Σάββατο 15 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αρχίζουν τα όργανα» για το βαμβάκι

Την πρώτη μετεκλογική ψυχρολουσία θα δεχτούν οι βαμβακοπαραγωγοί από τη σύμπραξη της κυβέρνησης και της Κομισιόν για την αναθεώρηση προς το χειρότερο του καθεστώτος στο βαμβάκι.

Η νέα πρόταση κανονισμού για το βαμβάκι μπαίνει προς συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στο Λουξεμβούργο. Στόχος της Κομισιόν είναι να ξεμπερδεύει με το βαμβάκι το αργότερο μέχρι το Συμβούλιο του Ιουνίου, ενώ ο υπουργός Γεωργίας πηγαίνει στις Βρυξέλλες έχοντας ήδη προσυμφωνήσει στις αντιαγροτικές αξιώσεις των τεχνοκρατών της ΕΕ. Κατά τ' άλλα ο υπουργός Γεωργίας θα εμφανίσει τις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις ως άλλη μια σκληρή μάχη που κερδήθηκε... σε όφελος των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών.

Τον διαψεύδουν όμως οι ίδιες οι προτάσεις της Κομισιόν, αφού στον κανονισμό προτείνεται η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος των ενισχύσεων, αλλά αυξάνει το πρόστιμο συνυπευθυνότητας κατά 20% (από 50% σε 60% της υπέρβασης), με συνέπεια να μειώνεται αντίστοιχα η ελάχιστη τιμή του παραγωγού. Επίσης προτείνεται διατήρηση της ποσόστωσης στο ίδιο χαμηλό επίπεδο (782.000 τόνοι) και με τις ίδιες προϋποθέσεις, καθώς και η διατήρηση στα ίδια επίπεδα των θεσμικών τιμών (ελάχιστης και στόχου). Τα παραπάνω η Κομισιόν τα προτείνει με το επιχείρημα ότι οι δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού για το βαμβάκι ξεπέρασαν τα 900 εκατ. ΕΥΡΩ και στα πλαίσια μιας πολιτικής δημοσιονομικής λιτότητας θα πρέπει να περιοριστούν στο ύψος των 770 εκατ. ΕΥΡΩ, όσες δηλαδή ήταν και το 1992.

Ακόμα η πρόταση κανονισμού προσφέρει τη δυνατότητα στα κράτη - μέλη να περιορίζουν τη βαμβακοκαλλιέργεια με περιβαλλοντικά κριτήρια. Το τελευταίο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας το εκμεταλλεύτηκαν προκαταβολικά, επιβάλλοντας από την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο μέτρα για τον περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα, δημιουργώντας ένα χωρίς προηγούμενο πρόβλημα και αλαλούμ, με θύματα δεκάδες χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ