ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
«Ψήνουν» συμφωνία για αόριστα και ανέξοδα «μέτρα»

ΜΠΑΛΙ.-- Σε συμφωνία του ποδαριού για τη δήθεν αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών επιχειρούσαν χτες να καταλήξουν αξιωματούχοι από 180 χώρες στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου παρατάθηκε έως σήμερα η ολοκλήρωση των εργασιών.

Στη φιέστα εκλήθη χτες και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος είπε πως μετέβη στο Μπαλί για να «βοηθήσει» στο γεφύρωμα σημαντικών διαφορών μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ, αλλά και μεταξύ αυτών με αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές Ιβο ντε Μπόερ εμφανίστηκε χτες βράδυ «αισιόδοξος» ότι «βρισκόμαστε στο χείλος συμφωνίας» μετά τη συμβιβαστική πρόταση που έκανε ο Ινδονήσιος υπουργός Περιβάλλοντος για μία «μη δεσμευτική συμφωνία που θα οδηγήσει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά το ήμισυ έως το 2050».

Ο «συμβιβασμός» στην προκειμένη περίπτωση μοιάζει σαν παιχνίδι με τις λέξεις, ανάμεσα στις ΗΠΑ που θέλουν μέτρα χωρίς συγκεκριμένα ποσοστά στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και την ΕΕ που πιέζει επίσης για μία δεσμευτική συμφωνία που θα αναφέρει μείωση των αερίων από 25 έως 40%... Το σίγουρο πάντως είναι ότι όσο κυριαρχεί η καπιταλιστική ανάπτυξη και το περιβάλλον εμπορευματοποιείται δεν πρόκειται να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο κλίμα. Το ζήτημα είναι άκρως πολιτικό και θέτει το ζήτημα ανάπτυξη για ποιον; Οσο για την «πράσινη οικονομία», που λανσάρεται ως λύση, κρύβει συμφέροντα μονοπωλίων που θέλουν να κερδίσουν και από τη δήθεν «προστασία του περιβάλλοντος».

ΒΟΛΙΒΙΑ
Οι λαϊκές οργανώσεις στη μάχη για την ενότητα

ΛΑ ΠΑΣ.--

Την αλληλεγγύη τους, την υποστήριξή τους για τις αλλαγές που προωθεί ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες και για την ενότητα της χώρας εξέφρασαν πλήθος εργατικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις με κορυφαία την Εργατική Ομοσπονδία COB με αφορμή την ντε φάκτο αυτονομία που κήρυξαν οι δήμαρχοι των πέντε περιοχών της «Μέδια Λούνα», δηλαδή του Μπένι, της Ταρίχα, της Κοτσαμπάμπα, του Πάντο και φυσικά της Σάντα Κρους, με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Την ίδια στιγμή κάλεσαν το λαό της Βολιβίας να συμμετάσχει στη μεγάλη διαδήλωση που αναμένονταν χτες, διαδήλωση που διοργανώνουν εκατοντάδες λαϊκές και ιθαγένικες οργανώσεις για να στηρίξουν το έργο της Συντακτικής Συνέλευσης και το νέο Σύνταγμα. Αφορμή η επίσημη παράδοση του νέου Συντάγματος εκ μέρους της Συντακτικής Συνέλευσης στο Κοινοβούλιο, μετά τις τελευταίες διορθώσεις που έγιναν στα 411 άρθρα και στους βραχύβιους κανονισμούς εντός του χρονικού ορίου της 14ης Δεκέμβρη.

ΗΠΑ
«Δικαστικός πόλεμος» στη Βενεζουέλα...

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Η πρόεδρος μπορεί να είναι γυναίκα, αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψει κανενός είδους πιέσεων» δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες όσον αφορά τη σύλληψη τριών υπηκόων της Βενεζουέλας και ενός της Ουρουγουάης με την κατηγορία ότι έδρασαν παράνομα στις ΗΠΑ για λογαριασμό της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, με στόχο να διοχετεύσουν παράνομα χρήματα προς την Φερνάντες όταν ήταν υποψήφια για την προεδρία της Αργεντινής.

Η Φερνάντες μάλιστα κατήγγειλε τη δίωξη εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ως ένα ακόμη «ελεεινό κόλπο» με στόχο να προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής και ειδικά με τη Βενεζουέλα. Στο πλαίσιο αυτό η Φερνάντες έστειλε μήνυμα προς τις ΗΠΑ ότι «θα εξακολουθήσω να διατηρώ ισχυρούς δεσμούς με όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και πολύ περισσότερο με τη Βενεζουέλα».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας χαρακτήρισε την υπόθεση «λάσπη» της Ουάσιγκτον, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νικολάς Μαδούρο απέρριψε τις κατηγορίες ως «κατασκευασμένες» και περιέγραψε την υπόθεση ως «δικαστικό πόλεμο» της αμερικανικής κυβέρνησης κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, αλλά και κατά των άλλων κυβερνήσεων που έχουν αναλάβει την εξουσία τα τελευταία χρόνια στη Λατινική Αμερική.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουρουγουάης Ρεϊνάλδο Γκαργκάνο αμφισβήτησε την ύπαρξη πραγματικών στοιχείων για τη δίωξη και τόνισε σε δηλώσεις στην εφημερίδα «Ελ Εσπεκταδόρ» «ότι πρόκειται για την εκδήλωση της ανησυχίας και της νευρικότητας της Ουάσιγκτον εξαιτίας των καλών σχέσεων και των κινήσεων των χωρών της Λατινικής Αμερικής».

Στρατηγική συμμαχία

Η στρατηγική συμμαχία μεταξύ της Βενεζουέλας και της Βραζιλίας, ως κύριο στοιχείο που θα προωθήσει την ανάπτυξη και την ανεξαρτησία των δύο χωρών, αποδεικνύεται από τη σειρά συμφωνιών που υπογράφτηκαν στο Καράκας μεταξύ του προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και του προέδρου Ούγο Τσάβες. Πρόκειται για 9 συμφωνίες στους τομείς της Υγείας, της Γεωργίας, της Πετροχημικής Βιομηχανίας, της Ενέργειας - οι δύο πετρελαϊκές εταιρίες PDVSA και η βραζιλιάνικη PETROBRAS θα συστήσουν κοινοπραξία για την οικοδόμηση και τη λειτουργία διυλιστηρίου στο Περναμπούκο της Βραζιλίας - και των τροφίμων. Οι Λούλα και Ούγο Τσάβες, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», επίσης συζήτησαν την πιθανότητα σύστασης κοινού επενδυτικού ταμείου για τη χρηματοδότηση σειράς αναπτυξιακών σχεδίων των δύο χωρών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΙΣΚΕΚ.-- Κοινοβουλευτικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στο Κιργιστάν, χώρα πλούσια σε ενεργειακές πηγές, μέσα σε ένα τεταμένο κλίμα αφού οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις κατηγορούν την κυβέρνηση για εκφοβισμό των πολιτών της χώρας και προειδοποιούν για κινητοποιήσεις, αν οι αρχές επιχειρήσουν να νοθεύσουν τα αποτελέσματα.

ΡΙΓΑ.-- Ο Πρόεδρος της Λετονίας, Βάλντις Ζάτλερς, ανακοίνωσε χτες ότι έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον απερχόμενο υπουργό Εσωτερικών, Ιβαρς Γκοντμάνις, που υπήρξε ο πρώτος πρωθυπουργός μετά τις ανατροπές στη χώρα.

ΜΟΣΧΑ.-- Τον τερματισμό λειτουργίας παραρτημάτων του Βρετανικού Συμβουλίου που βρίσκονται έξω από τη Μόσχα μέχρι τις αρχές του Γενάρη αποφάσισε η ρωσική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι λειτουργούν παράνομα. Ωστόσο, τα παραρτήματα διαψεύδουν κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ότι η λειτουργία τους ήταν συμβατή με το φορολογικό δίκαιο της Ρωσίας και βασιζόταν στις συμφωνίες που υπεγράφησαν το 1990.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ελεύθερος αφέθηκε χτες με απόφαση δικαστηρίου της Αττάλειας στην Τουρκία, ο 17χρονος Γερμανός, που είχε φυλακιστεί κατηγορούμενος για το βιασμό 13χρονης Βρετανής σε θέρετρο της Νότιας Τουρκίας. Αντίθετα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδικάστηκε σε «συμβολικό» πρόστιμο, προς τις οικογένειες των στρατιωτών που δολοφονήθηκαν από Κούρδους αντάρτες, για τη χρήση υποτιμητικού χαρακτηρισμού, για τους νεκρούς τους.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Σανίδα σωτηρίας για την κυβέρνηση του προέδρου της Σρι Λάνκα, Μαχίντα Ρατζαπάκσα, έγινε η υπερψήφιση του προϋπολογισμού της χώρας, από το Κοινοβουλευτικό Σώμα, αποτρέποντας τις πρόωρες εκλογές.

ΤΟΚΙΟ.-- Μία 25χρονη σκοτώθηκε και έξι άτομα τραυματίστηκαν (ανάμεσά τους δύο κοριτσάκια), όταν ένοπλος άνοιξε πυρ σε ένα γυμναστήριο στην πόλη Σασέμπο της Νοτιοδυτικής Ιαπωνίας.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον 22 είναι οι Σομαλοί άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις ισλαμιστών στο Μογκαντίσου. Ωστόσο, ο Αιθίοπας υπουργός Πληροφοριών δήλωσε ότι (φιλοκατοχικές) σομαλικές δυνάμεις και αιθιοπικά στρατεύματα σκότωσαν προχτές 75 ισλαμιστές, αλλά αρνήθηκε ότι οι Αιθίοπες στρατιώτες συμμετείχαν σε επιχειρήσεις με θύματα αμάχους το τελευταίο 48ωρο στο Μογκαντίσου.

Απορρίφθηκε αγωγή κατά του Φιντέλ Κάστρο

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε την Πέμπτη αγωγή που είχε κατατεθεί με το αίτημα να καταδικαστεί ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, στην Ισπανία για τους θανάτους εννιά μισθοφόρων κατά τη διάρκεια της επέμβασης του Κόλπου των Χοίρων το 1961. Την αγωγή κατέθεσαν οι γνωστές αντικουβανικές ομάδες της μαφίας του Μαϊάμι και απορρίφθηκε κατηγορηματικά από 19 δικαστές.

Πρόκειται για άλλη προσπάθεια ηρωοποίησης των μισθοφόρων που επιχείρησαν εισβολή σε μια κυρίαρχη χώρα, που με επικεφαλής τον ηγέτη του ο λαός της κατάφερε να διώξει τους ξένους εισβολείς, στην πρώτη ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού εκείνη την εποχή.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
Αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθηνών - Περιχώρων με ψήφισμα της Γενικής του Συνέλευσης εκφράζει τη συμπαράστασή του στον κουβανικό λαό και την κυβέρνησή του που αγωνίζονται ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, ο οποίος περίπου 50 χρόνια επιβάλλει παράνομα και παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ τον απάνθρωπο αποκλεισμό ενάντιά τους.

Επίσης εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στους πέντε Κουβανούς πατριώτες, που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι εδώ και 9 χρόνια επειδή ξεσκέπασαν τα σχέδια αντεπαναστατών του Μαϊάμι, που σκοπό είχαν την ανατροπή της σοσιαλιστικής Κούβας με τη βοήθεια των κυβερνήσεων των ΗΠΑ. Καταλήγοντας, το ψήφισμα τονίζει ότι «η υπεράσπιση της Κούβας είναι ζήτημα ειρήνης και πολέμου. Είναι θέμα υπεράσπισης της τιμής και του δικαιώματος του λαού της Κούβας να διαλέγει το κοινωνικο-πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας του και να ορίζει το παρόν και το μέλλον του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ