ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Γόνιμη συνεργασία» με την κυβέρνηση

«Γόνιμη συνεργασία» με την κυβέρνηση στα σημαντικά θέματα, ζητά καθημερινά η ηγεσία της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να την «εκθέσει», αν δεν ανταποκριθεί, αλλά και να ενισχύσει την εικόνα της ως «ήρεμη δύναμη του μεσαίου χώρου». Στην πραγματικότητα, όμως, η ηγεσία της ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί στο καθήκον, που της έχει ανατεθεί και να συνεισφέρει στην πολιτική και κοινωνική συναίνεση στις σκληρές νεοφιλελεύθερες επιλογές, που έχουν δρομολογηθεί στη μετα - ΟΝΕ εποχή. Για τον Κ. Καραμανλή δεν υπάρχει κανένα δίλημμα του τύπου «συναίνεση ή ανένδοτος», όπως σκόπιμα προβάλλεται από ορισμένες πλευρές, για να ικανοποιηθεί το καταρρακωμένο ηθικό των οπαδών του κόμματος. Αντίθετα, θα επιδιώξει με πιο συγκεκριμένο και αποτελεσματικό τρόπο να πείσει ότι είναι ικανός διαχειριστής να διαδεχτεί τον Κ. Σημίτη την «άλλη φορά».

Την τακτική αυτή διατράνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ο οποίος ερωτηθείς χτες για τη γραμμή πλεύσης της ΝΔ στο εξής επανέλαβε ότι «ο ελληνικός λαός αποδέχτηκε το πολιτικό μήνυμα της ΝΔ, ένα μήνυμα συναίνεσης και συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Γι' αυτό ακριβώς έδωσε ισοδυναμία στα δύο μεγάλα κόμματα». Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι και το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει το μήνυμα αυτό και στα μείζονα και σημαντικά θέματα του τόπου θα επιδιώξει τη δική μας γόνιμη συνεργασία». Παράλληλα, ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος αποδοκίμασε έμμεσα πλην σαφώς καταγγελίες που προέρχονται από το κόμμα του και το φιλικό Τύπο ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν προϊόν νοθείας, λόγω παράνομων ελληνοποιήσεων ομογενών: «Αυτή τη στιγμή δεν έχω υπόψη μου κανένα στοιχείο, που να μπορούσε να τεκμηριώσει κάτι τέτοιο, δε νομίζω ότι μπορούν αυτά τα πράγματα να γίνουν στο 2000», είπε στον «Φλας». Ωστόσο, στελέχη του κομματικού μηχανισμού ισχυρίζονται ότι υπάρχουν στοιχεία για τη νοθεία και είναι λάθος του Κ. Καραμανλή που δεν αναδεικνύει το ζήτημα. Ο Μ. Εβερτ, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Κ. Καραμανλή, δήλωσε ότι «πρέπει να ασκήσουμε δημιουργική αντιπολίτευση», ενώ επιχείρησε να δικαιολογήσει την αποτυχία του στις προβλέψεις στο ότι δεν κράτησαν τους ψηφοφόρους τους το ΔΗΚΚΙ και ο ΣΥΝ. Τη δική του «συμβουλή» προς τον πρόεδρο της ΝΔ κατέθεσε χτες ο Α. Ανδριανόπουλος, ο οποίος συνέστησε «να μην κατρακυλήσει σε άκαιρους λαϊκισμούς, σε ακραίες θέσεις, και να δώσει την εικόνα της ήρεμης δύναμης, η οποία εκφράζει τα μεσαία αστικά στρώματα». Ταυτόχρονα όμως εξέφρασε φόβους ότι η ΝΔ «κάτω από την πίεση της λαϊκής της βάσης και κάποιων ακραίων θα αναγκαστεί να οξύνει τον αντιπολιτευτικό της λόγο και ακόμα και με εκείνα τα οποία συμφωνεί θα έχει τρομακτική δυσκολία να εκφράσει τη συναίνεσή της όταν η κυβέρνηση συμπεριφέρεται αλαζονικά». Εκτίμησε, επίσης, ότι η κυβέρνηση Σημίτη δε θα μπορέσει να είναι αποτελεσματική στις διαρθρωτικές αλλαγές, γιατί έχει ως βαρίδια τις συντεχνίες του δημόσιου τομέα που αποτελούν την εκλογική πελατεία της.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Κορυφώνονται οι αντιπαραθέσεις

Ανοιξαν για τα καλά οι «ασκοί του Αιόλου» στο Συνασπισμό και η εσωκομματική αντιπαράθεση, με αφορμή την πτώση του εκλογικού ποσοστού του κόμματος, αποκτά μέρα με τη μέρα μεγαλύτερες διαστάσεις. Ετσι, χτες, ο πρόεδρος του κόμματος, Ν. Κωνσταντόπουλος , πέρασε στην αντεπίθεση και καταδεικνύοντας τα στελέχη της «εκσυγχρονιστικής» τάσης - που ζήτησαν επαναπροσδιορισμό στρατηγικής, συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και αλλαγή ηγεσίας - δήλωσε: «Οι κραυγές όσων με δυσκολία κρύβουν τη χαρά τους για το αποτέλεσμα και θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν για άλλη μια φορά προβλήματα στον ΣΥΝ, αποτελούν θλιβερό φαινόμενο»!

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε την πεποίθηση πως το κόμμα θα αποδοκιμάσει αυτά τα φαινόμενα και πως δε θα επιτρέψει σε κανένα να δημιουργήσει φθοροποιές καταστάσεις! Ωστόσο, δεν απέκλεισε αλλαγή ηγεσίας, αναφέροντας πως «πρώτος εγώ θα αναλάβω την ευθύνη της μέχρι σήμερα πορείας του κόμματος, του εκλογικού αποτελέσματος...».

Αμεση ήταν η αντίδραση του κύριου εκφραστή της «εκσυγχρονιστικής» τάσης Νίκου Μπίστη, ο οποίος με μια καυστική ανακοίνωση δήλωσε πως «όταν έχουμε πυρετό, αναζητάμε τα αίτια, δεν εκνευριζόμαστε με το θερμόμετρο». Απαντώντας δε στις κατηγορίες που κυκλοφορούν στην Κουμουνδούρου, πως οι «εκσυγχρονιστές» δε νομιμοποιούνται να ασκούν κριτική, αφού δε βοήθησαν στον προεκλογικό αγώνα, σημειώνει: «Την αγωνία μας για την προοπτική του ΣΥΝ την αποδείξαμε εμπράκτως στην εκλογική προσπάθεια του κόμματος, όσο και με την έγκαιρη επισήμανση των αιτιών της πτωτικής του πορείας. Η πορεία αυτή δεν αντιστρέφεται, ούτε με ανακάλυψη "εσωτερικών εχθρών" ούτε με υπαινιγμούς για ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

Η «κόντρα» αναμένεται να εκδηλωθεί ακόμα πιο έντονα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, που επισπεύδεται για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ενώ αύριο Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία. Ωστόσο, το θολό μετεκλογικό τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο τακτικό συνέδριο του ΣΥΝ, που κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί τον Ιούνη.

Οι δύο βασικές τάσεις φέρονται αποφασισμένες να «τραβήξουν το σκοινί», σε ό,τι αφορά στην τακτική του κόμματος, αφού επ' αυτής γίνεται ο καυγάς, ιδιαίτερα το «αριστερό ρεύμα» που ισχυρίζεται πως έχει τη βάση του κόμματος με το μέρος του. Στα πλαίσια αυτά στελέχη όλων των τάσεων επεξεργάζονται πυρετωδώς την τακτική τους με στόχο την επικράτηση των απόψεών τους στο συνέδριο, όπου, όπως πιστεύουν, θα κλείσουν ανοιχτοί λογαριασμοί, στόχος που αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικότερους του συνεδρίου.

Να σημειωθεί επίσης πως ο Ν. Μπίστης και η πλειοψηφία των στελεχών της «εκσυγχρονιστικής» τάσης διαχώρισαν τη θέση τους απ' αυτή του Θ. Γεωργακόπουλου για αλλαγή ηγεσίας, εμμένοντας όμως στην αλλαγή της στρατηγικής. Χτες εξάλλου και οι δύο σε άρθρα τους στο «Βήμα» υπογράμμισαν την ανάγκη ο ΣΥΝ να προχωρήσει σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Ο Ν. Μπίστης προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα «παραδώσει στη ΝΔ» και ο ΣΥΝ θα «βρεθεί εκτός εξελίξεων». Από την πλευρά του ο Θ. Γεωργακόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του με τις εκλογικές συνεργασίες του κόμματος, ζήτησε εκ νέου αλλαγή της ηγεσίας χρεώνοντάς της την εκλογική ήττα, καθώς και να πρωταγωνιστήσει ο Συνασπισμός στη «συγκρότηση της κεντροαριστεράς».

Επιβλαβές το ΚΚΕ, αλλά για ποιον;

Δεν πρόλαβαν να κλείσουν οι κάλπες και οι σειρήνες του αντικομμουνισμού άρχισαν το παραλήρημά τους. Αποκάλυψαν έτσι την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι το ΚΚΕ κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες του δικομματισμού, αλλά και τους μύχιους πόθους τους να μετατραπεί το πολιτικό σκηνικό σε σκακιέρα για παίχτες που να παίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ρόλο θεραπαινίδας του συστήματος.

Ετσι, μετά τους κονδυλοφόρους και τους ματσουκοφόρους διαφόρων μέσων ενημέρωσης, τη σκυτάλη πήρε προχτές ο Θεόδωρος Πάγκαλος που ξέσπασε το αντικομμουνιστικό και αντιδημοκρατικό του μένος από το βήμα εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού «Star». Αν μπαίνουμε στον κόπο να ασχοληθούμε με τα όσα είπε είναι γιατί οι απόψεις του εκφράζουν, στον ένα ή άλλο βαθμό, συνολικά την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, του οποίου αποτελεί επιφανές στέλεχος - και από χτες υπουργός - και καταδεικνύουν τα σχέδιά της.

«Τα μικρά κόμματα δε χρειάζονται, γιατί δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα», δήλωσε με στόμφο και ύφος πολλών Καρδιναλίων ο Θ. Πάγκαλος, αποδεικνύοντας ότι στην «εκσυγχρονιστική δημοκρατία» του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει χώρος για την άλλη άποψη και, για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, φρόντισε να διευκρινίσει και το «ποια άποψη» - αφού όπως τόνισε ο ΣΥΝ θα μπορούσε να είναι μια τάση μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

«Το ΚΚΕ είναι άχρηστο και επιβλαβές», «δεν προσφέρει τίποτα», «ωθεί στον χειρότερης μορφής κρατισμό και συντηρητισμό»! Ισχυρίστηκε δε πως το ΚΚΕ δεν έχει εναλλακτική πρόταση και όταν ο δημοσιογράφος του επισήμανε πως κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, απάντησε: «Η εναλλακτική του πρόταση είναι μια πρόταση που δεν μπορεί πλέον να την εκφράσει. Είναι ο υπαρκτός σοσιαλισμός, είναι η Σοβιετική Ενωση και η Αλβανία, η τραγωδία αυτή που κόστισε εκατομμύρια ζωές και οδήγησε στην αθλιότητα που ζούμε σήμερα»! Ανιστόρητος, παραχαράκτης της ιστορίας; Οπως και να 'χει το πράγμα, ας επιχειρήσουμε μια πρώτη προσέγγιση των όσων προσάπτει στο ΚΚΕ και στον υπαρκτό σοσιαλισμό.

Αν το ΚΚΕ είναι για κάποιον επιβλαβές, αυτός δεν είναι άλλος παρά το σύστημα που με περισσή δουλικότητα υπηρετεί ο Θ. Πάγκαλος και το κόμμα του. Επιπλέον, αν ως συντηρητισμός εκλαμβάνεται η πάλη για να ξημερώσει η μέρα που ο λαός θα διαφεντεύει τη μοίρα του, τότε ναι είναι συντηρητικό και αρνείται την «πρόοδο» της υποταγής στα σχέδια του ιμπεριαλισμού, της αφαίρεσης κάθε είδους λαϊκών δικαιωμάτων, της επιστροφής στον πιο σκληρό κοινωνικό μεσαίωνα και στην πιο άγρια εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Το ΚΚΕ δεν έκρυψε ποτέ την πρότασή του, δεν την αρνήθηκε, αντίθετα την έθεσε και τη θέτει στην κρίση του λαού. Αναφορικά με τον υπαρκτό σοσιαλισμό, έχουμε να επισημάνουμε ότι ναι, τραγωδίες έζησαν οι λαοί, όμως μετά την ανατροπή του και γι' αυτό υπάρχει πληθώρα αποδείξεων. Αποδείξεις όχι μόνο για το τι επακολούθησε της καπιταλιστικής επέλασης στις ίδιες αυτές χώρες, αλλά και για τις συνέπειες σε παγκόσμια κλίμακα, όπως και αποδείξεις για το τι πρόσφερε ο υπαρκτός σοσιαλισμός στους λαούς του κόσμου, για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη λαϊκών κινημάτων, στην απόσπαση και εδραίωση κατακτήσεων, που πάρθηκαν πίσω αμέσως μετά την ανατροπή του.

Ας αναφέρουμε ένα μόνο στοιχείο αναφορικά με τι επιφύλασσε η ανατροπή του, το πιο πρόσφατο. Μόλις προχτές το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα τα παρακάτω συγκλονιστικά στοιχεία: Τα τελευταία δέκα χρόνια εξαιτίας της υποβάθμισης των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας έχουν δημιουργηθεί σοβαρά δημογραφικά προβλήματα, ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν στη γέννα είναι 44 στις 1.000, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με άλλες χώρες, αυξήθηκε ραγδαία η παιδική θνησιμότητα, ανάμεσα στις αιτίες επηρεασμού της υγείας των γυναικών είναι οι συνθήκες εργασίας, υπολογίζεται ότι 1.500.000 γυναίκες εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες και αρκετές υποφέρουν από ασθένειες που τους μεταδόθηκαν στο περιβάλλον εργασίας. Αυτή είναι μία από τις αθλιότητες του καπιταλισμού, μέσα σε μόλις δέκα χρόνια επικράτησής του.

Τέλος, ανεξάρτητα από το αν του αρέσει ή όχι, το ΚΚΕ υπάρχει και θα υπάρχει. Στην υπερογδοντάχρονη πορεία του αντιμετώπισε πολλούς «Πάγκαλους» και όλοι αποδείχτηκαν μικροί να το πλήξουν ανεπανόρθωτα. Ανεξάρτητα από το αν αρέσει ή όχι στον κ. Πάγκαλο και στους ομοίους του, οι θέσεις του ΚΚΕ έχουν επιβεβαιωθεί περίτρανα από την ίδια τη ζωή. Επίσης, όσο κι αν αυτό τους πληγώνει, πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι το σάπιο σύστημα που εκπροσωπούν, θα έρθει νομοτελειακά η ώρα που θα συντριβεί. `Η μήπως αυτό ακριβώς είναι που τους ενοχλεί;


Βάσω ΝΙΕΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ