ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Γενάρη 2008
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Για το δικαίωμα στη ζωή

Στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά που σηματοδοτεί το πέρασμα προς την 50ή επέτειο από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, ο ηγέτης της χώρας Φιντέλ Κάστρο, απευθυνόμενος στο λαό της χώρας, σημειώνει: «Πάνω στα ερείπια της φιλογιάνκικης τυραννίας, συνεχίζουμε τη μακρά και δύσκολη πορεία. Χάρη στον τίμιο λαό μας και την αυτοθυσία του, στους εργάτες του χεριού και του πνεύματος, τους αγρότες, τους φοιτητές, τους άνδρες και τις γυναίκες, τα παιδιά και τους συνταξιούχους, τους εγγράμματους και τους αναλφάβητους τότε, η Κούβα από αυτή τη στιγμή και για πρώτη φορά πήρε το μέλλον στα χέρια της.

Εχω αυτό το παράξενο προνόμιο να απευθύνομαι εκ νέου σε εσάς, γιατί έχετε δει στο πρόσωπό μου έναν συμπατριώτη που πάντα σας λέει την αλήθεια. Δεν είναι προσόν να σε τιμάει ο κόσμος, μα πάνω απ' όλα ιερό καθήκον».

Σε άλλο σημείο, με έμφαση ο Φ. Κάστρο τονίζει: «Με το πέρασμα στα 50 χρόνια ηρωικής αντίστασης της Κούβας, διακηρύσσουμε σε όλο τον κόσμο με περηφάνια αυτό το γεγονός και απαιτούμε σεβασμό στο δικαίωμα στη ζωή και την υγιή ευημερία της πατρίδας μας. Γι' αυτό μας το δικαίωμα θα αγωνιστούμε μέχρι το θάνατο. Για τους Κουβανούς ισχύει αυτό που διακήρυξε πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, ο Χοσέ Μαρτί: "Πατρίδα είναι η ανθρωπότητα"».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ισραηλινές επιδρομές και ενόψει της επίσκεψης Μπους

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ασταμάτητες ήταν και χτες οι ισραηλινές χερσαίες και εναέριες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιων μαχητών και τον τραυματισμό άλλων 11. Η αφορμή που πρόβαλε ο ισραηλινός στρατός ήταν αφ' ενός η προσπάθεια αντίστασης ένοπλων Παλαιστίνιων στις επιδρομές που είχαν ξεκινήσει απ' τα ξημερώματα...

Δεν έλειψαν οι (πιο περιορισμένης κλίμακας) επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και στη Δυτική Οχθη, όπου συνελήφθησαν 10 Παλαιστίνιοι έφηβοι, αλλά και οι προχτεσινές ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα έξι νεκρούς και αφορμή την απόφαση στελεχών της Φατάχ (του προέδρου Αμπάς) να γιορτάσουν την επέτειο απ' την ίδρυση της οργάνωσής τους.

Οι ισραηλινές επιδρομές λίγες μέρες πριν την έναρξη της τριήμερης περιοδείας του προέδρου των ΗΠΑ στο Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής, του Μαχμούτ Αμπάς, εκπρόσωπος του οποίου σχολίασε πως αποσκοπούν στη διαμόρφωση της ατζέντας των επικείμενων συνομιλιών του προέδρου Μπους στη Μ. Ανατολή, προκειμένου να κυριαρχήσουν ζητήματα ασφαλείας «και να υποβαθμιστούν πολιτικά ζητήματα»....

Η τριήμερη επίσκεψη Μπους, που θα πραγματοποιηθεί σε Ισραήλ και Δυτική Οχθη από τις 9 έως τις 11 του μήνα, θα συμπεριλαμβάνει και συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο. Ανακοινώθηκε πως η τριμερής συνάντηση θα γίνει στις 10 του τρέχοντος στην Ιερουσαλήμ, με στόχο την προώθηση της υποτιθέμενης ειρηνευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε στην Ανάπολη, όπως σύνορα παλαιστινιακού κράτους, πρόσφυγες και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

Τέλος, χτες η Αίγυπτος ήρε τον πενθήμερο αποκλεισμό χιλιάδων Παλαιστίνιων προσκυνητών που είχαν μεταβεί στη Μέκκα επιτρέποντας την είσοδό τους στη Λωρίδα της Γάζας απ' το μεθοριακό φυλάκιο της Ράφα, προκαλώντας τις αντιδράσεις των Ισραηλινών...

ΙΡΑΚ
Αιματηρή έναρξη της χρονιάς

Ο θάνατος, καθημερινή πραγματικότητα στο Ιράκ

Associated Press

Ο θάνατος, καθημερινή πραγματικότητα στο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Λουτρό» αίματος στο Ιράκ, σημειώθηκε στο τέλος του 2007 και την αυγή του 2008. Χτες σε επίθεση αυτοκτονίας, στο σημείο ελέγχου στη Μακούμπα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Ντιγιάλα, μία γυναίκα ανατινάχτηκε με αποτέλεσμα 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και οκτώ να τραυματιστούν, στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί. Την Τρίτη, ακόμη και σε κηδεία στη Βαγδάτη, υπήρξε επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας με 30 νεκρούς και 38 τραυματίες.

Ακόμα, τη Δευτέρα, πάνω από 19 άτομα σκοτώθηκαν σε επεισόδια στα βόρεια της Βαγδάτης, με την ιρακινή ασφάλεια να υποστηρίζει ότι οι έξι θάνατοι προήλθαν από συγκρούσεις μεταξύ «σουνιτών χωρικών και υποστηρικτών του Οσάμα Μπιν Λάντεν».

Ολες αυτές οι επιθέσεις κατά αμάχων είναι σίγουρο ότι δεν προέρχονται από αντιστασιακές οργανώσεις ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις, αλλά εξυπηρετούν το στόχο των ιμπεριαλιστών για ένταση της ενδοτικής βίας ώστε να βγουν οι ίδιοι ωφελημένοι.

Σε μια άλλη εξέλιξη, παραπέμφθηκαν σε στρατοδικείο δυο πεζοναύτες, με τον έναν να αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, αναφορικά με την υπόθεση του μακελειού της Χαντίτα στα τέλη του 2005, «το χειρότερο έγκλημα για το οποίο κατηγορείται ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ», όπως διέρρευσαν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές τη Δευτέρα.

Νέες επιθέσεις στο Β.Ιράκ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν, εξήγγειλε νέες επιθέσεις στο Β.Ιράκ κατά του κουρδικού ΠΚΚ. Δήλωσε ότι η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και μόνος στόχος του στρατού είναι «και θα συνεχίσει να είναι τα στρατόπεδα αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης στο βόρειο Ιράκ».

Στο μεταξύ, την Κυριακή στην Τουρκία, κατόπιν αστυνομικών επιχειρήσεων σε πέντε τουρκικές πόλεις συνελήφθησαν και κρατούνται πέντε «ύποπτοι» για «σχέσεις με την Αλ Κάιντα», στα πλαίσια των ενισχυμένων «αντιτρομοκρατικών μέτρων» της κυβέρνησης.

  • Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες στην Κωνσταντινούπολη, σε έκρηξη που πραγματοποιήθηκε σε εμπορικό κέντρο. Τα αίτια και οι δράστες δεν έγιναν αμέσως γνωστά.
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Παίζει το «αντιτρομοκρατικό» χαρτί

Και Βρετανοί στη διερεύνηση της δολοφονίας της Μπεναζίρ Μπούτο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε «πρόσωπα που συνδέονται με την "Αλ Κάιντα"», απέδωσε κατά το χθεσινό του διάγγελμα ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού και ηγέτιδος του Κόμματος του Λαού του Πακιστάν (ΡΡΡ) Μπεναζίρ Μπούτο, ενώ ανακοίνωσε ότι ζήτησε τη συνδρομή της Σκότλαντ Γιαρντ για τη διεξαγωγή των ερευνών, αναφορικά με το γεγονός. Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι θα είναι σκληρός με τους ταραξίες και επικήρυξε τους δολοφόνους της Μπούτο, ενώ επέκρινε και τα ΜΜΕ.

Πάντως ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, Κάζι Μοχάμαντ Φαρούκ, δήλωσε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 18 Φλεβάρη, αντί για τις 8 Γενάρη, όπως ήταν προγραμματισμένο. Η μεταφορά, παρά τις διαβεβαιώσεις για «δίκαιη και ελεύθερη διεξαγωγή τους», αλλά και τις εκκλήσεις για συνεργασία και κατανόηση, προκάλεσε την αντίδραση τόσο του ΡΡΡ, όσο και του κόμματος του Ναουάζ Σαρίφ, που χαρακτήρισαν την απόφαση «άδικη και παράλογη», δήλωσαν ωστόσο ότι θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Οσον αφορά την ανάμειξη της Σκότλαντ Γιαρντ, στις έρευνες για τη δολοφονία της Μπ. Μπούτο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, θα αποστείλει στο Πακιστάν ειδικούς. Οι πακιστανικές αρχές κατηγορούν για τη δολοφονία το στέλεχος της «Αλ Κάιντα», Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, που δρα στα αφγανικά σύνορα. Γαλλία και ΕΕ, από την πλευρά τους, χαρακτηρίζουν «δύσκολη» την έρευνα του ΟΗΕ για τη δολοφονία, διά στόματος του Γάλλου ΥΠΕΞ, Μπερνάρ Κουσνέρ.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ εξακολουθούν την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στο Πακιστάν, καθώς, όπως έγινε γνωστό, η εταιρεία «Lockheed Martin Corp.» ανέλαβε συμβόλαιο 498,2 εκατ. δολαρίων για την προμήθεια αεροσκαφών F-16. Την ίδια στιγμή, εξακολουθούν οι μάχες στην περιοχή των φυλών, με τις ένοπλες δυνάμεις να δηλώνουν ότι σκότωσαν 25 μαχητές της «Αλ Κάιντα», στο δυτικό Ουαζιριστάν στα αφγανικά σύνορα.

ΣΥΡΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
«Πάγωμα» σχέσεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αντίδραση τύπου ντόμινο προκάλεσε η προ τεσσάρων ημερών απόφαση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί να αναστείλει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία μέχρι την εκλογή νέου προέδρου «ευρείας συναίνεσης» στο Λίβανο. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ ανακοίνωσε χτες το πάγωμα των διπλωματικών σχέσεων με το Παρίσι επικαλούμενος τον ίδιο λόγο που επικαλέστηκε νωρίτερα και ο Γάλλος πρόεδρος. Σημείωσε εντούτοις πως «οι Γάλλοι θέλουν να μας αναγορεύσουν υπεύθυνους για την αποτυχία τους να πείσουν την (αντισυριακή λιβανέζικη κοινοβουλευτική) πλειοψηφία να αποδεχτεί το γαλλικό σχέδιο»... Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να κατηγορήσει και τις ΗΠΑ πως εμποδίζουν την εξεύρεση λύσης στην εκλογή νέου προέδρου στο Λίβανο, η οποία εκκρεμεί από τα τέλη Νοέμβρη... Τέλος ο Ου. Μουάλεμ έκανε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Λιβάνου να ξαναρχίσουν το διάλογο, με στόχο μία «λύση συναίνεσης μακριά από οιαδήποτε ξένη παρέμβαση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ