Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Δικαστικός πόλεμος» στη Βενεζουέλα...

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Η πρόεδρος μπορεί να είναι γυναίκα, αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψει κανενός είδους πιέσεων» δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες όσον αφορά τη σύλληψη τριών υπηκόων της Βενεζουέλας και ενός της Ουρουγουάης με την κατηγορία ότι έδρασαν παράνομα στις ΗΠΑ για λογαριασμό της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, με στόχο να διοχετεύσουν παράνομα χρήματα προς την Φερνάντες όταν ήταν υποψήφια για την προεδρία της Αργεντινής.

Η Φερνάντες μάλιστα κατήγγειλε τη δίωξη εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ως ένα ακόμη «ελεεινό κόλπο» με στόχο να προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής και ειδικά με τη Βενεζουέλα. Στο πλαίσιο αυτό η Φερνάντες έστειλε μήνυμα προς τις ΗΠΑ ότι «θα εξακολουθήσω να διατηρώ ισχυρούς δεσμούς με όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και πολύ περισσότερο με τη Βενεζουέλα».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας χαρακτήρισε την υπόθεση «λάσπη» της Ουάσιγκτον, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νικολάς Μαδούρο απέρριψε τις κατηγορίες ως «κατασκευασμένες» και περιέγραψε την υπόθεση ως «δικαστικό πόλεμο» της αμερικανικής κυβέρνησης κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, αλλά και κατά των άλλων κυβερνήσεων που έχουν αναλάβει την εξουσία τα τελευταία χρόνια στη Λατινική Αμερική.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουρουγουάης Ρεϊνάλδο Γκαργκάνο αμφισβήτησε την ύπαρξη πραγματικών στοιχείων για τη δίωξη και τόνισε σε δηλώσεις στην εφημερίδα «Ελ Εσπεκταδόρ» «ότι πρόκειται για την εκδήλωση της ανησυχίας και της νευρικότητας της Ουάσιγκτον εξαιτίας των καλών σχέσεων και των κινήσεων των χωρών της Λατινικής Αμερικής».

Στρατηγική συμμαχία

Η στρατηγική συμμαχία μεταξύ της Βενεζουέλας και της Βραζιλίας, ως κύριο στοιχείο που θα προωθήσει την ανάπτυξη και την ανεξαρτησία των δύο χωρών, αποδεικνύεται από τη σειρά συμφωνιών που υπογράφτηκαν στο Καράκας μεταξύ του προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και του προέδρου Ούγο Τσάβες. Πρόκειται για 9 συμφωνίες στους τομείς της Υγείας, της Γεωργίας, της Πετροχημικής Βιομηχανίας, της Ενέργειας - οι δύο πετρελαϊκές εταιρίες PDVSA και η βραζιλιάνικη PETROBRAS θα συστήσουν κοινοπραξία για την οικοδόμηση και τη λειτουργία διυλιστηρίου στο Περναμπούκο της Βραζιλίας - και των τροφίμων. Οι Λούλα και Ούγο Τσάβες, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», επίσης συζήτησαν την πιθανότητα σύστασης κοινού επενδυτικού ταμείου για τη χρηματοδότηση σειράς αναπτυξιακών σχεδίων των δύο χωρών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παλλαϊκό, τελευταίο «αντίο« στον πρόεδρο Τσάβες(2013-03-09 00:00:00.0)
Παλλαϊκό, τελευταίο «αντίο» στον πρόεδρο Τσάβες(2013-03-09 00:00:00.0)
Προκλήσεις Ομπάμα προς τη Βενεζουέλα(2011-12-21 00:00:00.0)
Σε εγχείρηση αφαίρεσης όγκου υποβλήθηκε ο Πρόεδρος Τσάβες(2011-07-02 00:00:00.0)
Ο αγωγός της «ανεξαρτησίας»(2006-01-21 00:00:00.0)
Διεργασίες διαμόρφωσης συσχετισμών(2003-12-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ