ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μίνι «κραχ» στη Σοφοκλέους

Κατακόρυφη πτώση που άγγιξε το 5,29% σημείωσε χτες ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), ο οποίος άγγιξε τα επίπεδα των 4.475,10 μονάδων.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση με τις τιμές των μετοχών να αγγίζουν τα όρια της γενικής κατάρρευσης, ήταν το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης σημείωνε κάποια στιγμή απώλειες της τάξης του 7,53%. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ομάδες μικρομετόχων που ήταν συγκεντρωμένοι στη Σοφοκλέους.

Ειδικότερα κατά τη χτεσινή συνεδρίαση ο τζίρος έφτασε τα 195 δισ. δραχμές. Από το σύνολο των 336 μετοχών που διακινήθηκαν, οι 323 μετοχές παρουσίασαν πτώση και μόνο 12 σημείωσαν άνοδο, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι 106 μετοχές σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 9%. Πιο συγκεκριμένα, οι απώλειες σε ποσοστά ανήλθαν σε:

  • 4,84% για τον κλάδο των τραπεζών.
  • 7,55% για τις εταιρίες λίζινγκ.
  • 6,3% για τις ασφάλειες.
  • 5,49% για τις εταιρίες επενδύσεων.
  • 5,4% για τις βιομηχανικές.
  • 7,87% για τις εταιρίες κατασκευών.
  • 5,13% για τις εταιρίες συμμετοχών.
  • 6,62% για τις διάφορες.
  • 9,26% για την παράλληλη αγορά.
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ (ΕΕΤ)
Αυξήθηκαν 17,53% τα «φέσια» στην αγορά

Στο πρώτο τρίμηνο του 2000 η αξία των ακάλυπτων επιταγών και διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών, ξεπέρασε τα 105 δισ. δραχμές, ενώ πτώχευσαν ή κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης 619 επιχειρήσεις

Με ρυθμό 35 δισεκατομμύρια δραχμές το μήνα αυξάνονταν το πρώτο τρίμηνο του 2000 τα «φέσια» στην αγορά το 2000, ενώ στο ίδιο τρίμηνο οι χρεοκοπίες (αιτήσεις πτώχευσης ή κηρυχθείσες πτωχεύσεις) επιχειρήσεων (κυρίως μικρομεσαίων), άγγιξαν τις 250. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), που καταγράφει τους δείκτες ασφυξίας της αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤ, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, τα «φέσια» στην αγορά - δηλαδή η συνολική αξία των ακάλυπτων επιταγών και των διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών που εντοπίστηκαν από τις τράπεζες- ξεπέρασαν το πρώτο τρίμηνο του 2000 τα 105 δισεκατομμύρια δραχμές. Παρουσίασαν δηλαδή αύξηση κατά 17,53% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 1999.

Αν και ο συνολικός αριθμός (τα τεμάχια) των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών του πρώτου τριμήνου του 2000, εμφανίζει μείωση κατά 12,80% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, εντούτοις, όταν αυτό μεταφράζεται σε ποσά, παρατηρείται αύξηση κατά 11,25%. Πιο συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών, από 94,5 δισεκατομμύρια που ήταν το 1999, το 2000 ανήλθαν στο ποσό των 105,1 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Καλύτερη εμφανίζεται η εικόνα με τις χρεοκοπίες (αιτήσεις πτώχευσης ή οριστικές, με απόφαση δικαστηρίου, πτωχεύσεις) επιχειρήσεων, αφού παρατηρείται μείωση κατά 31,2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤ, στο πρώτο τρίμηνο (Γενάρη - Μάρτη) του 2000 πτώχευσαν ή κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης 619 επιχειρήσεις, έναντι 900 επιχειρήσεων που πτώχευσαν ή κατέθεσαν αίτηση το 1999.

Αναλυτικά, η ΕΕΤ μας πληροφορεί ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2000:

  • μειώθηκαν κατά 39,94% - σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα - οι αιτήσεις επιχειρήσεων για πτώχευση. Στο πρώτο τρίμηνο του 1999 ο αριθμός των επιχειρήσεων που είχαν κατάθεση αίτηση πτώχευσης είχε ανέλθει στις 661, ενώ στο φετινό τρίμηνο ήταν 397.
  • Οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις (οριστικές αποφάσεις δικαστηρίων για το κλείσιμο - χρεοκοπία επιχειρήσεων) ανήλθαν στις 43, έναντι των 126 οριστικών πτωχεύσεων το αντίστοιχο τρίμηνο του 1999.

Η μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων που πτωχεύουν ή καταθέτουν αίτηση πτώχευσης, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «βελτίωση», αλλά έχει να κάνει με τη λαϊκή ρήση ότι «κάπου υπάρχει και πάτος»...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
H καθήλωση των μισθών «έριξε» τον πληθωρισμό

H καθήλωση των μισθών και των συντάξεων, καθώς και η ασκούμενη αντιπληθωριστική νομισματική πολιτική της «σκληρής» δραχμής, η οποία στηρίχτηκε στα υψηλά επιτόκια, ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες της μείωσης του πληθωρισμού κατά το 1999.

Οι επισημάνσεις αυτές, γίνονται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το έτος 1999, η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνοντας την αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και αποκαλύπτοντας, ότι οι μισθωτοί και μεροκαματιάρηδες πλήρωσαν τη μείωση του πληθωρισμού, στη βάση της λαθεμένης θεωρίας, πως οι αυξήσεις των μισθών φταίνε δήθεν για την άνοδο του πληθωρισμού.

Στην αναφορά της έκθεσης για την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι «οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στη συνολική μείωση του πληθωρισμού, ήταν η νομισματική πολιτική την οποία άσκησε η Τράπεζα της Ελλάδας και η οποία είναι προσανατολισμένη στη σταθερότητα, καθώς και η σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (από 5,5% το 1998 σε 2,5% το 1999). Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα εργασίας, υποστηρίχτηκε με τη σειρά της από την έντονη αύξηση της παραγωγικότητας και τη συνεχιζόμενη συγκράτηση των μισθών, μετά τη διετή συλλογική σύμβαση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων που υπογράφτηκε το Μάη του 1998».

Στο τέλος του 2000, όταν η δραχμή «κλειδωθεί» με το «Ευρώ», η ελληνική κυβέρνηση χάνει ένα βασικό μηχανισμό αντιπληθωριστικής πολιτικής, αλλά και της δυνατότητας διατήρησης της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων στη διεθνή αγορά. Η σύνδεση της δραχμής με το «Ευρώ» (αρχικά) και η αντικατάστασή της στη συνέχεια από το δεύτερο, μεταθέτει τόσο το πρόβλημα της συγκράτησης του πληθωρισμού, όσο και αυτό της ανταγωνιστικότητας στην καθήλωση των μισθών, αλλά και όλων των άλλων στοιχείων που συνιστούν το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος (ασφαλιστικές εισφορές, φόροι κλπ.). Αυτή είναι και η στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία έχει αποτυπωθεί άλλωστε και στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα «σύγκλισης» για την περίοδο 1999 - 2002.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Παρατείνονται οι προθεσμίες για επιχειρηματίες - αγρότες

Παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2000 για διάφορες κατηγορίες φορολογούμενων των οποίων οι προθεσμίες άρχισαν να λήγουν από προχτές.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών, παρατείνονται μέχρι τις 27 Απρίλη 2000, οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος:

  • Των εταιριών ή κοινοπραξιών ή κοινωνιών, που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (κανονικά η προθεσμία για αυτές τις κατηγορίες λήγει στις 17 Απρίλη 2000).
  • Των φυσικών προσώπων όταν μεταξύ των εισοδημάτων τους περιλαμβάνεται και γεωργικό εισόδημα ή εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου τους (για τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων οι προθεσμίες κανονικά έληγαν στο διάστημα από 13 μέχρι 27 Απρίλη 2000).

Στο μεταξύ, σε εγκύκλιο που εκδόθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα γραφεία Λήψης και Διαβίβασης Εντολών των ΑΕΛΔΕ, επισημαίνεται ότι τα γραφεία αυτά, τα οποία βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας χαρακτηρίζονται ως υποκαταστήματα, έχουν υποχρέωση να τηρούν βιβλία για τις τυχόν ταμειακές και συμψηφιστικές πράξεις που διενεργούνται από αυτά. Στα πλαίσια αυτά η δραστηριότητα της λήψης και της διαβίβασης χρηματιστηριακών εντολών (τηλεφωνικά ή μη) από τα γραφεία των ΑΕΛΔΕ, χαρακτηρίζεται ως συναλλακτική δραστηριότητα και ως εκ τούτου τα γραφεία αυτά χαρακτηρίζονται ως υποκαταστήματα, αφού από αυτά (τα γραφεία) παρέχονται υπηρεσίες στους πελάτες.

Τέλος, επισημαίνεται ότι μέχρι την 30ή Απρίλη δε θα επιβάλλονται κυρώσεις για τη μη τήρηση βιβλίων υποκαταστήματος από τα παραπάνω γραφεία.

«Αρχίζουν τα όργανα» για το βαμβάκι

Την πρώτη μετεκλογική ψυχρολουσία θα δεχτούν οι βαμβακοπαραγωγοί από τη σύμπραξη της κυβέρνησης και της Κομισιόν για την αναθεώρηση προς το χειρότερο του καθεστώτος στο βαμβάκι.

Η νέα πρόταση κανονισμού για το βαμβάκι μπαίνει προς συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στο Λουξεμβούργο. Στόχος της Κομισιόν είναι να ξεμπερδεύει με το βαμβάκι το αργότερο μέχρι το Συμβούλιο του Ιουνίου, ενώ ο υπουργός Γεωργίας πηγαίνει στις Βρυξέλλες έχοντας ήδη προσυμφωνήσει στις αντιαγροτικές αξιώσεις των τεχνοκρατών της ΕΕ. Κατά τ' άλλα ο υπουργός Γεωργίας θα εμφανίσει τις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις ως άλλη μια σκληρή μάχη που κερδήθηκε... σε όφελος των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών.

Τον διαψεύδουν όμως οι ίδιες οι προτάσεις της Κομισιόν, αφού στον κανονισμό προτείνεται η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος των ενισχύσεων, αλλά αυξάνει το πρόστιμο συνυπευθυνότητας κατά 20% (από 50% σε 60% της υπέρβασης), με συνέπεια να μειώνεται αντίστοιχα η ελάχιστη τιμή του παραγωγού. Επίσης προτείνεται διατήρηση της ποσόστωσης στο ίδιο χαμηλό επίπεδο (782.000 τόνοι) και με τις ίδιες προϋποθέσεις, καθώς και η διατήρηση στα ίδια επίπεδα των θεσμικών τιμών (ελάχιστης και στόχου). Τα παραπάνω η Κομισιόν τα προτείνει με το επιχείρημα ότι οι δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού για το βαμβάκι ξεπέρασαν τα 900 εκατ. ΕΥΡΩ και στα πλαίσια μιας πολιτικής δημοσιονομικής λιτότητας θα πρέπει να περιοριστούν στο ύψος των 770 εκατ. ΕΥΡΩ, όσες δηλαδή ήταν και το 1992.

Ακόμα η πρόταση κανονισμού προσφέρει τη δυνατότητα στα κράτη - μέλη να περιορίζουν τη βαμβακοκαλλιέργεια με περιβαλλοντικά κριτήρια. Το τελευταίο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας το εκμεταλλεύτηκαν προκαταβολικά, επιβάλλοντας από την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο μέτρα για τον περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα, δημιουργώντας ένα χωρίς προηγούμενο πρόβλημα και αλαλούμ, με θύματα δεκάδες χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς.

Δημοπρασία 10ετών ομολόγων

Δημοπρασία ομολόγων του ελληνικού δημοσίου δεκαετούς διάρκειας, σταθερού επιτοκίου 6% θα διενεργηθεί από το υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη Τρίτη 18 Απρίλη 2000. Η δημοπρασία θα αφορά ποσό 300 δισ. δρχ. η πληρωμή του πρώτου τοκομεριδίου θα διενεργηθεί την 19η Μάη 2000 και οι πληρωμές των επόμενων τοκομεριδίων θα πραγματοποιούνται την 19η Μάη κάθε έτους μέχρι την ημερομηνία λήξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ