Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Αγανάκτηση για τον εμπαιγμό

Για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μίλησαν στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ οι αγροτοκτηνοτρόφοι του χωριού Γούμερο

Συζήτηση με τους κτηνοτρόφους στο Γούμερο
Συζήτηση με τους κτηνοτρόφους στο Γούμερο
Την έντονη οργή και αγανάκτησή τους για τον εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση εξέφρασαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του ορεινού χωριού Γούμερο, στη συζήτηση που είχαν με την Αλέκα Παπαρήγα. Μίλησαν για αρκετή ώρα για τα προβλήματα επιβίωσης που έχουν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. «Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση θα οδηγήσει γρήγορα στην οικονομική κατάρρευση των πυρόπληκτων χωριών», επισήμαναν στο ζωντανό διάλογο που είχαν με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χαρακτηριστικά τα όσα είπαν: «Εκτός από το προεκλογικό τριχίλιαρο, καμιά άλλη ουσιαστική μέριμνα δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης. Γυρίζουμε στα χειρότερα». «Αρχικά, μας υποσχέθηκαν να μας κατασκευάσουν δωρεάν τους στάβλους και τις αποθήκες. Τώρα τα παίρνουν πίσω». «Το 70% της ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή έχει καταστραφεί». «Τα ζωντανά ζητάνε κάθε μέρα. Εξω δεν μπορούμε να τα βοσκήσουμε γιατί θα καταστρέψουμε το δάσος, μας λένε. Μέσα στο στάβλο να τα κρατήσουμε δεν έχουμε τι να τα ταΐσουμε». «Μας έχουν κάνει διακονιάρηδες με τα δικά μας τα λεφτά, μέσα από τις επιδοτήσεις τις οποίες δικαιούμαστε».

Η Αλ. Παπαρήγα, στην τοποθέτησή της, υπενθύμισε πως το ΚΚΕ «για την αποκατάσταση του νομού, στην πρώτη γραμμή είχε βάλει το εξής ζήτημα: Η Ηλεία είναι ένας νομός που παράγει πολλά προϊόντα και μάλιστα προϊόντα που εφοδιάζουν την ελληνική αγορά και όχι απλά για αυτοκατανάλωση. Αφού η καταστροφή έπληξε δασικές και γεωργικές περιοχές, το κύριο μέτρο είναι να παραμείνει το παραγωγικό πρότυπο της περιοχής, δηλαδή να παραμείνουν οι αγροτικές καλλιέργειες και η κτηνοτροφία. Αντίθετα, η κυβέρνηση καλούσε επενδυτές και επιχειρηματίες να κάνουν διάφορα έργα ανάπλασης της περιοχής».

Ηδη μπήκαν στην περιοχή επιχειρηματίες

Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ είχε επισημάνει πως «τα πρώτα μέτρα που έπρεπε να εξαγγελθούν έπρεπε να ήταν αυτά για την εξασφάλιση της παραμονής της μικρομεσαίας αγροτιάς στα χωράφια της με πρόγραμμα δεσμευτικό για τουλάχιστον μια 15ετία. Ουσιαστικά, τα μέτρα που δόθηκαν ήταν μέτρα άμεση ανάγκης και όχι μέτρα μακροπρόθεσμης βοήθειας για την αγροτιά».

Για το ρόλο των επιχειρηματιών, σημείωσε πως «ήδη μπήκαν στην περιοχή. Και αυτοί οι επιχειρηματίες που είχαν σχεδιάσει πριν την πυρκαγιά. Ηταν έτοιμοι και τους ήρθε κουτί η πυρκαγιά. Εδώ είναι ένα θέμα. Εμείς βάζουμε ερωτηματικά. Αυτοί που ωφελούνται από κάτι - δε λέμε ότι έβαλαν αυτοί την πυρκαγιά, αλλά είναι ηθικά και πολιτικά υπεύθυνοι - ορισμένες φορές μπορεί να είναι και φυσικοί αυτουργοί».

Τέλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε για το τι είδους τουρισμός σχεδιάζεται στην περιοχή: «Οι επιχειρηματίες έρχονται για να αγοράσουν φιλέτα είτε παραθαλάσσια, είτε και σε δασικές εκτάσεις, προκειμένου να χτίσουν ξενοδοχεία με συναφείς δραστηριότητες. Εχουμε εμπειρία σε όλη την Ελλάδα πλέον. Ο τουρισμός αυξάνεται και τα χωριά μαραίνονται. Δεν είναι ο παλιός τουρισμός όπου οι τουρίστες άφηναν χρήματα στην τοπική κοινωνία. Τώρα τους μαντρώνουν μέσα στα ξενοδοχεία, τρώνε, πίνουν σε αυτά και δε μένει τίποτα γύρω».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ