ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πογκρόμ κατά αλλοδαπών εργατών

Από παλιότερο μπλόκο της αστυνομίας κατά αλλοδαπών
Από παλιότερο μπλόκο της αστυνομίας κατά αλλοδαπών
Ενα άμεσο δείγμα του πώς εννοεί την εξασφάλιση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες έδωσε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης: Με ένα πογκρόμ κατά δικαίων και αδίκων αλλοδαπών εργατών, τους οποίους εκατοντάδες αστυνομικοί κυνηγούσαν από τα χαράματα στους δρόμους γύρω από σταθμούς του ηλεκτρικού και στάσεις λεωφορείων στα βόρεια προάστια. Το ίδιο έγινε και το βράδυ, αυτή τη φορά στο κέντρο της Αθήνας. Η κυβέρνηση κάνει καθαρό πως όχι μόνο δε σκοπεύει να προσανατολίσει τις αστυνομικές δυνάμεις προς την κατεύθυνση καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και πως θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους μετανάστες σαν εύκολους στόχους για την καλλιέργεια κλίματος ρατσισμού και ξενοφοβίας. Ενα κλίμα που εύκολα μπορεί να αξιοποιεί κάθε φορά για να δικαιολογήσει κάθε ένταση της αστυνομοκρατίας και να καλλιεργεί ταυτόχρονα ένα μόνιμο διχασμό στο εσωτερικό της εργατικής τάξης.

Το πογκρόμ ξεκίνησε το πρωί με το πρώτο φως του ήλιου. Μέσα σε λίγες ώρες οι κεφαλοκυνηγοί είχαν συγκεντρώσει περίπου τριακόσιους αλλοδαπούς, κυρίως Αλβανούς και Ασιάτες, στα αστυνομικά τμήματα. Εκεί τους περίμενε η διαδικασία της εξακρίβωσης στοιχείων. Οποιος είχε χαρτιά ήταν ελεύθερος. Οποιος δεν είχε, με συνοπτικές διαδικασίες ακολουθούσε το δρόμο της απέλασης.

Οι γνώριμες και από άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις εικόνες ταλαιπωρίας και εξευτελισμού της ανθρώπινης προσωπικότητας επαναλήφθηκαν και χτες στους δρόμους πολλών συνοικιών και κυρίως γύρω από τους σταθμούς του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου. Στην τσιμπίδα της Αστυνομίας για άλλη μια φορά μεροκαματιάρηδες, οικοδόμοι, μικροπωλητές, οικιακοί βοηθοί και πολλοί άλλοι αλλοδαποί, που πίστεψαν στο όνειρο της Δύσης και εγκατέλειψαν προσωρινά τη χώρα τους.

Δε συμφωνούν ούτε οι αστυνομικοί

Με τις επιχειρήσεις-σκούπα της Αστυνομίας δε συμφωνούν όμως ούτε τα σωματεία των αστυνομικών. Τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών, όσο και η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής έχουν εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία τους στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η αστυνομική δύναμη. Το σωματείο της Αττικής ειδικότερα είχε εναντιωθεί και στη χρησιμοποίηση των αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΜΑΤ) σε τέτοιες ενέργειες, κατά κύριο λόγο γιατί καταστρατηγείται το ωράριο εργασίας και επιδεινώνονται οι συνθήκες εργασίας των αστυνομικών. Οι συνδικαλιστές έχουν ζητήσει να σταματήσουν οι ανώφελες επιχειρήσεις-σκούπα, διότι το μόνο που πετυχαίνουν είναι η διόγκωση της ξενοφοβίας και των ρατσιστικών αισθημάτων. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι το μέτρο των απελάσεων δεν είναι αποτελεσματικό, αφού οι περισσότεροι αλλοδαποί βρίσκουν τον τρόπο να επιστρέψουν στη χώρα μας για να συνεχίσουν την όποια απασχόλησή τους.

Δεν άντεξε την προδοσία

Μέλος του PKK αυτοπυρπολήθηκε χτες στην Αθήνα

Αλλος ένας αγωνιστής του PKK έδωσε τέρμα στη ζωή του, αυτή τη φορά όμως στη χώρα μας, διαμαρτυρόμενος για τη σύλληψη του Οτσαλάν και τη συνεχιζόμενη επίθεση του τουρκικού στρατού στο Κουρδιστάν. Πρόκειται για τον 25χρονο Ρούχατ Εσιλιαρ Μπόσκουντ, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε χτες το απόγευμα στο λόφο Σκουζέ, σε μικρή απόσταση από το Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού. Ο νεαρός πήγε στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Αιμιλιανού, περιέλουσε τα ρούχα του με εύφλεκτο υγρό και άφησε το κορμί του να τυλιχτεί στις φλόγες. Κανείς δεν πρόλαβε να τον αποτρέψει και όταν τον αντιλήφθηκαν οι περίοικοι ήταν πλέον αργά.

Με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στην Πολυκλινική Αθηνών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Κοντά στα παπούτσια του βρέθηκε πρόχειρο σημείωμα με το μήνυμά του στην κουρδική γλώσσα. Ενα άλλο σημείωμα βρέθηκε στο σπίτι του, στο οποίο εξηγούσε τους λόγους που τον οδήγησαν σ' αυτήν την ακραία μαρτυρική πράξη διαμαρτυρίας. «Εγώ δεν είχα απάντηση στον πρόεδρο. Με τη φωτιά πιστεύω ότι θα βρω την ελευθερία για τον αρχηγό μου, για το λαό μου. Λευτεριά στον Οτσαλάν, ειρήνη, να σταματήσει η επίθεση στο Κουρδιστάν», ήταν λίγες από τις φράσεις που συνόδευσαν το φρικτό επίλογο της ζωής του.

Ο εκπρόσωπος του PKK στην Ελλάδα Ριζγκάρ Αϊδίν, μας είπε ότι γνώριζε τον νεαρό αγωνιστή. Ζούσε τον τελευταίο ενάμισι χρόνο στην Ελλάδα, αλλά δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή τους ότι ετοιμαζόταν να αυτοπυρποληθεί. «Ο πρόεδρός μας, συνέχισε, ο Οτσαλάν, έχει κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις στα μέλη μας να μην προβαίνουν σε τέτοιες μορφές διαμαρτυρίας. Πρέπει να αλλάξουμε τακτική για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Μέχρι σήμερα πάνω από εξήντα συναγωνιστές μας έδωσαν τέρμα στη ζωή τους. Εμείς προσπαθούμε να αποτρέψουμε τα μέλη μας από παρόμοιες πράξεις».

Οταν ήρθε στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε πρόσφυγας και βρήκε στέγη στον καταυλισμό του Λαυρίου. Το τελευταίο όμως διάστημα μετακόμισε σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας. Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι ο 25χρονος Κούρδος δεν ήταν μεταξύ εκείνων που επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν στην πλατεία Συντάγματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας την ημέρα που η ελληνική κυβέρνηση παρέδωσε ουσιαστικά τον Οτσαλάν στην Τουρκία.

Αυτοκτόνησε για να μην απελαθεί

Αλβανός μετανάστης αυτοκτόνησε στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας. Οπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, ο 48χρονος Ατζίμ Χάβα βρέθηκε κρεμασμένος μέσα στις τουαλέτες των κρατητηρίων, όπου είχε δέσει τη ζώνη του σε κιγκλίδωμα παραθύρου. Ο μετανάστης που εργαζόταν στο Νευροκόπι είχε συλληφθεί πριν λίγες μέρες και επρόκειτο να απελαθεί.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ηρθαν και πραγματικές ακρίδες

Απειλητική έκαναν την εμφάνισή τους, για μια ακόμα φορά, οι ακρίδες στο νομό Λάρισας, που βρίσκονται στο προστάδιο της προνύμφης, σημαίνοντας συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιοχής. Ο κίνδυνος άμεσης εξάπλωσης του εντόμου είναι άμεσος, γεγονός που θα προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Μεγάλοι πληθυσμοί ακρίδων έχουν παρατηρηθεί στους Δήμους Κιλελέρ, Αρμενίου, Γόννων, Μακρυχωρίου, Ελασσόνας και Τυρνάβου.

Ηδη, με απόφαση του νομάρχη Λάρισας ο νομός έχει κηρυχτεί ακριδόπληκτος. Το γραφείο φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, με έγγραφό του προς τους δημάρχους του νομού, ζητά άμεση συνεργασία και πληροφόρηση για πιθανή εμφάνιση νέων ακριδοκηλίδων, ενημερώνοντας ότι η καταπολέμησή τους είναι αποκλειστική ευθύνη των δήμων, οι οποίοι θα πρέπει να προμηθευτούν τα φυτοφάρμακα από τη νομαρχία και να συστήσουν συνεργεία που θ' αναλάβουν τη διαδικασία για την καταπολέμησή τους.

Εργαστήριο πλαστών ψηφιακών δίσκων

Πιάστηκε από την Αστυνομία γιατί είχε εργαστήριο κατασκευής πλαστών CD. Πρόκειται για τον Αθανάσιο Λαζάρου, 38 χρόνων. Κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας και για πλαστογραφία. Στο εργαστήριο αναπαραγωγής κλεψίτυπων ψηφιακών δίσκων ήχου στην οδό Κρήτης 10, στην Αγ. Βαρβάρα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 11.349 πλαστά CD. Μαζί του πιάστηκαν δυο Νιγηριανοί κι ένας υπήκοος της Σιέρα Λεόνε.

Οπλοστάσιο στου Ζωγράφου

Για παράβαση του νόμου περί όπλων και εκρηκτικών κατηγορούνται οι Γεώργιος Μαλτάς, 59 χρόνων, Βασίλειος Βλαχοδημητράκος, 27 χρόνων και Γεώργιος Τζουλιαδάκης, 35 χρόνων. Μετά από έρευνα που έγινε προχτές στο οπλουργείο του πρώτου στην οδό Γιαννοπούλου 5 στου Ζωγράφου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εννέα πιστόλια, τρία περίστροφα, 1.032 σφαίρες, ένα οπλοπολυβόλο, πέντε πιστόλια κρότου - φωτοβολίδων, ένα φλόμπερ με διόπτρα, δώδεκα γεμιστήρες, ένας σιγαστήρας, πομποδέκτης και τρεις κάννες πιστολιών.

Τους πρόδωσε ένα κλεμμένο αυτοκίνητο

Σπείρα διαρρηκτών εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής. Η συμμορία από τη δράση της είχε αποκομίσει τέσσερα εκατομμύρια δραχμές αλλά και χρυσαφικά όπως και ρούχα αξίας 50 εκατομμυρίων. Επίσης έκλεβε τα αυτοκίνητα των θυμάτων της. Ανάμεσα στα θύματά της ήταν και η Ελευθερία Αρβανιτάκη, το σπίτι της οποίας, που βρίσκεται στο Π. Ψυχικό, είχαν διαρρήξει στις 31 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέλος της σπείρας ήταν ο Αλβανός Αρζάν Καλλία, 20 χρόνων και δυο άλλοι συμπατριώτες του. Η συμμορία είχε αναπτύξει τη δραστηριότητά της από τον περασμένο Δεκέμβρη στις περιοχές Ψυχικού, Περισσού, Φιλοθέης, Αμαρουσίου, Ωρωπού, Ν. Μάκρης, Αρτέμιδας και Ραφήνας. Οι δράστες, ενώ οι ένοικοι κοιμούνταν, έμπαιναν στα διαμερίσματα μετά από αναρρίχηση στα μπαλκόνια ισόγειων και πρώτου ορόφου. Ο δράστης πιάστηκε χτες να οδηγεί το αυτοκίνητο του δημάρχου Ωρωπού που είχε κλέψει στις 23 Μαρτίου.

Οικοπεδοποιούν το Αλσος Ριζάρη

Την καθημερινή και συστηματική υποβάθμιση του Αλσους Ριζάρη καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή για τη σωτηρία του Αλσους.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι οι ενέργειες υποβάθμισης είναι σκόπιμες, προκειμένου «να το "αναβαθμίσουν" με την οικοδόμησή του». Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι προετοιμάζεται η ανέγερση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή. Ακόμα τμήμα του άλσους παραμένει περιφραγμένο για το εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ, παρόλο που οι εργασίες έχουν τελειώσει, ενώ, ταυτόχρονα, ετοιμάζεται επέκταση της Πινακοθήκης στον περιβάλλοντα χώρο πρασίνου και το σκάμμα στη γωνία Ριζάρη και Β. Κωνσταντίνου παραμένει ανοιχτό, αποτελώντας εστία μόλυνσης.

Η Επιτροπή ζητά να μην οικοδομηθούν οι χώροι πρασίνου, να καθαριστεί το Αλσος, να απομακρυνθεί το ΜΕΤΡΟ και να μπαζωθεί και να δεντροφυτευτεί το σκάμμα. Επίσης, η Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ώστε να ακυρωθεί η κοινή απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, που παραχωρεί το χώρο του Αλσους στο Ιδρυμα Γουλανδρή.

Ικαριώτικο γλέντι

Εποχή της πολιτιστικής ομογενοποίησης η σημερινή, αλλά κάποιοι επιμένουν... Προσπαθούν να ζωντανέψουν τους παραδοσιακούς ήχους και τους χορούς. Από τους πρώτους σε αυτήν την προσπάθεια είναι οι Καριώτες. Την ερχόμενη Κυριακή 16 Απριλίου, στο κέντρο «ΤΟ ΚΟΡΤΣΟΠΟΝ» που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 68 στο Μοσχάτο, η Πολιτιστική Επιτροπή Συλλόγων Ικαρίας διοργανώνει εκδήλωση όπου θα ρεύσει άφθονο το καριώτικο κρασί.

Θα χορέψουν νεολαίοι του νησιού και το χορευτικό της Παλλήνης σε καριώτικους, αιγαιοπελαγίτικους και μικρασιατικούς χορούς, ενώ θα ακουστούν οι ξεχασμένοι ήχοι της λύρας και της τσαμπούνας πλάι σε αυτούς του βιολιού και του λαούτου.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν επίσης οι Μιχ. Χούτρας (βιολί), Παναγιώτα Χούτρα (λαούτο), Φρ. Τζιοτάκης (τσαμπουνοφυλάκα), Γ.Μ. Ζαχαρόγιαννης (λύρα), Ηλέκτρα Παπασιμάκη (τραγούδι), και ορχήστρα σε λαϊκά και μικρασιατικά τραγούδια (στο βιολί ο Ν. Φάκαρος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ