Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Βασίλειο διαφθοράς

Ο Πολωνός Πρόεδρος ανάμεσα Σιράκ και Σρέντερ

Eurokinissi

Ο Πολωνός Πρόεδρος ανάμεσα Σιράκ και Σρέντερ
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Φτάνει ν' ανοίξει κανείς δύο λεπτά την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, φτάνει να πάρει στο χέρι του και να ρίξει μια ματιά σ' οποιοδήποτε έντυπο - εφημερίδα ή περιοδικό - για να πεισθεί αμέσως, ότι έχουμε να κάνουμε μ' ένα «Βασίλειο Διαφθοράς».

Πάνω από ένα χρόνο τώρα λειτουργεί σχεδόν καθημερινά, απ' το πρωί μέχρι το βράδυ, μια επίσημη Ανακριτική Επιτροπή, στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα - από τα λεγόμενα αριστερά μέχρι και τα άκρα δεξιά - του πολωνικού Κοινοβουλίου, η οποία ασχολείται συστηματικά με τη μεγαλύτερη κομπίνα που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα η «μεταρρυθμισμένη» Πολωνία και που όλοι την ξέρουν σαν υπόθεση «ΛΕΒΡΥΒΙΝ», απ' τον κύριο επιχειρηματία απατεώνα, που είναι μπλεγμένος σ' αυτήν απ' την αρχή. Η κομπίνα αυτή, που συνίσταται στο γεγονός ότι, προσφέροντας 17,5 εκατομ. δολάρια σαν δωροδοκία, προσπάθησε να βάλει στο χέρι το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας πολωνικής τηλεόρασης. Με λίγα λόγια, ζήλεψε την καριέρα του Ιταλού πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι!

Και ποιος δεν είναι μπλεγμένος σ' αυτήν την κομπίνα, που έχει βρωμίσει ολόκληρη την Πολωνία. Απ' το εδώλιο των κατηγορουμένων έχουν περάσει μέχρι σήμερα αμέτρητοι «Γραμματείς και Φαρισαίοι». Αρχίζοντας απ' τον πιο ασήμαντο εργαζόμενο και υπάλληλο των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών οργάνων της χώρας και τελειώνοντας στον ίδιο τον Πολωνό πρωθυπουργό κ. Λέσερ Μίλερ - πρώην γραμματέα της ΚΕ του ΕΕΚΠ!!!

Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

Associated Press

Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης
Στις 13 του Γενάρη 2004 πρόκειται να καθίσει και πάλι στο εδώλιο των κατηγορουμένων της παραπάνω ανακριτικής επιτροπής. Θα χρειαζόταν ολόκληρη μπροσούρα, για να αναφέρει κανείς ένα προς ένα όλα τα ονόματα και τα επώνυμα των κυριότερων «ηθοποιών», που έχουν παίξει σημαντικούς ρόλους σ' όλη αυτήν τη βρωμοδουλιά. Αξίζει, όμως, να σταθούμε σε μερικά απ' αυτά, όπως π.χ. στον Ανταμ Μίχνικ αρχισυντάκτη της πιο δημοφιλούς - έτσι λένε - εφημερίδας, που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ξενόδουλη υπονομευτική δράση του ξακουστού συνδικάτου «Αλληλεγγύης», που οδήγησε στην ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος και στην εγκαθίδρυση του πρωτόγονου ξενοκίνητου καπιταλιστικού καθεστώτος - δηλαδή της εφημερίδας «Γκαζέτα Βιμπόρτσα». Ολα τα νήματα αυτής της βρώμικης υπόθεσης περνούν ακριβώς απ' την έδρα της σύνταξης αυτής της παλιοφυλλάδας. Και ο «καημένος», παρ' όλο που είναι τσεβδός, ώρες ολόκληρες επί σειρά βδομάδων βρισκόταν στο εδώλιο των κατηγορουμένων και προσπαθούσε με διάφορα κόλπα να βγάλει ασπροπρόσωπους όχι μόνο τα μέλη της διεύθυνσης της σύνταξης του αλλά και τους έμμεσους υποστηριχτές του. Ανάμεσα στους άλλους και τον ίδιο τον Πολωνό πρωθυπουργό αλλά και τον ανώτατο άρχοντα του πολωνικού κράτους, τον Πρόεδρο της Πολωνικής Δημοκρατίας Αλεξάντερ Κφασνιέφσκι. Αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα και τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία και οι δυο τους είναι πολύ μπερδεμένοι σ' αυτήν τη μεγάλη κομπίνα. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι ο Πολωνός πρωθυπουργός θα ξανακαθίσει στο εδώλιο των κατηγορουμένων της Επιτροπής στις 13 του Γενάρη του ερχόμενου έτους. Ο δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακρίθηκε απ' τον εισαγγελέα πριν από λίγο καιρό γι' αυτήν την υπόθεση.

Σχετικά με τις απαντήσεις του αρχισυντάκτη της «Γκαζέτα Βιβόρτσα» αξίζει να αναφέρουμε ότι επανειλημμένα ο Ανταμ Μίχνικ αρνήθηκε να απαντήσει στα σχετικά ερωτήματα που του έθεταν σχεδόν όλα τα μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής, επικαλούμενος, φυσικά, το δικαίωμα της μυστικότητας της δημοσιογραφικής αποστολής του.

Πριν από λίγες μέρες, η στενή συνεργάτριά του Βάντα Ραπατσίνσκα, που πέρασε όχι μόνο μια φορά απ' το παραπάνω εδώλιο των κατηγορουμένων, όταν τη ρώτησαν αν θυμάται λεπτομερώς την πρόταση που της έκανε ο κύριος κατήγορος Λ. Ρίβιν σχετικά με τη δωροδοκία των 17,5 εκατομ. δολαρίων είπε επί λέξει: «Δε θυμάμαι λεπτομέρειες, αλλά η δωροδοκία αυτή επρόκειτο να περάσει από χέρι σε χέρι, δηλαδή από τη μια φίρμα στην άλλη». Δηλαδή, για να πάψει η κυβερνούσα «Συμμαχία της Δημοκρατικής Αριστεράς» να κριτικάρει τη σύνταξη της εφημερίδας «Γκαζέτα Βιμπόρτσα», που κάνει κριτική στην κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι απλοί Πολωνοί πολίτες απαιτούν να περάσει απ' το εδώλιο των κατηγορουμένων και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάντερ Κφασνιέφσκι, που το ονοματεπώνυμό του επαναλαμβάνεται συνεχώς στις απαντήσεις των κυρίων κατηγορουμένων. «Ούτε το Σύνταγμα το απαγορεύει αυτό αλλά άλλωστε είναι κι αυτός ένας Πολωνός πολίτης»! Αντδρούν, όμως όλοι αυτοί που κυβερνούν σήμερα την Πολωνία, ισχυριζόμενοι, ότι στην περίπτωση αυτή πρόκειται για τον Ανώτατο Αρχοντα του κράτους!!!

Μεγάλο θόρυβο προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί η καταγγελία που έγινε τελευταία απ' τον βουλευτή Ζμπίγκνιεφ Νόβακ σε βάρος του ηγέτη της Κοινοβουλευτικής Λέσχης της Συμμαχίας Δημοκρατικής Αριστεράς, δηλαδή του κυβερνώντος κόμματος, Γιέζι Γιασκιέρνια. Τον κατηγόρησε ότι πήρε 10 εκατομ. δολάρια για μια σειρά διατάξεις που κατόρθωσε να περάσει στο Σύνταγμα και αφορούν στα τυχερά παιχνίδια των καζίνων, απ' τα οποία έχει πλημμυρίσει η Πολωνία. Συγκεκριμένα, τα κατάφερε να μειώσει κατά 30% περίπου τους φόρους πάνω στα κέρδη τους. Η εισαγγελία της Βαρσοβίας διεξάγει ανακρίσεις σχετικά μ' αυτήν την καταγγελία. Το κόμμα που φέρει τον τίτλο: «Δίκαιο και Δικαιοσύνη» ανακοίνωσε ότι υπέβαλε στη Βουλή Σχέδιο Απόφασης, που υποχρεώνει την κυβέρνηση να συντάξει μια «Λευκή Βίβλο» για τις εργασίες της, σχετικά με την εφαρμογή του νόμου που αφορά στο φόρο των τυχερών παιχνιδιών.

Η διαφθορά παίρνει και δίνει. Εχει αγκαλιάσει ιδιαίτερα τη Συμμαχία της Δημοκρατικής Αριστεράς, που στην ουσία κυβερνά σήμερα την Πολωνία. Δεν είναι τυχαίο, πως κάτω από τη σοβαρή πίεση της πολωνικής κοινής γνώμης άρχισε από καιρό μια ανακαταγραφή των μελών αυτής της Συμμαχίας. Και ποιο είναι μέχρι σήμερα το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία του Τύπου; Πάνω από 50.000 μέλη αυτού του κόμματος (ο συνολικός αριθμός των μελών της Συμμαχίας ανέρχεται σε 150.000 άτομα) διαγράφονται απ' τη Συμμαχία, διότι είναι μπλεγμένα σε διάφορες ύποπτες υποθέσεις. Δηλαδή, με λίγα λόγια, το 1/3 των μελών του κυβερνώντος κόμματος.

Αυτή η κατάσταση έχει ως συνέπεια τη μείωση της δημοφιλίας όχι μόνο του Πολωνού πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και γενικά όλης της δράσης της πολωνικής Βουλής και της πολωνικής Γερουσίας. Αυτό μαρτυρούν τα καθημερινά γκάλοπ.

Κλείνοντας αυτό το σύντομο σημείωμα, τονίζω ακόμα μια φορά αυτά που γράφει καθημερινά ο πολωνικός Τύπος, ανεξάρτητα από τις αποχρώσεις του, αλλά και αυτά που μεταδίδουν και τα άλλα ΜΜΕ - τηλεόραση και ραδιόφωνο. Ολοι σχεδόν μιλούν για «χταπόδια» και για «μαφίες» που δρουν ελεύθερα στη σημερινή μεταρρυθμισμένη Πολωνία. Ολοι έχουν τη γνώμη ότι η Πολωνία είναι σήμερα ένα πραγματικό «Βασίλειο Διαφθοράς».


Λ. ΤΣΙΡΜΙΡΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ