ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μήνυμα κλιμάκωσης και προοπτικής

Μεγάλες σε όγκο και συγκλονιστικές σε παλμό οι πορείες στη Λάρισα και τους άλλους νομούς

Από την απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρισα

Eurokinissi

Από την απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρισα
Η Θεσσαλία έστειλε το μήνυμα: Η συνέχιση και η προοπτική της πάλης για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, «περνάει» μέσα από την αγωνιστική συσπείρωση στο ΠΑΜΕ.

Οι τεράστιες σε όγκο απεργιακές συγκεντρώσεις και οι συγκλονιστικές σε παλμό πορείες, που διοργάνωσε το ταξικό κίνημα στους τέσσερις νομούς της περιοχής, σε συνδυασμό με τις πολύ υποδεέστερες «μαζώξεις», που κατάφεραν να οργανώσουν οι δυνάμεις της ταξικής συναίνεσης, αποδεικνύουν ότι, σ' αυτή τη μάχη, που θα είναι σκληρή και θα τραβήξει σε μάκρος, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, η σπουδάζουσα νεολαία, οι συνταξιούχοι της Θεσσαλίας έχουν κάνει την επιλογή «με ποιον θα πάνε και ποιον θ' αφήσουν».

Η επιτυχία της απεργίας είναι πρωτοφανής. Καθολική ήταν η συμμετοχή στα μεγάλα εργοστάσια, όπου δουλεύουν χιλιάδες εργάτες. Ανάλογη ήταν η συμμετοχή στους οικοδόμους, σε τράπεζες, σε δήμους και σε μεγάλα ποσοστά κυμάνθηκε στους εκπαιδευτικούς, στους σιδηροδρομικούς, στους εργαζόμενους του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

Μέγα πλήθος και μέγα πάθος στις απεργιακές συγκεντρώσεις και τις πορείες του ΠΑΜΕ, όπου μίλησαν εκπρόσωποι του ταξικού εργατικού κινήματος και χαιρέτισαν εκπρόσωποι των ΕΒΕ, των αγροτών, των μαθητών, υπογραμμίζοντας ότι η πανελλαδική απεργία είναι μια πετυχημένη αρχή κι ο αγώνας θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και θα πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά.

  • Η κεντρική πλατεία της Λάρισας «βούλιαξε» από κόσμο, καθώς στη συγκέντρωση συμμετείχαν πάνω 3.500 εργαζόμενοι, φτωχοί αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές και μαθητές, συνταξιούχοι. Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε μεγαλειώδης πορεία στους δρόμους, κατά τη διάρκεια της οποίας οι διαδηλωτές κρέμασαν μεγάλα πανό, με αγωνιστικά συνθήματα, στα κτίρια του ΙΚΑ. Να σημειώσουμε ότι στη Λάρισα υπήρξε προσπάθεια τρομοκράτησης από την αστυνομία - και στο χώρο περιφρούρησης στην «Αλφα Μπανκ» και στο νέο κτίριο του ΙΚΑ - που, όμως, έπεσε στο κενό. Μαζική ήταν και η συγκέντρωση στα Φάρσαλα.
  • Η πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο «πλημμύρισε» από 1.500 και πλέον Μαγνησιώτες. Εντονη η παρουσία των βιομηχανικών εργατών και μαζική η συμμετοχή εργαζόμενων γυναικών, αλλά και νέων. Επιτυχημένη ήταν η συγκέντρωση και στη Σκόπελο.
  • Στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων συγκεντρώθηκαν πάνω από 600 άτομα κι ανάλογη ήταν η συμμετοχή στη Δημοτική Αγορά της Καρδίτσας.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Αποκλεισμοί δρόμων από εργάτες και πυρόπληκτους

Από τον αποκλεισμό της σήραγγας στο Αρτεμίσιο

Eurokinissi

Από τον αποκλεισμό της σήραγγας στο Αρτεμίσιο
Στο ίδιο αγωνιστικό μετερίζι βρέθηκαν προχθές το πρωί χιλιάδες εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, πυρόπληκτοι, φοιτητές, συνταξιούχοι στην Πελοπόννησο, στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, για να διαδηλώσουν ενάντια στα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Η μαζική συμμετοχή του λαού στις συγκεντρώσεις που έγιναν στις πρωτεύουσες νομών, τα συντριπτικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας της απεργίας και τα «μπλόκα» που έστησαν εργάτες, αγρότες και πυρόπληκτοι σε κομβικά σημεία της Πελοποννήσου ουσιαστικά «νέκρωσαν» την περιοχή. Η συμμετοχή του λαού στις προχθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις μπορούν να συγκριθούν με εκείνες που διοργανώθηκαν ενάντια στο σχέδιο Γιαννίτση.

Στην Αρκαδία, από τις 7 το πρωί, εργάτες, αγρότες και πυρόπληκτοι έκλεισαν τη σήραγγα του Αρτεμισίου για περισσότερες από πέντε ώρες. Λίγες ώρες αργότερα, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, οι διαδηλωτές στην Αιγιάλεια, μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Λαύρας, κατέλαβαν συμβολικά την εθνική οδό Αθηνών - Πατρών κοντά στο ύψος του Μεγανίτη. Την ίδια περίπου στιγμή, οι διαδηλωτές στην Καλαμάτα, αφού πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κατευθύνθηκαν στο Ασπρόχωμα, επί της εθνικής οδού Τρίπολης - Καλαμάτας και παρέμειναν για μια ώρα.

Στον Πύργο, εκατοντάδες πυρόπληκτοι, αγρότες και εργάτες προχώρησαν με πορεία από την κεντρική πλατεία μέχρι την εθνική οδό Πατρών - Πύργου και μπλοκάρισαν την είσοδο της πόλης για μια ώρα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και στο κρέας, έχυσαν γάλα στο οδόστρωμα και άφησαν αρνιά.

Επίσης, τεράστια σε όγκο και παλμό ήταν η απεργιακή πορεία που οργάνωσε στην Πάτρα το ΠΑΜΕ, όπου στο σύνολο των μεγάλων εργοστασίων και των εργοταξίων, ο δημόσιος τομέας, το λιμάνι δεν «κουνήθηκε φύλλο». Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν στην Κόρινθο, στο Αργος, στη Σπάρτη, καθώς και στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Εργάτες και αυτοαπασχολούμενοι μαζί στους δρόμους

Αποψη της συγκέντρωσης στα Γιάννενα
Αποψη της συγκέντρωσης στα Γιάννενα
Μαζικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας, ενώ οι χώροι δουλιάς νέκρωσαν στην κυριολεξία. Στα Γιάννενα, παρά τη δυνατή βροχή, πραγματοποιήθηκε μια μεγαλειώδη κινητοποίηση, με τις ταξικές δυνάμεις να δίνουν από νωρίς το πρωί με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης στη Βιομηχανική Περιοχή.

Χαρακτηριστικό της πετυχημένης απεργίας ήταν τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά συμμετοχής (πάνω από 90% σε επιχειρήσεις όπως ΤΑΜΠΑΚΟΛΟΓΟΣ, ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, ΑΚΜΩΝ, ΠΕΤΚΟΜ, ΧΗΤΟΣ, ΝΟΥΣΙΑΣ κ.α.). Μικρομεσαίοι έμποροι της πόλης, που έκλεισαν για 24 ώρες τα καταστήματά τους, έδωσαν βροντερό παρών στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Δημαρχείο και στην πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκε στην Αρτα. Στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο στο Αγρίνιο συμμετείχαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και ο Εμπορικός Σύλλογος, που πήρε απόφαση για ολοήμερο κλείσιμο των καταστημάτων. Οι μικρομεσαίοι έμπορες της πόλης επέβαλαν δυναμικά και στο πολυκατάστημα «Κωτσόβολος» να κατεβάσει τα ρολά. Δυνάμεις του ΠΑΜΕ και μαθητές από το τοπικό συντονιστικό βρέθηκαν νωρίς το πρωί έξω από το σχολικό συγκρότημα στην περιοχή Τραίνο, καλώντας με μεγάλη ανταπόκριση τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους να συμμετέχουν στην απεργιακή.

Στην Πρέβεζα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν υπό βροχή συμβολική κατάληψη της εφορίας. Η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου πραγματοποίησε μια ισχνή και αναιμική συγκέντρωση, αντιστρόφως ανάλογη σε όγκο και παλμό με αυτές που έγιναν σε Λευκάδα και Ηγουμενίτσα από τις ταξικές διοικήσεις των αντίστοιχων Εργατικών Κέντρων. Μαχητικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης από το ΠΑΜΕ σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ