ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Γενάρη 2008
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Ο αυταρχισμός και οι διώξεις δε θα περάσουν

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας για τα εντεινόμενα κρούσματα διώξεων και απολύσεων το τελευταίο διάστημα

Το μπαράζ διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών επειδή έπραξαν το αυτονόητο, υπερασπίστηκαν δηλαδή τα εργασιακά, οικονομικά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με αφορμή τις διώξεις αγωνιστών και τις απολύσεις πρωτοπόρων εργατών που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα. Το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του αναφέρεται στις δικαστικές και άλλες διώξεις συνδικαλιστών στη Ζάκυνθο, την Κόρινθο και στον κλάδο των εμφιαλωμένων ποτών, όπως και στις απολύσεις σε «Καρφούρ» και «Ρενό».

Οπως σημειώνει, «η επίθεση αυτή δεν είναι ούτε μεμονωμένη ούτε τυχαία. Αποτελεί την άλλη όψη της συνολικής αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής των δυνάμεων του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών. Στρέφεται κύρια σε ταξικά συνδικάτα και συνδικαλιστές που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, που "δε νερώνουν το κρασί τους", που παλεύουν ανυποχώρητα για το καθημερινό και μακροπρόθεσμο δίκιο του εργάτη.

Πλανώνται επομένως πλάνην οικτράν όσοι νομίζουν ότι με την τρομοκρατία των διώξεων και των αυταρχικών μέτρων το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα υποστείλει τη σημαία του αγώνα. Ισα ίσα μέσα και από αυτές τις επιθέσεις το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ατσαλώνεται, δυναμώνει, γιγαντώνεται και γίνεται ο εφιάλτης τους. Αυτό το έχει επιβεβαιώσει η πρόσφατη και η γενικότερη εμπειρία.

Και αυτές οι διώξεις αποτελούν έναν πρόσθετο λόγο να ενδυναμώσουμε παραπέρα το ΠΑΜΕ και να συμμετέχουμε πιο μαζικά, πιο δυναμικά και αποφασιστικά και στα νέα συλλαλητήρια που οργανώνει στις 22 του Γενάρη. Μέσα και απ' αυτά να απαιτήσουμε να σταματήσει ο αυταρχισμός, να σταματήσουν οι διώξεις, να σταματήσει η ποινικοποίηση της ταξικής πάλης».

Μπαράζ απολύσεων στο όνομα του κέρδους

Πληθαίνουν τα κρούσματα απολύσεων σε όλη τη χώρα, επιβεβαιώνοντας την ένταση της επιθετικότητας του κεφαλαίου σε όλα τα μέτωπα

Από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις στα «Καρφούρ»
Από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις στα «Καρφούρ»
Ο εφιάλτης της ανεργίας επιστρέφει για εκατό περίπου εργαζόμενους σε εργολάβο της «Αλουμίνιον της Ελλάδας». Ο συγκεκριμένος εργολάβος, με την επωνυμία «ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΡΑΛΗΣ και ΥΙΟΙ ΑΕ», δεν μπόρεσε να ανανεώσει τη συμφωνία με την ΠΕΣΙΝΕ γιατί δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα, καθώς χρωστά στο ΙΚΑ τουλάχιστον 820.000 ευρώ. Το έργο δόθηκε από την «Αλουμίνιον» κυρίως σε δύο άλλες εργολαβίες, με τους εκατό εργαζόμενους να μη γνωρίζουν αν θα συνεχίσουν να δουλεύουν. Ενώ ο εργολάβος που έφυγε τους χρωστά το μισθό του περασμένου Δεκέμβρη και την αποζημίωση απόλυσης.

Οι απολύσεις και η υπερεντατικοποίηση της δουλιάς, χωρίς μάλιστα να καταβάλλεται και το μεροκάματο, είναι απόρροια του καθεστώτος των εργολαβιών που εγκλωβίζει ακόμα πιο βαθιά στην ομηρία τους εργαζόμενους, οι οποίοι πολλές φορές δουλεύουν με ολιγόμηνες συμβάσεις, ανασφάλιστοι και με ακόμα λιγότερα δικαιώματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην επιχείρηση «Αλουμίνιον της Ελλάδας» απασχολούνται αυτή τη στιγμή 350 έως 400 εργαζόμενοι σε εργολαβίες.

Αλλοι 25 εκτός παραγωγής

Στην ανεργία βρέθηκαν με την αρχή του νέου χρόνου οι 25 εργαζόμενοι στην επιχείρηση γραφικών τεχνών και εκτυπώσεων «Σώμογλου», στο Βόλο. Την επομένη της Πρωτοχρονιάς οι εργαζόμενοι πήγαν για να πιάσουν δουλιά, αλλά βρήκαν τις πόρτες κλειδωμένες και έκπληκτοι πληροφορήθηκαν ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης! Η σχετική αίτηση που έχει κατατεθεί από έναν εκ των ιδιοκτητών, θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Βόλου, στις 20 Γενάρη. Η πλειοψηφία των απολυμένων δούλευε από 15 - 30 χρόνια στην επιχείρηση και αρκετοί ήθελαν λίγα ακόμα ένσημα για να συνταξιοδοτηθούν. Οι εργαζόμενοι προχωρούν, από σήμερα, σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την επαναλειτουργία της επιχείρησης με τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

Σε Ιματισμό και Δέρμα

Ενα χρόνο πριν πάρει σύνταξη βρέθηκε στο δρόμο εργαζόμενη στην υποδηματοποιία ROLLINI που, μαζί με τρεις ακόμα συναδέλφους της, απολύθηκε μερικές μέρες μετά την απεργία της 12ης Δεκέμβρη. Σε δύο απολύσεις προχώρησε και η βιοτεχνία ιματισμού ΤΣΙΦΤΕΛΗΣ, στο κέντρο της Αθήνας. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας οι εργοδότες προσπαθούν να επιβάλουν στους τόπους δουλιάς το φόβο και τον τρόμο, σε μια περίοδο που εντείνεται η αντεργατική επίθεση κι η οργή των εργαζομένων «φουντώνει». Επιπλέον, προσπαθώντας να ξεφορτωθούν με κάθε τρόπο όσους εργαζόμενους έχουν δικαιώματα, οι εργοδότες επιδιώκουν την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης που τους αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ: Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από Δευτέρα 7 Γενάρη, οι εργαζόμενοι στα κλωστήρια του Λαναρά στη Νάουσα, απαιτώντας άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει η εργοδοσία. Αυτό αποφάσισαν χτες στη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης. Οι εργαζόμενοι σε όλα τα εργοστάσια του Ομίλου «Ενωμένα Κλωστήρια» σε Νάουσα και Θράκη έχουν να λαμβάνουν την εξόφληση του Νοέμβρη και τα δεδουλευμένα του Δεκέμβρη. Η επιχείρηση αντί να φροντίσει να καταβάλει άμεσα τα δεδουλευμένα, αποφάσισε μονομερώς να μεταθέσει την έναρξη της λειτουργίας των κλωστηρίων σε Νάουσα και Κομοτηνή για τις 7 Γενάρη. Μάλιστα χτες, ο διευθυντής της πρώην FANCO στην Κομοτηνή δήλωσε στους εργαζόμενους να μην περιμένουν να πληρωθούν πριν τις 15 του Γενάρη. Και τότε άλλωστε, όπως είπε κυνικά, θα πάρουν μόνο την εξόφληση του Νοέμβρη.

«ΚΑΡΦΟΥΡ»: Με 3ωρη πανελλαδική στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) το Σάββατο 12 Γενάρη απαντούν στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις απολύσεις οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, Ντία», με απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων στις παραπάνω επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την επαναπρόσληψη των δύο συναδέλφων τους συνδικαλιστών, που απολύθηκαν από το κατάστημα στην Καλαμπάκα, λίγες μέρες μετά τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του συγκεκριμένου καταστήματος στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 12 Δεκέμβρη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Την επαναπρόσληψή τους απαιτούν οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν στη φύλαξη των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και από την 1η του Γενάρη, με την αλλαγή του εργολάβου, έμειναν άνεργοι. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί με τον διευθυντή της Helexpo, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος της Διοίκησης του ΕΚΘ Κ. Ψυχογιός, αλλά και οι απολυμένοι κατήγγειλαν τη διοίκηση της Helexpo πως στο όνομα του χαμηλότερου κόστους πετά στην ανεργία εργαζόμενους με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, θυσιάζει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, αλλά και την ίδια την ποιότητα των υπηρεσιών.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Πετρούπολης τη Δευτέρα 7 Γενάρη ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους από τη δημοτική αρχή (ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ), που υλοποιεί τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης. Στην ανακοίνωσή του, το σωματείο των εργαζομένων επισημαίνει ότι το καθεστώς ανασφάλειας, που έχουν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια για τους χιλιάδες συμβασιούχους, χρησιμοποιείται ως μοχλός πολιτικής ομηρίας.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 15 Γενάρη, στις 9 π.μ., μπροστά στο Πρωτοδικείο Κορίνθου καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής η ΝΕ Κορίνθου του ΚΚΕ, για να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορίνθου και στους αγώνες για το δίκιο των εργαζομένων. Στελέχη του Σωματείου σέρνονται εκείνη τη μέρα σε δίκη, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε η εταιρεία BIOLOGICAL SERVICE (έχει την ευθύνη για την καθαριότητα στο Γ. Ν. Νοσοκομείο Κορίνθου) για συκοφαντική δυσφήμιση.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τα ένσημα στο ΙΚΑ

Δυναμική παρέμβαση έκανε χτες η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας στην υπουργό Απασχόλησης, Φ. Πετραλιά, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα για να μην εφαρμοστεί στην πράξη η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που, ουσιαστικά, καταργεί τα αντικειμενικά κριτήρια εισφορών που επιβάλλει το ΙΚΑ σε κατασκευαστικές εταιρείες και ιδιώτες. Μια εξέλιξη που εντάσσεται στη γενικότερη αντιασφαλιστική επίθεση, καθώς βάζει βόμβα στα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων οικοδόμων και χτυπά το ίδιο το ΙΚΑ.

Η παρέμβαση της Ομοσπονδίας είχε ως αποτέλεσμα η υπουργός να αναλάβει την πολιτική δέσμευση ότι δε θα αλλάξει το καθεστώς αντικειμενικών κριτηρίων. Οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν ότι απαιτούν το συγκεκριμένο καθεστώς όχι μόνο να μην αλλάξει αλλά και να ενισχυθεί με συγκεκριμένα μέτρα, όπως: Να υπολογίζεται ότι απαιτούνται δύο ένσημα ανά τετραγωνικό μέτρο από 1,35 που είναι σήμερα (δηλαδή ο κατασκευαστής ενός σπιτιού 100 τετραγωνικών μέτρων να καταβάλλει στο ΙΚΑ τις εισφορές για 200 ένσημα από 135 που προβλέπει το ισχύον καθεστώς), να εφαρμοστεί το βιβλίο παρουσίας στην οικοδομή και να ενταθούν οι έλεγχοι στις οικοδομές με μεικτές επιτροπές ελέγχου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ