ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επίθεση στις συντάξεις και τα όρια

Η Παγκόσμια Τράπεζα συμβουλεύει την κυβέρνηση της Ρωσίας να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης και να σταματήσει να ξοδεύει χρήματα για τους ηλικιωμένους. Αυτό αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, σχετικά με την τελευταία εισήγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη ρωσική οικονομία. Συγκεκριμένα, προτείνεται η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στα 60 για τις γυναίκες (από τα 55) και στα 65 για τους άντρες (από τα 60). Επίσης το... ευαγές αυτό ίδρυμα του διεθνούς κεφαλαίου θεωρεί ότι το ρωσικό κράτος «ξοδεύεται» πολύ για τους ηλικιωμένους στις κρατικές κλινικές και τα γηροκομεία. Ο υπολογισμός του ξεκινά από το υποθετικό σενάριο της μείωσης του πληθυσμού της Ρωσίας, που έως το 2025 με βάση τα στοιχεία της θα πέσει κατά 17 εκατομμύρια (-12%) και ο κάθε πέμπτος κάτοικος θα είναι άνω των 65 χρόνων. Τότε, θεωρεί η Παγκόσμια Τράπεζα, το 3-4% του ρωσικού πληθυσμού θα χρειάζεται πολυετή ιατροφαρμακευτική φροντίδα, κάτι που θα επιβαρύνει σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, με έξοδα της τάξης του 4% του ΑΕΠ. Προτείνει λοιπόν την εγκατάλειψη της όποιας σημερινής κρατικής φροντίδας για τους ηλικιωμένους και την οργάνωση της «Βοήθειας στο σπίτι».

Να σημειωθεί πως το «καταστρεπτικό» αυτό σενάριο για τη μείωση του πληθυσμού της Ρωσίας δε συμβαδίζει με άλλες μελέτες, που δείχνουν πως η καπιταλιστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων οδηγεί στην κάλυψη της τάσης των πληθυσμιακών απωλειών που είχε η Ρωσία στην πρώτη δεκαετία της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, τόσο με τη μικρή αλλά σταθερή αύξηση των γεννήσεων, όσο και με τη σημαντικότατη ένταξη στη ρωσική κοινωνία δεκάδων εκατομμυρίων εργατών από τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες.

Το αξιοσημείωτο, πάντως, είναι πως αυτά τα «επιστημονικά» μέτρα της Παγκόσμιας Τράπεζας προτείνονται για το σήμερα και μάλιστα τη στιγμή που το 42% των αντρών στη Ρωσία ζει λιγότερο από 60 χρόνια, αφού ο μέσος προσδόκιμος χρόνος ζωής για τους άντρες στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία είναι τα 59 χρόνια!

Αυτά συμβαίνουν 17 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ...


Ι. Π.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Προειδοποιήσεις για το φονικό ισραηλινό αποκλεισμό...

Η κατοχή, ο αποκλεισμός και οι δολοφονικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού επιτείνουν τις δυσκολίες για τους φτωχούς Παλαιστίνιους

Associated Press

Η κατοχή, ο αποκλεισμός και οι δολοφονικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού επιτείνουν τις δυσκολίες για τους φτωχούς Παλαιστίνιους
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ακόμη ένας οργανισμός του ΟΗΕ, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας, έκρουσε χτες τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραματικές επιπτώσεις του πολύμηνου ισραηλινού αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας και τις τακτικές στρατιωτικές επιδρομές. Ο αποκλεισμός, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του ΟΗΕ, «τείνει» να προκαλέσει «ανήκεστες βλάβες» στην οικονομία της περιοχής και καθιστά τον πληθυσμό ακόμη πιο εξαρτημένο από την ξένη «βοήθεια». Και κατέληξε παραδεχόμενος τελικά ότι ήδη «τα λιγοστά αποθέματα τροφίμων, η αύξηση των τιμών, η αύξηση του ποσοστού ανεργίας και η απώλεια εισοδημάτων έχουν καταστροφικά αποτελέσματα»

Ωρες πριν, στην κηδεία άμαχου υποστηριχτή της «Φατάχ» στο βόρειο τμήμα της Πόλης της Γάζας, σημειώθηκε έκρηξη χειροβομβίδας προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό 35 ατόμων (ανάμεσά τους και παιδιά). Εκπρόσωπος της αστυνομίας της «Χαμάς» στην περιοχή αρνήθηκε ότι επρόκειτο για επίθεση, αποδίδοντας την έκρηξη σε «τυχαία εκπυρσοκρότηση»...

Παράλληλα, απήχθη χτες τα ξημερώματα από ενόπλους της «Χαμάς» ο 56χρονος Ομάρ Αλ Γουλ. Ηταν σύμβουλος του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Σαλάμ Φαγιάντ και γνωστός αρθρογράφος που έγραφε λάβρα άρθρα κατά της «Χαμάς» και που είχε προειδοποιηθεί να μην επιστρέψει στη Γάζα (από τη Ραμάλα). Σύμφωνα με τη σύζυγό του, οι δράστες αποχώρησαν παίρνοντας μαζί τους φακέλους και δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Μέσα σ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προϊδέασε χτες για τη «γενναία αύξηση» της αμερικανικής οικονομικής «βοήθειας» στην Παλαιστινιακή Αρχή του Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς με αφορμή τη διεθνή διάσκεψη δωρητών για το παλαιστινιακό που ξεκινά τη Δευτέρα στο Παρίσι. Ηδη η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις αναχώρησε χτες για το Παρίσι και οι πληροφορίες τη φέρουν να ανακοινώνει συνολικά «βοήθεια» περίπου ενός δισ. δολαρίων για μία τριετία.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συγκρούσεις, αυτοκτονίες και... ναρκωτικά

Κάθε χρόνο ένα «τάγμα» αποστρατεύεται από το βρετανικό στρατό για χρήση ουσιών

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δύο Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χτες στο Ιράκ σε δύο ξεχωριστά επεισόδια νότια της Βαγδάτης, όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση. Συνολικά, από το Μάρτη του 2003 που τα αμερικανικά στρατεύματα εισέβαλαν στο Ιράκ έχουν σκοτωθεί 3.889 Αμερικανοί στρατιώτες σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «USA Today» που επικαλείται στοιχεία του Πενταγώνου, ο αριθμός των αυτοκτονιών στον αμερικανικό στρατό έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ, φτάνοντας τις 109 επιβεβαιωμένες ή φερόμενες ως αυτοκτονίες μέχρι τις 27 Νοέμβρη, περιλαμβανομένων 27 στο Ιράκ και 4 στο Αφγανιστάν. Είναι ο υψηλότερος αριθμός αυτοκτονιών από το 1992, που ήταν 102. Πρόκειται για την περίοδο μετά τον Πόλεμο του Κόλπου και μάλιστα με το μέγεθος των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ να είναι κατά 20% μεγαλύτερο.

«Λύση» στις... ψευδαισθήσεις

Προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν και οι Βρετανοί στρατιώτες, καθώς σύμφωνα με νέα έκθεση, ο βρετανικός στρατός αποστρατεύει κάθε χρόνο πλήθος στρατιωτών, σχεδόν ίσο με ένα τάγμα, λόγω χρήσης παρανόμων ουσιών. Η έρευνα που διεξήγαγε το Βασιλικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Κλάδων έδειξε ότι πέρυσι 769 στρατιώτες βρέθηκαν θετικοί σε σχετικές εξετάσεις. Τα αίτια της αύξησης σύμφωνα με την έκθεση είναι ασαφή, αν και τονίζουν ότι το άγχος των μαχών μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο.

Επίσκεψη Βλ. Πούτιν στη Λευκορωσία

ΜΙΝΣΚ.--

Επίσημη διήμερη επίσκεψη στη Λευκορωσία πραγματοποίησε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία συναντήθηκε με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Λουκασένκο και δεσμεύτηκαν από κοινού για στενότερη συνεργασία στο στρατιωτικό και οικονομικό τομέα καθώς και στην εξωτερική πολιτική. Ανάμεσα στ' άλλα σχεδιάζουν, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», κοινή απάντηση στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη.

Η ξαφνική επίσκεψη του Πούτιν στη Λευκορωσία ενίσχυσε τις φημολογίες που θέλουν τον Ρώσο Πρόεδρο να πιέζει την πρώην σοβιετική δημοκρατία να δεχτεί τη δημιουργία ένωσης των δύο χωρών.

Ωστόσο, και οι δύο Πρόεδροι αρνούνται πως υπάρχει μια τέτοια επιδίωξη, ενώ ο Λουκασένκο δήλωσε χτες ότι εξεπλάγη από το σάλο που έχει προκαλέσει στη Δύση η επίσκεψη του Πούτιν.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Γκρίνια για την ενίσχυση της κατοχής

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Την αύξηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής στο Αφγανιστάν θα συζητήσουν οι υπουργοί οκτώ κρατών - μελών της Συμμαχίας που συμμετέχουν στις δυνάμεις της ISAF, που συναντώνται στο Εδιμβούργο, της Σκοτίας. Μία προκαθορισμένη συνάντηση που δεν αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα ασκηθούν ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ, προκειμένου να ενισχυθούν οι κατοχικές δυνάμεις στη χώρα.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, χτες δήλωσε απογοητευμένος από την «έλλειψη ξένων στρατιωτών στο Αφγανιστάν» και υπογράμμισε ότι θα εντείνει τις πιέσεις του προς πάσα κατεύθυνση για επιπλέον αποστολή στρατού και εξοπλισμού...

Ανάλογη είναι και η θέση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, που εξακολουθεί να επαναλαμβάνει ότι η αποστολή είναι ανεπαρκής και πρέπει να ενισχυθεί προς όφελος του Αφγανιστάν, προκειμένου να «διασφαλιστεί η ειρήνη και η αναπτυξιακή σταθερότητα» της κατεχόμενης χώρας... Ωστόσο, κατά τη συνάντηση αναμένεται να χαμηλώσει τους τόνους των απαιτήσεων της Ουάσιγκτον, ώστε να μην προκληθούν και έντονες αντιδράσεις.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διευθύνων και των πυρηνικών ο Μουσάραφ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Την εξουσία ελέγχου του, διόλου ευκαταφρόνητου, πυρηνικού οπλοστασίου του Πακιστάν στις προεδρικές αρμοδιότητες μετέφερε χτες με απόφασή του ο πρώην στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ. Χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της «διεθνούς ανησυχίας» για το ενδεχόμενο το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας να περάσει κάποια στιγμή σε «λάθος χέρια», ο πρόεδρος του Πακιστάν αποφάσισε να το διαχειρίζεται ο ίδιος, για τη «διάλυση πάσης αμφιβολίας» για την ασφάλεια, με την Εθνική Διευθύνουσα Αρχή (NCA) να υπόκειται πλέον στη δική του εξουσία και όχι του πρωθυπουργού. Η κίνηση αυτή, που προετοιμάστηκε και από τις δηλώσεις των ΗΠΑ, περί ανάγκης διασφάλισης του ελέγχου των πυρηνικών της χώρας, αντικατοπτρίζει και τους φόβους του περιβάλλοντος Μουσάραφ, να προκύψει εχθρική κυβέρνηση προς τον πρόεδρο, στις επικείμενες εκλογές της 8ης Γενάρη και με δεδομένο ότι το πυρηνικό πρόγραμμα στηρίζεται από την Ουάσιγκτον, έπρεπε να διασφαλιστεί το μέλλον του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ