Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΟΥΒΑ
Διεργασίες διαμόρφωσης συσχετισμών

ΡΩΜΗ - ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Οι διεργασίες στην αμερικανική υποήπειρο, ποικίλες και πολλαπλών επιπέδων... σηματοδοτούν αλλαγή πλεύσης και κυρίως προσπάθεια άμυνας έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εξέχουσα σημασία έχουν οι κινήσεις των δύο μεγάλων της Νοτίου Αμερικής. Της Βραζιλίας και της Αργεντινής, που σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» έκαναν ένα ακόμη βήμα για να εντείνουν τη συνεργασία τους στην εξωτερική πολιτική και στις εμπορικές σχέσεις: Βραζιλία και Αργεντινή συγκροτούν μια «άνευ προηγουμένου συμμαχία, με στόχο να μοιραστούν μια έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας». Ετσι θα συμμετάσχει εκπρόσωπος της Αργεντινής στις εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέλος του οποίου θα είναι για τα δύο επόμενα χρόνια η Βραζιλία. Στη συνέχεια, όταν θα έρθει η σειρά της Αργεντινής, θα κάνει το ίδιο ένας εκπρόσωπος της Βραζιλίας.

Η συνεργασία αυτή είναι προϊόν διαδοχικών συναντήσεων των δύο Προέδρων, του Λούλα και του Νέστορ Κίρσνερ, και ανακοινώθηκε επισήμως την περασμένη Τετάρτη, κάνοντας τους δύο να μιλούν για «ιστορική» συμφωνία, ένα πρώτο βήμα για μια κοινή διπλωματική δράση. Της συμφωνίας προηγήθηκε η ενιαία στάση στη σύνοδο του Κανκούν και η εγκατάλειψη εκ μέρους της Αργεντινής της πολιτικής πλήρους ταύτισης με την Ουάσιγκτον, ευθυγραμμιζόμενη με τη Βραζιλία. Τέλος, η άρνηση της Αργεντινής να συμμορφωθεί με τις προτάσεις του ΔΝΤ να ακολουθήσει πολιτική λιτότητας ώστε να επιταχυνθεί η διευθέτηση παλαιών εκκρεμοτήτων.

Στο μεταξύ, άλλη μία πρόταση για όλη τη Νότια Αμερική βρίσκεται στο τραπέζι. Αυτή του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, ώστε να ενωθούν οι μεγάλες κρατικές πετρελαϊκές επιχειρήσεις ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής, με στόχο την ανάπτυξη κοινής πολιτικής τιμών και στρατηγικής παραγωγής.

Προς το παρόν ο Ούγο Τσάβες συναντήθηκε με τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη αυθημερόν και αιφνιδιαστικά. Οχι τυχαία, αφού και οι δύο χώρες βρίσκονται στο στόχαστρο των ΗΠΑ και οι εξελίξεις βάσει των σχεδίων της Ουάσιγκτον ορισμένες φορές είναι κοινές... ειδικά μετά τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

«Δεν ήταν τα Ηνωμένα Εθνη που αποφάσισαν να επέμβουν στο Ιράκ, αλλά ένα ισχυρό κράτος. Κύριος στόχος, πρέπει να το πούμε με κάθε τιμιότητα, ήταν η κατάκτηση μιας πρώτης ανάγκης ύλης που λέγεται πετρέλαιο», δήλωσε ο Φιντέλ Κάστρο στην κρατική τηλεόραση VTV και πρόσθεσε: «Μίλησαν για όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ αυτοί οι ίδιοι είναι που έχουν τα όπλα μαζικής καταστροφής. Ναι, είναι αυτοί που διαθέτουν όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής. Μετέχουν στο κλαμπ των χωρών που διαθέτουν τέτοιου είδους όπλα και μάλιστα χωρίς κανέναν περιορισμό για την κατοχή τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ