Οι «ΗΧόΜΥΘΟΙ» ζωντανεύουν το ταξίδι της μικρής Χιονονιφάδας σε μια παράσταση γεμάτη μουσική και φαντασία, όπου η ιστορία πλέκεται με τους φυσικούς ήχους, η μελωδία με το λόγο, τα μουσικά όργανα με την αφήγηση και το τραγούδι, σήμερα και αύριο, στην «Αθηναΐδα» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, τηλ. 210 3480000). Στην παράσταση που τιτλοφορείται «Αγαπημένε μου Αϊ-Βασίλη...», η ιστορία της Βασιλικής Χατζημανωλάκη συναντά τη μουσική της Παναγιώτας Βασιλοπούλου, φτιάχνοντας μια απολαυστική ηχοϊστορία σε συνδυασμό με το σκηνικό και μουσικό παίξιμο της Μαρούσας Κομηνού και της Αναστασίας Κοσμίδου, ενώ ενεργά συμμετέχουν τα παιδιά. Παραστάσεις θα δοθούν επίσης από τις 26-30/12.
Η Cynthia Scott, μια από τις ξεχωριστές φωνές και παρουσίες της τζαζ σήμερα, εμφανίζεται μέχρι τις 27/12, στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς, τηλ. 210 9213310). Με κλίση προς το γκόσπελ, εμπειρία στην τζαζ σκηνή του Τέξας και θητεία στο γυναικείο φωνητικό γκρουπ που συνόδευε τον Ray Charles, σήμερα είναι ένα από τα πρώτα ονόματα που καλούνται όταν πρόκειται να γίνει κάποιο αφιέρωμα στον Charles. Είναι μια από τις πιο αεικίνητες προσωπικότητες της τζαζ και έχει δώσει συναυλίες σε Αμερική, Ρωσία, Κίνα, Ευρώπη.
Επινόηση του 19ου αιώνα, το γραμματόσημο αποτελεί «τεκμήριο» της ιστορίας κάθε χώρας. Το πρώτο γραμματόσημο εκδόθηκε το 1840 στην Αγγλία. Σταδιακά, γραμματόσημα τύπωσαν τα ταχυδρομεία και άλλων χωρών. Στην Ελλάδα το πρώτο γραμματόσημο τυπώθηκε το 1861 και εικόνιζε τον Ερμή. Ακολούθησαν (1896) 12 γραμματόσημα με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αρχαιολογικές εικόνες. Από το 1861 μέχρι σήμερα κυκλοφόρησαν πάνω από 2.400 ελληνικά γραμματόσημα, σε σειρές κοινής χρήσης και αναμνηστικές, προς τιμήν ιστορικών προσώπων, γεγονότων και επετείων.
Μια εμπεριστατωμένη καταγραφή της πορείας των ελληνικών γραμματοσήμων από το 1861 μέχρι σήμερα, ως ιστορικών τεκμηρίων και ως δημιουργημάτων διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών (λ.χ. Α. Τάσσος, Κ. Γραμματόπουλος, Π. Γράββαλος), αποτελεί το (εικονογραφημένο με εκατοντάδες γραμματόσημα, επιστολικά δελτάρια, συλλεκτικές σειρές, καρτ ποστάλ κλπ.) βιβλίο του Θανάση Παπαϊωάννου «Γραμματόσημο και Ιστορία (Η νεότερη πορεία του ελληνικού έθνους μέσα από το γραμματόσημο)» (εκδόσεις «Ηλιοτρόπιο», Πεισάνδρου 9, 12135, Περιστέρι, 210-5766670). Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το κεφάλαιο για τα γραμματόσημα στα κατοχικά, εμφυλιακά και ψυχροπολεμικά χρόνια, γραμματόσημα αντικομμουνιστικού μίσους και αμερικανοδουλείας, που εκδόθηκαν τότε, αλλά και με τη σειρά 8 γραμματοσήμων του 1982, εμπνευσμένων από την Εθνική Αντίσταση.