσκεσαι στο έλεος του Θεού. Και αυτό, γιατί η δημόσια υγεία είναι ανύπαρκτη". Η κ. Ελένη Βρυώνη πήρε από το ΤΕΒΕ μόλις 975 ευρώ για έναν ειδικό νάρθηκα για τον οποίο όμως πλήρωσε στο ταμείο του φαρμακείου 1.300 ευρώ (...) τα 1.500 ευρώ που έδωσε για φυσικοθεραπείες τα πλήρωσε από την τσέπη της» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ, Ολοι στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πρεμιέρα σύγκρουσης κυβέρνησης - συνδικάτων

ΕΘΝΟΣ: ΞΕΣΠΑΣΜΑ για τις συντάξεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΤΑ ΝΕΑ: Γιατί απεργώ

Η ΑΥΓΗ: Απεργούμε όλοι

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΥΝΤΑΞΗ με κατώτερο όριο τα 60

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΔΝΤ: Συγκράτηση μισθών, μείωση θέσεων στο Δημόσιο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κίνδυνοι για την ανάπτυξη

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 6.000 νέες ευκαιρίες εργασίας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΟΚ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τα ενσωματωμένα συνδικάτα

«Σε μερικές χώρες, π.χ. στη Γερμανία και στη Σκανδιναβία, τα συνδικάτα των εργαζομένων εξελίχθηκαν σε επιτελεία που συμμετέχουν στον οικονομικό - αναπτυξιακό σχεδιασμό και στο πλαίσιό του τοποθετούν τις εργατικές διεκδικήσεις. Η λενινιστική πλευρά του εργατικού κινήματος, δέσμια πάντοτε του συγκρουσιακού χαρακτήρα των διεκδικήσεων και των απεργιών έβλεπε πάντοτε τα συνδικάτα αυτά με καχυποψία, τα ονόμαζε "γραφειοκρατικά" και τα θεωρούσε όργανα του ταξικού εχθρού».

Το ελληνικό πρόβλημα

«Στην Ελλάδα επικράτησε μάλλον το συγκρουσιακό μοντέλο των διεκδικήσεων και των απεργιών και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό αποτελεί μια σημαντική ιδεολογική και πολιτική νίκη της λενινιστικής Αριστεράς, η οποία εκλογικά είναι καθηλωμένη γύρω στο 10%-12%, αλλά στο "πεζοδρόμιο" κυριαρχεί»

Οι επιπτώσεις του τρόμου

«Ο ιδιωτικός τομέας, όπου υπάρχουν και τα μεγάλα εργασιακά προβλήματα και η άμεση εξάρτηση από την επιχείρηση και τη βιωσιμότητά της, σε μικρό ποσοστό και μάλλον απρόθυμα συμμετέχει σε απεργίες (...) το ποσοστό των συνδικαλισμένων μισθωτών παραμένει πολύ χαμηλό και συγκεντρωμένο επίσης στον δημόσιο τομέα».

Και το έγκλημα καθοσιώσεως

«Μερικοί πιστοί στη στρεβλωτική αντίληψη ότι σε κάθε περίπτωση το κράτος είναι ο εργοδότης, προτείνουν ότι το κράτος οφείλει να πληρώνει τα ελλείμματα και να... εξισώνει τις ανισότητες και τις αδικίες και να ανεχθεί τα προνόμια... με μια γενική εξίσωση προς τα πάνω. Αυτή η πρόταση διατυπώθηκε... στα σοβαρά και επισήμως! Και αν δεν έχει λεφτά το κράτος να τα κάνει όλα αυτά τότε να αυξήσει τη φορολογία των πλουσίων για να τα βρει! Και αυτή η πρόταση διατυπώθηκε... στα σοβαρά και επισήμως!»

(τα αποσπάσματα από άρθρο του Α. Καρκαγιάννη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ