Πέμπτη 3 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Αιματηρή έναρξη της χρονιάς

Ο θάνατος, καθημερινή πραγματικότητα στο Ιράκ

Associated Press

Ο θάνατος, καθημερινή πραγματικότητα στο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Λουτρό» αίματος στο Ιράκ, σημειώθηκε στο τέλος του 2007 και την αυγή του 2008. Χτες σε επίθεση αυτοκτονίας, στο σημείο ελέγχου στη Μακούμπα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Ντιγιάλα, μία γυναίκα ανατινάχτηκε με αποτέλεσμα 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και οκτώ να τραυματιστούν, στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί. Την Τρίτη, ακόμη και σε κηδεία στη Βαγδάτη, υπήρξε επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας με 30 νεκρούς και 38 τραυματίες.

Ακόμα, τη Δευτέρα, πάνω από 19 άτομα σκοτώθηκαν σε επεισόδια στα βόρεια της Βαγδάτης, με την ιρακινή ασφάλεια να υποστηρίζει ότι οι έξι θάνατοι προήλθαν από συγκρούσεις μεταξύ «σουνιτών χωρικών και υποστηρικτών του Οσάμα Μπιν Λάντεν».

Ολες αυτές οι επιθέσεις κατά αμάχων είναι σίγουρο ότι δεν προέρχονται από αντιστασιακές οργανώσεις ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις, αλλά εξυπηρετούν το στόχο των ιμπεριαλιστών για ένταση της ενδοτικής βίας ώστε να βγουν οι ίδιοι ωφελημένοι.

Σε μια άλλη εξέλιξη, παραπέμφθηκαν σε στρατοδικείο δυο πεζοναύτες, με τον έναν να αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, αναφορικά με την υπόθεση του μακελειού της Χαντίτα στα τέλη του 2005, «το χειρότερο έγκλημα για το οποίο κατηγορείται ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ», όπως διέρρευσαν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές τη Δευτέρα.

Νέες επιθέσεις στο Β.Ιράκ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν, εξήγγειλε νέες επιθέσεις στο Β.Ιράκ κατά του κουρδικού ΠΚΚ. Δήλωσε ότι η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και μόνος στόχος του στρατού είναι «και θα συνεχίσει να είναι τα στρατόπεδα αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης στο βόρειο Ιράκ».

Στο μεταξύ, την Κυριακή στην Τουρκία, κατόπιν αστυνομικών επιχειρήσεων σε πέντε τουρκικές πόλεις συνελήφθησαν και κρατούνται πέντε «ύποπτοι» για «σχέσεις με την Αλ Κάιντα», στα πλαίσια των ενισχυμένων «αντιτρομοκρατικών μέτρων» της κυβέρνησης.

  • Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες στην Κωνσταντινούπολη, σε έκρηξη που πραγματοποιήθηκε σε εμπορικό κέντρο. Τα αίτια και οι δράστες δεν έγιναν αμέσως γνωστά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ