ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
Ωμός εκβιασμός

Παπαγεωργίου Βασίλης

Λουκέτο στο πανεπιστήμιο για την πάταξη των κινητοποιήσεων έβαλε προχτές η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης και απειλεί με «λοκ άουτ» σε κάθε κινητοποίηση που θα ακολουθήσει. Ωμός εκβιασμός, δηλαδή, με σαφές μήνυμα: Αν θέλετε να κάνετε μαθήματα, καθίστε στα αυγά σας! Ωστόσο, τα πράγματα παρουσιάζονται ενίοτε ...τούμπα! Ετσι, στη χτεσινή «Καθημερινή», ο αυταρχισμός και η απόπειρα συκοφάντησης των αγώνων, τρομοκράτησης και εκβιασμού των φοιτητών παρουσιάζονται ως «δυναμική ενέργεια» και «απάντηση στον αυταρχισμό της μειοψηφίας»! Οπου «μειοψηφία» θεωρούνται οι φοιτητές που αγωνίζονται για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για να μη γίνουν τα πανεπιστήμια παραμάγαζα διαφόρων επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προχτεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου είχε ως θέμα - ανάμεσα σε άλλα - την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι της φύλαξης του πανεπιστημίου. Οι φοιτητές αντιδρούν σε αυτή την εξέλιξη και ζητούν να προσληφθούν φύλακες, να μη δοθεί κανένα κομμάτι του πανεπιστημίου σε ιδιώτες.

Αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν τα πράγματα. Διάφοροι πρόθυμοι παίρνουν τη θέση τους στο πλευρό της κυβέρνησης και απλώνουν βούτυρο στο ψωμί της προπαγάνδας, που θέλει τους νέους που «σηκώνουν κεφάλι» τρομοκράτες και αλήτες που πρέπει να απομονωθούν. Για να περάσουν «όμορφα και ωραία» όλα τα αντιδραστικά μέτρα της πολιτικής της Μπολόνια χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι». Και, βέβαια, να κινούνται όλα και όλοι στο πλαίσιο του «νόμου και της τάξης»...

Οι «εντολείς» και η απεργία

Τετάρτη 12 Δεκέμβρη, μέρα απεργίας, στο λιμάνι του Πειραιά. Η ώρα είναι 9.30 το πρωί, μισή ώρα πριν από την έναρξη της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ. Συνδικαλιστές βλέπουν έκπληκτοι 3 μετανάστες εργαζόμενους από το Πακιστάν στην πλατεία Καραϊσκάκη (300 μέτρα μακριά από τον τόπο της συγκέντρωσης), όχι μόνο να δουλεύουν πυρετωδώς, μέρα απεργίας, αλλά και να κολλάνε αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ακριβώς πάνω στις αφίσες του ΠΑΜΕ! Ο επιστάτης τους, που βρισκόταν σε ένα φορτηγάκι «βαν», ομολόγησε στους συνδικαλιστές ότι αυτές τις εντολές είχε! Δε θέλει πολλή σκέψη για το ποιοι ήταν οι εντολείς. Το ερώτημα είναι μέχρι πού μπορεί να φτάσει το μένος των «εντολέων» για τις ταξικές δυνάμεις και πώς βλέπουν το δικαίωμα στην απεργία των αλλοδαπών εργαζομένων.

Δυο γάιδαροι μαλώνανε...

Πήγε χτες ο Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΗ να τη ...σώσει. Είπε ότι η ΝΔ την έκανε από κερδοφόρα ελλειμματική.

Ταυτίστηκε έτσι με τη λογική κυβέρνησης και διοίκησης, που λένε ότι η ΔΕΗ έχει πρόβλημα και οι αυξήσεις στα τιμολόγια είναι κάτι σαν αναγκαίο κακό.

Μόνο που η ΔΕΗ δεν είναι ελλειμματική, παραμένει κερδοφόρα. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση και τους μεγαλομετόχους της είναι ότι αυτή η κερδοφορία δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Κι ακόμη περισσότερο, στο όνομα της «σωτηρίας» της ΔΕΗ, η κυβέρνηση διαμορφώνει σταδιακά τα τιμολόγια που απαιτούν οι υπόλοιποι κεφαλαιοκράτες για να μπουν στο ενεργειακό παιχνίδι.

Γι' αυτό η δήλωση Παπανδρέου ήρθε «λουκούμι» στην κυβέρνηση. Η οποία απάντησε μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν σε μειονεκτική θέση τη ΔΕΗ και η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει μέτρα (βλέπε ανατιμήσεις τιμολογίων - χαράτσια) για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της.

Μια χαρά τα βρίσκουν οι δυο τους...

Τα συμπτώματα της απενοχοποίησης

Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος - όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου - έστειλε επείγουσα επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ερρίκος Ντυνάν» με αφορμή τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το μάνατζμεντ του νοσηλευτικού ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» παραχωρείται σε ιδιώτες.

Στην επιστολή - σύμφωνα με την ανακοίνωση - ο υπουργός επισημαίνει ότι «το ζήτημα αυτό εμπίπτει στην αρμοδιότητα ελέγχου του υπουργείου Υγείας που είναι επιφορτισμένο με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος» και ότι την ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο και το ΔΣ «προκειμένου να διευκρινιστεί το όλο θέμα».

Εδώ είχε «βουίξει η πιάτσα», γράφτηκαν ολόκληρα ρεπορτάζ και έγιναν και επίσημες ανακοινώσεις επιχειρηματιών για τις συνομιλίες με σκοπό την ανάληψη του μάνατζμεντ του «Ερρίκος Ντυνάν» και ο υπουργός Υγείας κάνει τον ανήξερο; Αλήθεια, σε τι χρησιμεύει αυτό το πρόσχημα;

Το «Ερρίκος Ντυνάν» είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και ανήκει στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Αλλωστε, ο ίδιος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν αυτός που απενοχοποίησε τη σχέση του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, με τους δέκα άξονες για την Εθνική Στρατηγική Υγείας που παρουσίασε στις 23.11.2006. Απλώς, η υλοποίηση της πολιτικής του με τυμπανοκρουσίες φαίνεται πως του χαλάει την εικόνα και ψάχνει προσχήματα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απειθαρχία, ανυπακοή

Το μεταμφιεσμένο «ευρωσύνταγμα», όπου τώρα πλασάρεται στους λαούς της Ευρώπης σαν «μεταρρυθμιστική συνθήκη» και υπογράφηκε στη Λισαβόνα από τους αρχηγούς των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σηματοδοτεί την παραπέρα ενδυνάμωση των μηχανισμών επιβολής της εξουσίας του κεφαλαίου στους λαούς των κρατών - μελών της Ευρωένωσης. Προωθεί την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και τη στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την παραπέρα αντιδραστική ισχυροποίησή της ως ιμπεριαλιστικού κέντρου, ώστε πιο επιθετικά να μπει στο παιχνίδι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μετά την υπογραφή είπε ότι η εξέλιξη αυτή «ενδυναμώνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και καθιστά την ΕΕ ικανή να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις».

Η νέα Ευρωσυνθήκη αποτελεί ένα αρνητικό βήμα στην ήδη δρομολογημένη πορεία του ευρωενωσιακού οικοδομήματος στην κατεύθυνση της ομοσπονδιοποίησης της ΕΕ, όπου έχουν βάλει από κοινού πλάτες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ από τα πρώτα βήματα αυτής της πορείας που ξεκίνησε με τη συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992. Αποτελεί έναν ακόμη αντιδημοκρατικό ακρογωνιαίο λίθο που θα προστεθεί στους υπάρχοντες, όπως οι συνθήκες Μάαστριχτ, Αμστερνταμ και Νίκαιας. Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε βάλει τα πράγματα στη θέση τους, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό χαρακτήρα αυτής της διαδικασίας. Στην πορεία η πολιτική του Κόμματος διαρκώς δικαιώνεται από τις εξελίξεις, από το όλο αυταρχικό και αντεργατικό πλέγμα νόμων και ρυθμίσεων, αλλά και ιμπεριαλιστικών πολιτικών που εκπορεύονται από τις Βρυξέλλες.

Η εν λόγω συνθήκη αποτελεί πρόκληση για τους λαούς της Ευρώπης και για τον ελληνικό λαό. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε δείχνει ότι δε διστάζουν οποιαδήποτε μεθόδευση προκειμένου να προωθήσουν τους στόχους τους. Αποκαλύπτεται περίτρανα ότι αυτό που πραγματικά φοβούνται τα ευρωενωσιακά επιτελεία και οι κυβερνήσεις, στην πορεία ενίσχυσης του αντιδραστικού χαρακτήρα της ΕΕ, είναι οι λαοί. Γι' αυτό ακριβώς, μετά την αρχική αναδίπλωση στην οποία αναγκάστηκαν λόγω της απόρριψης του «ευρωσυντάγματος» στα δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία, επέστρεψαν βαφτίζοντας «μεταρρυθμιστική συνθήκη» το όλο πλαίσιο, ώστε να περάσει με έγκριση από τα κοινοβούλια των χωρών - μελών όπου οι συσχετισμοί είναι δεδομένοι.

Με τη νέα συνθήκη τα κράτη - μέλη αποφάσισαν να εκχωρήσουν ακόμη περισσότερα κυριαρχικά δικαιώματα, ανοίγουν παραπέρα το «χώρο ελευθερίας» για το κεφάλαιο, ψαλιδίζουν το βέτο και την αρχή της ομοφωνίας στις αποφάσεις, εντείνουν τις πολιτικές καταστολής και περιορισμού βασικών δημοκρατικών ελευθεριών, επεκτείνουν τις πολιτικές φακελώματος, συγκέντρωσης και παράδοσης σε χώρες και αρχές εκτός ΕΕ (ΗΠΑ, CIA), εντείνουν τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ στο πλαίσιο του NATO και σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, προωθούν το δόγμα του «προληπτικού» πολέμου.

Παρά τις όποιες εσωτερικές αντιθέσεις στους κόλπους της ΕΕ για το μοίρασμα της λείας, η συμφωνία των κυβερνήσεων, όσον αφορά στο δυνάμωμα της επίθεσης κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, είναι δεδομένη. Ολοι οι παράγοντες της ΕΕ είναι ενωμένοι στην ενίσχυση του κεφαλαίου και της εξουσίας του. Ομως οι λαοί αντικειμενικά στέκουν απέναντι και πρέπει με την πάλη τους κατά της εξουσίας των καπιταλιστών στη χώρα τους να απορρίψουν και τη νέα εκδοχή του «ευρωσυντάγματος» και την ΕΕ. Μπορούν και πρέπει να ισχυροποιήσουν την ανυπακοή και την απειθαρχία. Ωσπου να ανατρέψουν τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ