ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Αγανάκτηση για τον εμπαιγμό

Για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μίλησαν στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ οι αγροτοκτηνοτρόφοι του χωριού Γούμερο

Συζήτηση με τους κτηνοτρόφους στο Γούμερο
Συζήτηση με τους κτηνοτρόφους στο Γούμερο
Την έντονη οργή και αγανάκτησή τους για τον εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση εξέφρασαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του ορεινού χωριού Γούμερο, στη συζήτηση που είχαν με την Αλέκα Παπαρήγα. Μίλησαν για αρκετή ώρα για τα προβλήματα επιβίωσης που έχουν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. «Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση θα οδηγήσει γρήγορα στην οικονομική κατάρρευση των πυρόπληκτων χωριών», επισήμαναν στο ζωντανό διάλογο που είχαν με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χαρακτηριστικά τα όσα είπαν: «Εκτός από το προεκλογικό τριχίλιαρο, καμιά άλλη ουσιαστική μέριμνα δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης. Γυρίζουμε στα χειρότερα». «Αρχικά, μας υποσχέθηκαν να μας κατασκευάσουν δωρεάν τους στάβλους και τις αποθήκες. Τώρα τα παίρνουν πίσω». «Το 70% της ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή έχει καταστραφεί». «Τα ζωντανά ζητάνε κάθε μέρα. Εξω δεν μπορούμε να τα βοσκήσουμε γιατί θα καταστρέψουμε το δάσος, μας λένε. Μέσα στο στάβλο να τα κρατήσουμε δεν έχουμε τι να τα ταΐσουμε». «Μας έχουν κάνει διακονιάρηδες με τα δικά μας τα λεφτά, μέσα από τις επιδοτήσεις τις οποίες δικαιούμαστε».

Η Αλ. Παπαρήγα, στην τοποθέτησή της, υπενθύμισε πως το ΚΚΕ «για την αποκατάσταση του νομού, στην πρώτη γραμμή είχε βάλει το εξής ζήτημα: Η Ηλεία είναι ένας νομός που παράγει πολλά προϊόντα και μάλιστα προϊόντα που εφοδιάζουν την ελληνική αγορά και όχι απλά για αυτοκατανάλωση. Αφού η καταστροφή έπληξε δασικές και γεωργικές περιοχές, το κύριο μέτρο είναι να παραμείνει το παραγωγικό πρότυπο της περιοχής, δηλαδή να παραμείνουν οι αγροτικές καλλιέργειες και η κτηνοτροφία. Αντίθετα, η κυβέρνηση καλούσε επενδυτές και επιχειρηματίες να κάνουν διάφορα έργα ανάπλασης της περιοχής».

Ηδη μπήκαν στην περιοχή επιχειρηματίες

Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ είχε επισημάνει πως «τα πρώτα μέτρα που έπρεπε να εξαγγελθούν έπρεπε να ήταν αυτά για την εξασφάλιση της παραμονής της μικρομεσαίας αγροτιάς στα χωράφια της με πρόγραμμα δεσμευτικό για τουλάχιστον μια 15ετία. Ουσιαστικά, τα μέτρα που δόθηκαν ήταν μέτρα άμεση ανάγκης και όχι μέτρα μακροπρόθεσμης βοήθειας για την αγροτιά».

Για το ρόλο των επιχειρηματιών, σημείωσε πως «ήδη μπήκαν στην περιοχή. Και αυτοί οι επιχειρηματίες που είχαν σχεδιάσει πριν την πυρκαγιά. Ηταν έτοιμοι και τους ήρθε κουτί η πυρκαγιά. Εδώ είναι ένα θέμα. Εμείς βάζουμε ερωτηματικά. Αυτοί που ωφελούνται από κάτι - δε λέμε ότι έβαλαν αυτοί την πυρκαγιά, αλλά είναι ηθικά και πολιτικά υπεύθυνοι - ορισμένες φορές μπορεί να είναι και φυσικοί αυτουργοί».

Τέλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε για το τι είδους τουρισμός σχεδιάζεται στην περιοχή: «Οι επιχειρηματίες έρχονται για να αγοράσουν φιλέτα είτε παραθαλάσσια, είτε και σε δασικές εκτάσεις, προκειμένου να χτίσουν ξενοδοχεία με συναφείς δραστηριότητες. Εχουμε εμπειρία σε όλη την Ελλάδα πλέον. Ο τουρισμός αυξάνεται και τα χωριά μαραίνονται. Δεν είναι ο παλιός τουρισμός όπου οι τουρίστες άφηναν χρήματα στην τοπική κοινωνία. Τώρα τους μαντρώνουν μέσα στα ξενοδοχεία, τρώνε, πίνουν σε αυτά και δε μένει τίποτα γύρω».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
Προγραμματισμένη εγκατάλειψη

Με τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Κρεστένων
Με τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Κρεστένων
Συνάντηση με τους εργαζόμενους και το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Κρεστένων είχε το πρωί η Αλ. Παπαρήγα. Στη συνάντηση αυτή οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος για την υποβάθμιση του νοσοκομείου που συντελείται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και το σχεδιασμό της κυβέρνησης να το μετατρέψει ουσιαστικά σε Κέντρο Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στην περιοχή, αποσπάστηκαν τρεις γιατροί, μεταξύ των οποίων και ο καρδιολόγος στο Νοσοκομείο του Πύργου, που, αν και νέο, δεν έχει στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό.

Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι και η αντιδήμαρχος του Δήμου Σκιλλούντος, Κατερίνα Στρουμπάκου, τον τελευταίο μήνα - εξαιτίας της απόσπασης του καρδιολόγου - δύο άνθρωποι από τα ορεινά της περιοχής έχασαν τη ζωή τους από έμφραγμα κατά τη διαδρομή από το Νοσοκομείο των Κρεστένων προς αυτό του Πύργου. Το νοσοκομείο έχει συνολικά 50 κλίνες και προσφέρει ιατρική περίθαλψη όχι μόνο σε άλλες περιοχές του νομού, αλλά δέχεται περιστατικά και από τη Γορτυνία της Αρκαδίας.

Στην ομιλία της προς τους συγκεντρωμένους, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε την αμέριστη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων και του λαού της περιοχής να παραμείνει το νοσοκομείο στην Κρέστενα και τόνισε πως «δεν είναι καθόλου τυχαία αυτή μεθόδευση. Είναι αυτό που λέμε εμείς η πολιτική της προγραμματισμένης φθοράς, όπως έγινε με την "Ολυμπιακή". Αφήνεις δηλαδή ένα πράγμα να σαπίζει και μετά έρχεσαι και λες: Τι να το κρατήσω, έχει καμιά αξία; Στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για απλή αδιαφορία» και συμπλήρωσε: «Καταλαβαίνω πως σε αυτή την περιοχή όπου υπάρχει ένα νοσοκομείο, καταρχάς, δεν μπορεί να απαξιωθεί. Δεύτερον, βρισκόμαστε σε μια πυρόπληκτη περιοχή με τον πληθυσμό να είναι γηρασμένος».

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στο σχέδιο νόμου που ετοιμάζει για το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση, επισήμανε πως «ένα από τα θέματά του θα προβλέπει την ιδιωτικοποίηση σε ένα σημαντικό βαθμό των νοσοκομείων, της νοσοκομειακής περίθαλψης» και πρόσθεσε: «Η προγραμματισμένη εγκατάλειψη ενός νοσοκομείου έχει σχέση με τη γενικότερη εξέλιξη που θα έχουμε, όπου τα νοσοκομεία θα τα μετατρέψουν σε αυτόνομες μονάδες και θα λειτουργούν όπως μια επιχείρηση με έσοδα - έξοδα. Και αυτό θα γίνει με τον Καποδίστρια 2 που ετοιμάζουν».

Καταλήγοντας, επανέλαβε «πως σε αυτό το πλαίσιο και παίρνοντας υπόψη τη γενική πορεία των πραγμάτων, ότι δηλαδή ο τομέας της Υγείας θα περάσει σε μεγάλο βαθμό εμπορευματοποίησης, γι' αυτό θα υποστηρίξουμε με ακόμη περισσότερο σθένος το αίτημά σας και θα το εντάξουμε ακριβώς στην όλη κατάσταση της Ηλείας».

Για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης

Παρουσίαση της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ σε συγκέντρωση στον Πύργο

«Ανοίγουμε πιο πλατιά τη συζήτηση για την πολιτική πρότασή μας χωρίς, βεβαίως, να τσιγκουνευόμαστε τη δράση και τους αγώνες τού σήμερα», υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της στη χτεσινοβραδινή συγκέντρωση, στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας Ηλείας. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παρουσίασε την πολιτική πρόταση του Κόμματος για «έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας». Εναν άλλο δρόμο, ο οποίος συμφέρει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και που υπηρετεί αποκλειστικά την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικροϊδιοκτήτες αγρότες, είτε έχουν μικρό γεωργικό κλήρο, είτε κτηνοτροφία, είτε είναι αλιείς. Η πρόταση του ΚΚΕ, τόνισε, «υπηρετεί λαϊκές κοινωνικές ανάγκες και έχουν λόγο να τη φοβούνται μόνο οι καπιταλιστές επιχειρηματίες». Η Αλ. Παπαρήγα, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τα φυσικά πλεονεκτήματα της χώρας που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ