ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οι αλβανόφωνοι κατέληξαν σε κυβέρνηση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου («Δημοκρατική Λίγκα Κοσσόβου» - LDK και «Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσόβου» - PDK) κατέληξαν χτες σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης. Πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει ο 39χρονος αρχηγός του PDK, Χασίμ Θάτσι, και πρόεδρος ο αρχηγός του LDK, Φατμίρ Σεϊντίου (και οι δύο πρώην στελέχη του διαβόητου «Ουτσεκά»). Στελέχη του PDK θα αναλάβουν επτά υπουργεία και του LDK πέντε και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Το ίδιο 24ωρο, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, ολοκληρώνοντας περιοδεία στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, ανακοίνωσε ότι το Βελιγράδι μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Ρωσίας και της Κίνας και πέντε μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ (μεταξύ αυτών η Ν. Αφρική και η Ινδονησία). Η δήλωση Γέρεμιτς γίνεται ενόψει της προγραμματισμένης για τις 16η του μήνα νέας συνεδρίασης του ΣΑ για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Τέλος, ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού «Der Spigel», επικαλούμενο στελέχη της κυβέρνησης Μέρκελ, ανέφερε χτες ότι το Βερολίνο θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ακόμη και εάν αυτή ανακηρυχτεί μονομερώς.

ΚΕΝΥΑ
Απόπειρες για «εκτόνωση» της κρίσης

Η καταστολή στις πόλεις της Κένυας συνεχίζεται

Associated Press

Η καταστολή στις πόλεις της Κένυας συνεχίζεται
ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Ενεργότερο ρόλο φαίνεται να αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ - με ό,τι αυτό συνεπάγεται - και η Αφρικανική Ενωση για τον τερματισμό της μετεκλογικής πολιτικής κρίσης που πλήττει εδώ και μιάμιση βδομάδα την Κένυα. Μια κρίση που προκάλεσε ως χτες 500 ως και 1.000 νεκρούς, 250.000 ξεσπιτωμένους Κενυάτες (εκ των οποίων αρκετοί κατέφυγαν στην Ουγκάντα) και δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους που προσπαθούν να επιβιώσουν δίχως στέγη, τρόφιμα, πόσιμο νερό... Ανάμεσα στους νεκρούς ανακοινώθηκε χτες πως είναι και ο Κενυάτης Ολυμπιονίκης (1988) δρομέας (στα 400 μ.) Λούκας Σανγκ που βρέθηκε ακρωτηριασμένος και καμένος στο σπίτι του...

Η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών (για την Αφρική) Τζενταγί Φρέιζερ, παραδέχτηκε χτες πως νοθεύτηκαν τα εκλογικά αποτελέσματα της 27ης Δεκέμβρη χωρίς να πάρει θέση κατηγορηματικά κατά του (προστατευόμενου της Ουάσιγκτον) Μουάι Κιμπάκι. Σε συνομιλίες που είχε με τους πρωταγωνιστές της κρίσης, πρότεινε τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την οποία αποδέχτηκε ο Κιμπάκι απορρίπτοντας το ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών. Ο Ράιλα Οντίνγκα του αντιπολιτευόμενου Πορτοκαλί Δημοκρατικού Κινήματος, συμφώνησε με τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης με μοναδική αποστολή τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών...

Χτες βράδυ, ο επανεκλεγείς Πρόεδρος προσκάλεσε στην προεδρική κατοικία για συνομιλίες τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και συνυποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές, Ράιλα Οντίνγκα. Ο Οντίνγκα από την πλευρά του, που κατηγορεί τον Κιμπάκι για κλοπή της εκλογικής του νίκης, ματαίωσε όλες τις προγραμματισμένες για σήμερα μαζικές συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας ότι προθυμοποιείται «να δώσει μια ευκαιρία στη διεθνή μεσολάβηση»...

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ευρύς κυβερνητικός ανασχηματισμός

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Αναθεώρηση των στόχων, διόρθωση λαθών και δυναμική επανεκκίνηση του προγράμματος προώθησης των αλλαγών και της μπολιβαριανής διαδικασίας είναι οι άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης του προέδρου Ούγο Τσάβες για το 2008, όπως ανακοινώθηκαν αυτές τις μέρες. Ταυτόχρονα, την Κυριακή, ανακοίνωσε έναν ευρύτατο κυβερνητικό ανασχηματισμό σε 13 υπουργεία, όπου η πλέον σημαντική αλλαγή είναι αυτή του αντιπροέδρου. Ο Χόρχε Ροντρίγκες παραχωρεί τη θέση στο μέχρι σήμερα υπουργό Στεγαστικής Πολιτικής, Ραμόν Γκαρισάλες. Ο Ροντρίγκες, σύμφωνα με τον «Τελεσούρ», θα αναλάβει την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης του νέου Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PSUV), αλλά και το πρώτο συνέδριό του που είναι προγραμματισμένο για το Φλεβάρη. Ο Τσάβες κατά την πρώτη του για το 2008 καθιερωμένη τηλεοπτική εκπομπή «Αλό Πρεζιντέντε» τόνισε όσον αφορά την οικονομική πολιτική, ότι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης για το άμεσο διάστημα είναι η αντιμετώπιση των προκλήσεων, όπως η επάρκεια των τροφίμων, ο πληθωρισμός, η ανασφάλεια, η διαφθορά και η γραφειοκρατία. Ζητήματα που έχει αποδειχτεί ότι θέτουν σημαντικά εμπόδια στην προώθηση των αλλαγών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Δύο άμαχοι νεκροί - μεταξύ των οποίων και ένα παιδί - και πέντε τραυματίες ήταν ο απολογισμός συγκρούσεων μεταξύ «Ταλιμπάν» και των κατοχικών αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων. Σύμφωνα δε με πηγές, νεκροί φέρονται να είναι και αρκετοί φερόμενοι ως στασιαστές.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Η ανθρωπιστική επιχείρηση για την παράδοση τριών κρατούμενων από τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), όπου είχε μεσολαβήσει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και διεθνείς παρατηρητές, φαίνεται να παίρνει νέα αναβολή. Λόγω των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων και τη νέα εξέλιξη με το παιδί της μιας κρατούμενης της Κλάρας Ρόχας και ενός αντάρτη, του μικρού Εμανουέλ. Επιβεβαιώθηκε ότι δε βρισκόταν στη ζούγκλα με τη μητέρα του, αλλά στην πρωτεύουσα της χώρας. Οπως παραδέχτηκαν και οι αντάρτες βρισκόταν εκεί για δική του προστασία και θα παραδιδόταν μαζί με τη μητέρα του και τη βουλευτή Κονσουέλο ντε Περδόμο στον Βενεζουελανό πρόεδρο αν δεν τον εντόπιζε η κυβέρνηση Ουρίμπε.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σχέδιο για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Λίβανο αμέσως μετά την εκλογή προέδρου και τη σύνταξη νέου εκλογικού νόμου υιοθέτησαν το Σάββατο οι υπουργοί Εξωτερικών του 22μελούς Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

ΣΕΟΥΛ.-- Αγνωστες παραμένουν οι αιτίες της μεγάλης πυρκαγιάς που σημειώθηκε χτες σε αποθήκη υπό ανακαίνιση στο Ιτσιν της Νοτίου Κορέας, με αποτέλεσμα να αποτεφρωθούν πάνω από 40 εργάτες και να τραυματιστούν τουλάχιστον 10.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Τη διερεύνηση των συνθηκών της πρόσφατης δολοφονίας του 33χρονου Αμερικανού «διπλωμάτη» Τζον Γκράνβιλ στο Σουδάν ερευνούν από χτες πράκτορες του FBI στο Χαρτούμ. Την Παρασκευή η νεοεμφανιζόμενη οργάνωση «Συνοδοί του Μονοθεϊσμού» (Ανσάρ αλ Ταουχίντ) είχε αναλάβει την ευθύνη της ενέργειας.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Τριάντα οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κρύο στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι, από τις 10 Δεκέμβρη, σύμφωνα με το πρακτορείο «Mediafax», που επικαλείται ανακοίνωση του ιατροδικαστικού Ινστιτούτου.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Στην Καλιφόρνια, η σφοδρή κακοκαιρία στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, ενώ ακόμη πέντε αγνοούνται. Περισσότερα από 200.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό. Στην Πολιτεία της Νεβάδα, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις (συνέπεια και των μεγάλων πυρκαγιών στην Καλιφόρνια) υποχώρησαν φράγματα και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα καλύφθηκαν από τα παγωμένα νερά ποταμού που υπερχείλισε.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Με ανοιχτή ατζέντα, δεδομένης της πολιτικής έντασης που προκαλούν ορισμένοι δήμαρχοι και κυβερνήτες στην περιοχή της Σάντα Κρουζ της Βολιβίας (εκπρόσωποι της αντιδραστικής αντιπολίτευσης), ήταν η προγραμματισμένη για χτες σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, μεταξύ του προέδρου Εβο Μοράλες και των 9 κυβερνητών των επαρχιών της χώρας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αρχισε χτες η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών για τις προσφυγές κατά της θανάτωσης καταδικασθέντων με ενέσεις που εφαρμόζεται στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ όπου ισχύει η θανατική ποινή.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Δεκάδες νεκροί

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Εκτός ελέγχου φαίνεται να οδηγείται η εμφύλια διαμάχη στη Σρι Λάνκα, μετά την αναστολή της εκεχειρίας, μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών των Τίγρεων των Ταμίλ. Σύμφωνα με ανακοινωθέν του στρατού, πάνω από 70 Ταμίλ σκοτώθηκαν από το Σάββατο μέχρι χτες και τέσσερις στρατιώτες, με τον ακριβή αριθμό απωλειών να μη γίνεται ποτέ πραγματικά γνωστός, καθώς και οι δύο πλευρές συνηθίζουν να υπερβάλλουν για δημιουργία εντυπώσεων. Στις μάχες που πραγματοποιήθηκαν στα βόρεια της χώρας, στις περιοχές Βαβούγια, Μανάρ και Τζάφνα, πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκε και ο επικεφαλής της κατασκοπίας των Ταμίλ, γνωστός ως Στρατηγός Τσαρλς.

ΓΕΩΡΓΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Και πάλι ο Σαακασβίλι

ΤΙΜΠΙΛΙΣΙ.--

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι εξελέγη για δεύτερη φορά Πρόεδρος της Γεωργίας με το 52,8% των ψήφων, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα στις εκλογές του περασμένου Σαββάτουσ στις οποίες αναφέρουν πληροφορίες ότι υπήρξε μεγάλη αποχή, ενώ την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση κάνει λόγο για νοθεία και προχώρησε σε μια σειρά διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ο κύριος αντίπαλός του, Λέβαν Γκατσετσαλίντζε έλαβε το 27% των ψήφων και ζήτησε τη διεξαγωγή και δεύτερου γύρου. Ωστόσο, οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και του Συμβουλίου της Ευρώπης έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι η ψηφοφορία ήταν δημοκρατική και ζήτησαν να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα. Οι ΗΠΑ, που θεωρούν τον Σαακασβίλι στενό σύμμαχο, κάλεσαν την αντιπολίτευση να σεβαστεί τη γνώμη των παρατηρητών, ενώ η Ρωσία μίλησε για «εσπευσμένη» και «επιπόλαια» κρίση των παρατηρητών.

Πάντως, τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονταν για αργά χτες το βράδυ, ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σχετικά με το αν η χώρα θα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δεν είχε ακόμα ανακοινωθεί μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις.

Πάντως, ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, σε συνέντευξή του στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» υποστήριξε ότι η ψήφος αποδεικνύει πως η χώρα βρίσκεται στο δρόμο να γίνει χώρα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ